Drugorazredna kandidatura

41

danilo turkMalo več kot leto dni je minilo, odkar je dr. Danilo Türk ob svoji drugi predsedniški kandidaturi dobil klofuto in doživel to, kar se je pet let prej zgodilo Lojzetu Peterletu, ki ga je premagal prav Türk. Že ob Türkovem porazu decembra 2012 se je šepetalo o tem, da bi utegnil poraženi bivši predsednik po umiku iz slovenske politike znova vrniti v Organizacijo združenih narodov (OZN), bolje rečeno na funkcijo generalnega sekretarja OZN. Le malo pa je bilo takšnih, ki bi takšne napovedi vzeli resno.

A kot kaže, je »beseda meso postala«. Nekdanji predsednik republike, ki se je v svojem edinem mandatu proslavil z raznimi bizarnostmi, s katerimi je samega sebe naredil za »drugorazrednega« predsednika, je namreč, vsaj s slovenskega stališča, tudi »uradni« kandidat za generalnega sekretarja OZN. Pa čeprav bo sedanji generalni sekretar OZN Ban Ki Moon ostal na tej funkciji do konca leta 2016, kar pomeni, da bi Türkova kandidatura »trajala« skoraj tri leta. A najpomembneje je, da ima Türk trdno podporo sedanje vlade. Kar morda niti ne bi bilo vredno takšne pozornosti, če se ne bi malo pred tem privoščili Lojzeta Peterleta, Türkovega poraženega tekmeca s predsedniških volitev leta 2007 ter dolgoletnega poslanca v evropskem parlamentu. Peterle je namreč nameraval kandidirati za generalnega sekretarja Sveta Evrope, vendar je pri iskanju podpore vlade naletel na »kajlo«, saj je, kot je priznal v nedavnem intervjuju za Demokracijo, v enem tednu srečal »tri različne Erjavce« (mišljen je seveda slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki očitno rad menja maske). Dilema o kandidaturi Lojzeta Peterleta je bila torej hitro rešena – vlada ga ni podprla. A za svojo nepodporo je morala poiskati tudi argument, ki bi bil za javnost dovolj prepričljiv in da ne bi kdo dobil občutek, da je Peterle diskriminiran zaradi politične pripadnosti. Ker je namreč lani jeseni previdno podprl resolucijo Evropske ljudske stranke o razmerah v Sloveniji.

Tiger brez zob

Toda poglejmo najprej, kaj pravzaprav je OZN. Naslednica nekdanjega Društva narodov naj bi združevala vse države sveta v boju proti vojni, revščini in ostalim tegobam, ki ogrožajo svet, predvsem države v razvoju. Toda vsaj v primeru balkanskih vojn se je pokazalo, da je bila OZN tiger brez zob in talec interesov velesil, ki so si v teh vojnah stale nasproti. Zato se je lahko vojna končala šele takrat, ko je Zahod vojaško posredoval brez mandata OZN ter ob glasnem negodovanju Rusije in Kitajske. Da seveda ne omenjamo interesov držav, ki jih vodijo diktatorski režimi. Tu se seveda postavlja vprašanje, kakšno vlogo ima v tem mednarodnem »zverinjaku« generalni sekretar OZN in kakšen ugled naj bi imel kandidat za to funkcijo. Navsezadnje je to funkcijo nekoč zasedal tudi Kurt Waldheim, ki je nekaj let po izteku mandata v OZN postal avstrijski predsednik, nikoli pa se ni mogel povsem otresti očitkov, da je bil v času druge svetovne vojne nacist. To je seveda vzorčen primer in prav zato bi lahko vprašali tisti del strokovne javnosti, ki izreka podporo Türku, ali je primerno, da vlada neke evropske države podpre človeka, ki je odlikoval enega od voditeljev nekdanje komunistične policije in je odkritje grobišča, kjer ležijo žrtve komunističnih pokolov, označil za »drugorazredno temo«.

Gambari namesto Türka

Vendar pa je pri kandidaturi za generalnega sekretarja OZN najpomembnejši predvsem mednarodni kontekst, vključno z lobiranjem ter pogajanjem z državami, ki bi ga utegnile podpreti. Prav na tem področju pa ima Türk kar nekaj črnih pik. Najprej že zaradi razlogov, zaradi katerih je leta 2005 zapustil OZN, kjer je dolga leta deloval tudi kot slovenski predstavnik (med drugim je bil tudi član Varnostnega sveta kot zastopnik države iz nabora nestalnih članic VS). Kot je znano, se je Türk že kmalu po prihodu v domovino, ko je ponovno začel predavati mednarodno pravo na ljubljanski pravni fakulteti, začel politično ponujati najprej pomladnim strankam, saj je očitno potreboval kakšno vidnejšo politično funkcijo (mimogrede: tedanji predsednik vlade je bil namreč Janez Janša), da bi se lahko vrnil v OZN. V letih 2005 in 2006 se je Türk kar nekajkrat pojavil na prireditvah SDS (o tem obstajajo celo slikovni dokazi, ki jih je novembra 2012 objavil spletni portal Požareport), očitno tudi z namenom, da bi ga SDS podprla v kandidaturi za predsednika republike, nato pa je, ko so bili v vodstvu SDS s strani dr. Petra Jambreka opozorjeni na Türkova vprašljiva stališča glede plebiscita leta 1990, našel zavetje v tranzicijski levici kot njen kandidat za predsednika republike. Šele v času predvolilne kampanje leta 2007 pa so prišli v javnost razlogi za Türkov odhod iz OZN. Izkazalo se je namreč, da je imel Türk kot asistent generalnega sekretarja OZN ambicijo zasesti funkcijo namestnika generalnega sekretarja OZN (sekretar je bil tedaj Kofi Annan), pri tem pa očitno šel predaleč, potem ko je Annan namesto Türka za svojega namestnika izbral nigerijskega diplomata Ibrahima Gambarija. Prav tedaj naj bi se Türk zameril afriškim državam in izgubil potrebno podporo, da bi še naprej ostal asistent generalnega sekretarja OZN. Zato mu ni ostalo drugega kot da se vrne v domovino. Škoda le, razlogi za Türkov odhod prišli v javnost šele v vrhuncu predvolilne kampanje, saj je Türk na ta način v očeh slovenske javnosti postal žrtev diskreditacije.

Od nuncija do Mussomelija

A vendar velja omeniti še nekatera dejstva. V času, ko je bil Türk predsednik republike, je bil dejansko tudi vodja njene zunanje politike (zunanji minister v času Pahorjeve vlade Samuel Žbogar pa je v tem primeru bolj kot Pahorja zastopal Türka) in si je tu in tam privoščil, da je kateremu od tujih diplomatov »navil ušesa«. Denimo poleti 2009, ko je tedanji apostolski nuncij Santos Abril y Castello imel govor v Kočevskem Rogu. Med drugim je dejal, da so se tam v imenu neke ideologije zgodili zločini, ki jih nobena ideologija ne more opravičiti. Türk je tedaj nunciju preko medijev očital vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, njegovo pridigo pa je označil kot neprimerno za diplomatskega predstavnika. V drugo pa se je Türk spotaknil ob ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija januarja 2012, ko je bilo že jasno, da zmagovalka predčasnih volitev Pozitivna Slovenija pod vodstvom Zorana Jankovića ne bo sestavila koalicije. V javnost so tedaj namreč prišle govorice, da se veleposlanik sestaja s predstavniki parlamentarnih strank in da želi menda sodelovati pri sestavi vlade, v kateri pa ne bo Jankovićeve stranke. Seveda je to močno ujezilo tudi Türka, ki je o Mussomelijevih izjavah dejal, da so »neprimerne in se vmešavajo v občutljivo tematiko sestavljanje vlade v Sloveniji«. Ko je olje na ogenj v Türkovi navzočnosti na proslavi v Dražgošah prilil tudi sedaj že upokojeni šef borčevske zveze Janez Stanovnik, je bilo jasno, da je Türk postal za ZDA in njene zaveznike persona non grata.

Primite se za denarnice!

Kaj lahko iz tega sklepamo? Predvsem to, da Türk v kandidaturi za generalnega sekretarja OZN nima veliko možnosti, saj je v dosedanjih spodrsljajih, bodisi v času svoje kariere v OZN bodisi kasneje v Sloveniji, zapravil najbolj ključne zaveznike. Zato se postavlja vprašanje, s kakšnimi nameni sta šla Türk in vlada Alenke Bratušek v projekt kandidature. Leto dni po izgubljenih predsedniških volitvah je namreč Türk šel v pokoj in naznanil, da ne namerava zaprositi za podaljšanje časa izplačevanja nadomestila predsedniške plače. S tem si je dejansko naredil veliko uslugo: v očeh slovenske javnosti bo še naprej ostal »skromen«, obenem pa se bo zaradi vladne podpore pri kandidaturi lahko financiral iz drugih virov (seveda davkoplačevalskih). Znano je namreč, da bo v naslednjih dveh letih Türk svojo kandidaturo za generalnega sekretarja OZN zastavil predvsem s potovanji po svetu, raznimi predavanji, pa tudi honorarnim delom v visokem šolstvu v domovini (predvsem v povezavi z ljubljansko pravno fakulteto in FDV). Vprašanje pa je, ali bo stroške potovanj lahko pokrival zgolj s honorarji od predavanj. Glede na njegovo pregovorno zapravljivost, ki jo je pokazal v času svojega predsedniškega mandata, se lahko davkoplačevalci upravičeno vprašamo, ali se bomo morali tudi zaradi ambicij nekdanjega predsednika republike še bolj kot prej držati za denarnice. Navsezadnje je prav Türk eden ključnih botrov »virantovanja«, saj je bil navsezadnje tudi glavni kadrovnik Komisije za preprečevanje korupcije. Vprašanje pa je, kdo bo kriv, če mu bo pri kandidaturi za generalnega sekretarja OZN spodletelo. Bo to morda (spet) Janez Janša?

Foto: Wikipedia
 

41 KOMENTARJI

 1. Povsem očitno je, da se je levica zbala, da bi bil Peterle sekretar Evropske skupnosti, pri čemer gleda le na svoje sebične interese, ne pa na skupno dobro Slovenije in Evrope.

  Kandidatura Turka je le blef, ki naj prikrije njihovo sebičnost, ki škodi Sloveniji.

 2. ZDA vse kaže da razmišljajo o ukinitvi veleposlaništva v Sloveniji. Turkovi izpadi proti Mussomeliju so bili res krivični in nizki in so nam zapravili veliko mednarodnega ugleda. Še posebej ker jih je levica množično podpirala. S Pirjevcem na čelu in njegovim “Mussomeli go home”. Sramota na sramoto.

  • Mar ta domišljavi, neskončno napihnjen, blaziran in vase zagledani Türk zares misli, da smo ljudje tukaj, doma, in ljudje zunaj, zlasti na ZN pozabili, kako neslaven je bil njegov odhod iz sedeža OZN? Kako nelaskavo mnenje si imeli o njem tedanji generalni sekretar, gospod Kofi Annan in številni drugi uslužbenci pri OZN?
   Za vsak primer objavljam naslov, kjer si lahko vsi lepo v miru ponovno preberete, kako je s to stvarjo – pa še komu posredujete, v kolikor utegne koga nepoučenega zanimati, kako je to s “TÜRKOM, DANILOM VELIKIM “, hahaha! Torej, tu je naslov oziroma link / povezava:
   http://trubar.blog.siol.net/2007/11/08/resnica-o-turkih/
   Seveda je še veliko internetnih naslovov, tudi z zapisniki sestankov na ZN na temo Danilo Türk – če bo kdo hotel, bomo postregli tudi s temi.
   Naj si povzpetnež nikar ne obeta, da je kdo pozabil njega in njegovo nelepo obnašanje…. Oportunist, da mu ni para!!!
   LP

 3. Dr. Türk je sicer malo ošaben in občasno neuvideven, a nedvomno diplomat in mednarodni pravnik svetovnega ranga, ki je primeren za funkcijo GS OZN. Brez dvoma ga bodo podprli Kitajci in Rusi, morda tudi Francozi.

  Glede Peterleta pa je treba reči naslednje: ta človek je kot tedanji predsednik vlade Slovenije formalno odgovoren za administrativni genocid, ki je bil nad 24.000 t. i. izbrisanimi izveden februarja 1992. Lahko je vesel, da zoper njega (še) ni bil uveden kazenski postopek pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Človek, ki je odgovoren za hudo in množično kršitev človekovih pravic, pač nikakor in nikoli ne more biti na čelu Sveta Evrope, organizacije, katere temeljno poslanstvo je varovanje človekovih pravic. Kapito??

  • Če je tako, potem pa začni kar s Kučanom, Turk pa tudi zelo sodi zraven. Ene bi linčal, druge pa častil.

   • Odločitev o izbrisu iz registra stalnih prebivalcev je sprejela tedanja vlada, ne takratni predsednik republike, prosim lepo!

  • Vemo, da kot zagrizen komunajzer podpiraš svoje, čeprav so zločinci, ne podpiraš pa drugih, čeprav niso naredili nič narobe.

   Izbris ni bil noben genocid, pa tudi nobeno kršenje človekovih pravic, saj pravica do stalnega bivanja v tuji državi ni človekova pravica.

   • Naše Ustavno sodišče in Evropsko sodišče za človekove pravice trdita drugače – da je bil administrativni izbris množično in grobo kršenje človekovih pravic. Ampak po vaše so to “komunajzerske” inštitucije, ne?

  • Non capito !!! Dajte no !Ja , kje pa živite ? Množična kršitev človekovih pravic ?
   Ste spet privlekli na dan ” izbrisane ” ? Zakaj Peterle ? Takrat je vlada imela veliko nujnih opravkov in skrbi. Ali bi morala še to kontrolirati – kateri ” bizgec ” ni razumel , da je to sedaj druga država . Saj je velika večina le-teh dobro razumela , kaj se je zgodilo in so svoj status pravočasno uredili ! Vprašajmo se raje kaj so delali uradniki na občinah ? Veliko je ” njihovih ” !Jim niso mogli takrat pomagati ? Kaj jih niso mogli opozoriti – kako in kaj ? Ja , ti ljudje so navsezadnje živeli v državi Slovenji ” na šverc ” . Madonca , dolgo so rabili da so ” kapirali ” ? Pa v času Kresalove so se kar namnožili – za 8000 glav !Namesto , da bi v času , ko se je o tem razpravljalo res pregledali vse primere , ” levica ” ni hotela ! Zakaj že ? Ja seveda , v paketu se najlažje skrijejo ” lumpi ” ! Pa so ” prešli ….ove Slovence ” .
   O g. Tűrku pa ne bi govorila . Pa tudi o tem ne , kdo in kaj je diplomat !!

 4. Svojo izkušnjo z izbrisom sem omenil že v komentarjih pod enim od mojih prejšnjih prispevkov, zato res ne vem, zakaj je treba kar naprej ponavljati mantro o nekem hotenem in načrtno sprejetem izbrisu. Bilo je veliko birokratske malomarnosti, tudi arogance, kar pa še ni dokaz za bojda rasistično motivacijo Demosove vlade. Kako je že rekel Goebbels? Ponovite laž stokrat in postala bo resnica.
  Mimogrede, če se govori, da je Peterle kršil človekove pravice, kako so jih potem kršili šele tisti, ki so ukazovali in izvajali komunistične pokole. Pa ne mislim samo poboje vrnjenih domobrancev, pač pa že medvojno ubijanje civilistov, pa zlorabe pravosodja, udbovske likvidacije v tujini, itd. In to vse v imenu nekih "plemenitih ciljev". Še en dokaz več, kakšno barbarstvo je bil in je še vedno komunizem. Sploh če preberemo danes objavljena sporočila generalnega sekretarja borčevske zveze Mitje Klavore.

  • Šlo je za prevarantsko motivacijo parlamenta, ki je sprejel goljufivi zakon o državljanstvu. Nekoga bomo že zajebali, pa so zajebali nas. Zelo podobno je z NLB in depoziti. Naša politična kultura (in to žal šteje tudi za kulturo naroda) je takšna, da bi z zakonom radi nekoga zajebali.
   Lex Kramar?! Obdavčitev črnih gradenj?! 70% obdavčitev sumljivo pridobljenega premoženja?! Lepo prosim, kdo se tu norčuje iz naroda in države!

 5. Milko. Šele nekaj let pozneje se je izkazalo, da so nekateri imeli objektivne ovire pri pridobivanju državljanstva in da jih je šteti za takšne, ki so upravičeni do državljanstva. Vendar jim tedanja leva vlada, ki je bila na oblasti ni podelila državljanstva, Pa bi lahko, če bi res hotela.

 6. In zakaj ne bi bila oba, Tuerk in Peterle, kandidirana?! Ali ne bi bilo dobro, če bi imeli Slovenci svoje ljudi na tako pomembnih položajih? Ali samo zato ne, ker niso “naši” – Naj sosedu krava crkne!
  Že s čisto finančnega vidika bi bilo eno in drugo za vse nas ugodno: oba bi imela plačo iz neke druge, ne slovenske malhe. Prepričan pa sem, da bi lahko kaj dobrega naredila za slovensko državo.
  Doklej nas bo vodila omejena ideološka pamet!?

  • Človek, ki je žalil pol Slovencev z drugorazredneži, ne more zasedati take funkcije.

   Pa še sam se je izdal, da je sodeloval v terorističnem atentatu v Velikovcu.

   • Podjetnika in direktorja INE so komunistični teroristi ubili leta 1983. Tako, da so ga v garaži s kladivi stokli in mu razbili glavo in zmaličili v obraz. Nemčija ima jasne dokaze kdo so bili morilci in kdo je naročil umor. Dolanc ( Kučanov mentor) in Perković sta podpisana pod ukazi. Türk tudi nosi soodgovornost, saj je bil v vrhu oblastnih struktur v Sloveniji in Kučanov miljenec.

    Zakaj so Durakovića ubili?
    Je bil terorist? Ne.
    Je bil ustaš? Ne.
    Je uničeval SFRJ? Ne.

    Gospod je samo napisal nekaj knjig, kjer je obelodanil kakšno strahovito škodo so državnemu naftnemu podjetju INA delali komunistični funkcionarji:
    1. ki so bili nestrokovni šalabajzerji
    2. ki so bili sinovi visokih komunističnih barab ( Tito, Špiljak)
    3. ker so sprejemali nekompetentne odločitve, ki so prinašale velike gospodarske škode
    4. ki so kradli državna podjetja
    5. ki so živeli strahovito razkošno in razspino na račun revnih delavcev

    • Mišo Broz in Špiljakov sin sta bila že takrat tajkuna kot je bil največji tajkun Jospi Broz. Brez ustvarjanja, kot fevdalci so ropali državno premoženje in premoženje državnih podjetij.

     V Jugoslaviji je bilo cca 10.000 tajkunov, v Sloveniji cca 2.000. Danes, zadnjih 20 let pa so se ti tajkuni povečali z večjim številom državnih uslužbencev( cca 50.000), birokratov na pozicijah, s srednjim managmentom v državnih firmah cca 50.000), ki imajo iste psihične dispozicije ( sociopati, anti-socialne osebnosti) kot njihovi očetje : komunistični morilci in teroristi. Le da je njihova prioriteta mafijsko ropanje in laganje in ne toliko ubijanje. Zaenkrat še ne.

     Socializem je govorjenje o socialnosti. Njihove ideje, privrženci pa so antisocialni, sociopatski, sužnjelastniški, mafijski.

     • Socializem in sociala sta iz popolnoma drugega gnezda.

      Sociala je skrb za tiste, ki ne zmorejo.

      Socializem je ureditev družbe, kjer je plansko gospodarstvo iz enega centra ter državna lastnina.

 7. Neverjetno tragikomično je, kako desničarski mediji zavajajo okoli Tuerkove izjave o drugorazrednosti. In to kalibri kot je podpisani pod tem člankom, ki ni nad kazanjem s prstom na podobne primere v levih medijih.

  Iz posnetka je jasno razbrati, da Tuerk za drugorazredne označi politične manipulacije okoli povojnih pobojev, isto pa naredi tudi z mediacijo na Hrvaški meji:

  http://www.youtube.com/watch?v=zNbq_pqx7Po

  (Del komentarja izbrisan s strani administratorja zaradi neprimerne vsebine)

  • A – politične manipulacije okoli pobojev je označil za drugorazredne ?? . Kaj pa je to manipulacija ? In v kakšni zvezi je bila s takratnim razkritjem v Barbarinem rovu ??
   Bil je mojster v zanikanju vsega , kar mu ni ” pasalo ” .Levica ga je ” ustoličila ” in njej je služil …..
   Se spominjamo , dragi Slovenci , njegove izjave o dobrodelnih organizacijah ? ” Saj Karitasa ne potrebujemo ” .
   Joj , saj je revež ! Kar naprej je narobe razumljen ?!

 8. Neverjetno tragikomično je, kako levaki zavajajo okoli Türkove izjave o drugorazrednosti. In to kalibri, kakršen je pancer, ki potem z vsemi štirimi branijo tega tretjerazredneža.

  Iz posnetka je jasno razbrati, da je Türk hudo jamo označil za drugorazredno temo, ko pa ga je novinarka na to jasno opozorila, se je vlekel ven tako, da je rekel, da je politiziranje okrog tega…

  Naslednji dan pa, namesto, da bi se opravičil, je nekaj naflancal, da bi se izvlekel ven.

  • “Človek, ki je žalil pol Slovencev z drugorazredneži …”

   “Iz posnetka je jasno razbrati, da je Türk hudo jamo označil za drugorazredno temo …”

   Spoštovani Alojz, je resnična prva ali druga vaša izjava?

 9. Nikakor ni možno primerjati poboje z izbrisanimi.

  Izbrisani so imeli možnost svojo pravico uveljaviti pred sodiščem in so jo uveljavili. Dokler si niso uredili slovensko državljanstvo, so imeli drugo državljanstvo.

  Splošno je znano, da poteka v državi na deset tisoče sodnih postopkov, v katerih ljudje uveljavljajo pravice, ki jim niso bile priznane, pa bi morale biti priznane.

  • Žalostno je da se delaš neumnega in nočeš razumeti zakaj gre. In nisi edini. Še veliko je takih.
   Pa naj bo po vaše: plačali bomo astronomsko odškodnino in vladali nam bodo kučanovi pozitivci. Dokler ne boste sprejeli resnice in našli svobode.

 10. Pa so bile te pravice kratene neizbrisanim v povsem normalnih okoliščinah, ne pa v izjemnih vojnih okoliščinah, ko je bila osnovna pravica in dolžnost braniti Slovenijo! To osnovno pravico in dolžnost pa so mnogi izbrisani ignorirali.

 11. Türk ni diplomat, niti politik. On je komunist.
  Njega ne bo nobena evropska država podprla razen Slovenije in Cipra, ki imasta oba večinsko komunistične oblastne strukture, predsednike in parlamente.

  Podprla ga bo Severna Koreja, Venezuela in nekaj socialističnih vlad. Morda Kitajska, Rusija, Argentina, Brazilija in Iran.

 12. Glede na to, koliko kriminalcev (predstavnikov diktatur) sedi v OZN, ima D. T. kar lepe šanse za izvolitev.

 13. Dajte no, dajte, “kandidatura” Danila Türka je le bombica za domačo rajo, da bo imela o čem govoriti in si predstavljati, v kako velepomembni državi s takoooo velepomembnimi voditelji živi. Kandidata za generalnega sekretarja najprej “obdela” varnostni svet, kjer bo Türk gladko pogorel, kajti tam, ne gre nič brez konsenza velesil, kamor še vedno sodijo ZDA, ki pa, kar že vrabci čivkajo, ne sodijo med njemu naklonjene države.

Comments are closed.