4 KOMENTARJI

 1. Naši uspešni podjetniki se morajo skrivati in poslovati v tujini, hrvaški podjetniki pa bodo pokupili pol Slovenije in bodo doma hvaljeni.

  Temeljni problem za takšno stanje je slovenska zavist, ki jo krojijo nesposobni in lenobni.

  Vlada in druge državne institucije ter civilna družba, se naj se aktivirajo, da se ta razvojna zavora, ki se ji reče zavist, preusmeri na pozitiven odnos do tistih, ki so uspešni in zavedanje, da se moramo potruditi, da jih bomo posnemali.

  Takšne vzornike naj oblikujejo mediji, ne pa tiste, ki nam povzročajo revščino v materialnem in duhovnem smislu.

 2. Po eni strani se moram seveda strinjati s tem, da delata država in pravosodje absolutno premalo za promocijo in prodor podjetništva pri nas. Toda kdo bo čakal na njih? Ni namreč res, da v Sloveniji ni premikov naprej na področju podjetništva. Startup scena v zadnjih nekaj letih doživlja pravi razmah in mnogi zelo uspešni podjetniki, ki so preselili firmo v tujino, pomagajo graditi domačo štartniško okolje in pri tem ne čakajo na državo. Startup vikendi se vrstijo, smao pretekli vikend sta bila dva, Biostartup vikend na agronomski v LJubljani ter StartUP GimNm na Gimnaziji Novo mesto. Ja, tudi v srednje šole prodira. Iniciativa Delaj vitko, ki promovira vitko štartniško (Lean Startup) metodologijo je prisotna na vseh takih dogodkih. Iniciativa Start:up Slovenija spodbuja naše startupe, da razmišljajo globalno in prodirajo na najzahtevnejša svetovna tržiča. V bistvu se je startup scena v Sloveniji tako razmahnila, da nekateri ekonomisti že opozarjajo, da se je razrasla čez vse meje. Zakaj vsega tega ne vemo? Zato, ker za najbolj brane medije to preprosto ni dovolj zanimivo, ker je bolj imenitno jamrati, ker je bolj varno pisati o škandalih kot o uspehih – večja branost pač.

  Skratka, ne rabimo čakati na državo, da promovira podjetništvo. Naredimo to sami!

  • Država podjetništva ne promovira. Državna promocija podjetništva pomeni, da nekdo iz državne uprave plača projekt promocije podjetništva svojemu prijatelju. Država naj samo omogoči podjetništvo z razumljivo zakonodajo in delujočim sodstvom in nič več. Kaj pa je neplačevanje računov drugega kot nedelujoča država?

   • S tem se lahko strinjam samo deloma. Absolutno se ne smejo vtikati v podjetja ali se sami iti podjetništvo (to delajo zdaj in je katastrofa), pač pa morajo, kot pravite, urediti davke in zakonodajo, predvsem pa mora normalno delovati pravosodje. Če tega ni, prosperirajo samo goljufi in manipulanti.

    Država pa lahko promovira podjetništvo tako, da pride premier na kak startup vikend in da tam podpre startup gibanje (kot je to storil islandski premier) in da ve, o čem govori, podjetništvo pa morajo nujno podpirati s svojim načinom dela tudi državni organi. Saj ste najbrž kje prebrali, če ne celo izkusili, kako to običajno počno avstrijski organi, kako pa običajno pri nas. Razlika ne bi mogla biti večja.

    Torej, o tem sem govoril. Mi naredimo svoj del, država bo pa potem prisiljena, da stori svojega (ali pa ne; toda mi bomo še vedno na boljšem, kot pa če za vse čakamo na državo).
    LP

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite