Drugo leto grem peš na dopust

2

Evo, počitnic je konec, v četrtek se začne pouk. V septembru se odpravijo v turistične kraje le še upokojenci, včasih s svojimi vnučki in pa študenti, ki se jim predavanja začnejo v oktobru. In kaj za vraga vam težim v tem času z dopustniško temo? Za spodbudo k razmisleku in odločitvi za drugo leto. Da se že letos odločite in imate celo leto možnost nabirati kondicijo, pripravljati opremo in načrtovati podrobnosti poti.

Načrtujte dolgo pot že danes

Sam sem tudi letos del dopusta preživel na samotnih poteh, v senci mogočnih odmaknjenih gozdov, dolinah hladnih rek in potokov, zavetju kmetij, cerkvic, travnatih planot in bogate kulturne dediščine. Bolj natančno na Idrijskem, kjer je na relativno ozkem območju speljane 180 km lepe poti  imenovane Idrijsko-Cerkljanska planinska pot (zemljevid poti). In zame ga ni lepšega dopusta kot je dolga pot.

Tokrat sem se prvič na pot podal kar sam, a tega ne priporočam. Izberite si dobro družbo svoje žene in otrok, morda dve družini skupaj, nekaj prijateljev in se preprosto odpravite … na pot.

Za drugo leto vas torej spodbujam, da – že sedaj! – v svoj počitniški koledar vpišete dolgo pot – dolgo vsaj tri dni. Da vsaj tri dni preživite na poti, ne da se vrnete domov.

Katero pot?

Sam najbolj priporočam Evropsko pešpot E6, Loško planinsko pot, Idrijski-cerkljansko planinsko pot in Slovensko Jakobovo pot. Te so meni najbolj ljube, izbire imate v Sloveniji zares veliko. Sam vsem priporočam tako vnaprej pripravljeno in ne sprotno izmišljevanje poti, ker iz izkušenj vem, da so se načrtovalci poti izjemno potrudili speljati poti po najlepših delih domovine, če se le da stran od asfaltnih cest. Sam nikoli ne bi znal tako dobro zadeti poti.

Kako se lotiti poti?

Najprej se odločite za pot ter na planinskem društvo kupite dnevnik poti in ustrezen zemljevid. Vse zgoraj navedene poti so dolge več kot deset dni, zato jih razdelite v dva, tri kose in se jih lotite – enega po enega.

Med letom nabirajte kondicijo in vmes napravite še kakšen celodnevni treking. S tem imitirate obnašanje vašega telesa na dolgi poti, praktično testirate opremo in razmere na poti.

Za Ljubljančane priporočam krasne trekinge v okolici Ljubljane: od Ljubljane (končna postaja petke v Podutiku) do Škofje Loke (8 ur), pot od Laz preko Janč do Ljubljane (8 ur in pol) ali morda romanje od Ljubljane na Kurešček (10 ur in pol).

Na dan boste na dolgi poti prehodili ne več kot 25 km. Tako boste imeli dovolj časa za počitek, za pogovore z ljudmi na poti in za ogled znamenitosti.

Se sliši zahtevno, pretežko, morda trapasto?

2 KOMENTARJI

  1. Sliši se kot dobra ideja. Pretežko? Ni treba. Trapasto? Zakaj pa?
    Moram samo poiskat poti okoli mojega domačega kraja, pa bo. Vsekakor hvala za idejo.

Comments are closed.