Družina: Razburjenje zaradi evtanazije mladoletnika v Belgiji

0

Prvič izvedena evtanazija pri mladoletni osebi v Belgiji je med cerkvenimi predstavniki in varuhih pacientovih pravic naletela na proteste in razburjenje. Takšno ravnanje otrokom odvzema njihovo pravico do življenja, je Radio Vatikan ob koncu tedna navedel besede upokojenega kardinala Elia Sgreccie. Odločitev za evtanazijo je v nasprotju z občutki vseh veroizpovedi, pa tudi s slehernim človeškim nagonom. Predvsem mladoletne osebe bi najbolj potrebovale moralno, psihološko in duhovno oporo.

Italijanska škofovska konferenca je primer označila kot »znamenje smrti«. Življenje je »sveto in ga je potrebno vedno sprejemati«, je dejal predsednik konference, kardinal Angelo Bagnasco. Verne in neverne je pozval, naj s konkretnimi dejanji pričujejo za nedotakljivost človeškega življenja.

Nemška ustanova za varstvo pacientov pa evropski politiki očita nedejavnost. »Nihče si tovrstne pravice do ubijanja ne vzame za povod, da bi podvomil v merila človekovih pravic v Belgiji«, je v pogovoru za medije dejal predsednik omenjene ustanove, Eugen Brysch. Niti predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz niti predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker na to temo nista izrekla ene same besede. »Ubijanje na zahtevo sredi Evrope očitno ni razlog za razburjenje«, je kritičen Brysch.

Zapisala Mojca M. Štefanič, več lahko preberete na druzina.si.