Domovina: Putinov trojanski konj znotraj Evrope

19

Rusija je razvila dobre odnose z evroskeptičnimi in skrajno desnimi političnimi strankami in voditelji v Evropi.

Ruski vpliv seže globoko v Zahodno Evropo. Francija ima skrajno desno, evroskepično in odkrito pro Rusko stranko, ki jo financira Kremelj. V Veliki Britaniji je Brexit za Moskvo pomenil možnost točke upora v britanski politiki. Nemški kancler Gerhard Schröder služi kot lobist za rusko-nemški plinovod Severni tok.

A ti so primeri so le zelo majhen delček aktivnega vključevanja Rusije v tri velike sile v Evropi, v mnenju za Newsweek piše Alina Polyakova.

Rusija namerno gradi mrežo, ki pomaga destabilizirati Evropo

Ni ene same formule, kako Rusija načrtuje prevzem moči v Evropi, cilj strategije Trojanskega konja pa je, kot pravi poročilo Atlantskega sveta, eden: zgraditi mrežo političnih voditeljev, strank in organizacij civilne družbe, ki legitimirajo cilje Rusije, da destabilizira evropsko enotnost ter oslabi vlogo Evrope.

Splet političnih omrežij je skrit in nepregleden, kar je razlog, da ga je težko izpostaviti. Sledljive finančne povezave bi Ruska podjetja naredila še težje sledljiva. Ko domnevno neodvisne politične figure pozivajo k tesnejšim odnosom z Rusijo, odpravi sankcij zoper njo ali kritizirajo Nato in EU, to diši po vplivu Kremlja.

Veliko manj učinkovito namreč je, če takšne izjave prihajajo od posameznikov in organizacij za katere je že tako znano, da so na plačilni listi Kremlja.

Opisane naveze, namenjene širjenju Ruskega vpliva, so prilagojene kulturnemu in zgodovinskemu kontekstu posamezne države ter tudi dobro dokumentirane.

Dva glavna ruska vhoda v Francosko politiko sta skozi ekonomska ali pa politična vrata, meni avtorica.

Zgovorne finančne povezave

Leta 2014 je Nacionalna fronta od v Moskvi locirane Prve Češko-Ruske banke prejela devet milijonov evrov posojila. Leta 2016, je ista stranka pod vodstvom Marine Le Pen Rusijo prosila za dodatnih 27 milijonov evrov za financiranje predsedniške in parlamentarne kampanje.

Stranka Le Penove podpira Rusko okupacijo Krima in nekateri analitiki ta denar vidijo kot zahvalo za to. Njena stranka se zato ni soočila z nikakršnimi posledicami. Še podjetja ne smejo dati donacije politični stranki, enaka pravila bi morala veljati tudi za tuje vlade in njihove hčerinske družbe.

Tako Nacionalna fronta kot tudi mnogi republikanci okrog nekdanjega predsednika Sarkozyja, ki bo kandidiral na predsedniških volitvah leta 2017, želijo toplejše odnose z Rusijo, beremo v Newsweeku.

V Nemčiji Rusija uporablja prokremeljska omrežja kot je Nemško-ruski forum in Petersburški dialog, različne stranke in populistična gibanja na političnem spektru, za promocijo svojih idej pa uporabljajo ruske tuje medije. Prav tako naj bi bili priča poskusom Rusije, da uporabi svoje povezave z vodji podjetij in nevladnih organizacij za večji vpliv na področju energetike in ekonomskih projektov.

Tudi v Nemčiji bodo leta 2017 volitve, ki bodo za Rusijo zelo pomembne. Nemška kanclerka Angela Merkel je ohranila trdnost glede sankcij EU do Rusije, vodila je tudi prizadevanja za prekinitev ognja v Ukrajini.

Več lahko preberete na domovina.je.

19 KOMENTARJI

 1. Ja, pri nas je še huje.
  Pri nas imamo zgodovinsko izkušnjo, ki pa je očitno za nekatere zelo moteča.
  Ob zadnjem obisku je pri kapelici Putin pritrdil naši levici “zgodovine pa ne spreminjajte” ?!

 2. Še fiasko arbitražnega sporazuma s Hrvaško, je posledica tega hujšega stanja, kar je zakrivila naša euravnovešena oblast.

 3. Strašenje z Rusi ni delovalo niti v ZDA, Trump je gladko zmagal. Tudi v Evropi se bo vladajoči establišment s tem opekel.

 4. V Delu je danes članek o ponovnem ustanavljanju Jugoslavije, kar počnejo komunisti, ki so se zbrali danes v bosanskem Jajcu in ustanovili v ta namen Centralni komite komunistov za območje celotne bivše Jugoslavije.

  Izjavili so tudi, da povsem enakopravno sodelujejo pri tem z Rusko federacijo in komunistično partijo Kitajske.

  To pa pa kar velik trojanski konj!

 5. Ponovno ustanavljanje Jugoslavije potrjuje zgodovinsko dejstvo, da so komunistične imperialistične težnje botrovale ustanovitvi prve in druge Jugoslavije.

  Te so ignorirale verske in kulturne posebnosti različnih narodov in tudi na ta način grobo kršile ljudem pravico do osebnega dostojanstva.

  Za nameček pa so še uporabljale grobo nasilje za izvajanje svoje monopolne totalitarne oblasti.

 6. Tudi ta primer nas opominja na napačno odločitev po 1. svetovni vojni, na katere izid je vplivala oktobrska revolucija v Rusiji in razbohotenje komunistićno imperialističnih idej po Balkanu.

 7. In kar se je potem zaključilo s slovenskim genocidom in totalitarizmom, ki še danes straši po slovenskih tleh.

Comments are closed.