Dnevnik (Roglič): Predsednikova pomoč pri postavljanju mandatarja?

8

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bo zmagovalka decembrskih volitev SDS. So pa v zadnjih dneh na levici vse glasnejša razmišljanja, kako preprečiti, da bi vlado po volitvah vodil prvak Slovenske demokratske stranke Janez Janša oziroma ali (in v kakšnem primeru) lahko predsednik države predlaga mandatarja za sestavo vlade iz stranke, ki ne bo relativni zmagovalec volitev.

Možnost …… je predsednik države Danilo Türk nakazal na menedžerskem kongresu v Portorožu. “Storiti moramo vse, da bomo dobili stabilno vlado. Moj prispevek v tem kontekstu ni neznaten. V nekem trenutku bom predlagal mandatarja in verjemite mi, pri izbiri bom temeljito premislil o tem, kdo so tisti ljudje, ki lahko prispevajo k taki vladi, o kakršni govorite, in kdo to niso. Toliko lahko povem danes. Lahko pa mi verjamete, da mislim zelo resno,” je septembra letos poudaril Danilo Türk.

Te svoje besede je dodatno pojasnil v intervjuju v Delovi Sobotni prilogi dobra dva tedna pozneje. Opozoril je, da mu daje ustava precejšen manevrski prostor. Govori namreč, da se je predsednik republike dolžan posvetovati z vodji poslanskih skupin in da predlaga kandidata za mandatarja, nič pa ne o tem, kakšna merila naj predsednik ob tem upošteva. “Predsednik mora priti do prepričanja, da bo predlagani mandatar na podlagi volilnih rezultatov dobro opravil svoje delo. Da bo podal prepričljiv predlog za sestavo vlade in da bo dobro vodil vlado. To je vse,” je poudaril Türk.

Več: Dnevnik

8 KOMENTARJI

 1. Skratka predsednik je v diplomatskem jeziku povedal, da pripada lastnikom rent in kapitala ( rdeča mafija) in da bo še kako premislil, da konkurenca ne bo zmanjšala njihovih privilegijev.
  Socialist se boji konkurence kot hudič križa. Socialist zna sodelovati samo tako, da drugega zasužnji ali podkupi.
  To vam znajo povedati vsi politiki Demosa oz. pomladnih strank. Drugače pa poglejte gradnjo avtocestnega križa, ki je bila 5x do 10x predraga in je skoraj 20 let potekala v čisti tišini ( to pomeni, da so bili vsi tiho, ker so bili vsi kupljeni, eni z več , eni z manj denarja podkupnin). Šele ULTRA-POHLEP domačiskih , pajdaških, tovarišijskih “kapitalistov” oz. gospodarstvenikov ( kot se v socializmu imenujejo managerji in lastniki kapitala) in svetovna kriza sta ustavili ta velekriminal stoletja v Sloveniji.

 2. Če bi se naš drugorazredni predsednik to privoščil, da bi v primeru, da Janša dobi večino na volitvah, dal mandat za predsednika vlade drugemu človeku se bo ponovila roška iz leta devetin osemdeset.
  ZARES !!!

  • Se že veselimo množice upokojenih jurišnikov, zariplih ličec, jagerskih suknjičev, gasilskih čelad, harmonik in vonja po domači žganjici.

 3. TUERK SE IGRA Z OGNJEM ! Stotisoč nas pride v LJUBLJANO z grabljami in vilami , to bo potres !
  GRE za nas ljudstvo , ne pa v loju zaščitenih murgeljskih sprevržencev !

 4. Predsednika republike prosim, da mi na predvečer volitev pošlje eno izmed svojih uslužbenk, da mi pokaže, kakšne hlačke si je kupila za moj denar.

 5. Zavedni Slovenci seveda računamo še na kak predvolilni pok iz Murgel, vendar mu ne bomo nasedli.

  Še bolj množično bomo odšli na volišča in volili za SDS in slovenskega narodnega junaka Janeza Janšo in za druge domoljubne stranke poštene slovenske desnice.

  Domoljubno bomo naredili red tudi na prihodnjih predsedniških volitva, sicer se bomo vrnili v Avstrijo.

Comments are closed.