Dokumentarni film Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda

2
Matija Vertovec (1784-1851)
Matija Vertovec (1784-1851)

Na TV Slovenija 1 bo na božični dan, 25. decembra 2015, ob 21.15 Dokumentarni film z naslovom Matija Vertovec – veliki um slovenskega naroda.

Duhovnik, kemik, geograf, zgodovinar, zvezdoslovec, pridigar, poliglot in prvi učitelj slovenskih vinogradnikov. Vse to je bil Matija Vertovec (1784-1851) – veliki um slovenskega naroda. Ljudski učitelj z začetka 19. stoletja, čigar nauki so po 200 letih še vedno zelo aktualni.

Kakšna je njegova dediščina, odkrivajo trije bogoslovci in mlad duhovnik, ki se na pot raziskovanja odpravijo z edino ohranjeno Vertovčevo fotografijo. Pa vendar dokumentarni film ni rekonstrukcija življenja portretiranca. Pripoved temelji na sliki sodobnega časa, ki skozi zgodbe glavnih protagonistov postane tako živa, da nam ponuja vpogled v čas Matije Vertovca. Dokumentarni film poleg vodilne biografske zgodbe hkrati detabuizira duhovniški poklic, mladi raziskovalci pa se srečajo z Vertovčevimi sorodniki, domačini in strokovnjaki, ki vsak po svoje nadaljujejo delo velikega človeka.

Le malokdo ve, da je bil prav Matija Vertovec tisti, ki je Prešerna nagovoril k zapisu Zdravljice, Petra Kozlarja pa vzpodbudil k izdelavi Zemljevida slovenskih dežel. Bil je prvi, ki je v slovenskem jeziku pisal o vinogradništvu in kletarjenju, o uporabni kemiji, o astronomiji in o splošni svetovni zgodovini. Domačine širom Vipavske doline je informiral o prednostih cepljenja pred črnimi kozami in jih tako ubranil pred smrtjo. S Francosko oblastjo se je pogodil in Vipavce rešil plačevanja visokih davkov.

vertovec

Matija Vertovec ni bil izobraženec, zaprt med štiri stene. Fascinanten je njegov pretanjen čut za sočloveka. Bil je človek praktičnega raziskovanja, za razliko od večine duhovnikov njegovega časa, ki so žugali s prižnice, je hodil med ljudi in ogromno energije vložil v izobraževanje preprostih ljudi.

Scenarij: Mateja Rosa in Maruša Prelesnik Zdešar
Režija: Marko Naberšnik

2 KOMENTARJI

 1. To ni isti Vrtovec ali Vrtovec, ki je bil pilot jugoslovanske kraljeve vojske in je kasneje vstopil k jezuitom? Po njem se imenuje hiša v Visokem v Poljanski dolini, kjer je imel pater Miha Žužek DV in tečaje retorike in Maranato. Po letnicah se ne ujema.

 2. Zelo koristen in potreben dokumentarec.
  Duhovnik Matija Vrtovec je bil razgledan in evangeljski duhovnik pred časom. Zavedal se je, da samo z molilnimi bukvicami narodu ne moreš dovolj služiti. Zato je bil poleg zavestnega duhovnika tudi zgodovinar in strokovnjak v vinogradništvu, saj je napisal prvi strokovno knjigo “Vinoreja”.

  Kot častilec vinske trte je povabil umetnike besede, da napišejo hvalnico vinski trti. Tako je pridobil sodobnike kot je pesnik France Prešeren,duhovnik Valentin Stanič in škof Slomšek, ki ga je dopolnil v pravilnem uživanju sadu vinske trte.

  Tako bo leta 2016, v soboto 6. februarja že 13. romanje “od doma do groba” oziroma v “kraj slovenske himne”, ki je dejansko nastala po zaslugi Vrtovca in domačina Stanka Premrla, ki jo je uglasbil v Podnanosu-Šembidu.
  To se dogaja v čast rojstva M.Vrtovca, ki je bilo 28. januarja 1784. S tem romanjem častimo vinsko trto in zbujamo kulturo uživanja vina, ki jo je priporočal škof Slomšek: “Le pijmo pošteno to žlahtno blago!”
  Nasvidenje na romanju v čast Matija Vrtovca.

Comments are closed.