Domovina: Orbanov referendumski avtogol

1
225

Ne glede na interpretacijo referendumskega rezultata madžarskemu predsedniku Viktorju Orbanu ni uspel načrtovan upor proti kvotam za sprejemanje migrantov, ki jih določa EU.

Na referendumu je namreč želel pridobiti podporo ljudstva za zavrnitev migrantskih kvot, a se ga je udeležilo manj kot polovica volilnih upravičencev, zato ta ni veljaven.

Orban je rezultat vseeno razglasil kot zmago, nasprotno pa menijo analitiki in opozicija, kateri se je s 40 % udeležbo izšla igra na bojkot referenduma.

Madžari so na nedeljskem referendumu odločali o naslednjem vprašanju: “Ali želite Evropski uniji omogočiti, da brez podpore parlamenta predpiše preselitev nemadžarskih državljanov na Madžarsko?”

In velika večina, 98.3 % udeležencev referenduma je obkrožila “ne”. A za veljavnost referenduma bi se ga moralo udeležiti vsaj 50 % volilnih upravičencev, na voliščih pa se jih je pojavilo le 39,7 % ( 3.26 milijona od nekaj več kot osmih milijonov volilnih upravičencev).

A številka proti kvotam je še vseeno visoka, denimo višja od tiste, ki je pred trinajstimi leti z veliko večino izglasovala vstop Madžarske v Evropsko unijo.

“Trinajst let po tem, ko je velika večina (3.06 milijona) Madžarov na referendumu odločila o vstopu Madžarske v EU, so se Madžari danes še v večjem številu opredelili glede novega evropskega vprašanja,” je po glasovanju dejal Orban. Rezultat je označil za zmago nasprotnikov migranskih kvot ter dodal, da ga bodo kreatorji politike EU morali vzeti v obzir.

“S tem ko smo presegli izid referenduma o pristopu k EU, smo dosegli izjemen rezultat,” je na novinarski konferenci, kjer novinarska vprašanja niso bila mogoča, ocenil Viktor Orban ter napovedal spremembo ustave z namenom, da bo rezultat zavezujoč.

Kakorkoli že, referendum o vprašanju migrantskih kvot je prvo nacionalno glasovanje po letu 2006, na katerem Orban ni dosegel svojega cilja. Kot navaja Bloomberg, je 22. septembra na spletni strani Origo Orban dejal, da gre pri referendumu za “nacionalni cilj”, ki potrebuje glas prav vsakega posameznika. “Če bo manjkal samo en glas, to že ni povsem nacionalno glasovanje,” je takrat ocenil Orban.

Prav zato so se analitiki pridružili oceni opozicije, da je Orban iz referenduma izšel kot poraženec.

Več lahko preberete na domovina.je.

1 komentar

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite