Drago Jančar o Zveru, Pučniku in demokraciji

5

“Moj skromni volilni glas in glas podpore je in bo vselej imel tisti, ki razume in hoče, kar je razumel, hotel in zmogel Jože Pučnik. Na teh volitvah je to Milan Zver.”

Povej mi, kaj misliš o Pučniku.

Človek bi pričakoval, da se bodo na slehernih volitvah v Sloveniji vsi kandidati, ki si želijo pridobiti naklonjenost volivcev, sklicevali na svobodomiselno politično in intelektualno izročilo Jožeta Pučnika. V središču vrenja, ki smo mu bili priče in udeleženci konec osemdesetih let, v središču tveganih odločitev v začetku devetdesetih, stoji ta izjemen človek, mislec, upornik in osrednja osebnost med »foundingfathers« slovenske države in demokracije. Vidim, da se ob sedanjih volitvah nanj sklicuje samo Milan Zver.

Pučnik je bil upornik, ker je bil mislec in prav zato, ker je bil izjemen mislec, je bil tudi človek odločitev in človek pogleda v slovensko prihodnost. In če je Milanu Zveru, kot sam pravi, Jože Pučnik vzor v mišljenju in političnem delovanju, in če hoče, kot tudi pravi, njegovo delo nadaljevati, potem se opira na nekaj, kar je bilo v novejši slovenski zgodovini ne samo pogumno in pametno, ampak tudi uspešno.

Za tistega, ki se v današnjem nedvomno kriznem času hoče odločati o prihodnosti, bi bilo dobro, ko bi vedel, kako smo se odločali v času veliko hujše družbene in ekonomske krize, kakršna je sedanja, v času, ko je bilo kdaj videti, da so vse poti zaprte in ni več nobenega upanja. Takrat je bilo treba kaj znati, kaj tvegati in se brezupnega položaja lotiti z optimizmom in odločnostjo. Izkušnjam iz tistega časa pravimo ideali slovenske pomladi. Tem idealom je zavezan Milan Zver.

Samo pogled na naslove knjig, ki jih je napisal ali uredil Milan Zver, nam pokaže, da imamo predsedniškega kandidata, ki ni samo zavezan tem idealom, ampak tudi mišljenju o družbenih vprašanjih in ki, preprosto rečeno, ve, za kaj v demokraciji gre: Sto let socialdemokracije, Demokracija v klasični politični misli, Človekove pravice in svoboščine v tranziciji: primer Slovenija, Pučnikova znanstvena in politična misel.

Brez idealov in idealizma, brez idej in znanja, brez volje in optimizma, brez družbenega konsenza o tem kaj hočemo, brez odprtega dialoga o bistvenih vprašanjih našega časa, se ne bomo premaknili iz krize in splošne nestrpnosti v družbo tolerance in blagostanja, kakršno smo si takrat predstavljali in si jo lahko predstavljamo tudi danes. Pravzaprav brez tega sploh nobena politika ni mogoča. Milan Zver je politik, ki to očitno ve, ne samo zato, ker je bil Pučnikov sodelavec, ampak tudi zato, ker ima evropsko izkušnjo, ki je izkušnja pragmatizma, strpnosti in dogovarjanja.

Poznal sem Jožeta Pučnika, marsikaj sem predebatiral z njim, prebral sem vse, kar je napisal. Zato bi vsakogar, ki želi odločati o moji družbeni usodi in prihodnosti Slovenije, vprašal: povej mi, kaj misliš o Pučniku? Povej mi, kaj misliš o Pučniku in povem ti, kaj misliš o demokraciji, človekovih pravicah, o vitalni, optimistični in uspešni slovenski pomladi in, da, tudi o izhodu iz današnje ekonomske in družbene krize.

Moj skromnivolilni glas in glas podpore je in bo vselej imel tisti, ki razume in hoče, kar je razumel, hotel in zmogel Jože Pučnik. Na teh volitvah je to Milan Zver.

Drago Jančar

Vir: www.milanzver.si

Foto: Wikipedia


5 KOMENTARJI

 1. Od vseh treh kandidatov, je edino od Zvera moč pričovati, da bo spravil predsedniško funkcijo nazaj v ustavne okvire. Če bi on dal pobudo, da bi predsedniške volitve ukilini in bi predsednika dobili tako kot ostali, bi naredil že veliko. To bi bila edina garancija, da bi zmeda, kdo vodi politiko v državi , bila odpravljena. No potem bi osali samo še sindikalisti, ki bi jih bilo potrebno depolitizirati.

 2. Ob Pučniku so še mnogi zaslužni za samostojno Slovenijo in uveljavitev demokracije (Janša, Peterle, Rupel… vsi padli za Slovenijo, da o Cerkvi ne govorim … pa tudi vsi tisti politiki, zgodovinarji in publicisti, ki so skozi dve desetletji želeli z besedo razčistiti meglo), ki si nikakor ne zaslužijo zmanjševanja zaslug s tem, da nekdo podpira dr. Zvera samo zaradi Pučnika. Vsi dobro vemo, kaj je to dnevna politika in kako je v njej težko ohraniti položaj junaka. Zame so poleg Pučnika junaki vsi, ki so se tako ali drugače žrtvovali za uresničitev ’tisočletnega sna’ Slovencev – samostojne države, v tem okviru pa tudi demokratizacije. Prav tukaj je glavni problem. Če smo hoteli demokratizirati Slovenijo, smo bili prisiljeni udariti v privilegirano kasto, ki je samo sebe izbrala za našo avantgardo, kar se je seveda končalo z njeno pošastno reakcijo zoper osamosvojitelje in nasploh demokrate. Pučnik je lahko eden od svetilnikov, zelo krivično do mnogih pa bi bilo, če bi ga prikazovali kot edinega. Mnogi ljudje so trpeli in še trpijo zaradi do dna pokvarjene in egoistične ‘avantgarde’. Jaz bom zato volil Zvera, ker njegova govorica in delovanje vzpostavljata pravičnejšo družbo. Idealnega sveta ne bo nikoli, le z Zverom pa lahko naredimo kak korak v pravo smer.

  • Lepo napisan, predvsem misel: “Idealnega sveta ne bo nikoli, le z Zverom pa lahko naredimo kak korak v pravo smer.”

   Čeprav bo ta korak bolj kilav, ampak! Ker bo v pravo smer, ga je treba podpreti.

 3. Glede na to, da so iz rodu zveri tudi mucke in mački, se nam Zvera ni treba bati.
  So pa Slovenci turške roparje že pred stoletji pregnali čez Kolpo, obdržali pa le plašč Hasan paše!
  S preglasom zakrinkani aktualni ropar pridnih Slovencev ne bi smel biti izbira poštenih volilcev!

  • No, meni vsekakor gre na jetra, da moram kar naprej pritiskati alt za ta prekleti umlaut. Ko bi le bil tudi kak kandidat, ki ima v priimku samo en polglasnik. To bi zagnalo ekonomijo

Comments are closed.