Družina, Pregled tiska: »Papež je komunist, ker je kot Kristus«

13

Obisk papeža Frančiška na Kubi budno spremljajo tudi v latinskoameriških medijih. V mednarodnem žarišču so predvsem papeževi nagovori o revščini, srečanje s Fidelom Castrom in aretacija oporečnikov. Kubansko partijsko glasilo Granma je podrobno poročalo o Frančiškovem srečanju s Fidelom Castrom in objavilo številne fotografije nasmejanega Frančiška ob nekdanjem kubanskem oblastniku. V neodvisnih kubanskih medijih pa prevladuje aretacija kritikov režima med papeževim obiskom na kubanski nunciaturi v Havani. »Tajna služba prepoveduje srečanje Marthe Beatriz Roque in Miriam Leiva s papežem«, je poročal portal 14ymedio blogerke Yoani Sanchez. Diario de Cuba, ki izhaja v Madridu, v ospredje postavlja papežev poziv k edinosti: »Papež je mlade pozval, naj med seboj sodelujejo, četudi razmišljajo drugače.«

Tradicionalno do Kube kritični časnik El Nuevo Herald, ki izhaja v trdnjavi Kubancev v izgnanstvu, v Miamiju v ameriški zvezni državi Florida, piše: »Papež Frančišek se je na isti dan sestal z obema bratoma Castro«. Časnik Diario las Americas, ki prav tako izhaja v Miamiju, pa poroča: »Med vožnjo papamobila je policija preprečila srečanje s tistimi, ki bi lahko omadeževali podobo režima.«

Dnevnik Clarin iz Argentine, domovine papeža Frančiška, razčlenjuje papežev nagovor o revščini in priporoča predsednici Cristini Kirchner: »Uči se, predsednica! Cristina zdaj šteje 62 let in se lahko še veliko nauči o skromnosti od papeža Frančiška in podobnih izjemnih mož.« Vladi naklonjeni časnik Pagina12 navaja besede obiskovalca papeževega bogoslužja v Havani: »Ta papež je komunist, ker je kot Kristus. Saj veš: Kristus je bil prvi komunist na zemlji.«

Več lahko preberete na druzina.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


13 KOMENTARJI

 1. Upam, da se motim, ampak ta tekst izzveni skoraj tako, kot da bi želel diskreditirati papeža. Če režim na Kubi tudi ta trenutek izvaja neko represijo proti opozicionalcem, sem prepričan, da Frančišek ob tem z bratoma Castro ni bil tiho, sicer pa odprt konflikt z oblastmi ne bi prinesel nič koristnega ne Cerkvi na Kubi, ne perspektivi demokracije. Končno so tudi ZDA spoznale, da sankcije nimajo haska in smisla.

 2. Mislim, tole s Kristusom je pa res, kot ko blondinki rečeš, da je lepa in se ji zvrti v glavi. Tako Družini.

 3. Že mogoče,da so se Kubanski oblastniki med papeževim obiskom trudili,da jim nihče ne bi “omadeževal podobe režima”a za razliko od kvazi demokratične Slovenije ima Kuba očitno poleg režimskih tudi neodvisne medije-glej 4.stavek.Pa še partijska glasila so vsaj vljudna,ne pa žaljiva do katoličanov tako kot pri nas.

 4. To je pa blasfemija, da je Kristus ( bil) komunist. Papez bi bil antikrist,ce bi bil komunist. komunizem je herezija franciskanske sekte. Tezisce je v sanjarjenju, nasilju, manipuliranju, suzenjelastniskem obvladanju mnozic s pomocjo mafije in birokratske drzave.

  Grozno, da Druzina objavi tako sranje. A so znoreli?

   • To sem zasledil v knjigi Ime roze, umberto eco. Koliko zgodovine je tu notri, koliko pa fikcije ne vem. Naj nas kak srednjeveski zgodovinar pouci.

    Ta argument iz naslova v Druzini je tako ceneno politkomisarski, ponavljan, da se med bedaki prime.

    Kdor pozna komunizem, ta ve da nima pikice skupnega s Kristusom.

    Kdor pozna Evangelij pa tudi ve, da nima pikice skupnega s komunizmom.

  • Sicer pa res. Kar ne morem verjeti, da so to objavili. Kot nekakšen kompliment papežu ali kaj? Povsem noro.

Comments are closed.