Demonstracije v Ljubljani: protivladne in tudi protievropske (FOTO)

39

Na demonstracijah na Kongresnem trgu v Ljubljani se je po podatkih organizatorjev zbralo okoli 30.000 ljudi iz cele Slovenije – delavcev, študentov, upokojencev, poklicnih gasilcev, kulturnikov, pa tudi predstavnikov radikalnih gibanj

Glede na vsebino plakatov, glede na vsebino govorov in gestikulacije govorcev, so bile demonstracije precej borbene, usmerjene predvsem proti vladi in njenim ukrepom za zaustavitev krize, pa tudi proti bankirjem, kapitalizmu, Cerkvi in celo proti Evropski uniji.

Z odra je bilo slišati tudi podporo predsedniku Danilu Türku v drugem krogu predsedniških volitev.

Demonstracije so trajale dve uri. Ljudje so se po demonstracijah mirno razšli. Zbor Kombinat pa je po končani prireditvi prepeval partizanske in druge borbene pesmi.

Foto: Aleš Čerin


39 KOMENTARJI

 1. Med takoimenovano demonstracijo so bili uporabljeni simboli pokopane skupne države, slišali smo partizanske pesmi, vzklike proti fašizmu, na izbranih glavah triglavke…. Znana “folklora”, na sindikalnih demonstracijah?
  Sindikalni “igralci” pozabljajo, da je Slovenija bila del Jugoslavije. V Jugoslaviji pa je bil samonikel samo en totalitarni sistem. Imenoval se je komunizem.
  Na naslednjih naj udeleženci demonstracijah “nasprotnike” več ne zmerjajo s fašisti, ampak s kumunisti. Le ti so nam ukradli državo in jo “prenovljeni” kradjo tudi danes. S to politično združbo pridno sodelujejo tudi “sodobni evropski sindikati Slovenije”.

  • Res je. Stanje je posledica delovanja kriminalno nesposobne vlade Boruta Pahorja.

   Še vedno je pa Pahor boljši za predsednika od tretjerazrednega.

 2. Rdeča zvezda pa nas bo rešila, kajne? Gre samo za ohranitev privilegijev in za nič drugega. Res je čas, da se tem “kulturnim” privilegirancem popolnoma “zapre pipico”.

 3. Ikonografija pove vse…

  Sicer pa je bilo udeležencev na demonstracijah več kot polovico manj kot leta 2007….

 4. Glede na fotografije sklepam, da so bile demonstracije dejansko poskus restravracije komunističnega režima.

 5. “Po mnenju predsednika republike Danila Türka so protestni shodi pravi način boja proti krizi in državotvorno dejanje, saj “gre za obrambo socialne in pravne države”. Predsednik republike je ob tem dejal tudi, da sta pri reševanju iz krize potrebni večja postopnost in sistematičnost, pa tudi več pameti; prav zadnje je po mnenju Türka manjkalo pri reševanju krize tako v prejšnji kot tudi v trenutni vladi.” (Vir: RTV SLO).
  Trditi, da so bile te demonstracije “pravi način boja proti krizi in državotvorno dejanje”, se mi zdi skregano z zdravo pametjo. Demostracije so lahko državotvorno dejanje le v primeru, ko oblast ni legitimna oz. temelji na kršenju človekovih pravic. Očitno s to izjavo predsednik Turk poziva k rušenju vlade (saj je bila glavna poanta protivladna).
  Še to: Predsednik tudi pravi, da je dosedaj primajkovalo pameti. Glede na to, da je on del politike že pet let (pri treh vladah), je govoril tudi o sebi.

  Mislim, da bi zgornja izjava akulanega predsednik adržave zahtevala poglobljeno analizo kakšneg adobreg astrokovnjaka. Pričakujem, da bodo novinarji v soočenjih predsednika Turk apodrobno spraševali o njegovi izjavi (po mojem izredno sporni izjavi)

  • Vse kar pripomore k padcu škodljive in slabe vlade, je državotvorno dejanje. Predsednik ima seveda prav.

   • Uaaaau, rx170 zelo modra misel ! Le kako si to pogruntal !?! A si ti tudi na demonstracijah nosil rdečo zvezdo !?! :):) (Ne odobravamo takega napada na osebo – Administrator)

    • Dragi admin – lepo da ne odobravate “tak” napad na osebo. Zdaj mi pa povejte ali odobravate tak napad na celotno vlado, kot je zapisan v obeh postih rx170: Škodljiva in slaba vlada ter kriminalno nesposobna vlada !?! Te navedbe xr170 so vsega obsojanja vredne, da pa niti ne omenjam ikonografije demonstracij ki je popolnoma nesprejemljiva za Slovenijo in Evropo v današnjem času. Ali se spomnite kdaj je padel Berlinski zid !?!.

     • REsnica boli?

      Sicer pa je Ivan Janša sam povedal svoje mnenje o vladah; ki jim podpora pade pod 25% in njihovi usodi v demokratičnih državah. Ne tako dolgo nazaj. On je pa rabil, da pride na Pahorjeve številke ubogih 8 mesecev.

     • Kdo pa pravi, da je Slovenija demokratična država? Kar se tile mene: podporo je izgubil tisti hip, ko je dal davkoplačevalski denar bankirjem (dokapitalizacija NLB). To je čista kraja in to je zmogel tudi Pahor …
      🙁

     • Uaaaaau, lej…lej trije nezmotljivi rdeči kralji, torej vas boli resnica da je vaš čas že zdavnaj mimo. Tovariš rx170 ali je ta cifra vaš IQ !?! čestitam…čestitam, visoko ste priplezali ! :):)

     • rx170, tebe boli, ker ni na oblasti tvoj führer Jankovič, ki pa je dokazano slabši od Janše.

      Janševa vlada je dobra, kriminalno nesposobni Jankovič pa k sreči ni na oblasti.

      A si izgubil del borčevskih privilegijev?

 6. Komunizma ne boste vrnili v središče EVROPE saj ne boste imeli komu krasti in jesti, ker ne boste imeli komu vzeti in vas je lahko sram, da po 21 letih po priboritvi svobodne demokratične Slovenije še nosite sovražne in jalove simbole. Delali bi pa bi znali ceniti in spoštovati.

 7. “Dobro” postavljen fotoaparat, ki se izogiba ptičje perspektive nam kaže sliko, ki z dejanskim številom udeležencev sindikalističnega mitinga nima kaj veliko skupnega. Zaradi spretno postavljenih transparentov ozadja niti videti ni mogoče. S takimi fotografskimi namenoma slabo pripravljenimi fotkami so v vseh rdeče barvnih trobilih zlahka našli pot k pretiravanju. Danes dobrih 20.000 dodajo, leta ’89 so jih pa prav toliko odvzemali.
  Vzeto skupaj je sobotni miting sindikalne, upokojenske in še partizanske druščine zraven popoln neuspeh organizatorjev mitinga, ki proti vladnim naporom, da se ustanovi slaba banka uporabijo prav vsako orožje pa naj stane kolikor stane.
  Kar se pa Türka tiče bom pa njegovega PONIŽUJOČEGA poraza zelo vesel, oditi bo moral tja kamor sicer sodi, na odpad.

 8. Vse kaže, da so bile te demonstracije uvod v strmoglavljenje te resnično škodljive vlade. Čas je, da tudi Slovenija doživi svojo oranžno revolucijo!

  • Mene zanima, v čem je škodljivost te vlade. Namreč, razlika je, če nekdo natančno in argumentirano pojasni, kaj je narobe s to in ono vlado, nekaj drugega pa je, če je vlada moteča zato, ker ni prave politične barve. Takrat je njeno škodljivost mogoče “dokazati” z nekaj floskulami o neoliberalizmu.

   Kolikor se spomnim, se je tudi za prejšnjo govorilo, da je škodljiva, pa takrat ni bilo zaslediti takih demonstracij. Naključje?

   • Bile so demonstracije in bili so referendumi. Vlada je zaradi tega odstopila. Bile so predčasne volitve. Halo?

    Mogoče bi moral dejansko poslušati tiste govore včeraj, ko so govorci očitali vladi, da nikogar ne posluša. In so imeli prav, ker je bil Janšev edini odziv na protest več tisočih samo en ad hominem tvit. Jebite se, po domače.

    • Kar sam se jebi.

     Pravilen odgovor Janše na štrukljev sovražni govor.

     Sindikalisti so protestirali samo zato, ker ni na oblasti Jankovič.

     Nič niste znali povedati o tem, zakaj naj bi bila vlada škodljiva. Saj se še pogajati nočete.

     • Jankovič, ki naj sicer kar ostane v svoji dosedanji godlji, je prišel na protest proti sebi in tudi govoril s protestniki. Janša je poslal tvit.

     • Kakšne neumnosti pišeš v svojem obupu. Jankovič, da je prišel na protiest proti sebi?

      Ne. Jankovič je prišel na protest proti vladi. Sindikati protestirajo, ker je na oblasti napačna vlada, ne pa zarai česar koli drugega.

     • V mislih sem imel en drug protest med njegovim prvim mandatom. Nanj je sicer prišlo samo enih štirideset ljudi, ki so bili hkrati tudi butci, a je vseeno bil pomemben

    • Gospod Mietzsche,
     prvič slišim, da je prejšnja vlada odstopila zaradi referendumov in demonstracij. Mi lahko poveste, kdaj je bilo to?

     Kolikor mi je znano, je do predčasnih volitev prišlo, ker je ena koalicijska stranka izstopila. O tem je nedavno govoril tudi dr. Lukšič.

     • Ja, verjetno se je to zgodilo zato, ker je vladi šlo tako super in ker njena kredibilnost ni bila povsem spodkopana. Zakaj bi pa stranka upokojencev izstopila iz vlade zaradi takšne malenkosti, kot je pokojninska reforma in z njo povezan referendum

     • Vlado sta zrušila Kresalka in Golobič. V stilu – če sta onadva osrana, naj trpi še Pahor.

      In smešno. Kresalka je bila ves čas v kontaktu s stricem iz ozadja Kučanom in Golobič tudi, pa se jima je zgodila taka sramota. Golobiču Ultra, Kresalki pasja afera.

 9. Če je Janša tako odgovoril, potem je ravnal prav. Koga naj posluša !?! Poglej tisto ikonografijo in se zamisli nad tem. Leto 1945 je že zdavnaj mimo, strici in tete pa z Jankovičem na čelu so godni za smetišče zgodovine, da o sindikalistih niti ne govorim. Sramota za Slovenski narod.

  • V bistvu je bila tam tudi drugačna ikonografija in je predstavljala veliko večino. To lahko vidiš celo s teh fotografij, pristranskost gor ali dol. Dekan AGRFT je imel lep govor. Prisotni so bili predstavniki univerze. Mogoče bi moral Janša poslušati njih.

   Heh, Kučan je vsaj hodil po otvoritvah in na kulturne prireditve, Turk in Janša pa samo likvidirata vse živo prek Tweeterja. Ampak ja, osemdeseta in devetdeseta so že zdavnaj mimo

   • Bogi, zdaj so pa vsi ostali krivi, ker je komunajzerska ikonografija zasenčila tista dva nekomunajzerska plakata.

    In Semolič in Štrukej sta tudi tako tulila, da sta zasenčila enega nepomembnega govorca z AGRFT – čeprav njegov govor ni bil ne lep, ne pameten.

    Vsi so demonstrirali za svoje privilegije. In univerzo so predstavljali le levaki, ki spet ščitijo svoje interese.

    Ti pa se prestavi v realni svet. Preko twiterja se ne da likvidirati. Imata pa pravico biti kritična do sindikalnih škodljivcev.

 10. VSE je uperjeno proti ukrepom sedanje vlade , GORENAKU ! Celo g . PESEK se je prelevila v prvovrstno “udbovsko ” zasliševalko !

  ALI JE KATARINA KRESAL -SENICA odstopila , ko so huligani demolirali hram demokracije , figo je !

Comments are closed.