domovina.je: Slovenski državni gozdovi d. o. o. – gozdna verzija TEŠ 6?

0

Kocka je padla. Državni zbor je potrdil zakon o gospodarjenju z državnimi gozdovi in novo državno podjetje Slovenski državni gozdovi d. o. o. je pred vrati, čeprav od napovedi ustanovitve zbuja precejšnje pomisleke. (O težavah slovenskega gozdarstva smo sicer že pisali.)

Tukaj je!

Imamo ga in upravljalo bo državne (naše) gozdove. Zato je prav, da poskušamo pogledati nanj objektivno in se izognemo kritiziranju zgolj na podlagi »naše ali ne-naše« politične linije, ki je v Sloveniji prisotno na vseh ravneh.

Res je, da trenutno stanje ni najboljše in da so spremembe nujne. Res je tudi, da se ljudje sprememb bojimo in jih zavračamo. Dejansko je potrebno, da država vzame stvari v svoje roke in naredi red. Zakaj torej toliko pomislekov? Nad državnim d.o.o. namreč ne zmajuje z glavo le opozicija (ki to počne že a priori), temveč tudi neodvisna stroka, nevladne organizacije, gozdarska podjetja, ministrstvo za finance, računsko sodišče…

Kogar je pičila kača…

…se boji tudi zvite vrvi. V preteklosti smo videli že toliko zgodb državnih podjetij, ki so bila orodje za politično kadrovanje in ponikanje denarja neznano kam. Toda tudi, če pustimo ob strani te »predsodke« in pogledamo zgolj dejstva o novemu državnemu podjetju…nimamo razloga za optimizem.

Po letu dni nastajanja podjetja še vedno ni jasno, kaj natanko bodo počeli, koliko ljudi bodo zaposlovali, kdo bo izvajal dela in kam ter komu bodo prodajali les. Vlada je zakon odobrila brez teh ključnih podatkov. Ve pa se, da bodo iz proračuna dobili 20 milijonov (še enkrat toliko si jih bodo izposodili).

Če sta nov zakon in podjetje dobra za Slovenijo, zakaj ni enotnega soglasja med koalicijskimi strankami in zakaj razprave izpadejo kot prepir o tem, kdo bo dobil največji delež bombonov?!

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.