Dijsselbloem postal novi predsednik evroskupine

0

Včeraj se je sestala evroskupina, ki jo sestavljajo finančni ministri evrskega območja. Tako kot je bilo za pričakovati, so za novega predsednika evroskupine izvolili 46-letnega nizozemskega finančnega ministra Jeroena Dijsselbloema, ki je nasledil predsednika luksemburške vlade Jeana-Clauda Junckerja.

Danes bo potekal sestanek Sveta za finance in gospodarstvo (ECOFIN), na katerem bodo prisotni finančni ministri vseh 27 držav članic. Ena izmed tem sestanka bo uvedba davka na finančne transakcije. Glede na to, da okrog tega vprašanja ni soglasja, zaradi velikega odpora Velike Britanije, ki se boji bega kapitala iz londonskega City-a, se bo pričelo z uvajanjem tega davka s pomočjo koriščenja mehanizma povečanega sodelovanja, ki je predviden z Lizbonsko pogodbo.

V sredo bo v parlamentarnem Odboru za notranji trg potekalo glasovanje o zakonodaji o priznavanju poklicnih kvalifikacij v EU. Cilj sprememb zakonodaje je izboljšati mobilnost delavcev v EU.

V četrtek bo Odbor za kmetijstvo EP glasoval o štirih zakonskih predlogih v zvezi s spremembo Skupne kmetijske politike, med katerimi je tudi predlog Evropske komisije, da se subvencije za posamezna kmetijska gospodarstva omejijo na največ 300 tisoč evrov letno.

Odbor za energijo EP bo v četrtek glasoval o resoluciji v zvezi z varnostnimi testi evropskih jedrskih elektrarn, Odbor za notranji trg pa bo glasoval o zakonodaji o javnih naročilih na področju, energetskih, poštnih, transportnih in vodooskrbnih storitev.

V Evropskem parlamentu se bodo med 21. in 24. januarjem v organizaciji Urada za spodbujanje parlamentarne demokracije mudile poslanke iz Maroka, Alžirije, Tunizije in Libije. Gostiteljica srečanja je francoska poslanka Tokia Saifi iz Evropske ljudske stranke.

Viri: Press and Communication – Cabinet of EPP Group in European Parliament & europarl.europa.eu & eubusiness.com

Foto: government.nl