Denis Mukwege: “Na vsako posiljeno žensko gledam kot na svojo ženo”

4
Foto: Marko Jerina.
Foto: Marko Jerina.

Ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasborgzu je Denis Mukwege prejel nagrado Saharova za svobodo misli. Denis Mukwege je kongoleški zdravnik, ginekolog, ki je svoje življenje posvetil obnovi življenj in zdravljenju na tisoče žensk in deklet, ki so bili žrtve skupinskih posilstev in brutalnega spolnega nasilja v še vedno trajajoči vojni v Demokratični republiki Kongo. Na podelitvi v veliki dvorani Evropskega parlamenta je Mukwege pozval svetovno javnost h konkretnim ukrepom za končanje teh hudodelstev.

Mukwege je na seminarju, ki ga je ob priliki podelitve nagrade organiziral Evropski parlament, poudaril, da je nagrada najprej priznanje boju žensk v Kongu, kjer je žensko telo bojišče in vojno orožje, s katerim poskušajo ženske uničiti. Skupaj s sodelavci ženskam in družinam ponuja tako medicinsko, psihološko kot pravno podporo, poudarja pa tudi socialno podporo. Posilstva puščajo grozovite posledice ne samo na posiljenih ženskah, ki so najprej deležne pomoči (pri čemer predvsem mlajših deklet ne more uspešno zdraviti), ampak tudi na družinske odnose in vloge. Prizadenejo vlogo moža in očete, ki je lahko le nemočno gledal posilstvo svoje žene. Posebno pozornost Mukwege in sodelavci namenjajo tudi otrokom – tako rojenim po posilstvu kot članom družine – ki so pogosto stigmatizirani in nezaželeni. Vendar Mukwege pravi, da “na vsako posiljeno žensko gleda kot na svojo ženo, otroka kot na svojega otroka”.

Prejemnik nagrade Saharova za svobodo misli opozarja na velik problem nekaznovanosti odgovornih za posilstva, ki so danes v kongoleški vladi ali v vojski. Tako je Kongo danes najbolj nevarna država na svetu za ženske. Po njegovem mnenju je za prekinitev posilstev kot vojaškega orožja (ki se vedno znova dogajajo) potrebna politična rešitev, demokratizacija in sodelovanje mednarodne skupnosti pri uresničevanju mirovnega sporazuma.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


 

4 KOMENTARJI

 1. Hm in kaj se da storiti? Velikokrat dobijam peticije v zvezi s “conflict minerals”, ki jih kopljejo otroci v neurejenih državah in jih nato mi uporabljamo v svojih mobilnih telefonih. Je to to?

 2. “Na vsako posiljeno žensko gledam kot na svojo ženo.”

  Mislim, da je zlato pravilo iz stare zaveze preživeto. Jezus Kristus je Pismo nadgradil in osvežil z novim, modernim pogledom na življenje. Življenje je ločil od našega ega in presoje skozi njega. Zlato pravilo, ki je bilo za ljudi tistega časa edino razumljiva maksima, se danes zdi običajna trgovina, ki ji je plačilno sredstvo naš ego.

  Jezusa razumem drugače. Vsako posiljeno žensko je potrebno videti kot posiljeno žensko, torej kot trpečo žrtev, ki je sama po sebi vredna našega sočutja, posilstvo pa kot na popolnoma nedopustno ravnanje, ki je vredno vse naše najostrejše obsodbe.

 3. Ob takih stvareh, kot se dogajajo v Kongu, se vprasam, kje so glasne feministicne organizacije, pa AI in podobne v teh primerih.
  Tako kot pogresam zavzemanje s strani istih organizacij za zenske, ki so v Indiji prisiljene’prodajati’ svoja telesa za nadomestno materinstvo.
  Mogoce nekaj ni zadosti blizu, drugo pa je ‘politicno’ nekorektno?

Comments are closed.