Dobrodošli v Sloveniji, banana republiki

1

Vir: blog Jože Bartolj. Kompas se nam večkrat »zatakne« in tako kaže drugam, kot nam veleva zdrava kmečka logika. Ko se zagovornik priprtih, ki so preprodajali kokain in bili kasneje zaradi proceduralnih napak sodstva večinoma oproščeni priduša, da je v tem primeru zmagala pravna država, je to res znamenje nečesa gnilega. Ni več važno ali je nekdo dejanje storil, ampak ali ga je policija in sodstvo preiskovala na pravi način.

Naslednja packarija, kjer se že kažejo obrisi podobne razsodbe se dogajajo s podkupljivim celjskim sodnikom, ki bo očitno tudi oproščen zaradi napak v postopku. Denar je sicer vzel, vendar pa mu ga niso vročili na pravi način. O tem, da je omenjeni možak v dveh letih odkar je v suspenzu prejel 50 tisoč evrov nadomestila, pa samo kaže, kako daleč v pravnem gnoju tičimo. Kot se stvari nastavljajo, ne samo da bo oproščen, država, se pravi mi vsi, mu bomo za »krivico«, ki se mu je storila, ker so ga odkrili, še plačali.

Je mar čudno, da ljudje sodstvu ne zaupajo? Je mar čudno, da bi šel človek prej na pijačo s kačo, kot pa s pravnikom? Kako je mogoče, da malemu zanikrnežu, ki ni hotel plačati računov, zarubijo hišo za nekaj sto evrov, sinu političnega mogočnika, pa se kljub milijonskemu dolgu ne zgodi nič. Še več, rubež mu celo prestavijo, kot kaže večkrat.

Pravica je v tej deželi izgubila domovinsko pravico. Izgnali smo jo. Zato se je na njeno mesto usedla krivica, ki zdaj veselo tolče po malih in brezpravnih, jih odira in zapira, velike in vplivne pa boža in jim dopušča vseh vrst svinjarije.

Hrvate bi si lahko enkrat vzeli za vzor. Na prste so stopili nekdanjemu premieru in stvari pri njih ne bodo nikoli več enake. Kdor bo šel v politiko in gospodarstvo z namenom, da goljufa, krade, prejema podkupnine in se redi na račun malih, bo končal v zaporu. To Sanaderjeva zgodba nedvomno kaže. 10 let ni malo in ne kaže niti na to, da bi bilo to vse, na kar bo nekdanji hrvaški premier obsojen.

In mi? Gradbeni baroni, so bili obsojeni. Je kdo v zaporu? Ni! Sodni proces Balkanski bojevnik se je vlekel dve leti, prav toliko kot primer »nedolžnega« celjskega sodnika. Zakaj tako dolgo in zakaj tako neuspešno? Nacionalni šport naših odvetnikov je postal, da izločajo dokaze, ker niso bili pridobljeni v skladu z zakonom… Mi nismo resni. Zdaj je bolj važno, na kak način je nekdo dobil dokaze o zločinu, kot pa to, da je bil zločinec odkrit.

Ne, mi res nismo resni. Upam, da napoči čas, ko bo nekdo počistil Avgijeve hleve, zdaj namreč v njih neznosno zaudarja.

Vir: blog Jože Bartolj


1 komentar

  1. “Eden je pravičen!”Zgolj človekovo in človeško “pravo” je pač lahko edinole:”krivo”.Pa ne,da ste kdaj resnično upali,da je v človeški evoluciji in zgodovini,ki je slepa za pravičnost in Pravičnega,lahko drugače?S stališča zgolj evolucije je pravičnost non-sens.Ideja,da je lahko pravično karkoli zgolj človeškega- ali pravičen človek zgolj sam od sebe- je zato le utopija.Po logiki evolucije je edini veljaven kriterij zakon močnejšega.Očitno je,da”pravo”,ki ne temelji na resnični Pravičnosti ne more biti: pravo.Kriva je vladavina človeka-čisto vseeno katerega!

Comments are closed.