Desnica naj gre že na lokalne volitve z novo politično paradigmo

20
Andrej Grebenc (Foto: osebni arhiv)

Volitve v Državni zbor so za nami. Veselje in ples na strani zmagovalcev: Gibanja Svoboda, in razočaranje in žalost na strani poražencev: SDS in drugih. Veliko znancev in prijateljev toži, da so mediji odigrali svoje, da so bili aktivistični, namesto da bi poročali. Smo pač dobili, kar smo izvolili. Upam, da bomo imeli vlado, ki bo vodila Slovenijo na bolje za vse državljane. Še zlasti, da ji bo uspelo izpeljati ključne reforme.

Kader za vlado bo Gibanje Svoboda posrkalo iz krogov, ki nimajo izkušenj z vladanjem

Čas je za refleksijo o stanju, v katerem sta se znašli družba in politika. Volitve so prinesle streznitev in nakazujejo smer bodoče politične paradigme, ki je v združevanju strank in s tem večji politični zrelosti še vedno mlade slovenske demokracije. Dobro pri tem je, da je iz Državnega zbora izpadla SNS, na žalost pa ni izpadla Levica. Ne leva ne desna politična skrajnost ni dobra za družbo. Slovenski politični prostor se je s tem nagnil v smer skrajne levice. Ker je Gibanje Svoboda bolj prazna lupina, bo kader, ki ga sama nima, posrkala iz SD in Levice, ki nima nikakršnih izkušenj z vladanjem. In glej čudo, dr. Golob trdi, da bo kadroval v vlado tudi iz strank, ki jim ni uspelo priti v DZ. Politična higiena zahteva, da tega ne naredi. Takšna poteza lahko na naslednjih volitvah privede do razbitja Gibanja Svoboda in nove rasti SD, LMŠ in SAB.

Pivčeva je solirala, Golob je uspel zaradi pomoči, Janša pa ne, ker se je premalo angažiral

Izkazalo se je, da je desnica ujetnica SDS. Desni volivci so volili SDS tudi taktično, vendar se to ni obrestovalo. Celotnemu volilnemu telesu, razen volivcem Gibanja Svoboda, gre zahvala, da ni volilo oportunistično nastalih novih volilnih list brez ozadja v katerikoli stranki. Za bolj uravnotežen Državni zbor je pa škoda soliranja Naše dežele in dr. Aleksandre Pivec, ki ni razumela, da s svojim dometom, ki seže le do kmetijske politike v volilni bazi na podeželju, ne more priti v DZ. Upam, da so se iz tega kaj naučili, morda tako kot v Povežimo Slovenijo, kjer nekateri voditelji odstopajo.
Dr. Golob je uspel z vizijo, posredno pomočjo stricev iz ozadja in predvsem leve politične civilne družbe, ki ima zasluge za najboljšo volilno udeležbo v tem stoletju. Je pa dr. Golob s svojim izključevanjem desnih političnih strank iz koalicijskih pogajanj pokazal, da je njegova politika v nasprotju s politiko Janeza Janše izključevalna, s tem pa slabi stopnjo demokracije v Sloveniji. Janša ni uspel, ker se za volitve ni dovolj angažiral. Samohvala o tem, kaj je odhajajoča vlada storila, ni dovolj kot tudi ne volilna reklama na plakatih, na katerih si je SDS prisvajala rezultate celotne vlade.

Janši je treba priznati uspešno vodenje, je slab komunikator, deležen pa je bil tudi veliko krivic

Odhajajoči vladi je treba priznati, da je z zdravstvenimi ukrepi med krizo zaradi covida ohranila pri življenju precejšnje število ljudi, čeprav ukrepi niso bili optimalni. Tudi večino gospodarskih družb je z ukrepi ohranila pri življenju in s tem tudi zaposlenost in dobrobit družin in posameznikov. Neustrezna in neuspešna pa je bila njena komunikacija v zvezi s covidom. Predsedovanje Svetu Evropske zveze in zagotovitev sredstev za okrevanje in odpornost sta dva odlična dosežka odhajajoče vlade.
Janši je treba priznati vodilnost (leadership) in pogum za obisk Kijeva v teh kriznih časih. Mnogi evropski in svetovni politiki sledijo njegovemu zgledu. Prav tako mu je treba priznati, da je dober menedžer, je pa slab komunikator, in to zlasti zaradi žalitev. Res je, da mu je leva globoka država naredila krivico, ko ga je obsodila brez dokazov, kar je potrdilo tudi Ustavno sodišče. To pa mu še ne da pravice do neprimerne in celo žaljive komunikacije. Kolikokrat so v Nemčiji o kanclerjih in drugih vidnih politikih mediji pisali žaljivo in risali žaljive karikature, pa niso tožili nikogar, ker politik pač mora imeti malo tršo kožo. Večkrat sem v preteklosti vodilnim politikom v SDS omenil, naj Janšo kot predsednika stranke zamenjajo, pa so samo skomignili z rameni. Verjetno so vedeli, da ne morejo nič storiti. Janša osebno in SDS potrebujeta izkušnjo biti nevodilna vladna stranka, SDS pa potrebuje izkušnjo drugačnega predsednika stranke. Če se to ne bo zgodilo, bo stranka potrebovala deset let ali več, da se očisti janšizma in postane žlahtna desna politična stranka.

Nova politična paradigma desnice naj bi se začela udejanjati že na lokalnih volitvah

Čas je za novo politično paradigmo desnice. Ker SDS nima notranje moči, da bi zamenjala za širšo skupnost nesprejemljivega predsednika stranke, je čas za spremembo. SDS in na njo navezane medije je treba očistiti janšizma in dati možnost mlajši generaciji. Drznem si predlagati nov načrt B (@NacrtiB), ki ga morajo do naslednjih volitev udejanjiti desnosredinski volivci sami s tem, da že na lokalnih in predsedniških volitvah 2022 izvolijo novo desno večino v drugi desnosredinski stranki in svojega predsednika. Treba pa je potem nadaljevati v štirih letih do naslednjih državnozborskih volitev. Potrebna je tudi večja angažiranost desne civilne družbe. Izkušnje kažejo, da po močnih akcijah sledijo močne reakcije.
In da ne bo pomote: avtor tega prispevka nisem član nobene politične stranke, pač pa z lastno glavo razmišljajoča oseba.

20 KOMENTARJI

 1. Gospod avtor, če niste član stranke SDS ( tudi jaz ne), potem res ne vem, zakaj se ukvarjate s tem, kdo bi smel in kdo ne bi smel več voditi to stranko. Mislim pa osebno, da je precej tocnejso oceno politične figure Janeza Janše od vaše v času pred volitvami podal predsednik poljske vlade Morawiecki. Ameriški državni sekretar Blinken pa ga je osebno poklical za nasvet pred odhodom v Kiev. Pa so trolali naši medijski “vsevedci”, kako da je uničil odnose z ZDA zaradi nekaj twitov v prid Trumpu v času ameriških volitev. Svet ve, kdo je liderstva vredna osebnost v slovenski politiki, Slovenija zal ne.

 2. Se glede vodenja covid epidemije. Lahko je biti general po bitkah. Virus je bil nov in njegovo naravo, učinke na človeka in potek epidemije je ( svetovna) stroka postopno spoznavala. In ga odkriva se zdaj.

  Janša je bil med prvimi v Sloveniji, ki je dojel, da gre za potencial velike nevarnosti in krize. V strokovnih krogih so bili to Krek, Pretnar in Mravlje. Mediji, Sarceva leva vlada in tedanje vodstvo NIJZ so nevarnost dolgo, absurdno dolgo podcenjevali in neustrezno reagirali na celi črti.

  Janša se je z novo vlado na prvi seji pojavil z masko. Niti enkrat ga nismo zasledili v 2 letih recimo z malomarnim nošenjem maske ali kršenjem ukrepom proti epidemiji. Temu se reče odgovorna disciplinirana osebnost. Pretil nam je bergamski scenarij. In vlada ga je preprečila, ko se vrgla v hitro in učinkovito nabavo zaščite, ko jo je bilo hudičevo težko nabaviti.

  Vsi ukrepi proti širjenju smrtonosnega virusa so bili podprti s stopnjo takratnega strokovnega vedenja s pomočjo ekspertne skupine in intenzivnih izmenjav izkušenj z sosednjimi in drugimi evropskimi državami. Ukrepi so bili upravičeni in ne med rigoroznejsimi. Vsekakor blažji kot v Italiji.

  Proti ukrepom se je v Sloveniji na veliko nagajalo, delno iz ignorance in brezbriznosti, delno zaradi velike razširjenosti novodobnih woodoo antimedicinskih cudastev pri nas, predvsem pa zaradi političnega interesa slabiti naklonjenost vladi oz hotenja po zamenjavi Janševe vlade za vsako ceno.

  Vsi ukrepi: zmanjševanje socialnih stikov, distanca, maske, aplikacija, testiranje in cepljenje so bili na mestu in ucinkoviti. Če bi jih ljudje druzno sprejeli in se jih držali. Izključna krivda za preveliko obolevanja in umiranja za covid19 je na tistih, ki so te ukrepe zavračali in načrtno, brez vsakih strokovnih temeljev spodbujali skepso in odklonilnost do njih v javnosti. Delez odgovornosti tedanje opozicije in njej naklonjenih medijev, pa tudi sodne veje oblasti pri tem je bistven in izrazit.

  Odhaja premier z odličnim uvidom v težo epidemije in odgovornim pristopom. Prihaja Klakocar Zupančič iz zmagovitega gibanja Svoboda, ki je pisala o epidemiji, kar je pisala. Med drugim, da je bližje pogledu Marka Potrča kot zaupanju v medicinsko stroko. Slovensko ljudstvo je volilo neodgovorno smrkljo namesto voditelja svetovnih horizontov in odgovornosti.

  Hvala lepa, če boste tudi za voditelja na desni izumili kakšno všečno neodgovorno smrkljo. Potem me ne bo več na volitve.

 3. “Janša ni uspel, ker se je premalo angažiral”-to je nesramna izjava. Kdor hoče videti, lahko vidi zelo pomembne rezultate nenehnega dela zadnje vlade. Zadnja vlada je garala, ne pa pozirala. Odgovoren volivec presoja in ocenjuje opravljeno delo.
  Kdor pa voli na slepo srečo, naj se ne pritožuje.

 4. Razumem avtorja, da si želi, da bi se na desnici vzpostavila druga in predvsem drugačna vodilna stranka. Ne verjamem pa, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti. NSi je te volitve zelo dobro preživela in je taktično glasovanje volilcev ni preveč prizadelo. V opoziciji imajo možnost za rast … in pridobitev nekaj volilcev na sredini in desnici. Ampak po mojem mnenju, ima SDS tako močno volilno bazo, da je rast NSi limitirana.

 5. “Če niste član stranke SDS ( tudi jaz ne), potem res ne vem, zakaj se ukvarjate s tem, kdo bi smel in kdo ne bi smel več voditi to stranko.”

  To je prvi stavek prvega komentarja, kjer avtor tega komentarja (…ki torej ni član SDS) pove avtorju članka, da naj se ne ukvarja s tem vprašanjem, saj vendar ni član SDS.

  Mar to tudi pomeni, da državljani oz. volivci, ki nismo člani strank, naj se (javno ?) ne ukvarjamo s vprašanji in programom stranke, naj torej svojo kritiko stranke in svoje predloge, kaj naj stranka spremeni, da pridobi še nove volivce, potrebne za zmago na volitvah, kar zadrži(m)jo zase?

  Človek, ki sicer ni član stranke, kot je to avtor komentarja, pa seveda lahko javno poda svojo pohvalo in oceno stranke. To tudi počne, ko pravi: ” Mislim pa osebno, da je precej točnejšo oceno politične figure Janeza Janše od vaše v času pred volitvami podal predsednik poljske vlade Morawiecki.” 
  Mogoče pa ta primer kaže, da stranki ni (za kritične) volivce?
  Pa še to!
  Kako je mogoče, da ni nihče reagiral in ne reagira na to izjavo dr. Štuheca ?
  “Dokler ne bomo svobodne in odgovorne osebe, v državi in Cerkvi, nas bodo vodili, kakor se jim bo ljubilo, pa naj bo to Vatikan ali Udbo mafija Slovenije ”
  Vsi v dvorani so mu “iskreno” ploskali in čestitali!  To izjavo lahko v vsak vidi na koncu posnetka.
  Tako se glasi zadnji stavek dr. Ivana Janeza Štuheca, moralnega teologa, ob predstavitvi njegove knjige “SLOVENIJA BREZ PATRIE IN ZVONOV, v Celju, dne 1. februarja 2018, v prostorih založbe Mohorjeve družbe! Izjava je na povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=T-eVtaQkMak&t=9s

 6. Saj to niso bile nobene volitve. Dve leti revolucionarnega terorja, ustvarjanja histerije in nabijanja propagandne mašinerije. Še en komunistični puč. Nič bolj legitimno kot 1946 ali 2014. Brez represivnih in medijskih filtrov lahko na oblast spraviš v nekaj tednih tudi miki miško. V Avstriji kaj takšnega absolutno ne bi bilo mogoče. Še poskušali ne bi. Takšen “kanclerski kandidat” tam politično ne bi preživel intervjuja z Arminom Wolfom v ZIB2 na ORF. Mediji bi ga raztrgali in čupa ter blondinke mu pri tem ne bi nič pomagali. Da ne omenjam raznih preiskovalnih služb itd. Problem izstradane nepartijske politike v Sloveniji je, da se vede, kot bi tukaj imeli demokracijo. Nobene reforme ne bo, dokler bo partija obvladovala državo. Najprej je treba partijo vreči dol. Drugače ne bo šla, kot je prišla gor. Vse ostalo je brezplodno besedičenje.

  • Nobene reforme ne bo, dokler bo večji del ljudstva verjel, da je partija edina zaslužna za zmago nad okupatorjem, to je za osvoboditev Slovenije, zaslužna je tudi, da je Slovenija postala samostojna država. SFRJ in enopartijski sistem sta bila preživeta!
   V nedeljo, 12.10.2014, je v večernem intervjuju na RTV 1 bivši predsednik republiške skupščine republike Slovenije v SFRJ in upokojeni poslanec SD, g. Miran Potrč, povedal, da so on, Miran Potrč, Milan Kučan in dr. Janez Drnovšek ob osamosvajanju še imeli tako oblastno moč in možnost, da bi lahko s silo ustavili začeti proces osamosvojitve in ustavili proces spremembe enopartijskega družbenega sistema, kar bi zopet pomenili nasilje (državljansko vojno!), vendar so vedeli, da je enopartijski (socialistični) sistem “preživet.”
   Opomba; Ta izjava ni bila nikoli problematizirana.

 7. Sprašujem se, ali bi bila SDS bolj priljubljena med volivci, če ne bi izvajala grobo “medijsko vojno”:

  – s STA in z določenimi novinarji ( Zgago….), kar je potem levica zlorabila doma in v Evropi kot pomanjkanje medijske svobode in demokracije, kar nas je potem spravilo na 54. mesto nesvobode.

  Sam vidim rešitev v drugačnem pristopu. Ne s frontalnimi napadi na tiste, ki v bistvu zavirajo medijsko svobodo in demokracijo na Slovenskem, ampak opozarjanjem na pravila in jamstva medijske svobode in demokracije in spoštljivo in argumentirano ter dokazno podprto nagovarjanje volivcev, da prepoznajo kaj je nujno spremeniti v Sloveniji, da uresničimo medijsko svobodo in demokracijo nasploh.

  Takšen pristop preprečuje povečevanje konfliktov in sovražnosti , saj konkretno rešuje vzroke za medjsko nesvobodo in demokracijo.

  Potem ne bo Janša in SFS kriv za stanje, ampak tisti, ki so v resnici povzročitelji, da v Sloveniji ni medijske svobode in resnične demokracije.

  Logično je tudi, da to ne moremo doseči s tviti, ki stanje še razburkajo.

 8. Skratka, ne množiti nasprotnike oziroma sovražnike, ampak jih onemogočiti tako, da se odpravljajo vzroki, ki so cokla razvoja na Slovenskem.

  Torej- osredotočimo se na konkretne vzroke in cilje, ki jih zasledujemo in te obešamo na velik z von, ne pa osebe.

  Ujeli bomo dve muhi na en mah:

  – Znali bomo diagnosticirati prave vzroke ter o njih argumentirano razpravljati.
  – Znali bomo najti razvojne cilje na področju medijske svobode in pravičnosti, nepristranosti in poštenem postopku v pravosodju….

  Skratka: medije in politiko spravimo na višji inteligenčni in moralni nivo.

  Potem bo možno pridobiti tudi nekatere volivce iz levice oz. sredine, saj levica ne bo mogla več zavajati.

  Sedanje stanje pa preveč spominja na vaške obrekljivke.

 9. Volitve so nas poučile:-
  – da ni dovolj imeti dobre rezultate vladanja ( visoka gospodarska rast, nizka brezposelnost…)
  zanemariti pa tiste vsakdanje stvari, ki nas osrečujejo ( kultiviran medijski in siceršnji nastop, medsebojno spoštovanje osebnega dostojanstva, ki je človekova pravica in demokratični standard, pozitivna medsebojna komunikacija in potreben nivo razumevanja za uresničevanje demokratičnih razvojnih ciljev, možnost uživanja kulturnih dobrin in njihovo spodbujanje, zlasti še tistih s slovensko kulturnodediščinsko noto in identiteto….
  – Da ni dovolj iti v Ukrajino pred volilnimi soočenji, zapostaviti pa pripravo za kvalitetno in za volivce všečno soočenje
  – Na soočenjih je posebej bodlo v oči, da volivci nismo dobili odgovora, zakaj je tako visok trgovinski primanjkljaj ( 2 milijardi), kar se je večkrat očitalo vladi. Zakaj nista – ne Počivavšek ne Janša odgovorila, da je to zaradi dviga cen detergentov na svetovnem tržišču, zaradi česar imajo tako visoke primanjkljaje tudi druge države.
  – Zakaj ni bilo odgovora na večkratne očitke o korupciji vlade. Zakaj predstavniki vlade s konkretnimi primeri, s katerimi je preprečila ali odpravila koruptivna dejanja.
  – Zakaj predstavniki vlade niso odgovorili na očitke z opozorilom, da gre za žaljive obdolžitve, ki pomenijo kaznivo dejanje?

 10. Pomenljivo je tudi to, da na volitve niso imeli skorajda nobenega učinka izplačani turistični in energetski vavčerji, kar pomeni, da se volivce denarno ne da podkupiti. Za primerjavo- na Hrvaškem teh vavčerjev niso izplačevali, pa zaradi tega nima desnica slabši položaj v primerjavo s slovensko.

  Pa nimam nič proti vavčerjem, saj jih podpiram.

  Moti me to, da se spregleda druge “malenkosti”, ki pa za ljudi očitno veliko pomenijo.

  Naj jih nekaj navedem:
  – Zakaj tako povzdigovati Orbana, ki se tega očitno ne zasluži, kar se nam potrjuje danes z njegovim odnosom do Putina oziroma Ukrajine?
  – Zakaj dražiti s problematičnimi tviti nasprotnike in javnost, namesto da bi se modro,diplomatsko sistematično in na strokovno argumentiran način pristopilo do javnosti vse z namenom, da se jo pridobi in prepriča o določenem vprašanju
  Skratka, politika naj ne bo frontna črta, ampak rodovitna njiva, če jo obdelujejo strokovno in za sodelovanje usposobljeni poljedelci oziroma politiki.

 11. Moti me tudi to, da se vlada ni dovolj potrudila, da bi vselej dokazovala, da ne deluje koruptivno, amka nasprotno, da izvaja dosledne ukrepe za preprečevanje korupcije.

  Slovenci smo se vselej odlikovali po nekoruptivnosti. Tako naj ostane tudi v bodoče, kar nas uvršča med kultivirine narode.

 12. Žalostno je tudi to, da so se v zadnjih letih sprimitivizirali mediji s svojimi primitivnimi “čvekuljastimi “oddajami, ki so zelo znižale kulturni nivo oddaj. Povsem drugače je to na zagrebških tv kanalih.

  Potegnimo primerjavo med ljubljansko in zagrebško oddajo ” Znan obraz ima svoj glas”.

  Postali smo primitivno balkanski, oni pa so nas prehiteli po kultiviranosti.