CENZURA! Dokumentarec na RTV SLO 1: JLA od nastanka do razpada (VIDEO)

10

cenzuraOddaja obravnava JLA od 1945 do njenega razpada 1992, njeno vlogo v družbi in njeno politično udejstvovanje. Obravnava tudi njeno vlogo pri demokratizaciji Slovenije, v osamosvojitveni vojni in v vojni na Hrvaškem in v BiH. Avtor, scenarist in režiser oddaje je dr. Valentin Areh.

Kliknite za ogled videa*: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433662**

Prejšnji link: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dosje/174433897

*Opazili smo, da se je vmes spremenil link, zato smo ga ob 13:25 zamenjali. Ob 15.30 smo spret spremenili link. Ne vemo kaj se dogaja na RTV.

** Ob 17.19 smo opazili da link spet ne dela.


Izjava predsednika Združenja novinarjev in publicistov

Oglasil se je Tino Mamić, predsednik Združenja novinarjev in publicistov: “RTVS je včeraj objavila dokumentarni film in ga nato uvrstila na splet. Nekaj ur je posnetek bil dostopen, čeprav so stalno menjevali njegov spletni naslov. Izgledalo je, da gre za tehnične težave, ne pa za oviranje dostopnosti. A še isti dan je prišlo do popolne cenzure. Posnetek je bil umaknjen s spleta.

Dokumentarni film diplomiranega zgodovinarja in dolgoletnega novinarja dr. Valentina Areha je govoril o jugoslovanski armadi (JLA) in njeni vlogi v nekdanji Jugoslaviji. Bil je namreč dan suvernosti, ko smo praznovali umik te armade, ki je bila napadla samostojno Slovenijo.
Zakaj? Bojda zgodovinski poudarki niso všeč urednikom, ki zahtevajo spremembe. Zaradi jugonostalgije, ki jo lahko vsako leto maja opazimo na RTVS pa bi utegnilo biti v ozadju še kaj drugega. Mogoče je bil moteč posnetek, ko se je nekdanji predsednik Milan Kučan rokoval z Josipom Brozom?
V imenu ustavno zaščitene svobode govora zahtevamo, da se cenzura na RTVS konča. Odgovorni za to dejanje, ki je zelo podobno časom, katerih slovo smo včeraj enotno praznovali, pa morajo za cenzuro odgovarjati.
Sprašujemo se, kdaj bo tega enoumja konec? Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?”

10 KOMENTARJI

 1. Ali bo RTVS postala pluralna šele, ko se bo začelo množično blokiranje plačevanja prispevka RTVS?

  Ne. Mladiči komunistov bodo našli nov način financiranja. Seveda je ukinitev sedanjega plačevanja RTV prispevka zgolj potreben pogoj.

 2. Saj bo ponovitev ali pa ga naj Areh objavi na You Tubu . Ampak so res že kar bedni. Kot da se dogajanje iz dokumentarca dogaja danes. Mislim, da so si s to cenzuro kar krepko skrajšali čas vladanja. Če jim v današnjih časih uspe preprečiti ponovno objavo so pa res carji .

 3. Dokumentarec sem pogledal in je res bomba. Preprosta resnica.Najhujša grožnja partiji. Necenzurirana resnica in dejstva.

  • Ste pričakovali kaj drugega kot cenzuriran odmev.Še dobro ,da se je dokumentarec v celoti odvrtel,ker danes tehnika omogoča tudi motilne naprave signala,kot nesinhrono predvajanje.Dovolj je že nek podkupljen tehnik telekomunikacijskih serverjev,ki onesposobi tudi dvojnike.Spomnite se zagona T6.Pri tej cenzuri,pa je po mojem mnenju šlo za ultimat od zgoraj!

 4. Prav gotovo in čisto nič čudnega. Še marsikaj bolj absurdnega bomo doživeli. Med komunistično rekonkvisto in renesanso, ki jo doživljamo zadnja leta pri nas, se mešajo taki filmi, pokopi žrtev iz morišč, predsednikove “čudne” geste, fotografiranje vsemogočnih udbovcev, žične obmejne ograje, enoglasno zavračanje migrantov, kar vse napenja živce stricem iz ozadja, ki ne najdejo zdravila za to pokvarjeno mineštro, ker je vladno in parlamentarno lutkovno gledališče tudi nesposobno.

 5. Posnetek je izginil iz arhiva RTV SLO, a je še vedno dosegljiv na na funkciji “pogled nazaj 7 dni”!

 6. RTV je poskrbel za večjo gledanost tega prispevka o JLA. Tisti, ki smo živeli v komunistični bedi, ne rabimo umazati sedanjika z umazano preteklostjo, saj vemo, da je bila JLA udarna pest partije, tako kot skoraj vse organizacije.

  • pavel: “RTV je poskrbel za večjo gledanost tega prispevka o JLA.”
   =========================

   Vsak operater se trudi, da se gleda preko njegove strani (zaradi reklam), da ima njegova stran čimveč (klikov) obiskov.
   S cenzuro se je gledanje preneslo drugam.

   Torej:
   Cenzura, verjetno zaradi pritiskov od strani tistih, ki lahko kadrujejo na RTV.

Comments are closed.