V. Lovše o stiskah in izzivih, ki tarejo sodobne moške

10

Dr. Viljem Lovše, jezuitski duhovnik s širokim razgledom, je bil gost intervjuja, ki ga je na RTV Slo dr. Jože Možina pripravil na velikonočno nedeljo. Intervjuvanec se je v tujini specializiral za področje moške duhovnosti, zato je bil pomemben poudarek pogovora posvečen prav predstavitvi razmišljanja in metod za okrepitev možatosti današnjih moških.

Dostop do posnetka TUKAJ!

Uvodoma je voditelj pogovora dr. Jože Možina z gostom ovrednotil velikonočno sporočilo kot izhodišče za njegov življenjski smisel. Jezusov zgled, da je moč premagati smrt, dr. Lovšetu pomeni največje upanje za posmrtno življenje. Kot duhovnik se zaveda, da so v sedanjem času bolj kot pridiganje pomembni zgledi in osebne izkušnje. V Rimu in predvsem v Madridu, kjer je doktoriral, se je dr. Lovše specializiral za področje moške duhovnosti. S sodelavci je oblikoval skupine po celi Sloveniji, 14. aprila pa bo v Ljubljani prvo vseslovensko srečanje za moške. To je odgovor na stisko in izzive, ki tarejo sodobne moške. Na eni strani jim okolje očita odsotnost in trdnost, po drugi strani pa preveva družbo kronično pomanjkanje možatih moških, kar pogrešajo tudi ženske.

Dr. Viljem Lovše oblikoval skupine moških, ki se učijo oblikovati notranjo moč v človeku

Delo v skupinah za moške temelji na izmenjavi osebnih izkušenj brez vrednotenj in konfrontacij. Zlasti možje, obogateni s tako izkušnjo, je povedal dr. Lovše, lažje razumejo ženske in žene, kar je eden najbolj dobrodošlih rezultatov moškega druženja in t. i. odmikov za moške. Dr. Lovše je pojasnil, da se učijo oblikovati notranjo moč v človeku. Tako, ki ne temelji na pomembni poziciji ali denarju pač pa notranji uravnoteženosti. Do te lahko pride, če si tudi moški, poudarja p. dr. Vilijem Lovše, prizna svojo šibkost, omejenost in strahove. Poglavitna ovira na poti dozorevanje ja lasten ego, ki ga sprva razumemo kot konstitucijo v resnici pa lahko usodno degradira človeka, ki stopa v odnos z drugimi, zlasti v družini.

Gost dr. Možine je pojasnil tudi lastne stiske in depresije. S tem je nakazal, da preizkušnje dosežejo vsakega od nas, niso nič izjemnega pač pa normalen del življenja. Celo nasprotno, prav življenjski udarci, preizkušnje pogosto vzpostavijo tisto modrost, ki krasi zrelega moža.

10 KOMENTARJI

 1. Moški bi morali povečati svoj pozitiven vpliv na človeštvo, ki se kaže:
  – v občutku za pravičnost, nemaščevalnost , nezavistnost in in spravnost

 2. Na podlagi izkušenj iz številnih pravosodnih zadev je bilo povsem očitno spoznati:

  – da so imeli moški v primerjavi z ženskami, boljši občutek za pravičnost in spravnost.

 3. Splošno znano pa je tudi, da so ženske v vsakdanjem življenju veliko bolj obrekljive od moških.

 4. Splošno znano je tudi, kako ženske zavidajo druga drugi. Zlasti, ko gre za zunanji izgled.

 5. Je pa neverjetno to, da ni sistematičnih pristopov ( razen verskih), kako zmanjšati vse te negativne vplive pri ženskah in moških.

 6. Hkrati pa je treba izraziti spoštovanje in občudovanje žensk, ki v mnogokaterih lastnostih ali pa prav v vseh prekašajo moške!

  Med ženskami in moškimi bi morala veljati pozitivna humana konkurenca, ki teži k temu – kdo bo drug do drugega bolj človekoljuben.

  Današnja stroka, zlasti politika, pa to zanemarjata.

  Vso hvaležnost pa strokovnjakom, med katerimi je tudi avtor, ki se tega odločilnega dejstva zavedajo.

 7. Zdaj pa žal običajno slišimo in beremo le o negativni konkurenci, ki jo širijo nekatere ženske ( feministke), ki vidijo le svoj ego in zaničujejo moške.

  Izhodišče delovanja, naj bo medsebojna ljubezen, ne pa medsebojno zaničevanje.

  Potem bom tudi vedel pomagati tistemu, ki še ni našel te ljubezni.

 8. Da ljubezen v slovenski skupnosti še ni uveljavljena, sem spoznal ondan v veseli trezni družbi, ki je pela različne pesmi. ko pa sem predlagal, da bi zapeli še ” Mi se imamo radi”, pa sem dobil odgovor, da ta pesem ni primerna.

  Očitno je pri nas še težava, da ne poznamo različne ravni ljubezni in vse tlačimo pod zaljubljence.

  Namesto, da bi upoštevali, da je ljubezen tudi to, da drugega spoštuješ in mu želiš vse dobro ter da to izraziš tudi s pesmijo, če je takšna priložnost.

Comments are closed.