Domovina.je: Kaj je teorija spola in kako vpliva na šolski sistem

0

Nasprotniki spremembe definicije zakonske zveze v “življenjsko skupnost dveh oseb” te dni pred referendumom o opozarjajo, da odstranitev “moškega” in “ženske” iz zakona na široko odpira vrata teoriji spola v šolski, oziroma izobraževalni sistem.

A o tem, kaj teorija spola sploh je in kakšne nauke naj bi podajala našim otrokom in mladini, se v osrednjih medijih praktično ne poroča, zato je ljudje ne poznajo.

Za osveščanje v zvezi z njo se je zato smiselno poglobiti v priročnik z naslovom Ljubezen je ljubezen, ki je spisan kot nekakšen učbenik za mladino in izdajo katerega sta finančno podprla Ministrstvo za šolstvo in šport RS ter Amnesty international Slovenija.

Na tretji strani učbenika piše, da gre za priročnik za učenje in razumevanje človekovih pravic na osnovi spolne identitete ter spolne usmerjenosti.

Spol ni stvar narave, ampak družbe

Priročnik temelji na teoriji spola, ki pravi, da spol ni biološko, ampak družbeno determiniran.. Oziroma, kot v priročniku zapiše avtorica Maja Pan, “spol ni vnaprej določeno ali samoumevno dejstvo ob rojstvu in ga moramo imeti pravico opredeliti sami ali ga spremeniti.” Isto naj bi veljalo tudi za spolno usmerjenost.

Iz tega izhaja, da spola nista samo dva, torej moški in ženski, ampak jih je več. Avtorica v tekstu bralce sprašuje, ali verjamejo v to, da obstajata “le” dva spola. “Jaz že ne verjamem. Niti na prvi pogled ne. Tudi zato je ustrezneje kakor o obojespolnih govoriti o medspolnih značilnostih,” pojasnjuje.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.