domovina.je: Otvoritev Odprte kuhne na veliki petek

39

Začenja se Odprta kuhna, kulinarično petkovo druženje na Pogačarjevem trgu v centru Ljubljane. Letošnja otvoritev sovpada z velikim petkom, ko se kristjani spominjajo Jezusovega trpljenja. Glede na to, da se bo celodnevna prireditev odvijala tik ob Stolni cerkvi sv. Nikolaja, smo za komentar o sovpadanju obeh “praznikov” povprašali organizatorje Odprte kuhne ter župnika ljubljanske stolnice.

Naključje ali provokacija?

Veliki petek mnogi povezujejo s strogim postom, zato bi lahko “kulinarično doživetje” pred cerkvijo kristjani razumeli tudi kot provokacijo. Ali je temu res tako in je bil datum skrbno izbran ali pa gre morda za golo naključje?

“Odprta kuhna se vsako leto začne na prvi pomladni petek, ki letos slučajno sovpada s praznikom. Ponudba jedi, ki je in bo na voljo na otvoritveni dan, je zelo raznolika, naši ponudniki pripravljajo kar nekaj postnih jedi in verjamemo, da bo vsak obiskovalec našel nekaj zase. Odprta kuhna je projekt, kjer se srečujejo domačini in tujci, mladi in starejši, obiskovalci iz različnih kultur in veroizpovedi, različnih prehranskih navad, okusov in želja. In prav v tem je čar Odprte kuhne, ki mu sledimo vse od prvega dogodka pred tremi leti,” pravi Nina Gaspari.

Jože Plut meni, da bi bilo dobro, da bi se dogodki načrtovali z več dialoga in vključevanjem vseh strani. V konkretnem primeru ne vidi kakšne posebne provokacije ali načrtne protikatoliške akcije, temveč bolj “prevlado interesa kapitala in pomanjkanje dialoga”.

Ob koncu pogovora še doda: “Večina vernikov je potrpežljiva, kar ne pomeni, da nimamo pravice pričakovati, da se spoštujejo tudi naša verska čustva oziroma (vsaj) največji prazniki.“

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


39 KOMENTARJI

 1. Večina evropskih držav ima danes praznik in dela prost dan.

  V Nemčiji, vsaj v večini zveznih dežel, so v velikem tednu prepovedane vse prireditve z glasbo na prostem, zabave, plesi ipd. Zelo verjetno gre v ta sklop prepovedanega tudi to, kar pri nas prirejajo na Pogačarjevem trgu. Pred nosom ljubljanskega nadškofa, ki mora na veliki petek poslušati hrup in vonjati vonj po čevapih in pleskavicah. 🙁

  Manire pa take. In potem je za slovenske katolike, večino njih, glavni problem nekaj novih muslimanov. 🙁

  • IF: “Manire pa take. In potem je za slovenske katolike, večino njih, glavni problem nekaj novih muslimanov. 🙁 ”
   ===========================

   Slovenija je v EU, Slovenija je del EU, EU je naša dežela.
   Ne sme nam biti vseeno če EU napljavljaja drhal. Slovenija, in tudi EU ni dolžna sprejeti enega samega migranta.

   ““Križarji so zmedeni. Včeraj Pariz, danes Bruselj, a nimajo pojma, kdo bo naslednji” (Islamski skrajnež na Twitterju, marec 2016)

 2. Nam je lahko v čast, da so stolnico spoznali za primerno kuliso za svoj projekt… 🙂
  Tako to ateisti, ki jim je vse kulisa. Še sami sebi so šeme.

 3. “Odprta kuhna se vsako leto začne na prvi pomladni petek”

  Kdorkoli lahko preveri, v kolikšni meri to drži. Ako temu ni tako in se odprta kuhna po nekem “naključju” vedno otvori ravno na veliki petek – potem bi lahko razmišljali o morebitni provokacije.
  ČE temu ni tako, potem gre zgolj za letošnje naključje.

  Članek nepotreben. Konec debate. #paranoja #ufsmoobčutljivi #iskanjenevidnegasovražnika #nbennasnemara #verskačustamya..

    • Predvsem tebi, za tvoj komentar, napisan z izjemnim talentom za žalitev in nespoštovanje.

     • Zanimivo slišat od enega glavnih žaljivcev tule

      Kaj pa “svoboda govora” in “sovražni govor ne obstaja” in “kristjani vedno radi pljuvamo resnico drugim v obraz” .. Aja, točno, to velja samo za nas …

      Kdor si spoštovanje zasluži, ga dobi.

      Manj tarnat pa jokat pa si povzročat brezvezno trpljenje zaradi trpljenja samega, pa vam (in nam) bo vsem lažje in lepše na svetu. Poizkusite – priporočam!
      #smiltsesamseb

   • Zdravko: “Ha, ha. Bravo! 🙂 Intelekt globine krožnika. 🙂 ”
    ==================

    … plitvega krožnika.

 4. Žiga Turk ‏@zzTurk

  Si predstavljate, da bi na začetku ramadana pred ljubljansko džamijo odprli leskovaćki roštilj in vrteli odojke nad ognjem?

  —————————————————————–

  Ne, ker vem, da v naši državi obstajajo prvo in drugorazredni državljani, kristjani spadamo med slednje.

  • eh turk ja…

   hecno kako cel ramadan čisto mirno peče in prodaja kebab in pleske in burek. .. in sadje in zelenjavo .. za bonus pa še manj tarna ..

    • najbrž ga. če hočjo kej zaslužit. za tistih par, ki se držijo posta…

     torej – čemu in zakaj potem potreben tvoj citat turka?
     pač treba mal drek mešat, da ni dougčas, pa da ljudje ne pozabjo kolko smo zatirani.

     • S citatom Žige Turka sem hotela opozoriti na dvojna merila, ki se stalno uporabljajo v tej družbi. Žaljenje verskih čustev kristjanov je povsem sprejemljivo, žaljenje verskih čustev muslimanov pa fašizem in rasizem najhujše sorte.

     • aha! dvojna merila … kako že pravijo – najprej pred svojim pragom? pa neke iveri in tramovi v očeh …

      …..

      no, meni je čisto vseeno za “verska čustva” enih in drugih… kot že zgoraj omenjeno spoštovanje dobi tisti, ki si ga zasluži, ne glede na vero, raso, spol, starost, naziv… in ne zato, ker se proglaša, da je neke “vere” …

      ..
      mogoče pa boste kdaj prepoznali razliko med “sprejeti medse reveža/ubežnika – torej človeka” in “preganjati zločinca/terorista”

      po vsej verjetnosti pa ne boste.

 5. @obveznoime

  Vseeno ti je za čustva drugih? Ja vredu, tudi prav, ampak ko bo naslednjič spet na tapeti tvoja “usmeritev” ne jokcat o nestrpnosti in homofobiji ampak sprejmi to kot pravico vsakega, da pljuva po komerkoli želi.

  • Točno tako – vseeno mi je za (pazi narekovaje) “verska čustva”. Če nekdo naprimer noče jesti svinjine, ali se hoče postiti, ali hoče cel dan skakati rikverc po levi nogi – kar naj, ampak naj ne pričakuje od mene, da bom iz nekih “verskih sočustev” tudi jaz nejedel svinjine, se postiti, skakljati, klečati, trikrat na dan se obračati proti vzhodu, vsak petek jesti špagete z mesnimi krogljicami…

   Torej – vsak naj počne in veruje karkoli želi, ampak ne more pa pričakovati, da od vseh drugih, da bodo počeli isto (in se podrejali temu)


   Opala – saj si skoraj celo uspela zaznati kanček dvojnih meril! Kolikor sledim zapisom, ni od tebe nikoli niti kančka sočutja, do istospolno usmerjenih (ali, naprimer, muslimanov, ateistov….). Zanimivo pa pričakuješ od drugih, da bodo strpni s tabo. Duhovito!
   In je razlika med nekomu preprečevati živeti po svoji volji, ga označevati za zlo, ga žaliti, onemogočati – in med tem, da nekdo samo noče, da se drugi vtikajo v njegovo življenje.

   #hypocrisymuch?

   • “Torej – vsak naj počne … karkoli želi.” A res? Zaradi tega pa je Slovenija gospodarsko dotolčena in moralno pohabljena.

 6. Kombinatke so Žigi Turku odgovorile, da če komu v zvezi z množično požrtijo na Pogačarjevem trgu na Veliki petek kaj ni prav, da lahko stolnico ( in nadškofijo) preseli na periferijo mesta. 🙁

  No, takele imamo. In niso muslimanke. Celo s Feministko, če se ne motim, jih nekaj druži. Skoraj me ima, da bi en izraz o tehle izrekel, pa ga ne bom, na današnji dan ne.

 7. Ko smo že ravno pri emigrantih, bi bilo pametno, če bi priznali: “Zaradi prenizke rodnosti se bo Slovenija prej ko slej soočila z izdatnejšim priseljevanjem. To nam ne uide, vprašanje pa je – ne glede na sedanjo migrantsko krizo -, kakšni prišleki bi se pri nas najbolje prilagodili. Če bi se politika tega problema zavedala, bi za priseljevanje že davno postavila merila, kvote itd.” Več na http://www.portalplus.si/1428/migrantska-kriza/

  Če sploh lahko izbiramo!

 8. Tega nikjer na svetu ne bi naredili. Kam greš Slovenija?
  Uredništvu pa, Veliki petek se piše z V!!!

   • Drži, po še veljavnem pravopisu naj bi se prazniki pisali z malo. Pri pravopisu ne gre za jezikovne oziroma slovnične zakonitosti; pravopis je vedno stvar dogovora, kako se kaj zapiše. Iz naše zgodovine vemo, zakaj je bil za praznike sprejet tak dogovor (beri: diktat). Res pa je, da vsi sodobni evropski jeziki uporabljajo za praznike veliko začetnico. Torej, spremenimo pravopis.

 9. Mislim, da odprtje te kuhinje ni namerna provokacija, temveč da gre za naključje.

  Kljub temu se pa vidi, kakšen je odnos do kristjanov in posebej do katoličanov. Nanje se pač ni treba ozirati. Takšno je ozračje v Sloveniji. To je rezultat dolgoletnega pranja možganov.

  Kontinuitetniki pač krščansko kulturo vidijo kot oviro pri ustvarjanju svojih “naprednih” ciljev. Zato je ignoranca pravzaprav še mila oblika odnosa. Poznamo tudi pozive k sovraštvu do kristjanov, seveda brez mnogih in ponavljajočih kasnejših medijskih obravnav.

  Vsekakor je del odgovornosti za takšen odnos do katoličanov tudi na KC.

  • tine: “Mislim, da odprtje te kuhinje ni namerna provokacija, temveč da gre za naključje.”
   ========================

   Naključju se je mogoče izogniti, pa se mu ni. Zato se lahko reče, da ni naključje.

   Tudi pred bodočo džamijo se lahko organizira periodično peko čevapčičev, tako, da se bo prej ali slej datum ujel z ramadanom. Potem se bo lahko, analogno, zagovarjalo, da gre za naključje. Japajade 😉 🙂

 10. Ne glede na izgovore, bi lahko pokazali spoštovanje do kristjanov in prestavili začetek za en teden.

Comments are closed.