Desni politiki so otročji

43
574

Cirque_du_Soleil klovn otrokNaj ponovimo in opozorimo, da je bila že paleta Demosovih strank povsem in zadovoljivo široka za normalen začetek demokracije v novi evropski državi: 2 (normalni) levi stranki (SDSS, Zeleni), 2 desni (SKD in SKZ) in 2 sredinski (SDZ, Liberalci). Po kriterijih normalne demokracije –  stari prenovitelji, socialisti in mladinci – sploh ne bi smeli preko svojih dotedanjih organizacij kandidirati na volitvah – ker so te organizacije vsebovale dokazano totalitarne in zato nedemokratične elemente.

Takšna prvobitna lustracija bi bila nedvomno povsem normalno sprejeta s strani mednarodne demokratične skupnosti. Pa vendar: razmerje moči in glavna prioriteta Demosovih strank – osamosvojitev Slovenije – takšnega scenarija nista dopuščali!

Takšen nedosleden, pospešen in okužen vstop v tranzicijo ima seveda še danes usodne posledice in predstavlja skoraj nepremagljivo oviro za normalen razvoj Slovenije. Stare prebarvane sile s pomočjo služečih medijev uspevajo vzdrževati indoktrinirane jugo-soc-miselne vzorce in jih s predvolilnimi prevarami izkoriščati za obdržanje na oblasti in pri koritu. Ob tem so za nameček še uzurpirali celoten levi politični spekter (celo izrinili normalno evropsko Tomšičevo socialdemokratsko stranko na desno), ki volivcem ne ponuja niti ene ideološko neobremenjene stranke.

Kot dedinje neobremenjene demosove slovenske pomladi so se vsaj obdržale pri življenju tri demokratične stranke, katere lahko mirno uvrstimo v desni politični pol: SDS, NSi in SLS. Glede te opredelitve pač ne more biti nobenega dvoma, saj so celo formalno povezane v desni skupini evropskih političnih strank – Evropske ljudske stranke EPP.

Kot logično se postavlja vprašanje: Zakaj se slovenske desne politične stranke med seboj prepirajo, namesto da bi se pomirile, med seboj tesno sodelovale dokler so v opoziciji, pripravile skupen predvolini projekt in skušale z njim na volitvah usklajeno zmagati ter preusmeriti Slovenijo v hitrejši zaključek tranzicije?

Da bomo lahko odgovorili na to, se najprej vprašajmo, kaj pa naj bi bila bistvena osnova za kvalitetno in tesno sodelovanje desnih političnih strank?

Kot odgovor se nam pojavljata dva splošna pojma, pa še tretji kot specifičen glede na slovensko zgodovino:

PROGRAM, VREDNOTE, ODNOS DO PRETEKLOSTI

Trdim, da imajo vse tri desne stranke SDS-NSi-SLS glede vseh treh sklopov vprašanj veliko podobnosti in neprimerno več skupnega, kot s katerimikoli drugimi slovenskimi političnim strankami!

Če dobro pregledamo njihove politične programe, bomo videli, da v njih ni nobenih pomembnih vsebinsko različnih rešitev in predlogov. Različni so kvečjemu poudarki, kar pa je ne samo logično, ampak tudi dobro z vidika pritegovanja čimširšega volilnega telesa.

Člani vseh treh političnih strank imajo tudi dokaj podoben spekter vrednot (podobno kot velja za druge članice EPP), temelječih na krščanskem izročilu, srednjeevropski zgodovini, tradicionalni družini, domoljubju, privatni lastnini…

Tudi glede odnosa do preteklosti in do potrebe po spravi imajo vse tri desne slovenske stranke v bistvu (95%) enake poglede. Čeprav se ravno v zadnjem času pogrevajo nepomebne razlike (5%), pa so odgovori na najvažnejša vprašanja isti: glede Jugoslavije, komunistične revolucije, povojnih pobojev, državljanske vojne, totalitarizma, slovenske pomladi…

Če torej klub navedeni kompatibilnosti in celo sorodnosti med tremi političnimi strankami ni  kvalitetnega in tesnega sodelovanja, se moramo vprašati, kaj so ovire za to?

Odgovor se žal ponuja kar sam,  zanj pa niso toliko odgovorni člani političnih strank, ampak predvsem njihova vodstva:

OČITKI ZA NAZAJ, OSEBNE ZAMERE, SEBIČNOST

Kdor spremlja družbena omrežja, ali vsaj bere dnevno časopisje, sam vsakodevno vidi, koliko očitkov se meče vsenaokrog: kako je kdo glasoval, kdo je kaj prvi predlagal, kako so se arhivi odpirali, mrtvi pokopavali, predsednice volile, člani izključevali, proslave obiskovali, k maši hodili…

Kaj je bilo prej? Vaš predsednik naši predsednici očital totalitarizem? Vaša predsednica našemu predsedniku očitala nedemokratičnost? Z njim pa ne! Potem pa mi tudi z njo ne! Mi že bi… ampak oni nočejo! Ta je bil skupaj s Škrabcem! Ta je bil pa na Voljčevem sestanku! Ta je bvši komunist? Tile pa gejevski lobi?… (že prav smešno)

Če bi se v »pomladnem trojčku« malo spomnili na Demos, ne bi vsak mislil SAMO na svojo stranko, ampak predvsem tudi na skupni cilj desnice, da končno zmaga na volitvah in povrne Slovenijo v pravo smer! Pred volitvami bi takole nagovarjali volivce:

»Volite SDS, če ne pa vsaj NSi ali SLS!«
»Volite NSi, če ne pa vsaj SDS ali SLS!«
»Volite SLS, če ne pa vsaj NSi ali SDS!«

Namesto, da funkcionarji teh treh strank nagovarjajo Primca in Kanglerja naj ustanovita nove stranke (njihove satelite?), naj bi ju rajši vzpodbujali, naj ojačata obstoječi pomladni trojček (se s svojimi iniciativami in skupinami projektno vključita v katero od obstoječih strank in promovirata skupno predvolilno desno koalicijo!), saj je v pogojih slovenskega volilnega sistema za neko politično skupino (desno… pa tudi levo) optimalno, da gre na volitve s 3 strankami! Če bo desnih strank 5 ali celo več, se bodo volivni glasovi tako porazdelili, da bosta v DZ prišli kvečjemu 2 stranki, vsi ostali glasovi pa bodo (za desnico) izgubljeni, ker majhne stranke ne bodo dosegle volivnega praga!

Če smo torej na vprašanje »Zakaj se slovenske desne politične stranke med seboj ne povežejo?« dobili odgovor, da ne gre za kakšne ovire glede programov, vrednot ter odnosa do preteklosti, ampak zaradi sebičnosti ter medsebojnih očitkov in zamer, potem njihovim vodstvom lahko mirno očitamo: »prav otročji ste!«

Prisluhnite pobudi: »Prebudimo Slovenijo«. Premislite pa tudi o mojem receptu: Slovenija pri zdravniku.

Formula za to, kako doseči večjo politično stabilnost, pa je naslednja: o(d)pustitev starih zamer, dogovor o nenapadanju, dogovor o medsebojnem podpiranju in skupno telo.

 

43 KOMENTARJI

 1. Stari politiki so bili problematični. Ko pa so mladi politiki prevzeli 2 stranki, pa naj bi bili še bolj problematični? Medtem, ko ena stranka ostaja že 25 let ista? Na “desnici” imamo velik problem pri političnih analitikih, ki niso svobodni, ampak aparatčiki, zato ne morejo točno analizirati z imeni in dejanji), ampak pravijo “vsi so krivi”.

 2. Problematičnih je par psihopatov v vrhovih. Še bolj pa so problematični številni birokrati in funkcionarji, ki takemu “močnemu” dajejo legitimnost in brezvestno, strašno strahopetno podporo, da jih ščiti, da ščiti njihovo “dilersko” ulico.saj je Oman dobro povedal smernice
  Nič ne bi imel proti, če NSI v celoti prevzame kader mlajši od 30 let, recimo Fede Potočnik.

 3. Joj, ko bi bilo vse tako enostavno, kot opisuje in predvideva avtor! Tudi resitev bi bila enostavna, kot jo predlaga avtor. Pa je žal pozabil na mrežo, ki jo je razpredla komikontinuiteta kot pajčevino po vseh pomladnih strankah in na neomejena sredstva, s katerimi razpolaga – od miljard denarja, do lukrativnih služb in vseh osebnih podatkov, s katerimi lahko izsiljuje. Pa še misteriozna pomoč od zunaj od Sorosa do vplivnih globalistov ali prostozidarjev ali celo Vatikana in raznih naklonjenih lobijev. Zato je ves spis ena sama neizvedljiva sanjarija.

 4. Avtor vidi zgolj formo, ne pa tudi trenutne realne vsebine. Predvsem se pa boji konkurence. Zelo demokratično?

 5. EPP ni desna evropska politična skupina ali družina. EPP združuje sredinske in desnosredinske stranke ( krščanskodemokratske in ljudske opredelitve). Tudi sedijo fizično v evroparlamentu na sredini.

  Za koga nepomembna geometrična zadeva. Ali pa niti ne. Morda eden razlogov, zakaj na Hrvaškem znajo zmagat ( pred mesecem Plenković), v Sloveniji pa ne.

  Volitve odloča sredina. Desnica sama težko zmaga. V ( rdeči) Sloveniji skoraj nemogoče. Mnenje, da bo nekdo pri nas zmagal z čistim neo-liberalnim ekonomskim programom ali z domobranskim pogledom na zgodovino je približno podobno moji hipotetični predstavi, da bi z nekaj treninga lahko prekočil 2 metra v višino.

  Ergo: ne samo, da preveč razbiti ( 5 strank) ne bojo doživeli uspeha in ne bojo vsi v parlamentu. Tudi če bojo vsi rinili preveč na desno, ne bo velikega uspeha. Bo spet ustavna ( dvotretjinska) parlamentarna večina za levico.

  Tomažičeve kritike nad politiko malih osebnih zamer so seveda povsem upravičene. Ni posebne potrebe po slogaštvu, posebej v opoziciji vsak tekmuje zase. Ampak ne takole, kot se grejo. Tarča opozicijske kritike mora biti predvsem oblast.

 6. Desni naj bodo na desni, levi pa kjer se jim zdi, zaradi mene. Nobena sredniskost me ne zanima, če to pomeni sprejemanje levičarskih šikaniranj ljudi.
  Toda, naša desnica nima temelja. Zanaša jo kot list v vetru. Dovolj je da Kučan kihne, pa desnica pade po tleh. Vse od neodvisnosti naprej. Podtaknejo jim “časovno omejitev za državljanstvo”, pa dobimo masovni izbris, podtaknejo jim “ustavno razglasitev NLB”, pa dobimo nekaj sto tisoč varčevalcev, podtaknejo jim “izklopite Hrvate”, pa dobimo plačilo kazni zaradi izklopa nuklearke, trije begunci zaprosijo z azil, pa dobimo vsedržavne prosteste in bodečo žico na meji, itd. itd. Spomnijo se na davek na nepremičnine, pa dobimo cel protiustaven GURS!
  Sramota!
  Vse to so posledice lahkomiselnosti, prilizovanja, poskusov “lagati bolje” od njih in podobno. Brez vsake državotvornosti, časti, dostojanstva, samo da bi zmagali ali kaj vem kaj. Ne vem več niti kaj bi bili motivi. Vse je že en sam zvrhan krožnik špagetov.
  In končno se spopadajo med sabo. To je pa tista slovenska kultura. Napad na soseda. Hudobija povsod. Še malo in Kučan se bo lahko zares upokojil. Vse bo šlo v jamo samo od sebe. Ne bo treba nikogar več niti pahniti. Oni bodo pa šofirali med luknjami, tako kot znajo. Vrhunsko.

  • Še enkrat: EPP – krščanskodemokratske in ljudske stranke niso desno utemeljene stranke. Nikoli se niso samodefinirale kot desne. Le sovražni levi tabor jih včasih tako definira. Vi se torej avtodefinirate ravno tako, kot ustreza levici, da lahko večno vlada. Pametno ali avtodestruktivno?

   Desno v kontinentalni Evropi pomeni nekaj povsem drugega. Iz časa meščanske francoske revolucije nosi pridih reakcionarnosti in protidemokratičnosti. Nasprotovanje enakopravnosti, za kastne privilegije na podlagi kastno urejene družbe. Iz 19. stoletja pomeni desno biti povsem na strani bogatih in kapitala. In iz 20. stoletja je desnica tega prostora usodno umazana z nacionalizmom, šovinizmom, antisemitizmom, rasizmom, z vojaško agresivnostjo in protičlovečnostjo.

   Krščanska demokracija je v temeljnem nasprotju z vsem zgoraj opisanim. V vsem je temu nasprotna tako programsko kot na način kot je dejansko nastala. V Belgiji se je recimo razvila iz krščanskega gibanja za delavske pravice. Pravzaprav podobno pri nas, če vzamemo kot osrednjo zgodovinsko figuro Janeza Ev.Kreka, le da k delavcem damo še kmete.

   Še enkrat: EPP je sredinska formacija. Vedno pa je bila antikomunistična in kulturno vrednostno precej konzervativna ( ali tradicionalna).

   Tisti, ki jo v Sloveniji vlečejo na desno, jo vlečejo v nezmožnost, da bi kdajkoli zmagovala. Še enkrat: učite se od Hrvaške, če ne želite gledati dlje, kako se zmaga : Tudjman, Sanader, Plenković. Nihče od njih s preveč desno in razdvajalno platformo.

   p.s. Berite recimo današnjo anketo Dela: 2/3 Slovencev odobrava partizanstvo. Samo 10% domobranstvo. Kako češ potem zmagat na domobranski zgodovinski platformi?

   Podobni bi bili po mojem rezultati za platformo čistega gospodarskega liberalizma. Ne samo, da se ne strinjam povsem z njo – ne zmore prepričat tukajšnje večine in pika. Že zato je boljši bolj uravnotežen in sredinski socialno-tržni pogled.

  • Žal se res niso. Sebi v škodo. In nam. Vred s “socialno-tržnim” modelom, kar pomeni “svizec zavije čokolado”. To ne pomeni podpore globalizaciji in korporatvnemu suženjstvu. Toda ravno ta sredina z levico bi nas v resnici vse prodala njim. Proti so samo na jeziku.

  • IF, a nisi morda na nekaj pozabil, kar se meni tukaj zdi bistvenega pomena.
   Praviš, desno v Evropi je pomenilo biti na strani bogatih in večinski lastnik kapitala.
   Pri nas kolikor vem, pa je sedaj ravno obratno. Ker pri nas je večinski lastnik sedaj levica. Tako ima levica dva aduta v rokavu, s katerima zmaguje. Je lastnica vrednot, s katerimi se s pomočjo levih sindikatov zavzema za revne, po drugi strani pa vemo da je tudi večinska lastnica kapitala, pridobljenega v času tranzicije.
   Poleg tega drži v šahu desnico še z “resnico” o polpretekli zgodovini, katere ne spusti iz rok.
   Kaj ji sploh ostane ?

   • Imaš prav v tem. Levica ima pri nas v rokah veliko večino kapitala. Obenem si lima na čelo levičarske parole zagovarjanja revnih, depriviligiranih, nezadovoljnih, “ogoljufanega” ljudstva. Težko je najti bolj očiten primer združevanja enega in drugega kot je oseba župana ljubljanskega recimo. Sicer čakam trenutek, ko se bojo poti tranzicijskih tajkunov in tajkunčičev in levih demagogov razšle. Kapitalisti se bojo gotovo ločili od levičarskih politikov, če in ko bojo začutili, da ti mislijo resno. Zaenkrat jih lahko dojemajo kot otroški vrtec oz. poceni predstavo za ljudstvo, ki je nagnjeno k lahkotnemu nasedanju.

 7. Kardinal dr. Franc Rode se je pred časom v skednju Škrabčeve domačije pri Ribnici pogovarjal z Manco G. Renko o življenju in delu, preteklosti in prihodnosti ter veri in dvomu.

  Pogovor je torej potekal na domačiji ribniškega podjetnika Janeza Škrabca, aktivnega člana Kučanovega Foruma 21.

  Kardinal dr. Rode je pogovor sklenil z zahvalo gostitelju. “Upam, da je bila to ura kulture, pospeševanje kulture. To je inteligentno, vi ste inteligenten človek.”

  Kaj je s tem gostovanjem v Škrabčevem skednju kardinal tudi povedal?

  http://www.reporter.si/slovenija/kako-je-v-resnici-obogatel-janez-%C5%A1krabec/8171

  • Janez Škrabec v čast nadškofa dr. Antona Stresa
   Na zasebnem sprejemu v čast 70. rojstnega dneva Antona Stresa v blejski vili Janeza Škrabca so l. 2012 nadškofu nazdravili predsednik države Borut Pahor, direktor policije Stanislav Veniger, predsednica NSi Ljudmila Novak, Marko Pogorevc in več gospodarstvenikov, tudi iz državnih podjetij.

   Škrabec je pojasnil, da je »nadškofu Stresu ob rojstnem dnevu v njegovo čast priredil zabavo«. »Nanjo sem povabil tiste goste, ki si jih je zaželel Stres,« je poudaril

   http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/nadskof-stres-gostil-tudi-boruta-pahorja-in-sefa-policije

  • Mag. Matej Tonin in prof. dr. Mojmir Mrak gosta v skednju Škrabčeve domačije.
   Izhodišče zanimivega druženja je »Upanje za Slovenijo«, knjiga, s katero poslanec DZ RS mag. Matej Tonin razpira vizijo Slovenije.
   Poslanec g. mag. Matej Tonin, NSi, pravi, da se moramo pričeti pogovarjati. Zagotovo!
   Poslanec mag. Matej Tonin, NSi, in dr. Mojmirom Mrakom sta imela gotovo pravo temo in bila pravi osebi, ko je poslanec predstavil svojo knjigo v skednju Janeza Škrabca v Hrovači, v Ribnici.
   Težko pa je razumeti izbranega terena, to je skedenj Janeza Škrabca, pomembnega člana Kučanovega Foruma 21, velikega prijatelja domačih in tujih levičarskih, politikov…, raznih avtokratov,.., tudi frančiškanov itd.
   NSi ima namreč v Ribnici močno volilno bazo, saj je predsednica NSi, ga. Ljudmila Novak, tudi ribniška poslanka v DZ RS.
   Zato bi bilo prav, da bi NSi pripravila to predstavitev in pogovor z dr. Mrakom v občinskih prostorih, to je v velikih prostorih ribniškega občinskega Rokodelskega centra.
   Ta pogovor bi imel bistveno večji obisk in tako tudi večji efekt, sedaj pa ima predvsem Janez Škrabec veliko foto trofejo!
   Kaj pa ima NSi in njeni volivci?

   04.10.2016
   http://www.skrabceva-domacija.com/si/aktualno/dogodki/2016/10/04/1291-Mag-Matej-Tonin-in-prof-dr-Mojmir-Mrak-gosta-v-skednju-Skrabceve-domacije

   • To s “če bi Kučan…” se nadaljuje v: “Zdaj sem volil Ljudmilo Novak, ki je kandidirala v Ribnici, in program njene stranke.”

    Ker je Škrabec ustanovni član F21, bi najverjetneje res volil Kučana, če bi imel priložnost.
    To, da je volil Ljudmilo je veliko manj verjetno, kajti Škrabec pravi, da se uči od Jankovića.
    Samo naivni bi kupili takšno izjavo kot resnično. Volitve so anonimne, karkoli kdo reče o svoji volilni izbiri, pa tudi če laže o tem, koga je volil, mu nihče ne more dokazati, da je bilo drugače.
    V prvi vrsti gre za pihanje Ljudmili Novak na dušo in mehčanje njenih kolen, ali še bolje, njene hrbtenice.

    ww.reporter.si/izjava-dneva/janez-škrabec-bi-volil-kučana-ker-pa-nima-stranke-je-volil-nsi/57332

 8. Kot prvo je za takšno stanje poleg nekaterih voditelje strank sokriva tudi slovenska cerkev, kar je že opisal Franc Mihič. Že večkrat sem napisal, da naj se slovenska cerkev neha iti finančnih in političnih izletov ker prvič za to nima nobene potrebe in drugič to ni njeno poslanstvo.
  Kot drugo pa je potrebno več konkurence, pa se bo stvar sama uredila. Recimo Primc naj z mladimi naredi novo stranko, ki pa mora biti tudi programsko resna. Sedanji program je v nekaterih točkah preveč ”desen”, v drugih pa premalo dodelan, da bi lahko resno konkuriral na volitvah. Priporočil bi mu tudi, da pobere ambiciozne kadre in še koga, ki je prišel iz tujine. sestavi naj alternativno vladno ekipo, ki bo z argumenti in dodelanim programom prišla med ljudi. Ima velik potencial pri vseh sedanjih desnih strankah in tudi na tako imenovani sredini, kar v Sloveniji pomeni tiste, ki niso trenutno z nobenim zadovoljni. Pa ne se obremenjevat s ciljem prevzeti oblast čim hitreje in za vsako ceno. Ko bo čas, bo tudi to prišlo.

 9. Razlog za needinost je le eden:bolj ali manj dobro prikrita kukavičja jajca v t.i.pomladnih strankah,ki so vanje vkljućena edinole zato,da netijo nesporazume in celo sovražnost.Veliko se jih je že razkrilo,mnogo pa je še prikritih.

 10. Topot je pa g. Mihič naštel kar nekaj dogodkov in sodelujočih, da meni ob mislih na te kombinacije postane slabo. Najbrž imam preslab želodec.

 11. Jaz pa mislim, da se prepirajo, ker so prepirljivi.
  Slovenci smo nadpovprečni pri alkoholizmu, samomorilnosti, sosedskih sporih, tožarjenjih in podobnih zadevah, kjer je potrebno konstruktivno izražanje jeze. Mi raje izberemo destruktivnost. Pri drugih zlahka vidimo napake, redko pa kaj dobrega. V to se lahko prepričamo s preklopom na parlamentarni program.
  In tega je kriv izključno socializem. Ali pa izključno Cerkev. Odvisno na kateri strani si. (Poudarek je na besedi izključno.)

  • Kranjec, destruktivni smo Slovenci ravno zaradi tega, ker ne znamo izražat jeze. Ker jo potisnemo v podzavest, nastopijo depresije, trajna nemoč reševanja problemov in padanje v apatijo.

   • Dostikrat destrukcijo obrnemo proti sebi, gremo v samodestrukcijo, zato toliko samomorov, alkoholizma …
    Komunisti nimajo nobenega dela več z nami.

 12. Mislim, da ni nobena katastrofa srečati se in javno pogovarjat se z Janezom Škrabcem ( enim najbolj kultiviranih levih gospodarstvenikov, je že treba priznati). Zaradi mene tudi srečati se z Milanom Kučanom.

  Katastrofa bi bilo na podlagi nekih zakulisnih dogovorov služit in podrejati se tem ljudem. Igrati lažne nasprotnike in desnico za drobtinice z bogatinove mize. Levičarskega bogatina.

  Ampak za očitke o takem suženjskem sodelovanju so potrebni drugi dokazi od samega srečanja. Srečanje in dialog ne škodi. Nasprotno, le koristno bo za Slovenijo, če se bojo desni in levi srečevali in odkrito pogovarjali. Ponosen človek ne uklanja svojega prepričanja, da bi ugajal tistim drugačnim, s katerimi se srečuje.

  V samem dejstvu, da je kardinal Rode odšel na javen pogovor s Škrabcem na njegovo domačijo, ali da je Peterle nastopil na okrogli mizi foruma F21 ne vidim nič spornega. Sporna pa je zame histerična reakcija desne baze in politike na to.

  Ni čudno, da je taka politika in tako volilno telo potem neuspešno. Paranoidnost je povsem neprivlačna stvar.

  • Strinjam se, da ni nobena katastrofa, da je desni politik ali kardinal gost na dogodku pri politični konkurenci, če je povabljen in če je tema ustrezna in tudi okoliščine.
   Ne razumem pa, da je kardinal povabljen k Janezu Škrabcu, in vabilo sprejme brez zadržkov, a na dogodku ne odpre nobene za desnico ali cerkev relevantne odrte teme.
   V desnem tisku pa beremo o sumih problematičnih poslov Janeza Škrabca in njegovi podpori nekaterim diktatorjem. Še vedno ni nihče demantiral, npr članek.: Kako je v resnici obogatel Janez Škrabec 26 Februar, 2012 – 09:59 Tekst: Silvester Šurla | Foto: Bobo
   Kdo je človek, ki je v Slovenijo na počitnice pripeljal beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka in mu organiziral pogovor z nekdanjim predsednikom republike Milanom Kučanom? Na ustanovnem sestanku Foruma 21 v Štihovi dvorani Cankarjevega doma leta 2004 se je posedel v drugo vrsto, le streljaj od predsednika kapitalsko najbolj močnega društva v državi. S kakšnimi posli se dejansko ukvarja Janez Škrabec, direktor družbe Riko?
   Škrabec velja za zgodbo o uspehu. Mediji veliko pišejo o njegovi fundaciji, ki nosi ime največjega slovenskega jezikoslovca patra Stanislava Škrabca in o etnološkem muzeju na prostem, Škrabčevi domačiji v Ribnici, malo manj ali sploh ne se piše o izvoru njegovega premoženja in o njegovih poslih na vzhodu, predvsem v Rusiji. Škrabec ni obogatel z montažnimi hišami (podjetje Riko hiše poslujejo z izgubo), pač pa s posredniškimi posli, večinoma s tovarno AvtoVAZ, znano po proizvodnji avtomobilov znamke lada.
   Podjetje Riko je vrsto let z Avtovazom poslovalo na način t.i. barterske pogodbe. Stroje in tehnološko opremo za proizvodnjo avtombilov, ki jim je dobavlja Riko od slovenskih, nemških, italijanskih in avstrijskih proizvajalcev, jim je Avtovaz plačeval z ladami. Te naj bi, tako Škrabec, takoj prodali njihovemu off-shore podjetju, s sedežem na Cipru in šele to naj bi potem Riku izplačevalo finančna sredstva za dobavljene stroje. Vrednost poslov med Rikom in Avtovazom se je gibala okoli 40 milijonov dolarjev letno.
   Po poročanju ruske komercialne televizije NTV leta 2004 Riko dejansko sploh naj ne bi izvažal lad v Ukrajino, pač pa naj bi se v lukah Odesa in Iljičevsk zgolj zamenjali dokumenti, avtomobili pa naj bi šli nazaj v Rusijo, kjer jih naj bi prodajali po ruskih cenah. Navajali so primer modela »štirice«, ki jo naj bi Avtovaz Riku prodajal za borih 1700 dolarjev, medtem ko njena tržna vrednost znaša štiri tisoč dolarjev. Razlika 2300 dolarjev naj bi bila Rikov dobiček, ki naj bi v zameno, tako NTV, petnajstim vodilnim menedžerjem Avtovaza vsako leto plačeval počitnice v Sloveniji in jim najmanj dvakrat letno organizirati kulturne prireditve.
   T.i. reeksport avtomobilov si naj bi na začetku svoje poslovne kariere izmislil iz Rusije emigrirani oligarh Boris Berezovski. Škrabec je trdil, da Riko pri reeksportu avtomobilov ni imel nobene vloge, da niso vedeli po kakšnih poteh so se te lade potem prodajale, kar tudi naj ne bi bila njihova stvar in se mu zato zadeva s pravnega vidika zanj in za Riko ne zdi sporna. Barterska pogodba z Avtovazom je bila leta 2003 prekinjena, tako, da Riku po novem za dobavljene stroje plačujejo v denarju in ne več z ladami.

   • Verjamem, da se na Balkanu in prostoru bivše Sovjetske zveze posluje v znatni meri tako, kot je opisano ali podobno. Zato pa naši gospodarstveniki množično rinejo v ta sodelovanja. Na zahtevnih zahodnih trgih je mnogo težje na hitro uspeti. Vseeno, če posli niso kriminalni in če podjetja niso v rdečih številkah in če so zaposleni solidno plačani in zadovoljni, nekaj velja tudi to. Najbrž sta na podobne načine tam uspela tudi Krka in Lek.

    • IF,
     ali so taki posli kriminalni, ne moremo vedeti, dokler tega ne obsodi sodstvo.

     Slovensko sodstvo že veliko let vodi postopke zoper nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina zaradi terminala Čehov.
     Škrabec pa kot bi bil nedotakljiv, čeprav naj bi prav Škrabec Lovšina pritegnil v ruski posel in je od njega imel tudi največ koristi, saj je terminal gradilo njegovo podjetje.

     https://www.rtvslo.si/crna-kronika/lovsin-in-skrabec-v-liechtensteinu-preprecila-razkritje-bancnega-racuna/386174

     • Res se včasih zdi, da slovensko pravosodje nikoli ne dokonča pregona tistih, ki so v milosti kontinuitetne lože, za razliko od tistih, ki so v nemilosti ali niso več v milosti. Morda da od tega odstopa kot skoraj edini primer Bineta Kordeža.

      Verjamem pa, da v Rusiji in satelitih ( in v znatnem delu Balkana) žal vrata za posle odpirajo podkupovanja in podobne “domačnosti”.

  • Ne razumem tudi, da se škof dr. Stres za rojstni dan pusti slaviti v vili Beli dvor na račun Janeza Škrabca, vidnega aktivnega levičarja.

  • Ne razumem, zakaj NSi ni pripravila predstavitev knjige člana NSi in poslanca mag. Tonina in pogovor z dr. Mrakom v občinskih prostorih, to je v velikih prostorih ribniškega občinskega rokodelskega centra.
   Ta pogovor bi imel bistveno večji obisk in tako tudi večji efekt za NSi, sedaj pa ima predvsem Janez Škrabec veliko foto trofejo, talisman!
   NSi ima namreč v Ribnici močno volilno bazo, saj je predsednica NSi, ga. Ljudmila Novak, tudi ribniška poslanka v DZ RS. Vodeča stranka v občini je SDS na čelu s poslancem Jožetom Tankom.

   http://www.skrabceva-domacija.com/si/aktualno/dogodki/2016/10/04/1291-Mag-Matej-Tonin-in-prof-dr-Mojmir-Mrak-gosta-v-skednju-Skrabceve-domacije

   • Škrabec in podobni ugrabljajo civ. družbo.
    Je bila predstavitev namenjena izbrancem ?
    Nas počasi privajajo na nov družbeni red ?

 13. Seveda pogovarjanje s komurkoli ne škodi. Vendar ima tudi to, koga obiščeš in koga ne, svoje sporočilo.

  “Povej s kom se družiš in ti povem kdo in kakšen si.”

  Če nekoga obiščeš in se z njim prijazno pogovarjaš, hkrati pa ne najdeš dobre besede za koga drugega, je to jasen signal v kakšen krog spadaš.

 14. “Kot dedinje neobremenjene demosove slovenske pomladi so se vsaj obdržale pri življenju tri demokratične stranke, katere lahko mirno uvrstimo v desni politični pol: SDS, NSi in SLS.”
  ===============================

  NSi ni stranka (dedinja) demosove slovenske pomladi.
  Ustanovil jo je Bajuk ravno zaradi razočaranja nad SKD.
  Ne gre za naslednico pač pa za popolnoma drugo stranko.

  • Kdo je pred leti potopil Novo Slovenijo ni otročje.
   Pred leti dr. Bajuku mnogi niso ploskali, saj ni bil prave barve.
   S strani medijev je dan za dnem dobival polena pod noge, namesto potrditve pravilnosti njegovih prizadevanj. Niti mednarodno priznanje njegovemu delu ga ni moglo ubraniti pred napadi. Napadi nanj a levici so bili grdi in so še.

   Žal so dr. Bajuku očitno nekateri nasprotovali tudi na desnici, vendar zelo poniglavo.
   O tem govori članek: “Potopil Novo Slovenijo?”- ( poleg naslova je slika Ivana Zidarja , direktorja in lastnika SCT-ja); DEMOKRACIJA, 2. oktober 2008, na stran 74, kje piše:

   »Bajuk… se je vseskozi trudil, da bi stopil na prste Zidarjevim spornim poslom….”Drezanje” v Zidarja naj bi šlo v nos njegovemu prijatelju kardinalu Francu Rodetu. Kot pravijo nekateri v NSi, naj bi bil Rodetov urednik Družine preprečil, da naj bi ta verski tednik v predzadnji številki pred volitvami objavil plačan oglas NSi, v katerem je bil celostranski pogovor z Andrejem Bajukom. V isti številki pa so objavili pogovor s podpredsednico NSi Ljudmilo Novak. Še pred tem jim v NSi ni uspelo, da bi Družina naredila pogovor z Bajukom, čeprav sta menda kar dva škofa poklicala urednika. No, presenetljivo niso nikoli naredili intervjuja z Bajukom, ki je kar osem let vodil “krščansko ljudsko” stranko. Skratka s svojim vplivom, zvezami in denarjem naj bi jih ustavil razvpiti “mojster aneksov.” M. B.”

   Takoj tedaj »preverim« tednik DRUŽINO. V iskalnik vpišem aktualna imena NSi. Rezultat je zgovoren, saj pove kako se je ime katerega od navedenih politikov NSI pojavljajo v katoliškem tedniku DRUŽINA:

   -Lojze Peterle, 21 zadetkov,
   -Ljudmila Novak, 20 zadetkov,
   -mag. Janez Drobnič, 14 zadetkov,
   -dr. Andrej Bajuk, predsednik NSi, 0 zadetkov.

   Ta rezultat pove zelo veliko oz. vse!
   Predsednik edine krščanske stranke, dr. Andrej Bajuk, je torej načrtno »izpadel« celo v edinem katoliškem tedniku DRUŽINI.
   Kdo je torej pravzaprav potapljal dr. Andreja Bajuka in s tem tudi NSi, ki je potem na volitvah l. 2008 izpadla iz DZ RS, dr. Andrej Bajuk pa je takoj nepreklicno odstopil kot predsednik stranke NSi ?

 15. Res je. Kregajo se zaradi malenkosti in zaradi egov voditeljev.

  Zato bi pa prav prišle ene nove desne stranke – ne preveč nacional interesne, da bi jih streznili.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite