Drevesni rekorder

4
553

Gašperjev kostanj, ki raste in rodi plodove na Močilnem nad Jagnjenico v Zasavju, je najdebelejši domači kostanj (Castanea sativa) v Sloveniji. Njegov obseg je blizu 11m, višina 18 m, lesna masa 36 kubičnih metrov. Po obsegu ga prekaša samo Najevska lipa na Koroškem, ki meri več kot 11m. Lastnik Gašperjeva kostanja je Gašper Kišek na Močilnem. Leta 2005 so Občina Sevnica, podjetje Tanin Sevnica d. d., Zavod za gozdove Slovenije in lastnik Gašper Kišek, sklenili pogodbo o donatorstvu, s katero so se zavezali za financiranje in organizacijo arborističnih, popularizacijskih in raziskovalnih dejavnosti na Gašperjevem kostanju. Drevo je razglašeno za posebno naravno vrednoto.

Foto: Tone Lesnik

4 KOMENTARJI

  1. Mene pa zanima ali ima ta kostanj težave s kostanjevim rakom? Če ne, se ga splača obiskati. Pogrešam tudi koliko je star?

    • Na Gašperjevem kostanju do sedaj niso odkrili raka. Drevo redno pregledujejo kot določa donatorska pogodba. Ocenjujejo, da je staro nad 300 let.

    • Lastnik je, kot sem že zapisal, Gašper Kišek. Njegov naslov je: Močilno 26 a, 1433 Radeče. Domačija Kiškovih je prav poleg G. kostanja. So zelo prijazni in gostoljubni. Več o Gašperjevem kostanju lahko preberete v Zborniku o domačem in Gašperjevem kostanju, ki ga je izdala Občina Radeče leta 2007.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite