Destrukcija

27

Politika postkomunistične kontinuitete, ki jo predstavljajo  SD, Pozitivna Slovenija, propadle LDS in Zares, ki so praktično do včeraj potiskali državo v bankrot, je sedaj tista, ki novi vladi že po nekaj tednih očita, da bo povsem pogubila Slovenijo. Tu gre, osupljivo, za ponovljen komunistični refleks iz let 1990 in 1991, ko so partijske sile, ki jim je demokracija, ki so ji sicer nasprotovali, pač dala možnost, da so ostali na politični sceni. Takoj po volitvah 1990 so brez sramu naprtile vso krivdo za nagrmadeno katastrofo socialističnega gospodarjenja novi Demosovi vladi. Prav komunisti, ki so standard Slovencev  iz 80 odstotkov avstrijskega, kakršen je bil pod Kraljevino Jugoslavijo, znižali na le še dobrih 20 odstotkov pod  svojo vladavino!

Zgodovina se res ponavlja kot farsa. Pahorjeva vlada je vsako leto potrošila petino več kot je imela v proračunu in se brezglavo zadolževala, podobno, kot se je komunistična Jugoslavija. Dobro, da ni trajalo  40 let.  V tem času ni  izvedla prav nobene strukturne reforme; ne, drveli so – in žal, smo – proti breznu. Celo nasprotno: javno porabo je Pahorjeva ekipa še povečevala in v prenapihnjeni državni birokraciji je še povečala število zaposlenih.  Igre je že davno konec. Borut Pahor bi bil, če bi veljala zdrava pamet, prej kot obetaven predsedniški kandidat, kar se mu obeta, kandidat za pot v zapor. In z njim prejšnji finančni minister Križanič, pa strici iz ozadja, začenši z Janezom Zemljaričem.

Upam, da se ne bo odvil grški scenarij, ki vključuje razkorak med  realnostjo in iluzijo, v kateri so v Grčiji zadovoljno živeli zaradi skorumpirane in zlagane politike. No, sedaj jim beg pred stvarnostjo  podaljšujejo tudi sindikati. Je tako tudi pri nas?  V dojemanju, ki se je s prevladujočo medijsko in  sindikalno retoriko ustalilo med Slovenci, smo presenetljivo  blizu grškemu sindromu. Nismo podobni na primer  Estoncem, kjer so že pred leti za četrtino znižali plače, pa so danes že na zeleni veji. Ne, bližji smo Grkom, ki se oklepajo svojih trinajstih plač,  mi pa regresov za letni dopust.

Težko bi zagovarjali, da so vsi predlagani varčevalni ukrepi pravi; vlada bo morala obvarovati socialno najšibkejše, tudi ko bo šlo za porodniški dopust, otroški dodatek, kmečke pokojnine. Na drugi strani je nujno drastično obdavčenje, druge, tretje itd … lastniške nepremičnine, ki ne služi(jo) osnovnim eksistenčnim potrebam, pač pa pridobitni dejavnosti  tipa Jurij Pogačar. Da bi  varčevalne ukrepe sprejeli z večjim nacionalnim konsenzom, bi bila na moč blagodejna povrnitev zaupanja v pravno državo in pravičnost.  To bi se zgodilo, če bi roka pravice dosegla tisti  odstotek obogatenih državljanov, ki so za okradenimi podjetji puščali armado brezposelnih, in tiste, ki so bogateli s korupcijo pri kmetijskih zemljiščih, poslih v zdravstvu…

Na vsak način pa ni le naloga oblasti, da ljudem nalije čistega  vina. To  je tudi dolžnost sindikatov in medijev –  pa ne  zaradi sedanje oblasti, ampak zaradi skupne prihodnosti. Številni se v svoji tranzicijski maniri ne zmorejo izviti iz primeža destrukcije in niso sposobni  dojeti, kaj je skupno dobro.  Razgradnja slovenske iluzije ob sedanjem spopadu s krizo je tudi moralna dolžnost opozicije, ki je v veliki meri kriva za globino brezna proti kateremu drsimo.

27 KOMENTARJI

 1. Možina je “pozabil” omeniti, da je oseba, ki je najbolj “zaslužna” za padec fundamentalno pomembne pokojninske reforme Janez Janša. Ergo: Janša je eden od najbolj odgovornih za sedanje kritično javnofinančno stanje v državi. Pa nočem zagovarjat Pahorja in tovarišev – bili so zelo slaba, notranje sprta vladna ekipa.

  • Katerakoli pokojninska reforma v našem času bo dala prve rezultate šele leta 2020 do 2025. V času krize je torej popolnoma brezvezna in škoddljiva, ker ljudi zavaja in odvrača od resničnih problemov!

   Svetovna kriza se je v glavnem po svetu uredila v enem letu, ostali socialisti, ki so zelo lepo živeli s tujim denarjem, so seveda krizo samo povečevali. Tudi koalicija KGB, čeprav ne v taki meri kot najbolj socijalna država na svetu Grčija, je v preteklih letih bankrotirala Slovenijo.

  • Za Tinko in ostale, ki imate probleme s spominom: še veliko ostrejši nasprotnik pokojninske zakonodaje kot Janša je bil Semolič s svojim sindikatom. Ta sindikat (ne Janša in ne SDS) je zbral 40.000 + podpisov za referendum.

   • Predvsem pa ta “reforma” ni bila reforma. Kakšna je to reforma, če že vnaprej veš, da jo bo treba čez 10 let popravljati.

    Da ne govorimo, da se Kučana, Spomenače, Makarovičke sploh ni dotaknila.

  • Pokojninnaska reforma je zgolj strahopeten prenos odgovornosti za nedelovanje socialne države na naše dojenčke in vnuke.
   Že pred 4 leti bi morali rezati javni sektor in speljati korenite reforme privatizacije, odprave vseh agencij, zmanjševanja števila funkcionarjev, birokratov in njihovih plač, ukinitev Državnega sveta in vsega dajanja državnega denarja v gospodarstvo.

 2. Pahor je poskušal izvesti nekaj strukturnih reform, samo jih je takratna opozicija v spregi s sindikati raje rušila na referendumih. Je pa res, da tudi sedanja opozicija deluje zelo podobno kot takrat Janša, se pravi iz politikantskih razlogov ruši vse, kar predlaga vlada. Bi vam svetoval, gospod Možina, da nekoliko pokrpate svoj spomin, ki je hudo selektiven, pa tudi čut za ravnotežje vam ne deluje najboljše.

  • Pri vseh referendumih, se je pokazalo, kako je partija, pardon “levičarji”, bistveno bolj pametna kot izrazito neumno slovensko ljudstvo!

   Kar avantgarda ve že vseh zadjih 70 let. Partija pač vedno dela samo v korist ljudstva in revežev, kar včasih pomeni, da ne plačuje socialnih prispevkov revežem, zato hoče partija vedno s silo prisiliti ljudstvo k neskočni pravičnosti in sreči.

   Neumno ljudstvo ve, da se kriza v Sloveniji ne rešuje s pokojnisko reformo, prepoved gradnje lastnih hiš z malim delom in istospolnimi porokami, in na vseh referendumih glasuje proti.

   Ker je partija do sedaj praviloma izgubila vse. ponavljam vse referendume, predlaga seveda ukinitev referendumov. Tudi Kučanov kokeršpanijel je povzdignil svoj glas. Da je “levičarjem” postala bolj jasna linija in prava resnica.

   • Priznam, težko je biti podpornik SDS, moraš biti že kar malo shizofren. Enkrat si za sindikate, drugič, ko rušijo Ivana, nisi več, enkrat si za reforme, drugič, ko jih predlagajo levičarji, nisi več, enkrat si za socialo, drugič, ko njeno krčenje predlaga Ivan, nisi več. Sej v nebesih, ko ne bo treba več strumno korakati za velikim vodjo, bo manj zmede in stvari bodo postale bolj jasne, kajti “zdaj gledamo z ogledalom, v uganki, takrat pa iz obličja v obličje. Zdaj spoznavam deloma, takrat pa bom spoznal, kakor sem bil spoznan.” 😉

    • Primož, saj SDS ni običajna politična stranka. To je verski kult častilcev Janeza Ivana Janše. Kar “Bog” reče, tako mora bit!

     • Ne sodi drugih po sebi. Če si ti častilka tvojega führerja Zorana Jankoviča ali Milana Kučana, to še ne pomeni, da velja enako za desnico.

    • Primož, vidim, da je težko biti za levake. Podpirati moraš slabe ukrepe in zavračati dobre.

  • SDS je v prejšnji vladi dala vsaj 2 predloga dobrih ukrepov, pa so jih zavrnili samo zato, ker je to prišlo od Janše.

  • Pahor ni poskušal izvesti nobenih reform. Nekaj popravkov je izvedel, opozicija ga je podprla – nasprotovali so redko.

   Pa opozicija je sama predlagala boljše rešitve – pa so jih vse zavrnili.

 3. Sindikati, ne pa opozicija! Tako pod Pahorjem kot tudi zdaj. S to razliko, da Pahorjevi niso pokazali niti kančka pripravljenosti za pogovor in dogovor. Primož, poučevanje odraslih, kot da so majhni otroci, izkazuje ošabnost poučevalca! Zamisli se malo.

 4. Tinka,ubožica uboga.Preberi dašnji intervju z guvernerjemNB.In to temeljito,brez ideoloških vzspodbud in sovraštva do demokratične desnice.Panta rhe.

 5. “Težko bi zagovarjali, da so vsi predlagani varčevalni ukrepi pravi; vlada bo morala obvarovati socialno najšibkejše, tudi ko bo šlo za porodniški dopust, otroški dodatek, kmečke pokojnine. Na drugi strani je nujno drastično obdavčenje, druge, tretje itd … lastniške nepremičnine, ki ne služi(jo) osnovnim eksistenčnim potrebam, pač pa pridobitni dejavnosti tipa Jurij Pogačar. Da bi varčevalne ukrepe sprejeli z večjim nacionalnim konsenzom, bi bila na moč blagodejna povrnitev zaupanja v pravno državo in pravičnost. To bi se zgodilo, če bi roka pravice dosegla tisti odstotek obogatenih državljanov, ki so za okradenimi podjetji puščali armado brezposelnih, in tiste, ki so bogateli s korupcijo pri kmetijskih zemljiščih, poslih v zdravstvu…”

  Prav, se zelo strinjam!
  Ali ni to potem tudi povsem korektno sporočilo večine sidnikatov (vsaki aktualni) slovenski vladi?

  • Kakor kdo želi videti! Jaz npr. vidim lopova, ki vpije: “Ne krasti!” Je to čisto korektno?

 6. Gospod MOžina, pravite, da “Na drugi strani je nujno drastično obdavčenje, druge, tretje itd … lastniške nepremičnine, ki ne služi(jo) osnovnim eksistenčnim potrebam, pač pa pridobitni dejavnosti tipa Jurij Pogačar.” Problem Jurija Pogačarja ni, da služi z oddajanjem nepremičnin, ampak v klientelizmu, da je izkoristil zasebne zveze z ministrico, da je prišel do posla na priviligiran način.

  Gradnja in oddajanje nepremičnin je mnogim pač posel, tako, kot je Boscarolu posel gradnja letal. Nekdo drug je s prihranki in posojilom kupil stanovanje in ga zdaj oddaja, ter z najemnino odplačuje posojilo, nekaj pa mu morda tudi ostane. Zakaj bi ga torej drastično obdavčili, kot pišete?

  Ali pa bi morda pri obdavčitvi ločili med poštenimi lastniki druge in tretje nepremičnine ter med lastniki nepremičnin tipa Pogačar? Kako?

  Za lastnike tipa Pogačar naj poskrbi pravna država, ne davkarija.

 7. Vsi, ki tukaj trdite, da je za padec Pahorjevih reform kriv Janša in SDS, ste totalno zabluzili. Reforme so morale pasti, ker je moral pasti neposlušni Pahor. Ukaz je prišel izpod Murgeljgrma, izvedli pa so ga Semuličevi sinsikati. Toliko za rdečo pozabljivost.
  Parola “Janša je kriv” je že zdavnaj izpeta.

 8. Gospod Možina,iskrene čestitkeReakcije so značilne za boljševistične potepuhe in lenuhe.

 9. > Razgradnja slovenske iluzije
  > ob sedanjem spopadu s krizo je tudi moralna dolžnost opozicije,

  Hm, razgradnja ne le slovenskih iluzij. Ali je res dovolj volje zanjo? 🙁

 10. Tisti, ki stalno kritizirate kapitalizem:
  1. povsod kjer imajo kapitalizem ( svobodni trg in pravno državo) – živijo NEKAJKRAT boljše kot v katerikoli socialisrični državi

  2. kapitalizem je organski in se ves čas psreminja na bolje iz svojih napak
  3. revolucija ni rešitev, kajti z revolucijo pride na oblast zgolj najbolj morilski, psihopatski del družbe, ki nič ne zna ustvarjati in delati
  4. če bo prišel kak boljši red kot kapitalizem, bo imel uspeh zgolj v tem, da bodo ljudje množično odhajali v tiste države, ki imajo uspešnejši red – torej bo veljal zakon privlačnosti in ne zakon terorja, prisile in strahovlade

 11. @ Tinki:
  Spoštovana,dajte malo poslušati,kaj drugi govore.
  Poiskusite komunicirati, dejavno sodelovati,izdelati nekaj novega,spodobnega, doseči neko soglasje o nesoglasju,če je treba.

  Ženete svoje frustracije, poniževalen odnos do drugih, celo zaničevanje
  s sovraštvom v ozadju do vsega ,kar je Janša in njegova stranka.

  Ta negativni miselni zaklad kot vzorec polagate čez in skozi vse,kar izražate. To pa je kvečjemu beda.

  Svoje bednost ste razgalila, dajte kaj novega,pozitivnega na plano.
  Danes je lep dan, ne zavrzite ga v svojih čnih in jeznih blodnjah in ne prenašajte jih med ljudi.Življenje je lepo,draga moja.

  • “Življenje je lepo” je tudi ime optimističnega filma o življenju Židov v nacističnih taboriščih. Ste ga gledali?

   Za vsaj 1% ljudi življenje ni lepo. Konkretno govorim o ljudeh z motnjami sorodnimi psihozi po domače shizofrenikih. Približen opis shizofrenije je razcepljena osebnost. Značilni so notranji boji in hudo trpljenje.

   Naša družba z nezmernim političnim onesnaževanjem človeškega duha proizvaja shizofrenike po tekočem traku!

Comments are closed.