Desni pol bo moral spremeniti strategijo

26
Govorci na pogovoru Slovenija po 24. aprilu, ki ga je organizirala civilna pobuda Prebudimo Slovenijo in na katerem so sodelovali predstavniki – z desne proti levi: Naše dežele, SDS, Povežimo Slovenijo in Nove Slovenije. (Foto: Jože Potrpin)

Kot je bilo pričakovati, so se v Sloveniji dejansko zgodile prelomne volitve. Žal v nasprotno smer od želenega. Levemu političnemu polu je skupaj z njemu naklonjenimi mediji in civilno družbo pač uspelo maksimalno mobilizirati oziroma v svoj prid nagovoriti leve ¬in – proti vsem pričakovanjem – tudi precejšnje število desnih volivcev ter zmagati na volitvah. Levi pol je storil prav to, česar desni ni ali vsaj ne v zadostni meri.

Levi pol je po zmagi pokazal, da ne bo upošteval volje volivcev, ampak bo zavladal tudi s tistimi, ki niso prišli v parlament

Agresivni levi pol je pokazal, kako se stvarem streže. Volilno kampanjo je namreč začel veliko pred uradno volilno kampanjo. V tem je tudi razlog, da rezultat tokratnih državnozborskih volitev v bistvu ni presenetljiv. Prav nasprotno: je pravzaprav logičen rezultat laži in sistematičnega hujskanja ljudi proti dosedanji vladi, navsezadnje pa je tudi nov dokaz nezrelosti in neskončne naivnosti večine slovenskih volivcev. Da je res tako, dokazuje že prva poteza zmagovalca volitev, ki je navkljub drugačni volji volivcev napovedal sestavo vlade tudi z ljudmi iz strank, ki so ostale zunaj parlamenta in so jim volivci odrekli podporo. Če temu dodamo še napoved naslednjih potez, kot je denimo napoved sprejema zakonodaje, ki so jo predlagali samooklicani glasniki ljudstva, ali pa napoved ukinitve motečih desnih medijev, je povsem jasno, kako si Golobovi “svobodnjaki” predstavljajo vodenje države in predvsem, v katero smer nas bodo zapeljali. So pa te volitve prinesle tudi nekaj pozitivnega, to namreč, da se je v parlament uvrstilo le pet strank, in seveda to, da bo nastajajočo parlamentarno večino nadzirala močna opozicija.

Desne stranke bi morale biti bolj povezane in jasneje profilirane

A naj se sedaj osredinim na desni politični pol oziroma na volilni rezultat, ki so ga dosegle posamezne stranke tega pola. Če odmislim posamične in nepremišljene eskapade SDS-a v času vladanja in med volilno kampanjo, tej stranki ni kaj očitati, saj je prispevala k skupnemu rezultatu desnega pola največ, kar trenutno lahko. Prav tako ni kaj očitati tudi Novi Sloveniji, čeprav bi bil lahko njen volilni rezultat, glede na delež kristjanov v družbi, tudi boljši.
Kar pa zadeva gibanje Povežimo Slovenijo, je volilni rezultat pokazal, da je zgolj in predvsem sklicevanje na povezovanje različno mislečih preprosto premalo, da bi ta projekt volivci v zadostni meri podprli oziroma nagradili. Napaka tega gibanja je tudi bila, da med potekom volilne kampanje ni bilo jasno, kdo je vodja gibanja (predvolilna soočanja so pokazala, da bi bil za to vlogo najbolj primeren Alojz Kovšca), kot tudi, da je gibanje preveč gradilo le na regionalni prepoznavnosti kandidatov. Je pa seveda res, da je k volilnemu neuspehu gibanja pripomoglo tudi to, da se mu ni priključila tudi Aleksandra Pivec z Našo deželo. Če bi se mu, bi gibanje zanesljivo prestopilo parlamentarni prag.

Kaj bi morale narediti desne stranke v prihodnje?

Doseženi volilni rezultat desnega pola (tako dveh strank, ki sta prišli v parlament, kot strank, ki so ostale zunaj) pa je razkril tudi nekatere druge napake, ki jih je omenjeni pol naredil in jih bo moral – če bo želel zmagati – do prihodnjih volitev odpraviti. Če so se stranke desnega pola (zlasti tiste, ki so bile do sedaj na oblasti) na volilno kampanjo relativno dobro pripravile, pa to ne velja za čas pred volitvami. V predvolilnem času so se namreč premalo posvečale predvolilni strategiji, ki je ključna za uspeh na volitvah, ampak so se pretirano zanašale na dosežene uspehe vlade in preveč podcenjevale dejanski vpliv osrednjih medijev na volivce.
Z volilnim neuspehom desnega pola je povezana še ena resnica, in sicer, da se ni v zadostni meri posvečal problemom oziroma pričakovanjem mladih (glede zaposlovanja, stanovanj itd.) kot tudi ne vrednotam in pravicam najštevilnejše civilnodružbene skupine v državi – vernim kristjanom. Zgovoren primer nezadostne podpore desnih strank pri uveljavljanju in zaščiti pravic kristjanov v družbi je denimo to: ko je Aleš Primc nekaj dni pred volitvami ovadil leve aktiviste zaradi njihove namere, da bodo izvajali nadzor pri nedeljskih mašah na dan volitev, pa te ovadbe nobena od desnih strank ni podprla niti ni izrazila protesta proti nameri omenjenih aktivistov. Desni pol bo moral nekaj več narediti tudi na medijskem področju, vendar ne v smislu kritiziranja osrednjih medijev, ampak v smislu drugačnega komuniciranja z njimi na način, ki bo odpiral prostor za predstavljanje lastnih stališč in konstruktivno javno razpravo.
Če nekako strnem oziroma povzamem, so te volitve pokazale, da so v slovenskih razmerah za volilni uspeh potrebne jasne politične ideje, sodobni pristopi, samokritičnost, stalna formacija političnega kadra in volivcev. Le tako bo doseženo večje zaupanje volivcev in s tem tudi več možnosti za zmago na prihodnjih državnozborskih volitvah.

26 KOMENTARJI

 1. Alojz Kovsca je zelo pametno in prepričljivo nastopal pred kampanjo in med kampanjo. Pa je dobil 2,5% glasov. Na listi Golobovega gibanja so popolni anonimnezi dobivali po 30% in vec. Tudi opice bi zmagale na tej listi. Odkrito, kandidat Golob, umaknjen zaradi “okuzenosti” iz direktnih soočenj v svoje okolje, kjer je z ekranov lahko prebiral pripravljene odgovore, se ni dosti drugače obnašal kot simpanzi v živalskem vrtu.

  Golobu pri rezultatu ni škodovalo nič. Niti nezakonito visoka plača v višini nad plačo ameriškega predsednika, torej nekajkratnikom plač slovenskega državnega vrha ali recimo direktorja UKC Ljubljana, ki si jo je s pajdaši podelil za preprodajo najugodnejse ( po protekciji dodeljene) elektrike iz JEK. Spomnimo, kako so mediji, ki so ga spromovirali, za razliko od Goloba politično uničili ob kandidaturi dosti manj plačanega vrhunskega bančnika Franceta Arharja in enako švedskega upravitelja premoženja DUTB, ki ni hotel upravljanja po balkanskih uzancah in ga je leva politika odpihnila z voljno kampanjo mainstream medijev za plačo, ki je bila bistveno nižja Golobove. In to Šveda, kjer so plače 3 kratnik slovenskih.

  Ni Golobu škodila niti ljubica, ki jo bo po triumf po napovedih sodec postavil za šefico parlamenta, ki so ji v vprašanju epidemije covida črno na belem od slovenske in svetovne medicinske stroke bližje nasveti diletanta, misicnjaka in preprodajalca prehransko-“zdravilnih” dodatkov Marka Potrča in ki kot veliko “sodniško avtoriteto” brani vrhovnega sodnika Masleso s štirimi verzijami diplome, več kot sumljive skratka, hkrati v Sloveniji evidentno pravno neveljavnim pravosodnim izpit, iz Sarajeva, JNA oficirske in KOSovske familije na obalo za partijskega funkcionarja poslanim sodnikom, izvedencem za eksekucije prebeznikov čez zahodno mejo Jugoslavije, zadnjim, ki je v vsej komunistični federaciji spisal smrtno obsodbo in ki je promoviran na čelo vrhovnega sodišča ( dolžan levi politiki vse za poklicno promocijo, ki je nikoli ne bi smelo biti in je v normalni državi tudi ne bi bilo) v zahvalo potrjeno protiustavno sodil in spravil v zapor vodjo opozicije in edinega resnega konkurenta dedičev revolucije in vseh privilegijev.

  Situacija oz stopnja deviacije demokracije z vso etično in profesionalno sprevrzenostjo je skratka za desno sredino mnogo težja od ocene, ki jo tu zapiše avtor Robert Hlede.

 2. Edina primerna politična “strategija” za vse, ki živimo v tej državi, je nenehna skrb tako za osebno kot za skupno dobro tam, kjer živimo in delamo. Pa ne z vojaškimi akcijami(strategija)upori, protesti in revolucijami marveč z vsakodnevnim miroljubnim prizadevanjem. Delavno, odgovorno in brez pompa.
  Prvo vprašanje ni: “kaj bi morale narediti desne stranke” marveč: kaj hočem in morem storiti jaz. Danes in tukaj, kjer sem. Že zdajle takoj-ne šele nekoč v prihodnosti ali morda šele pred naslednjimi volitvami.
  Skupno izkušnjo pa tudi že imamo: ko stopimo skupaj-demos-nekaj dosežemo. Ko je to potrebno, je zato soliranje žal škodljivo za vse. Pa še: kdo neki-menite-bi se na primer moral” posvečati pričakovanjem mladih”? Na potezi so vendar kot opravilno sposobni tudi oni sami. Zakaj bi se skrivali za drugimi in iskali v.i.p. Vsi lahko n.pr. ravnamo aktivno po vzoru A. Primca-tudi, če nas ne podpirajo oligarhi in množice.

   • Če res stopimo skupaj, obstaja vsaj možnost. Bomo namesto tega raje spet nasedali onim, ki z nasiljem in provokacijami sprožajo revolucije in državljanske vojne?
    Razvoj od totalitarizma v subsidiarno in solidarno demokracijo je pač počasen.
    Jaz se nočem vrniti v:udari,navali in na juriš…

 3. Celotna družbena in politična scena v Sloveniji je norčevanje iz vsega, kar človeka določa kot človeka. Vse to je komunizem in nič drugega. Tako kot so prišli gor, bodo šli dol. Samo tako ali pa nikoli. Vse drugo besedičenje je nesmiselno. Z njimi se ne sodeluje, z njimi se ne polemizira, z njimi se ne tekmuje. Od njih se distancira in se jih odstrani.

  • Vzemite si čas in pojdite na Vas med ljudi, med sosede in svoje delovne kolege in začnite šteti: 1, 2, X, 1, 2, X, 1,2,X….. torej vsek tretji ali 34,5% in nato pripravite postopek, kako jih boste odstranili. Jih boste pobili, jih boste enostavno spregledali ali jim boste ob srečanju obrnili hrbet. Kaj boste naredili s sorodniki saj veste 1,2, X in nato spet 1,2,X…….
   To je res možno samo pri omejenem razumevanju zaslepljenega desničarja!!!
   In taki nam delate zdraho med desnimi volivci že od 1991 let, Vzgajali ste čistokrvne pisunčke, kruhkovčke ala ACCETO (predsednik ustavnega sodišča, ljubljanska srajca, ki se je kotil v jezuitskem samostanu, bil potomec …… in zraven vzpodbujal tek ob žici okupirane Ljubljane, starši pa so se skrivali do 1960). Potem pa nam solili pamet kaj moramo poduhovljeno delati za njihove riti. Dovolj je bilo sprenevedanja!!!

  • Vi bi radi odstranjevali Slovence, ker ne podpirajo vaše nore opcije. No, Slovenci vedno znova uspešno pokažejo, kaj si mislijo o “vaši” opciji. 1990 na volitvah zmaga Komunistična partija pred partijo ZSMS. Prva Demosova stranka doseže šele 3. mesto. SDS po “uspešnih” letih 2004-2008 sramotno izgubi volitve 2008. Nato svojo sramoto ponavlja vse do danes, ne da bi imel dovolj morale in etike za odstop in prepustitev mesta drugim, bolj sposobnim, ki ne bi vedno znova izgubljali.

    • Gospod L. Eržen,
     ni velika skrivnost, da ne letos ne pred štirimi leti nisem kandidiral na volitvah. Tudi ni več velika skrivnost, da sem že pred štirimi leti svoji stranki očital neodgovornost zaradi nepovezovanja z drugimi malimi sorodnimi strankami. Takrat so imeli vražjo srečo, da se je kar sredi volilne kampanje Šarcu zdelo neprimerno pomembneje obračunati s svojo tajnico kot osredotočati se na kampanjo samo. Zato so jim zadnji hip poskočili ratingi. Sicer bi že takrat izpadli.
     Tudi letos sem razočan nad “asteroideki”. Tukaj na Časniku sicer ne bom našel simpatij zanje, a sam sem prepričan, da bi se naša demokracija zastavila čisto drugače, če bi se male uporniške stranke združile in namesto Goloba pobrale glasove nezadovoljnih volivcev. Ni vseeno, ali obstaja demokratični nadzor tako kot recimo v drugi stranki, ki na Časniku ni preveč popularna, in sicer SD-ju ali tega enostavno ni in je kar “svoboda” predsednika oz. njegovih botrov.

   • Pravico je treba včasih doseči tudi s silo, če ne gre drugače. Drugače smo sleve. Lažejo in manipulirajo brez skupek in na vsakem koraku, da imajo v Sloveniji vse v svojih rokah od leta 1945 in tudi po padcu njihovega režima. Belemu rečejo, da je crno in črnemu, da je belo. In narod jim verjame in sledi. Lavrovov dejanski pudelj Erjavec se recimo izmisli, da je Janša najbolj blizu Putinu v slovenski politiki in POP TV gre to na veliko razglašat. Beboti, ki to širijo in beboti, ki verjamejo!

    Ne bodimo sleve in ne dajmo miru, dokler Saric-Tosiceva narkomafija ne bo tam, kamor sodi- v zaporu! Ne pa pod zaščito pravosodja in klana Čeferin!

    Ne dajmo miru, dokler Robert Golob ne bo v ustreznem postopku za njegovo plačo, ki je nedvomno bila velika kršitev Lahovnikovega zakona.

    Ne dajmo miru prodanim v sodstvu, ki so odpisali Jankovićem nad 40 milijonov € dolga, ne da bi kakorkoli posegli v njihovo premoženje! Ne dajmo miru v zvezi z afero seks za službo ljubljanskega župana, ki bi v normalnem svetu zaključila neko politično kariero in vodila v kazenske sankcije.

    Ne dajmo miru, dokler vecstomilijonske provizije iz kriminalnega projekta TES6 ne bodo vrnjene v proračun države in lumpje, ki so se pri tem mastili, ne bodo sankcionirani.

    Ne dajmo miru, dokler ne bodo ugotovljeni in sankcionirani odgovorni za pranje denarja v srbski podruznici NLB mafijskega klana, ki je umoril demokraticnega predsednika Srbije Zorana Đinđića.

    Ne dajmo miru, dokler ne bodo ugotovljeni in sankcionirani vsi odgovorni v primeru Farok, pri kriminalnem pranju 1-2 milijard evrov za iranski rezim pod mednarodnim embargom, obenem ugotovljeni in sankcionirani vsi prejemniki provizij iz tega kriminalnega mega-posla in vsi, ki so delali v smeri prikrivanja in zaustavljanja preiskav in kazenskih postopkov.

    Ne dajmo miru, dokler ne bojo vsi sodniki in tožilci, ki so sodelovali pri kršenju človekovih pravic v komunističnem režimu, kot že velja po veljavnem, a nikoli v resnici uveljavljenim zakonu, odstranjeni iz delovnih mest oz svojega poklica. Enako velja za vse sodnike brez ustreznih kvalifikacij ( diplom in ustreznih pravosodnih izpitov). Primer Maslesa zasluži pravičen epilog v skladu z resnico.

    Dokler naštetega ne uresničimo zlepa ali malo manj zlepa smo v temelju družba razjedena z napredujocim malignomom brez prihodnosti. Korumpirana udbomafijska država v klescah globoke drzave, kjer prodani medijski mainstream kriči nad tistimi, ki globoko državo ogrožajo. Češ da kradejo, v resnici pa kradejo tisti, ki jih mediji neprodusno ščitijo in so od njih nagrajevani.

    Ne moremo se iti le življenja v oblakih in rožicah, bavbav in tiscati glavo v pesek in jim biti koristni idioti. Jezus je besen razmetal mize in robo tistih, ki so iz templja delali bazar lakomnosti, zabave in plehkosti!

    Da, ljubezen, socutje in odpuščanje, ampak na temelju reda in pravičnosti in desetih Božjih zapovedi, predanih preko Mojzesa. To vse smo poklicani uveljavljati na tem svetu.

    • Vi sami ste dolžni ravnati, kakor vam narekuje vest-a ne sklicujte se na Jezusa-češ, da je bil besen, ker to ni res. Ko si je vzel čas, da je iz vrvi! spletel! bič in očistil tempelj tistega, kar ne sodi vanj oz. k čaščenju Najvišjega-je s tem le nam jasno pokazal, kdo je Gospodar pravega templja-namreč duše človeka…in kako je vsak od nas po Njegovem vzoru in skupaj z Njim dolžan stalno očiščevati in končno očistiti svojo dušo vsake zgrešene navlake in krame, ki ne sodi vanjo.
     Tudi od Njega je levi razbojnik terjal rešitev s križa….z vašim podobnimi “argumenti”…On pa je vse odrešil tako, da je na križu za vse umrl. Za vse!

 4. Strategija je bila zastavljena tako, da so se manj sposobni slinili po zunanjem ministrstvu, govorili koliko otrok imajo in zato so bili naenkrat “naši”. Ni se jim ljubilo delati. Spoznaš pa take tiče tako, da vidiš da se jim je povečala št. Obleke in predvsem ko ga nekaj vprašaš, moraš počakati pet deset sekund da dobiš odgovor, ki je klasičen zavijajoč in eno samo stokanje ali največ kar stisne iz ust citiranje nekih nepomembnih mislecev za splošno stanje v družbi.
  Tako ostajajo pametni z neuko okolico in hkrati ostanejo pri koritu.
  Zelo enostavno je kadriranje med znanci. Tako smo imeli vlado, ki je imela štiri ministre iz enega bloka. To je borba za Slovenijo!. Ko bi vsaj bili iz ene občine, ne morali so biti iz bloka, jasno, da so vsi kupili stanovanje po Jazbinšku!!!
  Pravilo, da moraš imeti okoli sebe samo pritrkovalce je pravilo za ljudi, ki počasi mislijo, so zaverovani v neko idejo in imajo težave s komunikacijo. Tako pa se sedaj desnica koti na osnovi poslušnosti, zagledanosti v svoj prav in ni sposobna argumentirane razprave o problemih tako, da se pokažejo rezultati.
  Rezultati pa pomeni, če si bil minister in če si bil v vladi dobiš naslednje volitve. KAPIŠKO!!!!!
  Torej če ta vlada s koalicijskimi partnerji ni dobila volitve je bil model zanič!!! vse ostalo pa je brcanje v meglo in zaklinjanje na Kučanovo trditev, da so ljudje ovce!! Torej mi smo neumni in ovce, ker smo Vas izvolili, vi pa ste geniji ker sta to državo napravili vsem nam sovražno. Premore desnica nekega sociologa, ki bi znal razložiti tako stanje in ga pripraviti za zmago???? Ne pišejo in pišejo, jokajo in jokajo samemu sebi, za vse, ki so resnično delali po terenu pa jim ni nič mar. Pustili jih bodo, da bodo izkrvaveli med sosedi in znanci, kot ožigosani desničarji. Isto kot po vojni, deset tisoče domov v Kočevski rog zato da je številka ostali pa po svetu! Bogokletna misel, Fakti pa so napisani.
  In dokler se to ne bo spremenilo bo zgodba o prerojeni Sloveniji samo utvara.
  Še Črnogorci bolje vedo kaj je država! Pri nas pa, razen s kolesom po krajevni skupnosti in na državne stroške po svetu pa morda sem ter tja napraviti kakšnega otroka ni dometa duha, kaj šele telesa!
  Treba je trde besede, da se mehkužnežev kaj prime in da vidimo kdo je sposoben borbe in kdo klecne na prvi stopnici resnice!!!

  • Niti ne nujno. Zmaga za konservativce Margareth Thatcher po predhodnem porazu Edwarda Heatha je bila premik v desno. Enako republikanska zmaga Ronalda Reagana proti Carterju po predhodnem porazu Geralda Forda. Vzpon Trumpa in Johnsona je sicer težko ocenjevati na lestvici levo-desno. V primerjavi z Mittom Romneyem in Davidom Cameronom. Možno pa je res nekatere “leve” zmage v zadnjih letih ( Francija, Italija, Nemcija) v resnici videti kot precej ali zelo sredinske. Amerika je tu zelo nejasna. Sam predsednik Biden bi tudi lahko predstavljal sredino, če ne bi demokrate, ki ga obkrožajo, odvleklo tako daleč v levo, zlasti v kulturno vrednostnih vprašanjih “wokizma”.

  • Eh, IF.

   Tudi, ko za omizjem razlagam, da kadilci živijo v povprečju deset let manj od nekadilcev oziroma da je kajenje močno negativno korelirano s pričakovano življenjsko dobo, se vedno (ama baš uvijek 😉 ) najde kdo, ki komentira, da ve za nekega stoletnika, ki je imel krvave usnice zaradi kajenja cigaret brez filtra.

   Da. To bi bil protiprimer matematičnemu izreku. Ne pa tudi statistični korelaciji.

   Torej statistični nauk še enkrat. Koalicija, ki je gladko zgubila volitve, naj se premakne proti sredini. Karkoli že sredina v določenem okolju pomeni. (V svetovnem merilu je mediana pasivno nasprotovanje ruskemu napadu na Ukrajino ob izogibanju kakršnimkoli ukrepov. V primeru Združeni držav je po drugi strani mediana očitno drugje. Ruska agresija bo tovrstna zadnja, saj bodo Rusijo spustili nazaj za kakšno desetletje ali več.)

   • Ne vem, če je kajenje in politična usmeritev ravno najbolj posrečena primerjava. Je pa res, da vecinski volilni sistemi tudi po empiriji niso tisti, kjer bi bila znatna verjetnost vzpona ekstremisticnih totalitarnih politik, kar je njihova ocitna dobra plat..

    Za rusko agresijo bi rekel, da Rusije ne bo spravila nazaj za desetletje, ampak krepko več- v čas pred Gorbačovom. Kulturno pa v predcivilizacijski barbarski čas. To se je v širši Evropi zadnjič dogajalo med drugo svetovno vojno in tik po njej, na Balkanu pa v 90 letih. Celo jedrska kataklizma ni izključena. Mučno.

   • Jedrske kataklizme ne bo. Tudi generali imajo družine. (Nima Putin možnost lastnoročne izstrelitve bomb brez avtorizacije. Tega ne bi imel niti ajatola.)

    Da, glede konkretne prednosti večinskega sistema se absolutno strinjam.

    Ne strinjam pa se glede moje poante. Poanta je v korelaciji in ne v kajenju. Kajenje je zgled za korelacijo. Podobno na strategijo štiri leta pozneje vpliva še veliko drugih spremenljivk in ne samo neki izzid izpred štirih let. Svet se vrti naprej …

    • Če bi bili Rusi, vecina njih, vsa čast izjemam ( nekateri protestirajo proti vojni kljub temu, da jih čaka lahko za to 15 let zapora) in njihovi kulturni tradiciji, pri sebi, bi bil proti Putinu hitro izveden državni udar. In potem res svobodne, demokratične volitve. Na njihovih TV postajah nastopajo s takšnimi bolnimi ( in to ljudje, ki so Putinu silno blizu), da nisem vec prepričan, če res niso zmožni uresnicit jedrskega udara. Putin se je zakalkuliral, končal bo v breznu, vprašanje pa, koliko jih bo prej v brezno povlekel s seboj. Pripisujejo mu, ne vem, koliko je to res sicer, telesne bolezni ( raka), plus nevropsihiatricne ( Parkinsonovo, depresijo, celo shizofrenijo).

   • Dodatno boš opazil, da Zahod ni v vojni z Rusijo. Zadeva sploh ni primerljiva Drugi svetovni vojni. Tole je kvečjemu druga hladna vojna.

    Zneski, ki jih Zahod namenja Ukrajini, so namreč smešno nizki. Kot bi Zahod bolj skrbelo, da se vojna ne konča prehitro. Nizki v primerjavi s pomočjo, ki jo je Sovjetska zveza prejela od Združenih držav v času Druge svetovne vojne (Land lease). Seveda ne primerjaj zneskov absolutno (inflacija itd …) ampak v odstotku takratnega in sedanjega svetovnega BDP-ja.

  • Ne vem, kaj pomeni premik proti sredini. Jaz to razumem tako, da je treba biti malo manj pošten in da se je treba malo bolj podrejati velekapitalu prostozidarjev. Nasprotno, v življenju je treba delovati pošteno, saj všečno delovanje vodi le do uspehov na papirju. Pa še to: Kdor visoko leta, nizko pade.
   Hvalevredno je, da imamo v državi ljudi, ki so pripravljeni posvetiti svoja življenja političnemu delovanju v korist skupnosti. Čeprav jim mnogi zlonamerno podtikajo izmišljotine in njihovi uspehi so mnogokrat pičli, je njihovo delovanje dragoceno. Njihovo delovanje se da primerjati z delovanjem zdravnikov pri težko bolnem človeku. Pravzaprav so zdravniki najbrž v slabšem položaju. Zdravniki včasih človeku ne morejo nič pomagati, za Slovenijo pa lahko izvoljena opozicija vseeno precej dobrega naredi.

   • Martin, kaj predlagam tebi, kaj svetujem strankam?

    Kar koli rečem, se me da narobe razumeti. Če ti povem, da sem to pomlad postil do volitev, me boš zagotovo razumel kot gorečega podpornika gibanja Svoboda. Kako naj ti povem, da boš razumel, da res govorim o pravem strogem postu na zelenjavnih sokovih?

    Pa poskusimo. Meni ponavadi najbolje uspe pojasniti, kadar uporabljam prispodobe. Namesto levo-desne “vojne” se preselimo k koroni, kjer sem jaz definitivno bolj ekstremen kot ti na levo-desni skali. Kaj ti meni svetuješ glede korone? Naj že sedaj sedim pred televizorjem, se za celo poletje izoliram pred okolico in trepetam pred novim izbruhom korone to jesen? Najbrž ne. Težji potek je značilen za mlade s prekomerno telesno težo in starejše s previsokim krvnim pritiskom. Jaz imam normalen krvni pritisk in index telesne mase BMI v spodnji polovici optimalnega intervala. Tudi ostali znaki kažejo, da bom, če se okužim, najbrž asimptomatičen. To pomeni, da sicer lahko okužim še koga, a je manj verjetno kot pri osebi, ki kašlja in kiha. Tako da verjamem, da me boš podprl v moji strategiji. To poletje bom izkoristil vsako minuto, da grem malo na sonce in naslednjo jesen, da se malo razgibam. (To pomeni, da za TV sploh ni časa.)

    In kaj mi svetuješ politično? Naj torej hodim na proteste in rušim vlado, ki straši s cepljenjem? Naj te presenetim. Nisem hodil na proteste. Razumem, da ogromen delež Slovencev ima previsok BMI. Zakaj? Jedo industrijsko hrano. To je problem predvsem pri rdečem mesu. Industrijska pridelava od spočetja (ki mu vegani direktno rečemo posilstvo živali) do konzerve ima svojo ceno. Ta hrana ne vsebuje hranil. Primanjkuje rudnin in vitaminov. V iskanju hranil je nato ljudje seveda pojedo preveč. Ergo BMI … Tako da seveda razumem, da ukrepi, ki bi bili optimalni zame, niso optimalni tudi za povprečje. Tudi predsednik vlade je suhec in športnik. Gotovo ni uvajal drastičnih ukrepov, ker bi se a la oni Kim Sung (or what’s his face?) bal za svoje življenje.

    Kaj torej pomeni premik proti sredini zate? Glede tvojih osebnih prepričanj prav ničesar. Kaj pa politično? Politično pa pomeni, da izbereš sredinsko stranko (obstoječo ali bodočo), s katero si pripravljen svoji stranki oprostiti sodelovanje. Demokracija namreč pomeni, da nam bo vladal zmagovalec naslednjih volitev.

    Pri tem nikakor nisem svetoval IF-u, naj opusti “nasilje”, kot ga pojmuje on. Torej prepričanje sodržavljanov glede blamaž, ki so se dogajale in se še dogajajo v slovenski politiki. A vse to skupaj ima zanemarljivo mali vpliv na premik volivcev. Mi imamo svoje preference že izražene neprimerno močneje kot svoj “nespremenljivi” indeks telesne mase BMI. Vegani bi najraje poveganili celo Slovenijo. In bi vsi pričakali naslednjo jesen zdravi. A ne gre. Enostavno se moramo prilagoditi, da živimo v družbi, kjer večina noče skrbeti ne za dobrobit živali in posledično ne za svoje zdravje.

    Enako ti. Z odpiranjem oči sodržavljanom v naslednjih štirih letih ne bo narejenega nič. No 0 za skupnost, neskončno za tistih par posameznikov, ki jim bo IF odprl oči. Torej, če želiš priti na oblast čez štiri leta, moraš ponuditi sodelovanje nekomu, ki razmišlja drugače kot ti. In sodelovanje z njim tudi sprejeti. Ne, to ni nepošteno. Nepošteno bi bilo, če bi na oblast čez štiri leta prišel z vojaškim udarom.

 5. Ta dobronamerni prispevek mi je kar všeč, toda opisana boljša strategija desne opcije ne bi prinesla bistvenih premikov v volilnem rezultatu. PoS bi morda prišla v parlament, toda relativne večine v parlamentu desna opcija nikakor ne bi dobila. Razlog je v tem, da ljudje ne vedo, da je treba biti v življenju pošten. Pa bi kdo rekel, da smo Slovenci poštenjaki, saj je o tem pisal A. Trstenjak. Bral sem njegove knjige in tudi poslušal sem ga, toda čas teče. Če bi sedaj imeli referendum z vprašanjem: “Ali ste za to, da zavlada red v državi,” bi velik delež ljudi glasoval nikalno.