domovina.je: So res učenci tisti, ki želijo odhod Ravnohriba iz Malih sivih celic?

0

Pred nekaj dnevi je v medijih zaokrožila izjava za javnost, ustvarjalcev kviza Male sive celice, V kateri so sporočili, da jim je bila prekinitev sodelovanja vsiljena, saj se ne morejo strinjati z vizualno in vsebinsko prenovo oddaje.

Pavle Ravnohrib in drugi ustvarjalci Malih sivih celic pa so ta dan napisali še eno izjavo, ki pa je bila namenjena mentorjem na osnovnih šolah. V njej razkrivajo del ozadja, na kakšen način je RTV Slovenija prekinila sodelovanje in kako je potekala komunikacija z glavnimi akterji kviza.

Otroci na slovenskih osnovnih šolah se na sodelovanje v televizijskem kvizu pripravljajo dlje časa. Na šolah potekajo krožki in izobraževanja, nad katerimi bdi mentor Malih sivih celic. Glede na informacije, ki so zaokrožile glede prihodnosti kviza, so so bili v zadnjem času upravičeno zaskrbljeni.

V odgovor na številna vprašanja, ki so v zvezi s prihodnostjo Malih sivih celic prihajale s strani mentorjev, so se Pavle Ravnohrib, Darko Hederih in Marjan Škvorc odločili, da jim pošljejo nekaj pojasnil.

Izjavo, ki smo jo pridobili od enega izmed mentorjev, hranimo v uredništvu.

Krinka za prekinitev sodelovanja z Ravnohribom naj bi bila interna anketa med 40-imi učenci

Pred sezono 2015/16 je namesto urednika in režiserja Njegoša Maravića, ki je bil soustvarjalec kviza od samega začetka, prišla nova urednica Barbara B. Stegeman. V izjavi so Ravnohrib, Hederih in Škvorc zapisali, da je uvedla nekatere spremembe in obljubila, da se bodo o morebitnih novostih skupno dogovarjali. Kmalu pa je izrazila težnje po popolnoma novem konceptu.

Povod za “vizualno in vsebinsko” prenovo naj bi bila anketa med učenci dveh razredov iz dveh različnih osnovnih šol, z rezultati katere pa voditelj Pavle Ravnohrib še do danes ni seznanjen.

“Vedno bolj smo prepričani, da je bila anketa zgolj krinka za ukinitev oddaje iz razlogov, o katerih ne želimo špekulirati, a s kvaliteto oddaje, njeno gledanostjo, strokovnostjo, verodostojnostjo ali dobrobitjo za otroke nimajo povezave,” so zapisali ustvarjalci Malih sivih celic.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.