domovina.je: Z agresivnim in izključevalnim odzivom na terorizem prispevamo k ciljem Islamske države

64

Ob terorističnih napadih, kakršni so se zgodili v Parizu in Bruslju, se ljudje najprej odzovemo z ogorčenjem in jezo, kar je logično in razumljivo. Težava pa nastane, ko naša “pravična jeza” dobi nekoliko manj pravične razsežnosti.

Zato v ameriški krščanski reviji Relevant poudarjajo, da je ta nepravična jeza in nasilni odziv na napade pravzaprav voda na mlin Islamski državi.

Teroristični napadi so povsod po svetu, tudi v ZDA, povzročili zaostrovanje begunske in migrantske retorike, pišejo v reviji. Tako so tudi nekatere ameriške države v strahu pred terorizmom začele zapirati vrata beguncem. Podobna retorika je v Evropi v porastu že kar nekaj časa, po Bruseljskih napadih pa se je še okrepila.

Predsedniški kandidat republikanske stranke Ted Cruz je po napadih v Bruslju celo pozval k strožjem nadzoru na južni ameriški meji z Mehiko ter predlagal, da bi ZDA morala začeti s strožjim policijskim opazovanjem in spremljanjem območij, kjer je naseljeno večinoma muslimansko prebivalstvo.

Dovolj je samo preleteti nekatere račune na Twitterju za ugotovitev, da takšno mnenje niti najmanj ni osamljeno.

Prav tega si ISIS želi

V Relevantu opozarjajo na mnenje eksperta za Bližnji Vzhod Johnnija Moora, ki je v prejšnjem letu zapisal, da ISIS “predstavlja neizprosno sovraštvo do kristjanov in hoče njihovo popolno izumrtje, ne glede na to ali so v Iraku, Siriji ali Linclonu, Nebraski.”

A v nasprotju s splošnim prepričanjem ISIS po Moorovo ni zgolj skupina nasilnih anarhističnih kriminalcev, ampak teološko zasnovana organizacija z lastno strategijo in principi na podlagi lastne eshatološke vizije.

“Ugotovimo lahko, da je pri njih zavračanje miru stvar principa, da so lačni genocida, da njena religiozna načela v osnovi onemogočajo določene vrste sprememb, čeprav bi te zagotovile njeno preživetje in da sami sebe vidijo kot znanilce ter glavne igralce v skorajšnjem koncu sveta,” razlaga Moore.

Če je temu tako, potem želi ISIS kot uvod v apokalipso pohabiti Zahod in predvsem izbrisati krščanstvo, menijo v reviji. Slednje pa pomeni, da če prevzamemo njihov način igre in se odzovemo z gorečo željo po nasilju, ISIS-u bolj pomagamo, kot pa škodujemo. Če namreč naš strah in sovraštvo poganjata postavljanje ograj, ovir in medsebojno ločevanje, je to voda na njihov mlin.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


64 KOMENTARJI

 1. Življenjska logika mi pravi, da ne smem tistega sprejeti v svoj dom, ki mi grozi, da me bo izničil, tako in drugače.

  Ali res danes ne velja ničesar več: ne življenjska logika, ne osebna in skupna varnost…

 2. Ta tekst je dvoumen. Na terorizem je pač žal treba odgovoriti tudi z jezikom terorja. Ni druge. Samo z prinašanjem oljčnih vejic se teroristov pač ne da premagati. Loviti jih je treba in zapirati, kjerkoli se nahajajo. In njihovo državo preprosto uničiti na terenu ( ne prvenstveno z bombami iz zraka).

  Pač pa, jasno, beguncev ali muslimanov ni ne krščansko ne razumno obravnavati kot da so vsi ali vsaj večinsko teroristi. To distinkcijo je pač treba narediti. Pa je mnogi ne znajo, npr, komentator pred mano. Žal niti v članku ni preveč jasno razvidno razlikovanje med teroristi, begunci, muslimani.

 3. Ne vem kje vidiš dvoumnost v tekstu. Je kar prav napisan. Je pa tudi svitasejev komentar napisan enoumno, jasno, ljudomrzno, strupeno.

  • Očitno nisi natančno prebral. Članek svari pred nasilnim odzivom na napade Islamske države. Da se ga razumeti tudi tako, da svetuje, da je s teroristi treba delati v svilenih rokavicah.

   Še enkrat, poudarjam, treba je vendar jasno razlikovat med teroristi in neteroristi. Kot tudi sicer med kriminalci in nedolžnimi ljudmi.

  • Kakorkoli razumemo, je naš dom še vedno Slovenija. Se pa dogajajo spremembe, tako da si naš dom lahko marsikdo razlaga tudi drugače, morda kot svoj dom ali pa kaj tretjega, ne vem.
   Opažam pa da se čedalje več sočutja in pozornosti posveča tujim, marsikdaj več kot svojim ljudem.

   • Težko da se več pozornosti posveča tujim kot našim. To običajno počnejo prevaranti.
    Nikomur se nihče ne posveča. To je bližje naši realnosti. Veliko se jih pa slini zdaj tem zdaj onim.

    • Zdravko: “Nikomur se nihče ne posveča. To je bližje naši realnosti.”
     ============================

     To ne drži!!!
     Za bodoče migrante slovenska vlada že išče stanovanja, dala je celo poziv privatnikom. Na drugi strani pa se v 25 letih letih ni poskrbelo za domače “avtohtone” brezdomce. Pred kratkim so neko upokojenko vrgli iz stanovanja zaradi dolga 1600 €.
     Torej, za migrante zastonj stanovanja, za slovenske brezdomce ulica.

 4. Menim, da celotnemu tekstu in pripisanemu komentarju uredništva Domovine kristjan ne more argumentirano ugovarjati. S stališča krščanstva imajo prav in tu se ne da ničesar storiti. Vendar je treba spoznati tudi posledice, ki bodo sledile. Najprej je treba pozabiti naivnost, ki izhaja iz nepoučenosti. Naštudirati je treba islam in njegove svete tekste ter si, če je mogoče, ogledati islamski svet od blizu. Spoznanja, ki sledijo, brez dvoma pripeljejo do zaključka, da razlikovanje med begunci, migranti, teroristi, islamisti in muslimani ni mogoče in da je islam povezana totalitarna ideologija in vera, ki demokracije in druge vere ne trpi in ne prenaša. Samo tisti, ki je desetletja prenašal komunistični totalitarizem, bo vedel, da bo islamski še veliko hujši, predvsem zaradi v koranu zapisanega neenakopravnega odnosa do sužnjev, žensk, otrok, drugih ver in nevernikov. Samo tisti, ki je doživel komunistični prevrat in totalitarizem, ve da se s totalitaristi ne da pogajati, pregovarjati in spuščati v dialog, ker vsak kompromis dojamejo kot slabost in vzamejo še več, dokler nimajo vsega. Tako bo z islamisti, ki imajo tako taktiko z neverniki zapisano v koranu. Taktika proti krščanski kulturi z miljoni beguncev in migrantov ter islamskimi borci med njimi je naravnost genialna in nepremagljiva. Mnogo subtilnejša od armad, s katerimi so pred stoletji skušali osvojiti Evropo.
  Zahodu se torej zelo slabo piše. Njegova levica, je opazila možnost kaotičnih razmer in prevrata iz demokracije v totaltarizem, kakršenkoli že bo, in prihod muslimanov podpira in pozdravlja. Kristjanom nacionalizem, ksenofobija in kakršenkoli odpor razen benevolentnosti in pomoči ne odgovarja. Zato se bomo raje s Frančiškovimi nasveti vrnili v prva stoletja, ko so tisoči naših prednikov z veseljem umirali mučeniške smrti.
  Preostane nam le moltitev, vera in upanje, da bo Gospod sam obračal kolesa zgodovine, ki jo je v Svetem pismu na nek način že napovedal.

  • Ah, daj no. Ti slikaš podobo Marsovcev. Ne pa recimo 70.000 muslimanov, ki že leta živijo med nami. In doslej niso nikomur v Sloveniji skrivili enega lasu na verski osnovi. Tudi v Bosni in Hercegovini so lahko stoletja muslimani, pravoslavci, judje in katoliki živeli v miru in relativno dobrem sožitju. Tudi to je islam.

   Svetoval bi ti, da greš bolj poglobljena znanja o islamu iskat npr. k ljubljanskemu muftiju Nedžadu Grabusu. Skoraj zagotovo te ne bo zavrnil.

  • No,ravno “z veseljem” grozljivih mučenj in smrti celo naš Gospod ni pretrpeval in dotrpel…sicer pa se strinjam z vami…

 5. Dodajam, za prebežnike vlada po Sloveniji išče stanovanja, za slo družine pa je problem. Odrasli otroci živijo pri starših ali v podnajemnih razmerjih z najemnino, ki jo zaradi nezaposlenosti niso sposobni poravnat. Imajo/imamo nešteto duševnih težav oz bolezni, tako da farmacevtska dejavnost cveti, za zdravljenje s psihoterapijo pa ni posluha, da bi zavarovalnica krila zdravljenje, itd.

 6. Bosna je nekaj drugega, Imela je komunzem skozi destletja, ki je Bosance omehčal , kot je Slovence, ki večinoma niso več verni. Zelo le primer za ucitelja si mi dal. Ali ni ta gospod napovedal, da bo čez nekaj desetletij v Sloveniji živela polovica muslimanov!? Sploh pa malo več beri o Bosni, če mi jo daješ za primer. Postaja prvorazredna izpostava džihadistov.

 7. Prva žrtev protimuslimanskega nasilja je Ibraimi in še en mlajši nogometaš. Vsi, ki zganjate mesece sovražne agresije, ste soodgovorni. http://www.zurnal24.si/agim-ibraimi-zlatko-zahovic-nk-maribor-viole-suspenz-zalitve-clanek-268685

  Seveda je treba biti do skrajnežev in norcev izjemno previden. Tu smo de se kot vedno ujeli na dveh vsiljenih skrajnih pogledih, ki jih fašisti na obeh straneh kurijo za povečanje moči lastne stranke.

  Če gledam muslimane doma, vidim, da jih zahodna družba še lažje kot kristjane potegne ven iz vere. Že pri kristjanih je tako, da večina vero gleda samo kot zapovedi, pravila, kulturo, formo, “krščanstvo”. Islam pa je v celoti tej večini podoben. Podoben je katoliškim in socialističnim skrajnežem.

  Papež je lepo rekel. Ne prenašajte krščanstva (ideologije), ampak jaz moram človeka pripeljati h Kristusu.

  Transcedenca je naravno bistvo vsake osebne vere. V njej je gonilo iti k drugemu, sprejeti drugega, ki je vedno tujec, sprejeti tujca, biti gostoljubje do Tujca, Drugega, Boga. Seveda fanatiki Boga izdelajo in ga uporabijo, oni se nimajo čemur več čuditi, nikoli pasti na kolena, nič več naučiti. Oni so popolni, narcisoidi, farizeji, visoka duhovščina, nebeški Firer in nebeška partija.

  • Kot še enega mlajšega nogometaša najbrž misliš Nigerijca Blessinga Elekeje, nogometaša Olimpije, na katerega je njegov novi trener Marko Nikolić med tekmo vpil: “Idiot crni!”

   Samo Eleke, ki je ob tem proslavljal gol, s katerim je rešil točko Olimpije proti Zavrču, ni musliman. Ampak globoko veren kristjan. Od svojih nogometnih zaslužkov npr. redno osebno daruje za pomoči potrebne.

   http://nova24tv.si/sport/se-en-incident-trener-olimpije-nikolic-svojemu-igralcu-crni-idiot/

   Nikolić je torej rasistično žalil kristjana, ne muslimana. Zna biti, da mu bojo zato v Sloveniji lažje pogledali skozi prste.

   • Kako nekritično ti gledaš na stvari. Kot naši mediji. Povsem spregledaš da je to NJEGOV trener in da je “biti rasist” do lastnega igralca idiotizem! Ampak to vas ne moti. Vi nabijate o rasiszmu.

    • Pa kaj, če je on trener, potem je njegov igralec suženj ali manj od živali ali kaj!?

     Na svojega psa se tako ne tuli, ne pa na svojega igralca pred tisoči gledalcev, potem ko je ta zabil gol nasprotniku in si malo dal duška z zahvalo Bogu. Take stvari se recimo pove v slačilnici ena na ena, v smislu, poglej, drugič ne počenjaj tega, sekunde so v tem trenutku dragocene, morda bi celo lahko zabili še en gol in povlekli vse 3 dragocene točke.

     Ne more ga takole rasistično žalit in poniževat, vztrajam, da je vsebina taka ne glede na okoliščine, pred vsemi ljudmi. Tudi če je njegov trener.

   • Ne,if. Za tega sploh vedel nisem.

    “Vse skupaj se je začelo na petkovem treningu pred sobotno tekmo z Domžalami, ko naj bi mladi igralec Maribora Amir Dervišević dobil klofuto s strani enega od članov Viol (te so obiskale trening in igralcem postavile ‘ultimat’). Ibraimi je v prisotnosti ostalih igralcev želel, da Zahović obsodi nasilje, a se to ni zgodilo. Konfrontacija pred ostalimi člani kluba naj bi privedla do ostrih besed in usodnega spora,”

    Viole so povezane z SDS, navijači Olimpije pa z Zokijem. Viole so prišle na trening in preteple Bosanca in muslimana Amira. Zahović pa ali je na njihovi strani ali pa p.čki. a, brez jajc.

    • pavel: “Viole so povezane z SDS, navijači Olimpije”
     =======================

     Ne bluzi bedarij, pa ti si resnično fanatik, da uporabljaš take laži.
     Viole so navijači Maribora. (Vijoličasti=>Viole)

     Navijači Olimpije so Green Dragonsi.

     • Poglej kako si agresiven!

      Kdo je šef VIOL? , nek Andrej R., ki je pokrival tudi Kanglerja in trosil neumnosti na TV na naši strani v boju proti družinskem zakoniku ZZZDR.

      Viole so povezane z “desnico”. Green Dragonsi pa s Srbi in “levico”.

   • IF: “… trener Marko Nikolić med tekmo vpil: “Idiot crni!… Nikolić je torej rasistično žalil kristjana, ne muslimana”
    ==========================

    A to, da črncu rečeš, da je črn je rasizem?

  • Ojoj, pa Zahovića si našel za svojo “argumentacijo”. Kako ga že kličejo: Zdrahovič. On res ne rabi migrantov za povzročanje incidentov, prepiral se je že z Verdenikom, pa z Katancem (Šmarna gora), …
   Pove pa to veliko tebi. V prid gonjenja proti svojemu sovražniku uporabljaš vedno bolj leva stališča. Še malo pa boš pristal na Meščevi strani.

   • Ne. Mesec je en skrajnež.Janša drugi. En drugemu pomagata. Pod sabo imata lumpenproletarce. Maš ti več skupnega z njima kot jaz.

    • Ma daj, verodostojen si toliko kot tvoja trditev, da so Viole povezane z navijači Olimpije. Povezani v glavnem samo takrat, ko se pretepajo.

 8. Če gledam bosanske muslimane nad 50 let so v redu. Če pa gledam mlajše od njih, pa so postali agresivni socialisti ali agresivni fanatiki. Psihološka in duhovna baza je ista.

  • pavel: “Če gledam bosanske muslimane nad 50 let so v redu. Če pa gledam mlajše od njih, pa so postali agresivni socialisti ali agresivni fanatiki.”
   ============================

   Ajaj, to je pa res čudno, da so starejši bolj umirjeni mladi pa bolj agresivni. Znano je, da kjer je veliko mladih moških na kupu tam so vojne. In muslimanski svet je v povprečju zelo mlad in še mlajši bo.
   Islam je eden izmed totalitarizmov in bi ga bilo potrebno obravnavati enako kot komunizem, nacizem in fašizem! Prej ko bo to jasno bolje bo!

   • Ne razumeš. Govorim o Slovencih muslimanih-socialistih.so razvajeni, iščejo pravice, “ful pametni”, ful agresivni, ful ponosni. Seveda so ful proti SDS, ampak zato ker so jim po obnašanju podobni. So nevarni, so psihopati.

    Starejša generacija muslimanov – socialistov so prijetni, ne zahrbtni, ne agresivni, topli, gostoljubni, delavni, človeški.

   • Riki: Ajaj, to je pa res čudno, da so starejši bolj umirjeni mladi pa bolj agresivni.

    V Sloveniji ni čudno. V Sloveniji so starci (Gorenak, ti,..) bolj agresivni od mularije, poglej Mesca, saj zgleda kot mamina maza . Drugo so uni norci ANTIFA, za katere je edino primeren samo dosmrtni zapor.

 9. Članek je po mojem mnenju malo zmeden. Pravi približno takole: Jutri bo sončno, zato vzemite s seboj dežnike.

  Ni jasno, kako naj bi omejitev ilegalnih migracij koristilo ISIS.

 10. Zanima me, zakaj se dogaja naslednje odločilno dejstvo:

  Mnogo v Sloveniji bi tujcu, ki drugače razmišlja in jim grozi, dalo vse.

  Domačega sočloveka pa ne marajo zgolj zato, ker drugače razmišlja, pa čeprav nič ne grozi.

  Zakaj je takšna življenjska nelogika?

  Povejte mi razumen vzrok!

 11. Menijo, da se jim trenutno bolj splača dajati tujcu. Ko bodo ugotovili, da od tega nimajo koristi, bodo promovirali kaj drugega.

  Zanima jih le lastna korist.

 12. Zakaj dvojna merila glede ksenofobije?

  Tisti, ki ne razume in ne mara domačega sočloveka, ker razmišlja drugače, ni ksenofob.

  Tisti, ki pravi, da naj tujci, ki razmišljajo drugače in grozijo, ostanejo doma in naj obvarujejo in negujejo svoj dom, kjer bodo živeli svobodno po svoji meri, pa je ksenofob.

  Kje je zdarva pamet in pravičnost?!

 13. Res izgleda članek nekoliko zmeden ali protisloven. Toda če premisliš zadevo, ima prav. Dejstvo je, da so islamisti zahodno kulturo do podrobnosti naštudirali in našli neubranljive točke, kot so zgornji koti mreže pri enajstmetrovkah. Zahodnjaki pa imajo, razen mogoče ameriških tajnih služb, zelo malo pojma o islamu in tam vkoreninjenih kulturnih in civilizacijskih posebnostih. Zato so oni v veliki prednosti, ker nas poznajo do obisti, mi pa njih ne. Nikoli ne bom pozabil presenetljivega prizora na rtv slo, ki se je izmuznil cenzuri. Novinarka je rahlo užaljena vprašala naključnega moškega, ki je gledal iz vlaka proti Avstriji, zakaj ne zaprosi za azil pri nas. Brez premisleka ji je odgovoril “Slovenia?! No way, no way, Lenin, Stalin, go to hell” in vlak je potegnil in ga odpeljal proti Avstriji. Naključni možak je točno poznal Slovenijo, ni samo vedel, da je zanj prerevna in zato nezanimiva, vedel je celo, da ima kljub članstvu v EU kontinuitetni komunistični režim, ki se mu je treba izogniti. Naključni Evropejci niti tega ne vedo, kje je Slovenija, kaj šele, kakšna politika ji vlada. Naključni Arabec je pa to vedel!!
  Skratka čimbolj smo predvidljivi in se obnašamo po vzorcu, ki so ga naštudirali islamisti z raznimi povračilnimi ukrepi vred, tem laže je zanje.

  • Se strinjam, da imajo Arabci boljše informacije o nas, ki smo zaslepljeno naduti o svoji veličini.

   Prevod: za Lenina je mislil Kučana, za Stalina pa Janšo.

   Pa še veliko Arabcev naj gre mimo Slovenije, da jih bo čim več govorilo to Slovencev. Čeprav je ta pasma Slovencev na obeh straneh slepa v srcu in slepa v pameti. Slepe vere.

 14. Ksenofobija je pretiran strah pred tujci. Neupravičen ali upravičen?

  Kaj pa strah pred domačimi soljudmi?

  Neupravičen in upravičen? Največkrat je to bolezensko stanje.

 15. Vsako etikiranje s ksenifobi ali kako drugače, je praviloma obramba sebe in svojega stališča, tj. obramba tistega, ki etikira. Ko zmanjka argumentov ali so ti prešibki, pride na vrsto etikiranje.

Comments are closed.