Aleš Maver: Drugi krog v znamenju zamenjav

16
Foto: Pritntscreen PlanetTV
Bitka za Koper bo odločena, ko bodo prešteti glasovi, prejeti po pošti. Zaenkrat vodi Bržan pred Popovičem za 12 glasov (vir: STA)

V najpomembnejši volilni tekmi drugega kroga Francu Kanglerju (pravzaprav glede na prvi krog pričakovano) ni uspel veliki met, da bi se vrnil na mariborski županski stolček. Še enkrat več je triumfirala strategija “novega obraza”, za katero se je junija zdelo, da počasi peša. Toda “leteča menjava” ogroženega župan Fištravca s politično neizkušenim podjetnikom se je strategom na levi (spet) obrestovala, s čimer so se izognili simbolno pomenljivemu porazu, ki bi lahko omajal praktično celotni narativ vladajoče slovenske politike od leta 2012 naprej. Ceno Arsenovičevega uspeha je tako plačal predvsem dosedanji mariborski župan, ki je bil “zavržen” podobno kot pred njim Borut Pahor, Zoran Janković in Miro Cerar, le da je njegov neuspeh še podčrtan s tem, da je njegov predhodnik Kangler v prvem krogu zbral skoraj štirikrat toliko glasov kot on.

Potop dosedanjih županov

V celoti gledano je za drugi krog značilen pravi potop dosedanjih županj in županov. Od vodenja Kopra se po šestnajstih letih poslavlja Boris Popovič, kar glede na prvi krog ni zares presenetljvo. V Novi Gorici se mu pridružuje dolgoletni župan Matej Arčon, v Slovenj Gradcu Andrej Čas. V Kranju in na Ptuju dosedanja župana sploh nista kandidirala, njuna izbranca pa se nista prebila v finale. Veliko dosedanjih županov je izgubilo tudi v manjših občinah. Ribniškemu in vipavskemu občinskemu poglavarju se pridružujejo med drugim župani Cankove, Ormoža, Pesnice, Žužemberka, Jesenic, Dornave, Slovenskih Konjic ali Velikih Lašč. Izjem od pravila je v drugem krogu sorazmerno malo. Na položaju sta se, denimo, obdržali poglavarja Domžal in Tržiča.

Sorazmerno malo uspeha so imeli pri poskusu vrnitve nekdanji župani. V Mariboru in na Ptuju je spodletelo Kanglerju in Štefanu Čelanu, v Tržiču Pavlu Ruparju in v Piranu Tomažu Gantarju. Povratnik pa je župan Dolenjskih Toplic in nekdanji kandidat za predsednika Nove Slovenije Franc Vovk.

Opoziciji ni uspel veliki met 

Še nekoliko bolj kot v prvem krogu je izostal res odmeven uspeh desnosredinske opozicije, ki bi potrdil njen rezultat in močno voljo volivk in volivcev za spremembe z junijskih volitev. Premoči nad vladno šesterico v občinskih svetih in lepega števila izvoljenih županj in županov niso uspeli nadgraditi s skoraj nobenim “kapitalcem” v drugem krogu. Največji pomen bi seveda imel morebitni uspeh ob Dravi. Tako pa v celoti gledano v mestnih občinah s štirimi županskimi mesti slavijo socialni demokrati, in to kljub potopu v Mariboru in Ljubljani. Od večjih središč so demokrati nekoliko presenetljivo kar prepričljivo zmagali v Lendavi, kjer je novi župan že na državnozborskih volitvah precej uspešni Janez Magyar. Župana bo SDS imela tudi v Ormožu, kjer pa je njen kandidat v “bratskem dvoboju” premagal dolgoletnega župana in enega najprepoznavnejših mož Bajukove Nove Slovenije Alojza Soka. Po drugi strani se desni sredini ni izšlo v Domžalah in Škofji Loki. Z Ribnico in Slovenskimi Konjicami sta desnosredinsko upravo na teh volitvah izgubili vsaj še dve občini, ki na državni ravni veljata za pomembni oporišči opozicije. Obratnih primerov, ko bi desnosredinski župan ali županja vodil politično sicer izrazito levo okolje (blizu izjemi so bile nekoč Trbovlje).

Pač pa se, kot je bilo že objavljeno, blešči uspeh Nove Slovenije v Kamniku, na domačem dvorišču ministrskega predsednika. Ob odločanju o njegovi politični dediščini doma je njegov podžupan iz vrst Toninove stranke z veliko razliko porazil Šarčevega izbranca.

16 KOMENTARJI

 1. Vse priznanje na prvem mestu Francu Kanglerju. Za uspeh. Opravil je seveda hvale vredno volilno kampanjo. Uspeh pa je, kakopak, njegova javna rehabilitacija. Na ta problem se je v marsikateri analizi pozabilo, oziroma se je pogledalo vstran.

  Ob tem vse priznanje prav vsem novoizvoljenim predstavnikom samoupravnih lokalnih skupnosti. Posebej priznanje tudi tistim, kjer so dosegli mogočno večino oziroma “trdnjavo”, kakršna je na primer v Občini Ribnica ob neutemeljenem prispevku izpred nekaj dni. Naj se namesto neutemeljenih prispevkov izoblikujejo povezovalne koalicije!

  Posebej pa smo v analizi pogledali vstran od tega, kaj se nam je ob pravkaršnjih lokalnih volitvah (in ob tistih z junija) dejansko zgodilo s strani omrežja določenih poklicnih novinarjev in urednikov, primer so tisti iz mariborskega Večera.

  • Vredno je vrniti pogled in ga upreti nazaj, saj ob teh volitvah zanimivih pojavov ne manjka.

   Nadaljnji primer je pojav podane roke poenotanja, ki tako žari, da se v analizi pogledamo vstran. Podana roka poenotenja žari iz takojšnjega, brezpogojnega in povečanega retvita velike čestitke – Čestitamo! – ob uspehu županskega kandidata stranke NSi v Kamniku, ki sta ju – nemudoma, brezpogojno in povečano – izpostavila na svoji Twitter javni strani predsednik SDS in predsednik SLS.

   In to navkljub obratnemu pojavu. Kajti vsi vemo, da ni obratnega takojšnjega retvita velike čestitke na Twitter javni strani predsednika NSi – ne ob izidu 2.12. ne ob izidu 18.12. Tudi slednje je žareč pojav, tako da v analizi pogledamo vstran.

 2. Kdo so ‘demokrati’ v zgornjem sestavku? Je to pomladna opcija, ne pa tudi socialni demokrati?
  Ali je SDS ponovno razglasila veliko in doslej še nevideno zmago? V prvem krogu so menda osvojili 50% (česarkoli pač že)?

  Pomladna stran je osvojila velika središča, kot so Lendava, Ormož, Turnišče, Apače, Kamnik in Šenteupert. Voditelji kampanj in odgovorni za lokalno mrežo bodo za ta nesluten uspeh nedvomno bogato nagrajeni.

  MestneObčine.Črnomelj.ŠkofjaLoka.Ribnica.SlovenskeKonjice.Kungota.Pesnica.Poljčane.press

 3. V Šmarjeških Toplicah sta Marjan Hribar in Bernardka Krnc prejela vsak 1.061 glasov, zato se obeta, da bo novega župana občina dobila po žrebu, kar bi bilo prvič v zgodovini samostojne Slovenije.

   • Takole je bilo:
    Še pred tem je Aleš Bržan napovedal, da bodo zaradi zaznanih nepravilnosti na enem izmed volišč zahtevali ponovno štetje glasov. Po poročanju časopisa Primorske novice naj bi prišlo do razhajanja med številom tistih, ki so bili v volilnem imeniku označeni, da so glasovali predčasno, in med številom glasovnic, zato danes pregledujejo vpis vseh volilnih upravičencev. Po neuradnih podatkih naj bi bilo šest glasovnic preveč.
    To se zna še zapletat. Ampak to je še kar OK, v Spodnji Kungoti je izginilo 500 glasovnic.

 4. Zdaj pa takole:
  Danes so prešteli 46 glasovnic.
  Pred štetjem je bila razlika 12 glasov v korist Bržana.
  Po preštetju pa se je razlika zmanjšala na 7.
  Torej je bila najmanj ena glasovnica med zadnjimi 46 glasovnicami neveljavna.
  Npr. 25 proti 20 = 45 plus 1 neveljavna.

 5. Zigastupica, pozabili ste čestitai Nsi in SLS v Ljutemeru za njihovo neomajno podporo propadlemu novinarju in sedaj še propadlemu županskemu kandidatu SD Dejanu Karbi.

  • Ugovor o navedenem sem preciziral dne 27.11.2018 pod neutemeljeno očitajočim prispevkom gospoda Strgarja ‘Podobnikova SLS povzročila usodno razdeljenost avtentične krščanske slovenske naravnanosti’.

   • Jaz pa sem dobil vtis, da je gospod Podobnik za to razdeljenost potrošil toliko energije, kot jo je potrebno za prisiliti žabo skočiti v mlako.

Comments are closed.