Demonizirani zborovalci

3

Avtor: Matevž Tomšič. Vir: Siol. Kdor je mislil, da je več kot dvajset let po koncu enopartijskega režima pravica do javnega izražanja mnenj postala v slovenski javnosti nekaj samoumevnega, bo moral na podlagi dogajanja okrog javnih manifestacij ob “kulturnem prazniku” to svoje prepričanje temeljito pretehtati. Odločitev Zbora za republiko, da tedaj organizira svojo manifestacijo, je namreč izzvala silovit revolt t. i. “ljudskih vstajnikov”, ki so svoj dogodek načrtovali na isti dan, ter njim naklonjenih politikov in medijev. In nastopila je sistematična demonizacija “politično neprimernih” zborovalcev. Tako so začeli deževati očitki o omenjenem shodu kot “nedostojni provokaciji”, o uvajanju metod Slobodana Miloševića ter o tem, da za njim v resnici stojita Janša in SDS, ki na ta način nič manj kot “napovedujeta voljno svojemu narodu”.

Vse to je še enkrat več pokazalo na sprevrženost dominantnega javnega diskurza. Tisti, ki organizirajo miroljuben dogodek in pri tem upoštevajo zakonsko predvidene procedure, so prikazani kot provokatorji; tiste, ki niso prijavljali svojih protestov, na katerih smo bili priča nasilju, pa se predstavlja kot borce za svobodo. Eni imajo pravico do izražanja svojih mnenj, drugi pa ne. In kar je še posebej absurdno, o Janševi domnevni strahovladi in miloševićevskih metodah Zbora za republiko besedičijo ljudje, kot je vodja zadnje predsedniške kampanje Danila Türka, torej podpornik politika, ki je kot predsednik države odlikoval nekdanjega šefa komunistične tajne policije in ki je razglasil povojne poboja za “drugorazredno temo”. S strani takšnih zveni zavzemanje za demokracijo in človekove pravice kot navadna farsa.

Če kaj v današnji Sloveni spominja na čase Miloševićeve Srbije, je to podoba medijskega prostora, predvsem forma mentis dominantnih medijev. Ti so po svoji politični instrumentaliziranosti, ideološki zadrtosti in agresivnosti močno podobni tem, kar sta bila tedaj srbska državna televizija ali pa dnevnik Politika. Spomnimo se, kakšnega zgražanja sta bila l. 2008 deležna predvolilna brezplačnika Ekspres in Slovenski tednik. Bila sta sicer vse prej kot zgled kakovosti, ampak v čem sta recimo Dnevnik ali Mladina manj enostranska in navijaška? Prvi je tako te dni objavil bombastično novico, kako da so predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada popolnoma “raztrgali” vladni koncept “slabe banke”. Ta informacija se je izkazala za povsem izkrivljeno. Predstavniki teh institucij so resda izrazili določene dileme in pomisleke, nikakor pa niso zavrnili samega koncepta. Le-tega namreč mednarodna politična in finančna skupnost podpira. Kar naši osrednji mediji pravilom zamolčijo.

V takšni situaciji imamo opraviti s sprevračanjem resnice, s sprevračanjem vrednot; opraviti imamo s tem, kar je Vaclav Havel poimenoval življenje v laži. Ko oportunisti nastopajo kot načelneži, prevaranti kot poštenjaki, lažnivci kot resnicoljubi. In tisti, katerih ravnanja so deželo pripeljale v krizo, kot njeni rešitelji.

Vir: Siol


3 KOMENTARJI

 1. Tudi ob tem razmišljanju veljajo trditve Draga Jančarja:

  “Lepo bi namreč prosil, da poleg pravice do molka upoštevamo in toleriramo tudi visoko pravico do – svobode misliti drugače. Kot posamezniki, ne kot kolektiv in ne kot bratje. Kajti samo individualizem ustvarja, to veš enako dobro kot jaz, univerzalni jezik lepote in etike. Kajti, če smo kolektiv in bratje, ki vsi enako mislijo, potem ponavljamo francosko jakobinsko definicijo bratstva: La fraternité ou la mort! Nemci so jo, čeprav v rimani obliki, izrazili še nekoliko bolj bratsko in bolj trdo: Und willst du nicht mein Bruder sein, so schlag ich dir den Schädel ein. Kar v proznem prevodu pomeni:
  Če nočeš biti moj brat, ti razbijem glavo.”
  Drago Jančar, Delo, 30. 3. 2012

  http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/drago-jancar-dragi-ivo-svetina.html

 2. Meni se od vseh pokvarjenosti slovenskih ‘osrednjih’ medijev zdi najbolj pokvarjeno zamolčevanje uspehov Janše in njegove vlade, na kar opozarja tudi g. Tomšič. Če pogledam čisto po človeški plati – Nekdo trdo dela, od jutra do večera, in to za nas, mi pa mu nenehno podtikamo afere in ga na vse mogoče načine oviramo in onemogočamo, da bi nam pomagal. Če ne prej, bi morali biti zdaj že vsakomur jasno, da smo Slovenci in Slovenija talci skupine ljudi, ki ‘se dobro poznajo’ še iz prejšnjega sistema. Groza me je, ko na ulici in v trgovinah poslušam male ljudi, kako je za vse zlo kriv Janša. Krivi so pedofilski župniki. Jaz se v prvi vrsti sprašujem, kako lahko človek dovoli samemu sebi, da nekdo z njim tako manipulira. Drži pa, da je pisanje naših medijev cepljeno s človeškimi napakami in zmotami (hudobija, nepopustljivost v lastnem prepričanju, privoščljivost, uživanje v tuji nesreči ipd.) neka sila brez milosti. Naši ‘osrednji mediji’ so v bistvu satanov uradni list.

 3. Gospod Lucijan imate prav. Glavna napaka nasih pritivcev je, da mecejo vse politike v isti kos, predvsem JJ. Pri nas mrgoli od nezadovoljnih in frustriranih znancev iz sosedove ulice, katerim ugaja, ce se lahko cez koga povisujejo, ki stoji visje. Sicer pa so ravno tako delali tudi s Peterletom, dokler ni vrgel puske v koruzo in se umaknil v Brusel. Primitivci ne premorejo nobene sebevidnosti, zato tudi ne premorejo priznat nobenih napak. To so taksni tipi, ki nimajo nobenih grehov, ceprav ze trideset let niso bili pri spovedi. Najlazje je iskati bruno v tujem ocesu. Primitivci uzivajo, ce morejo najti primernega gresnega kozla. JJ je zanje taksen kozel. Locili so ga od njegove stranke in ga napadajo direktno kot posameznika. To je ista taktika kot pri volkovih in hijenah, ki zrtev, ki je veliko vecja kot oni osamijo; potem se zagrijejo vanjo, dokler ne pade skupaj. Se bolj nagnusno je, kadar taksni svetohlinci sinfajo cez Cerkev. Ne bodo se lotili papeza, ker je predalec in previsoko ampak se spravijo na kaksnega, pridnega delovnega zupnika, ki gara kot konj in je stokrat boljsi od njih. Ce je bil dalec naokoli eden izmed duhovnikov pedofil, morajo potem vsi zaradi tega trpeti. Ceprav je znano, da jih je v primerjavi z drugimi institucijami menda manj kot za eno promilo. S tem blatijo celotno Cerkev in skodijo sebi in svojim otrokom. To so najgrsi grehi proti ljubezni do bliznjega. Edino pozitivno pri tej butalsko-slovenski burki obdolzevanja pa je to, da JJ kljub temu ne morejo odzagat. Ceprav so se vsi zarotili proti njemu, JJ znova splava na povrsje kot da ni bilo nic in naprej gara bolj kot vsi pravicnezi. ki stalno pogrevajo staro corbo. Zato pravim Janez, trda buca, sreca, da te imamo. Ne daj se jim. Vztrajaj do konca, tudi ce padajo preklje z neba. Dokler imamo taksne ljudi, Slovenija se ne bo propadla.

Comments are closed.