Dr. Milan Jazbec: “Martin Krpan, diplomat in vojščak!”

19
Dr. Milan Jazbec (http://www.mzz.gov.si)

Dr. Milan Jazbec, prvi, ki je napovedal kandidaturo na letošnjih predsedniških volitvah, je diplomat, profesor in pisatelj, ki je pred osmimi leti je izdal svojo deveto knjigo na temo diplomacije Martin Krpan: diplomat in vojščak.

Levstikov Martin Krpan z Vrha, malo drugače!

Na junijskih kulturnih srečanjih (16. 06. 2010) »Razmišljanja in razgovori v Mohorjevi« v Ljubljani, se je filozof dr. Bojan Žalec pogovarjal s prof. dr. Milanom Jazbecem, dolgoletnim diplomatom in izrednim profesorjem na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Povod za razgovor je bila njegova petnajsta knjiga Martin Krpan: diplomat in vojščak, ki jo je napisal po navdihu svoje žene, čeprav se mu je zdela ideja interpretacije Martina Krpana kot diplomata in vojščaka precej drzna in nenavadna!

V knjigi avtor odkriva Martina Krpana v povsem drugačni luči in funkciji, kot pa ga poznamo iz Levstikove perspektive. Avtor ugotavlja, da je bil ta preprosti slovenski »mišičnjak« in »švercer« pravi profesionalec; tako na področju diplomacije, kakor tudi na področju vojaških veščin in vojskovanja. Avtor v knjigi primerjalno odkriva tudi poosebljenje življenjskih modrosti Krpana in naukov Sun Tzuja, von Clausewitza, pa tudi Satowa in Nicholsona. Z antičnimi filozofi (Sokrat in Platon) pa ga je povezoval pogled, da je najbolj primeren za vladarja tisti, ki sicer zna vladati, vendar mu ni do vladanja! Jazbečeva knjiga ponuja bralcu povsem izviren pogled na literarnega junaka in na zgodbo, ki presega svoj čas in je še kako aktualna tudi dandanes! Zato je prav v tem knjiga tako zelo enkratna, ker neprenehoma kliče k ponovnemu branju in premisleku – tudi iz državniškega in diplomatskega vidika, še posebej v današnjem času perečih mejnih problemov slovenske države!

Filozof Bojan Žalec pa je avtorju, v zvezi s Krpanovo novo podobo, postavljal tudi vprašanja iz globinske etike, etike diplomacije in vojaške etike. Menil je, da je omenjena knjiga primerna za proučevanje, kako in na kakšen način lahko dosežemo »dobro«!? Še več, gre za aplikativno študijo diplomatskih vrlin, hkrati pa je avtor knjigo slogovno oprl na prepoznaven Levstikov šegavi in humorističen način pisanja, kar je naredilo knjigo še bolj privlačno in sočno. Avtorja v nasprotju s pričakovanji literarnih zgodovinarjev, sploh ne zanima resnično poreklo Martina Krpana, ampak se v knjigi poglablja v njegovo osebnost. Zato ravno ta odprtost glede na čas in prostor izžareva izredno močno nadčasovno simboliko… Ne čudi torej, da Levstikov dosežek in mojstrovina literarne klasike kar kriči po obdelavi tega dela tudi iz drugih vidikov. Povest Martin Krpan je zato v filozofskem smislu gotovo paradigma, ki jo ni mogoče izčrpati v smislu totalitarizma, v etičnem smislu pa lik Martina Krpana predstavlja vrednoto, ki jo je smiselno posnemati. V Jazbečevi knjigi je Martin Krpan, kot komparativističen stereotip, rezerviran izključno za jezikoslovce in literarne kritike, mojstrsko presežen! Tako povest o Martinu Krpanu, ki je običajno domače gradivo za osnovnošolce, z Jazbecem stopi pred nas kot »učbenik« za državnike, politike, pravnike, diplomate in za poklicne vojake.

Krpanovo svetovljanstvo, diplomacija in militarizem

In v čem je Krpanovo svetovljanstvo, diplomacija in militarizem? Martin Krpan je zelo prepoznavno tipičen slovenski individualist, oziroma pravi faktolog! Bil je brez družine in uveljavljenega družbenega statusa. Kot svetovljan je dobro poznal Reko, Trst in celo Dunaj, hkrati pa je bil ukoreninjen v svoj slovenski narod. Bil je pred vsem zaveden Slovenec! Imel pa je tudi vse odlike uspešnega diplomata, ki so: urejenost, sposobnost pogajanja, laskanje in hladnokrvnost itd… Brez vsega tega ni prave diplomacije! Ko gre Krpan na Dunaj, se praznično obleče, laska cesarju in se z njim pogodi za posel in pridobi dovoljenje za trgovanje s soljo, pred Brdavsom pa stoji popolnoma hladnokrvno, prepričan v svojo zmago! Kot trgovec s smodnikom in soljo je bil predvsem vojščak, ki najprej in predvsem razmišlja in se šele potem obnaša kot vojak, ki samo izvršuje povelja. S primitivnim, vendar učinkovitim orožjem, mesarico in lipovim kijem, je z lahkoto premagal Brdavsa, ki je ustrahoval cesarsko vojsko. Krpan je prijazen realist, z gorjačo v roki. Primerjava Krpanove diplomacije z današnjo slovensko diplomacijo, kot instrument države in aktualne vlade, je tako lahko zgolj slučajna!

19 KOMENTARJI

 1. “Martin Krpan: diplomat in vojščak!”

  Predvsem pa tihotapec, skratka kriminalec. Le kaj imate proti Petru Klepcu?

 2. Vendarle, da kdo skuša nek mit razložiti tako kot je prav. Čeprav niti g. Jazbec ne more mimo “švercerja”. Komunisti so nam povsem zatemnili vsakršno simboliko in si izmislili tihotapljenje soli. Nič manj kot soli! Čeprav je sporočilo o soli kot simbolu zdrave pameti povsem na dlani. Če je kaj švercal, je švercal zdravo pamet, ki jo je na Dunaju primanjkovalo…

  • Oh, gospod Zdravko! Sol so takrat lahko prodajali le točno določeni ljudje. Ostalim to ni bilo dovoljeno. Monopolisti, kaj hočemo, so bili že takrat.

   Zakaj pa omalovaževanje Avstrijcev? Na dolgi rok so jo znatno bolje odnesli kot pa Slovenci. Torej je pamet primanjkovala Slovencem.

    • Gospod Zdravko,
     temu se pravi plemenska miselnost. Ker krade drugemu plemenu, je heroj. Ta miselnost je na civilizacijski stopnji daleč pod državno, pa tudi daleč od krščanstva.

     Zanimivo je, da Petra Klepca pa nočemo slaviti. Resnično zanimivo.

     • Tvoja miselnost že vemo, da je daleč nad vsem, pa se ti zato morda zdi vse pod nivojem. Civilizacijskim ali krščanskim.

     • Spet omalovaževanje sogovornika. Kako značilno za neodraslega Slovenca, ko se mora soočiti z drugačnim mnenjem, kot ga ima sam! Zato potrebuje sanjarije o Martinu Krpanu, kako rešuje tujo in pomembno rit.

      O Petru Klepcu pa sploh ne moremo razmišljati, ker ne ponuja preje omenjenih kompenzacij.

 3. To je to!

  Ponavadi naša politika in še kdo vedno najde nekaj v naših takšnih in drugačnih junakih, da izničijo njegov pozitiven pomen za samozavest, domoljubje in ustvarjalnost Slovencev.

  Čestitam gospodu avtorju dr. Milanu Jazbecu, da nas je spomnil kakšne odločilne napake počnemo, zaradi katerih se potem obnašamo do drugih hlapčevsko in nesamozavestno.

  Takšne bi morale biti odlike predsednika >Slovenije!

  • To je to, gospod Svitase! Slavimo Martina Krpana! Slavimo Josipa Broza Tita! Saj ni velike razlike med njima, kajne? Oba ste se v osnovnem preživetju zapisala Zlu.

 4. Martin Krpan je tihotapil angleško sol oziroma soliter, ki se uporablja pri izdelavi smodnika. Vsaj nekako tako se sam spominjam interpretacije iz šolskih dni.
  Nisem prebral knjige gospoda Jazbeca. Ali jo kdo od komentatorjev je? Se jo splača prebrati?

 5. Ne smemo videti le Krpanovo sol, ki jo je Levstik ponesrečeno vnesel v zgodbo, ampak bodimo pozorni na številne druge odlike, ki jih ima Krpan in ki bi naj krasile nas, Slovence:
  – modrost
  – moč
  – samozavest
  – domoljubnost
  – diplomatske veščine
  in na vse ostalo, na kar dr. Jazbec opozarja.

  Mislim, da niso bili hudi kriminalci številni Slovenci, ki so v bivši državi švercali v svojih vrečah banane, čokolade ipd, ker je bilo v tedanji državi veliko pomanjkanje živil.

 6. V vsakdanjem življenju me moti to, da mnogi vidijo in poudarjajo le negativne lastnosti ljudi, spregledajo pa na njihove kvalitete, ki v resnici povsem zasenčijo njihove slabosti.

  Pa saj smo vsi ljudje takšni: imamo dobre lastnosti, pa tudi slabe.

 7. Sicer pa je Martin Krpan s svojo soljo, ki jo je tovoril za druge Slovence, reševal njihova življenja, saj je pomanjkanje soli povzročalo kopico bolezni.

  Poleg tega pa je sol plačal. Je ni ukradel.

 8. Povsem logično je, da je Martin krpan tovoril sol iz Sečoveljskih solin, ki so jih uporabljali tudi Benečani.

 9. Povsem logično je tudi, da hočejo izničiti Krpanovo pozitivno simboliko za Slovence tisti, ki bi radi spodrezali Slovencem zdravo samozavest.

  Mnogi pa temu, sicer domoljubni Slovenci, nasedejo.

 10. “… da je najbolj primeren za vladarja tisti, ki sicer zna vladati, vendar mu ni do vladanja!
  —–
  Misel, za katero nenim da ne bi smela ostat neopažena !

Comments are closed.