Donald Trump v Varšavi: »Mi hočemo Boga!«

29

Medtem ko Evropa in ZDA Poljski pogosto namenjata predvsem kritiko na račun tamkajšnjega političnega vodstva, sodstva in zakonodaje, še zlasti v povezavi z odklonilnim stališčem do oporečne evropske migracijske politike, pa tudi do sumljivih liberalnih zakonov, se je prav ameriški predsednik Trump izkazal za ključnega podpornika stališč poljske vladajoče garniture. Med drugim je jasno izrazil naklonjenost varovanju tradicionalnih vrednot. Obenem je podprl krepitev obrambnih proračunov posameznih članic zveze Nato.

Poljska je pomemben igralec na globalni šahovnici  

V svojem nagovoru se je Trump posvetil še zlasti sloviti poljski zgodovini, predvsem Varšavski vstaji, ko so se Poljaki pogumno zoperstavili nacističnemu terorju. Poleg tega je omenil še pokojnega papeža Janeza Pavla II., pa znamenitega lokalnega skladatelja Chopina. Tamkajšnja premierka Beata Szydło je ob tej priložnosti dejala, da je obisk tako prominentnega tujega državnika potrditev, da je njihova država v globalnem merilu pomembna, in da je ključen dejavnik pri zagotavljanju miru v Svetu. Hkrati je še pristavila, da je kot predsednica poljske vlade in Poljakinja ponosna na to, da se njena dežela tako hitro in uspešno razvija ter da gredo pod vodstvom njene vlade stvari v pravo smer.

Obisk predsednika ZDA obenem predstavlja potrditev dobrih poljsko-ameriških odnosov, ki se bodo v prihodnje predvidoma še okrepili. Trump je v svojem nagovoru Poljakom dal jasno priznanje, da je Dežela ob Baltiku branik Zahodne civilizacije, trdnjava, ki je v današnjem času ključnega pomena za obstoj Zahodne omike, predvsem pa njenih vrednot. V zvezi s tem je še pristavil, da bo prihodnost Zahoda ogrožena, če se narodi ne bodo soočili z izzivi, ki se nahajajo pred njimi.

Poljska vedno zmaguje!

Trump je obenem pristavil, da želi narediti konec globalnemu ekstremizmu. Ob tem je imel v mislih predvsem islamski fundamentalizem. Prav za to je po njegovem mnenju potrebno še dodatno okrepiti sodelovanje na varnostnem področju med prijateljskima državama. Republikanec pa se je v svojem nagovoru dotaknil tudi Boga: »Poljaki, Američani in Evropejci enoglasno vzklikajo: Mi hočemo Boga. Poljaki so se spomnili svoje deklaracije o predanosti Bogu. Solidarno ste se zoperstavili okrutnemu sistemu in ste zmagali. Poljska je triumfirala v boju s komunizmom. Poljska vedno zmaguje.«

V nadaljevanju je še pristavil: »Pod dvojno okupacijo so Poljaki morali pretrpeti toliko, da tega ni moč opisati. Vojna, vstaja v Varšavskem getu, Varšavska vstaja, uničenje te prekrasne prestolnice in smrt milijonov. Judovska diaspora je bila povsem uničena. Poleti 1944 so se nacisti in Rdeča armada pripravljali na strahotno krvavo bitko, a navkljub temu peklu na Zemlji, so se Poljaki pokončnih glav borili. Ponosen sem, da so junaki Varšavske vstaje danes tukaj.« je še izrekel ameriški predsednik.

Poljsko vs. slovensko partizansko gibanje

V Varšavski vstaji je ključno vlogo odigrala t. i. »Armia Krajowa« (Domovinska armada). Šlo je za podtalno vojaško organizacijo, ki si je prizadevala za osvoboditev poljskega ozemlja izpod nemške okupacije, in ki je bila med drugim podrejena tudi poljski vladi v izgnanstvu. Njen poglavitni cilj je bilo pripeljati do vsesplošne narodne vstaje. Ta naj bi se zgodila tik preden bi na zasedeno domače ozemlje vstopile zahodne zavezniške sile, vendar so bili načrti pozneje spremenjeni ob dejstvu, da je na domač teritorij vkorakala Rdeča armada. Domnevno je šlo za najmočnejšo in najbolje organizirano podzemno vojaško zvezo v času 2. svetovne vojne v Evropi.

Poleg fizičnih akcij je bila naloga »Armie Krajowe« tudi propaganda, ki je bila usmerjena tako proti nacistom kot tudi proti komunistični ideologiji. Ta vojska je izgubila okoli 100 tisoč svojih pripadnikov, okoli 50 tisoč pa je bilo interniranih v Sovjetsko zvezo. Komunistična oblast si je namreč po vojni na vse kriplje prizadevala, da bi uničila vse kar je od nje ostalo, saj ta ni bila podvržena rdeči ideologiji kot se je to zgodilo na Slovenskem, kjer je partija, pod pretvezo osvobajanja, prevzela partizansko vodstvo, da bi izpeljala revolucijo.

29 KOMENTARJI

 1. Zadnji stavek najbrž nerodno zapisan in se ga malo narobe razume.
  Sicer pa, odlično Trump!
  Kakorkoli je tale Trump trumpast, kakorkoli mu govore pišejo drugi, povedal je nekaj, česar ne slišimo več. Predvsem to, da je bila rdeča armada zelo “sumljiv” zaveznik, s katerim so potem še leta in leta tolkli hladno vojno. Pri nas pa samo poslušamo, kako so bili partizani na “pravi strani”. Pa kaj še. Zavezništvo je bilo zadnje kar so komunisti imeli v mislih.
  Tak nagovor v Sloveniji gotovo ne bi bil možen.

 2. Kakšna velika razlika med dvema državama, kateri sicer obe sodita v bivši socialistični blok?
  Pri njih se je točno vedelo, kdo je kdo. Pri nas pa v letu 2017 še vedno zavito v meglo.
  In se danes izvaja čistke po tv uredništvih, ki da niso dovolj “na liniji” !?

 3. Če se Poljska gospodarsko dobro razvija, to ne more biti le zasluga trenutne vlade, ki je šele dobro zajahala oblast. Težko bojo prepričali današnji oblastniki, da ta razvoj nima opraviti z vlado Donalda Tuska.

  Poljaki imajo veliko v svoji zgodovini upravičenega razloga za ponos. Ne vem pa, če jim je lahko v ponos, da bi z zdajšnjimi oblastniki od svoje povezanosti v evropsko družino pobirali predvsem smetano in obenem ignorirali skupne obveznosti. Ne morem razumeti, da 40 milijonska država ne bi mogla prevzeti nekaj tisoč beguncev, medtem ko se v njih dušita Grčija in Italija. Milijarde iz bruseljske blagajne je pa lepo kasirati. Ne morem razumeti niti poljske zagledanosti v kurjenje premoga in izogibanje svojemu prispevku k zmanjšanju toplogrednih emisij.

  Bog Donalda Trumpa me zaenkrat ne prepriča pretirano. Poljska vera me bolj. In njihov pogum in svobodoljublje skozi zgodovino. Ki vključuje odklonitev komunistične petokrake.

  • Problem z begunci je upam, da mimo. Tega vprašanja se je treba lotiti čimprej, če ne se bo Grčija res zadušila. Je pa Poljska še vedno prerevna, da bi aktivno v tem sodelovala. Te kvote so traparija in ne rešujejo ničesar.
   Glede toplgrednih emisij, bravo Poljska! In ne samo Poljska. To bo na od stvari, zaradi katere bo zgodovina pomnila Trumpa; da je ustavil histerijo kvazi znastvenikov in okoljskih šarlatanov.

 4. Slovenci smo si pa sami krivi, če nam mentalno vlada še naprej rdeča petokraka. Samo smo krivi, če je narod raje z njimi kot z nami. Moraš biti pa res silno nesposoben, da narod preide od 80% podpore katoliški ljudski stranki pred začetkom druge svetovne vojne na stanje, ki je zdaj. Pri čemer je šlo, za razliko od Poljske, vse narobe že takoj z začetkom druge vojne. Komunisti so narod večinsko dobili na svojo stran in ga s kratkim interregnumom okoli 1990, ki ni bilo jasno, kako bo, obvladujejo do današnjega dne. Nikjer v EU ne na tak suveren način kot v Sloveniji.

 5. Poljaki so res pokončen narod. Zvesti so svoji zgodovini, tradiciji in veri. Levih strank sploh ne volijo, kulturnega marksizma in politične korektnosti ne sprejemajo. Sprejeli pa so milijon ukrajinskih beguncev in so zato očitki o evropskem nesodelovanju pri sprejemanju črnih in muslimanskih migrantov neupravičeni, še sploh če upoštevamo, da je ukrajinske težave v veliki meri zakuhal zahod, ki bi lahko ranljivi ruski trebuh pustil pri miru. Sprejeli so prave begunce, ki so zbežali pred vojno in so njim podobni kristjani, ki se bodo zlahka integrirali v njihovo družbo. Svoji k svojim! Razkristjanjena zahodna in še nedavno kolonizatorska družba naj vabi in sprejema muslimane in afričane iz svojih bivših kolonij in se sprijazni z vsemi posledicami kulturne inkompatibilnosti, če se jim že zdi politična korektnost tako pomembna. Je pa treba vedeti, da se navadni ljudje ne strinjajo z migrantsko politiko svojih elit.

 6. V Evropi je za enkrat edino višegrajska skupina varuh tradicionalnih krščanskih evropskih vrednot.

  V Bruslju, Amsterdamu, Londonu in Frankfurtu so domačini že v manjšini. Kmalu se jim bosta pridružila tudi Augsburg in Stuttgard. Kot kaže, v Londonu v naslednjih letih petih Angleži ne bodo predstavljali niti tretjine prebivalstva, islam bo pa dominantna religija. V Frankfurtu je samo 25% Nemcev med tistimi, ki so mlajši od 6 let. Vsi drugi so tujci. Tudi v Berlinu že deluje šeriatska policija. Švedska je, odkar je odprla vrata migrantom, postala druga država na svetu po številu posilstev, takoj za neko afriško državo. Kriminaliteta se je pa dvignila za 300%. Itd.

  Skorumpirana EU elita z Merklovo na čelu, ki zvesto služi super bogatim skladom, ki vodijo migrantsko igro, pospešeno uničuje evropsko identiteto. Pravijo, da je treba kot novo dejstvo sprejeti njihove običaje in njihovo kulturo. Toda običaji in kultura, ki so jih migranti prinesli s seboj, so uničili matične države. Kam se bodo selili, ko bodo uničili še nove države?

  Zato je Trumpova podpora varuhom zahodne civilizacije zlata vredna.

  • Nihče ne more varovati vrednot. Vrednote so posledica. Vzroke lahko neguješ. In glede vzrokov je nege veliko več na zahodu, kot pa na vzhodu kjer so komunisti teptali vse kar je rastlo in poganjalo.
   Zahod bo prenesel vse to, z lahkoto. Kam se boste potem skrili?
   Ima pa zahod druge večje probleme, kot so LGBT, topla greda, teorija spola. Tam se bo moral izkazati.
   A tudi to se bo. Kje bomo mi, ki imamo še večje probleme od vseh?!

   • LGBT, teorija spola, topla greda, ženske kvote, islamizacija Evrope ipd.; vse to spada v isti paket. In vse je povezano z vrednotami.

    Tudi mi imamo vse te probleme, poleg teh pa še specifične post komunistične. Vse svoje probleme bomo morali sami premagati ali pa bodo problemi premagali nas. Za enkrat slabo kaže.

 7. Čudno, Bog se nahaja v naslovu, pa se še ni oglasil Dare.
  Človek je postal nepozoren ali pa je umrl?

  • Jah, globoka vera Donalda Trumpa in njegove obilne krščanske vrednote, pri čemer politiki v svojih govorih vedno navajajo tisto, kar res mislijo … seštevek nekako ni vreden mojega časa. 😉

   • Ah Dare, Bog pišemo z veliko, ker le tako vemo da gre za presežno, tako kot tudi pojem Resnica, ki ga v tem smislu opišemo.
    Ampak je že tako, da za razumevanje tega pa ni bližnjic.

   • Ker Bog Je in dokler Je in ker jaz po Njem skupaj z Njim obstajam in soobstajam,se piše z veliko in z največjo začetnico danes in na vekov veke amen. Srečujemo se z Njim in v Njem in se bomo-ne glede na to kam se skušaš skriti.

    • To je lepo povedano, baubau.

     Ne bi vedel, da bi kjerkoli drugje v Evropi in zahodnem svetu pisali krščanskega Boga z malo začetnico kot nam še naprej vsiljujejo in prakticirajo v Sloveniji. Zanimivo, Alaha ali Bude jim istim na misel ne pride pisati takole: alah, buda.

     Pa kje mi živimo in zakaj se jim tako pustimo?!

     • Zato, ker je državi pač vseeno, kako kak luni poimenuje škrate v katere verjame.

      Dajemo jim generalno ime bog, ker se pač ne morete dogovoriti, kateri je pravi. The God.

      Jaz sicer osebno mislim, da je bog učlovečen kot temnopolta arabska lezbijka. 🙂

     • Aja, Alah in Buda sta drugače lastni imeni teh bogov. Kot denimo, Jezus in Marija, se pišeta z veliko začetnico.

      Švoh ste mi vi domoljubi z jezikom, švoh. 😉

Comments are closed.