Dobrodelni dogodek za Kristiana Božiča

3

Kristian Božič ima težjo obliko avtizma. Pred leti se je njegovo zdravstveno stanje po operaciji z izvornimi celicami zelo izboljšalo, zato si želijo izvesti še en tak poseg, kar pa je povezano z ogromnimi finančnimi sredstvi, ki jih njegovi starši nimajo.

»Neizmerno sem vesela in hvaležna, da so se članice skupine Patchwork Slovenija pod vodstvom Jolande Borić odzvale in sešile prečudovite izdelke, izkupiček od katerih se bo namenil za nadaljnje zdravljenje mojega sina Kristiana,« pove Kristianova mami Katja Šergan Božič, ko je bila v galeriji Delavskega doma Trbovlje odprta prečudovita dobrodelna razstava izdelkov ročnih del (patchwork) Mavrično srce. Njen sin ima težjo obliko avtizma. Pred leti se je njegovo zdravstveno stanje po operaciji z izvornimi celicami zelo izboljšalo.

Kristian Božič je po posegu z izvornimi celicami napredoval in se počasi in se vztrajno vključeval v družbo

Tisti, ki ga že dolga leta poznamo, vemo, kako je v tem času napredoval in se počasi in vztrajno vključeval v družbo. Njegova mami nam je v pogovoru povedala še nekaj o tovrstnih posegih, ki jih opravljajo na eni od klinik v Avstriji, kako težke kovine v telesu uničujejo njegove celice in z leti tudi tiste, ki so mu jih v telo vbrizgali z operacijo. Potrebno je nadaljnje razstrupljanje organizma, pri čemer si pomaga tudi s prehranskim dopolnilom RENS. Srčno pa upa, da bo tudi prek tega humanitarnega projekta zbranega dovolj denarja za še en poseg z izvornimi celicami.

Najprej smo pred kamero povabili ravno Jolando Borić, vodjo razstave in humanitarnega projekta, ki nam je o skupini, ki pridno šiva in pomaga pomoči potrebnim, povedala veliko zanimivosti. Zaupala nam je tudi, kako je spoznala Kristianovo mamo prek enega od njenih zapisov na FB in se ob njeni zgodbi soočila tudi Kristianovim avtizmom. »Spoznala sem, da je prava borka za sinovo zdravje,« je povedala.

Od tu naprej je postorila vse, da je prek Lavre Izgoršek zasnovala in soorganizirala humanitarni projekt zbiranja denarja za Kristianov poseg z matičnimi celicami. V nadaljevanju smo spregovorili že s prej omenjeno Katjo Šergan Božič, ki upa, da bo šel njen sin lahko na poseg že naslednje poletje.

Katja Šergan Božič nas je prepričala, kaj vse je možno doseči, če si res vztrajen starš in se maksimalno trudiš

Pred kamero smo povabili tudi Lavro Izgoršek, sekretarko Društva prijateljev mladine Trbovlje, ki je v ta namen odprlo poseben račun za zbiranje donacij za Kristianovo zdravljenje. »Pomagate lahko tudi z SMS-donacijo. Sama sem v zadnjih letih dodobra spoznala njuno pot in se na lastne oči prepričala, kaj je možno doseči, če si res vztrajen starš in se maksimalno trudiš,« je izrazila občudovanje Kristianove mami Katje.

Nekaj besed je z nami spregovorila tudi Katja Mikula, ravnateljica Glasbene šole Trbovlje, ki je poskrbela za glasbeni program. Povedala je tudi, kako se na šoli soočajo z epidemijo, in tudi o tem, kako nas je ta čas spremenil. Veseli pa se, da je še vedno v ljudeh veliko dobrega, kar dokazujejo tudi taki in podobni humanitarni dogodki, ko znamo stopiti skupaj in pomagati.

»Ker se že dve leti soočamo z novim koronavirusom in krizo, ki je na šolskem področju naredila precej kaosa – in to je zelo milo rečeno – se soočamo s problemi, kakršnih si nismo niti predstavljali … Tudi v poplavi vseh teh negativnostih, od medijev, okolice, tudi staršev. Vse skupaj nas vleče na dno.«

Ravnateljica Glasbene šole Trbovlje je še dodala, da je vesela, ko opaža, da otrok to težko stanje ni pokvarilo. Kajti po njenem so otroci laže sprejeli vse te ukrepe: »Kot mi, odrasli, ki preveč kompliciramo in otroke obremenjujemo z informacijami, ki sploh niso merodajne

Če ne boste imeli možnosti priti na razstavo v Trbovlje in darovati kakšnega evra za Kristianovo zdravljenje, lahko donirate prek spodnjega računa ali z SMS-donacijo. Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Trg svobode 11, 1420 Trbovlje. TRR: SI56 6100 0001 9204 698, odprt pri Delavski hranilnici. Sklic: SI00 14-2021. Namen: za Krisa. Koda: CHAR; SMS donacije: 1919 s pripisom SRCE5

Foto: Katja Šergan Božič

3 KOMENTARJI

 1. Zacuden nad vsebino članka, sem sel preverjat in se je pokazalo, kar sem sumil. Namreč, da transplantacija matičnih celic ni dokazan in strokovno sprejet način terapije avtizma. Gre kvecjemu za preizkušanje mozne terapije, ki je bolj logična za številne druge bolezni in stanja, od krvnih rakov naprej. Novinar Igor Goste k temu dodaja trditve o razstrupljanju in posredno pripisuje etiologijo avtizma težkim kovinam. Kar je spet znanstveno povsem nedokazano.

  In potem se čudimo antiznanstveni naravnanosti Slovencev. In proticepilstvu, ki povzroča katastrofo in dela narod neučinkovit v spopadu z epidemijo. Evo, tudi zato se to dogaja – ker se novinarji in mediji ze desetletja ( odgovornost urednikov!) grejo zlahka in neodgovorno širjenja trditev s podrocja eksaktnih ved, ne da bi se pri kredibilnih virih prepričali, kaj je res in kaj ne. Kaj dokazano, kaj domnevano, kaj izmišljeno.

  Ampak medicina ni sociologija ali politologija ali komunikologija, gospod Goste.

 2. Spoštovani IF!
  Vesel sem vašega komentarja. Spoštujem vaše mnenje. Spoštujem tudi Kristianovo mami Katjo, ki se za svojega sina s težjo obliko avtizma bori iz dneva v dan. Vem, kako težko in naporno življenje je imela družina prva leta otrokovega življenja in kako je v zadnjih desetih letih napredoval. Zdaj grem lahko z njim na sprehod, na kavo, družino obiščem na domu, Kristian gre sedaj lahko mirno k zobozdravniku, ima kakšne glasbene solistične nastope, razstave svojih del. Vem, da se mu je zdravstveno stanje v zadnjih letih izboljšalo. Zakaj, ne bom sodil. Redno obiskuje tudi šolo s prilagojenim programom. Pred leti mu je A kanal pomagal zbrati denar za prvi poseg z izvornimi celicami v eni izmed avstrijskih klinik. Kakšno leto za tem sem zanj in druge avtiste tudi sam soorganiziral humanitarni dogodek in o tem tudi redno obveščal javnost. Na desetih doslej smo zbrali okrog 30 tisoč evrov. Vse je šlo za namen. Za to poskrbi DPM Trbovlje. Jaz le tečem:). Ponavadi med 10 in 16 ur na dan prireditve. Nekateri pridejo teči in kaj darujejo. Drugi nakažejo na odrti račun.
  Sicer pa, ne meni o anticepilstvu. Verjamem v znanost, medicino, zato sem se cepil že tretjič, tokrat še s poživitvenim odmerkom. Če bo treba, se bom cepil še četrtič, a upam, da bomo kovid premagali. Tako kot upam, da se bo Kristianovo stanje še naprej izboljševalo. Morebiti tudi s posegom v Avstriji. S spoštovanjem, Igor Gošte

  • Spostovani, ob vašem komentarju sem prevprasal upravicenost moje zajedljive kritičnosti. Bog daj, da bi bili napori, da se mladi fant čim bolje razvija, poplačani.

Comments are closed.