Med streljanjem partizanom ušel vol, ki so ga zaplenili župniku v Kropi

10
Partizani so skriti v jarku nad vasjo prežali na Nemce, ki so se jim približevali razkropljeni v strelce. Takrat se je nenadoma nekemu partizanu udrlo pod nogami v zajčji brlog, zajec pa jo je ucvrl naravnost proti Nemcem, ki so se pri tem nehote zgostili in se krohotali zajcu, ki zaradi visokega snega ni mogel bežati. Psi so hitro zavohali partizane in začeli renčati, vendar prepozno. Tonček Dežman začel na Nemce streljati z mitraljezom in jih tako večino tudi ubil.

Na Gorenjskem je že poleti 1941 začel prepoznavno delovati Cankarjev bataljon, ki mu je poveljeval komunist, španski borec, kapetan jugoslovanske vojske Jože Gregorčič Gorenjc ( 1900 – 1942), politični komisar je bil Ivan Bertoncelj Johan (1908 – 1968), nad vsemi pa je »očetovsko« bedel prekaljeni učitelj Stane Žagar (1896 – 1942), narodni heroj, član CK KPS in član glavnega štaba NOV in POS, odgovoren za Gorenjsko.

Med streljanjem partizanom ušel vol, ki so ga zaplenili župniku v Kropi

S sabotažami, plenjenjem premoženja in z atentati na vplivne lastnike kapitala, župane in župnike, so partizani ustrahovali Slovence, hkrati pa nase opozarjali nemške okupacijske oblasti. Tako je že ponoči med 10. in 11. decembrom 1941 prišlo do puškarjenja med Nemci in partizani, nekje na cesti med Selcami in Dolenjo vasjo. Pri tem je med streljanjem partizanom ušel vol, ki so ga zaplenili župniku v Kropi, katerega pa so kasneje spet našli.

Preostanek noči so prespali na kmetiji Debeljak visoko v Rovtah, kjer je ponoči zapadlo skoraj meter snega. Zjutraj so vola ubili in pripravljali pojedino. Okoli devete ure pa je stražar opazil okoli 50 Nemcev, ki so se v strelcih s puškami v rokah in s tremi dresiranimi psi približevali od vasi Zapreval proti Rovtam. Med partizani je nastala panika. Štab je odločil, da Nemce počakajo v zasedi. Časa je bilo samo slabo uro, katero so Nemci potrebovali za prihod na Rovte.

Nemci so se krohotali zajcu, Tonček Dežman je nanje začel streljati z mitraljezom

Težko je soditi, kaj bi se zgodilo med frontalnim spopadom partizanov z Nemci, ki so bili bolje oboroženi in vojaško izurjeni, če se ne bi prišlo do nenavadnega naključja. Partizani so skriti v jarku nad vasjo prežali na Nemce, ki so se jim približevali razkropljeni v strelce. Takrat se je nenadoma nekemu partizanu udrlo pod nogami v zajčji brlog, zajec pa jo je ucvrl naravnost proti Nemcem, ki so se pri tem nehote zgostili in se krohotali zajcu, ki zaradi visokega snega ni mogel bežati. Psi so hitro zavohali partizane in začeli renčati, vendar prepozno. Tonček Dežman začel na Nemce streljati z mitraljezom in jih tako večino tudi ubil.

Velik uspeh partizanov, čez mesec dni v Dražgošah pa so doživeli popoln poraz

Od 50 policistov iz 181. rezervnega bataljona je padlo kar 47 Nemcev, dva sta bila ranjena, eden pa je ušel in o pokolu obvestil Nemce v Lušah. Od treh psov je bil eden ustreljen, ostala dva pa sta mirno sedela ob svojih mrtvih gospodarjih, dokler ju partizani niso zaklali. Potem so mrtvim Nemcem pobrali orožje, municijo in dele opreme in odšli proti Martin vrhu. Imeli so dva mrtva.

Do konca leta je Cankarjev bataljon imel še dva spopada z Nemci: na božični dan so se streljali v Poljanah, ko so hoteli preprečiti preseljevanje domačinov in pa boj na Pasji ravni, 27. decembra 1941, kjer pa se je bataljonu uspelo izmuzniti nemški obkolitvi.

Zanimivo je bilo, da se Nemci zaradi tega napada maloštevilnim prebivalcem na Rovtah niso v ničemer maščevali. Pokol Nemcev je bil za partizane na Gorenjskem sicer velik uspeh, ki pa je spričo katastrofe, ki je sledila že med 09. in 11. januarjem 1942 na Dražgošah, kamor so se zatekli prezimovat, kmalu zatonil v pozabo.

To je bil velik uspeh partizanov, ki pa so že čez mesec dni leta 1942 na Dražgošah doživeli popoln poraz.

Fotografije so s spleta

Zbral in uredil: Franci Koncilija

10 KOMENTARJI

 1. Kritika da. A mora biti kvalitetna, kar med drugim pomeni, da je najprej treba pomesti pred svojim pragom.
  Belogardisti so med vojno “pri Krašovčevih” v Založah (vasica v Savinjski dolini) zaplenili kravo. Na Štajerskem! Lastniku so dali v zameno le brezvreden kos papirja.
  No vsako slabo je za nekaj dobro. Tako je moja mama lažje postala veganka, saj ima izkušnjo odraščanja brez mleka.

  • I.D.ju:kdor vsaj od daleč pozna zgodovinska dejstva.ve,da je bilo bela garda ime posebnih v bele uniforme odetih ruskih oboroženih sil in nikogar drugega – če pa so to ime Jugoslovanski in predvsem Slovenski komunisti nadeli tistim,ki so se upravičeno zoperstavili njihovemu terorju, si pa nedvomno tudi sami zaslužijo ime banditi,s katerim so jih prvi začeli klicati Italijanski vojaki. Band in banditov je bilo namreč med vojno kot po njej res dovolj in preveč…

   • Saj, gotovo gre za nek cinizem, ki ga ne razumem, toda po drugi strani, bela garda je bila cesarjeva vojska.
    Pri nas domobranci niso bili na strani kralja, zato ta naziv ne sodi k njim. Če so jih pa komunisti imeli za protirevolucionarje, torej tiste, ki so branili kraljevino, pa je naziv lahko še celo časten. Torej I.D. prosim, naj bo bela garda, kraljeva vojska. Imenitno, v resnici.

 2. Ce bi bili partizani in domobranci veganski vojski, bi se slej ko prej pobratili med sabo. Na osvobojenih ozemljih bi lahko druzno gojili sojo in postavili svetisca posvecena volom, namesto da so jih snedli. Se danes bi vladala harmonija in socializem ne bi propadel. Zaradi mesojedcev sta propadla socializem in Jugoslavija.

  • Haha. 🙂
   Najbolj smešno mi je, da sploh ni daleč od resnice. Če bi vrhuško v Jugoslaviji rušili vegani, bi jih zgrabili tam, kjer jih najbolj boli: pri privilegijih. Vrhuška so bili po vrsti lovci na medvede. Vegani bi najprej izpostavili moralno spornost lova in jim odvzeli narisano avreolo moralnih voditeljev. Tako razorožene pa bi jih lažje sneli z oblasti v mirni evoluciji. Evolucija bi pomenila tudi, da bi ob demilitarizaciji formalen razpad države postal nepotreben. Bi se le decentralizirala in skupaj vstopila v EU.
   V zgornji zgodbi le veganstvo pri domobrancih ne pije vode. Hitler je na okupiranih ozemljih izredno temeljito preganjal vsa vegetarijanska društva, tako da bi se v tem primeru morali pred njim skrivati. No, če bi se skrivali, pa ostanek zgodbe pije vodo.

   • Zakaj bi Hitler preganjal vegetarijanska drustva, ce je bil sam vegetarijanec? Da mu drugi ne snedejo vsega korenja in repe?

    • Imel je najboljšega ministra za propagando, tako da ta mit še živi. Hitler je preziral nenasilje. Vegetarijansko se je hranil pred in med nastopi v javnosti: a) zaradi težav s smrdljivimi prdeci in b) zaradi ustvarjanja imidža asketa, ki se žrtvuje za svoj narod.

     • In ti si predrl to propagando in razkrinkal Hitlerja, da v resnici ni bil vegetarijanec?! Pa ti si hujši ko James Bond.

Comments are closed.