Domovina.je: Nova cerkvena naložba, hotel Bellevue so kupili za 720 tisoč evrov

18

Portal DražbeFinance poroča, da je dražba bohinjskega hotela Bellevue uspela. Želela sta si ga podjetnik Marjan Batagelj in Adriatic Slovenica, a je najvišjo ponudbo oddala družba Pokljuka, ki je v posredni lasti Ljubljanske nadškofije.

Za nakup je Pokljuka ponudila 720 tisoč evrov, kar je 110 tisočakov nad izklicno ceno.

Direktor Pokljuke Marko Matjašič je po dražbi dejal, da je z nakupom zadovoljen, ker gre za hotel na odlični lokaciji. “Naš namen je hotel razvijati naprej, kar je v sladu s strategijo našega podjetja. Imamo tudi že druge turistične lokacije, ki jih razvijamo,” je povedal Matjašič in omenil, da imajo manjše koče že na Pokljuki in Jelovici.

Več: Domovina.je

18 KOMENTARJI

 1. Cerkev bi lahko bila boljši gospodar pristne slovenske kulturne dediščine.

  Ne vem pa če je lahko boljši gospodar kot kakšen uspešen podjetnik.

  In kako bo to vplivalo na osnovno cerkveno dejavnost.

  Če bo potem imela več šol, v redu.

  Je pa hotel vsekakor zahtevna dejavnost. Povsem drugače kot Blejski otok, kjer s previsoko vstopnino za ogled cerkve, denar kar sam prileti.

  Še več bi ga bilo, če bi bila vstopnina zmernejša, saj bi se veliko več obiskovalcev ogledalo notranjost cerkve na blejskem otoku.

  • Denar na blejskem otoku prileti ravno toliko, da lahko v župniji dobro ali celo zgledno skrbijo za izjemno kulturno in versko dediščino na otoku. Taka skrb ni poceni. To ve država oz. kulturno ministrstvo, ki je praktično dvignilo roke od te skrbi. Poglejmo samo stanje slovenskih gradov – 90% ali več jih je v propadanju.

   Sicer pa otok ni samo turistična znamenitost, ampak eno najstarejših in najlepših marijanskih romarskih središč na Slovenskem. Da ne govorimo o posebnosti, da je na edinem otoku in da se nanj pride po vodi. Ni mi čisto jasno, zakaj Cerkev ne naredi več za oživitev te romarske tradicije, zakaj imajo recimo Brezje na Gorenjskem oz. v ljubljanski škofiji tako prioriteto.

 2. Najvsrjetneje pa je lahko boljši gospodar kot država.

  To pa je odvisno tudi od sposobnih in odgovornih ljudi.

 3. Čejev je veliko. Mariborski primer nam je v velik opomin, kjer so pogoreli prav zaradi nesposobnosti.

 4. Ne nakladajte,cerkev sem(tudi)jaz in nimam nobenega hotela.Vsakršna lastnina je le začasna in upravljanje z njo loterija-od vseh hotelov in hiš pa tako ali tako ne bo ostal kamen na kamnu.

 5. Cerkev je prejela visoke odškodnine od države zaradi dolgotrajnih denacionalizacijskih postopkov in mora dati nekam ta denar.

  Državljani bi šteli kot dobro krščansko gesto, če bi del tega denarja namenili tudi za odpravo revščine v Sloveniji.

  Najverjetneje ni v navadi, da bi cerkev dala siromakom iz svojih sredstev, ki niso bila nabrana od vernikov, vendar je zdaj idealna priložnost da to stori. S tem si bo pridobila večji ugled. V resnici pa so tudi državna sredstva nabrana preko davkov od državljanov.

 6. Jaz pa zopet,

  na priprošnjo blaženega Antona Martina Slomška si želim,
  da tudi v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo
  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).
  Amen.

  Če nam bo uspelo, bomo lahko rekli, da je to bil čudež, ki je potreben za razglasitev Slomška za svetnika.

 7. V hotelu Bellevue v Bohinju je kar nekaj časa živela in ustvarjala ženska, ki jo pozna ves svet. Agatha Christie. To je lep hotel na izvrstni razgledni legi.

  Novica je za hotel Bellevue verjetno dobra. Velikanska katastrofa za večino bohinjskih hotelov je bila, ko jih je pred dobrim desetletjem odkupil neki Zmago Pačnik. In jih odtlej večino držal zaprtih in prepustil propadanju. Pogledati danes recimo Zlatorog je prava žalostinka. Predstavljam si, da bo podjetje v lasti ljubljanske nadškofije poskrbelo za oživitev in ponovno odprtje Bellevue-ja.

  Dobra novica za Bellevue in Bohinj, torej. A manj gotovo dobra novica za ljubljansko nadškofijo. Vlaganja kot je ta pač ne morejo biti prioritetna za neko katoliško škofijo. Če se ne motim, se vlaganje v hotel na Ljubelju ni pokazalo kot uspeh.

Comments are closed.