Diehl – Oswaldov proces

1

Povojni Dachavski procesi so Slovencem dokaj znani. Zelo malo pa slovenska javnost pozna tako imenovani Diehl – Oswaldov proces, ki je bil prav tako politično zrežiran. Pri Vojaškem sodišču v Ljubljani je bila 02. decembra 1947 vložena obtožnica proti 15 ljudem, ki so jih obtožili, da so med drugo svetovno vojno sodelovali z Gestapom, po vojni pa s tujo obveščevalno službo.

Javna glavna razprava z ozvočenjem po Ljubljani je potekala naslednje leto med 20. in 24. aprilom 1948. Senat vojaškega sodišča so sestavljali sodniki: major Mirko Lokar, poročnik Gruje Čurgus in major dr. Štefan Šobar. Sodišču je predsedoval nam že znani Novomeščan podpolkovnik Jože Šegedin! Kar enajst (11) ljudi je bilo 26. aprila obsojenih na smrt z ustrelitvijo, med njimi ing. Branko Diehl, ing. Stane Oswald, ing. Karel Barle, ing. Boris Krajnc in drugi.

Foto: Wikipedia (Nagodetov proces)

1 komentar

  1. Ena najbolj zavrženih dejanj, KOMUNISTOV v povojnem KRIVO-SODJU z obrazložitvijo , da so se vrnili živi iz DACHAUA , ker so tam ovajali, izdajali so-jetnike ! In še ena groba izmišljija, da jih je o teh dejanjih obvestil SOVJETSKI KGB !

    Izza zakulisja , kako se naj sodi, jim je baje sufliral RIBIČIČ MITJA- CIRIL ! IN TO JE BIL TAKRATNI OBRAČUN PARTIJE S TEHNIČNO INTELEGENCO !

Comments are closed.