Demokracija: Vlado pozivajo k streznitvi

13

Poslanci opozicijskih SDS in SNS so na vlado in vladno koalicijo naslovili poziv k ponovni vzpostavitvi socialnega in političnega dialoga.

Opozarjajo na povečanje državnega dolga iz šestih na 13 milijard evrov ter števila brezposelnih iz 60.000 na 120.000.

Tudi bančni sektor po njihovih navedbah ne deluje zadovoljivo, plačilna nedisciplina je dosegla dramatične razsežnosti, število insolventnih podjetij pa je doseglo “zgodovinski rekord”.

/ … /

Pri tem opozarjajo, da so vse tri opozicijske stranke v tem mandatu predlagale nekaj sto konkretnih protikriznih ukrepov, ki so bili zavrnjeni. Z dveletno zamudo pa sedaj vlada razpravlja o enakih rešitvah, ki pa bodo zaradi spremenjenih pogojev in poglobljene krize imele bistveno manjše učinke.

/ … /

“Streznite se. Poglejte se v ogledalo in se vprašajte, ali je to, kar počnete, res razvojna prioriteta Slovenije? Je to res skrb za blaginjo državljank in državljanov,” sprašujejo vlado in koalicijo opozicijski poslanci. Poudarjajo, da bo breme, ki ga s takšno politiko prelagajo na naslednje mandate, zgrmelo na vse in za daljši čas pod sabo pokopalo ustavne določbe o pravni in socialni državi.

/ .. /

“Pričakujemo razumen odziv, sicer nam ne bo preostalo nič drugega, kot da izsilimo predčasne volitve ter tako skrajšamo agonijo propadanja ter zavarujemo našo gospodarsko in socialno prihodnost,” so poslanci SDS in SNS še zapisali v poziv, ki so mu priložili tudi svoje podpise.

Več: Demokracija

13 KOMENTARJI

 1. Največja opozicijska stranka je že trezna.

  Je pa očitno, da gre komunajzerjem v nos, da jo tako histerično napadajo.

 2. Opozicijske stranke nam ne bodo zapustile miljarde dolgov, ki bodo pokopali naše gospodarstvo za naslednjih petdeset let.
  Vsi Slovenci, bi morali zahtevati odstop, ne samo streznitev te vlade

 3. Veteranka, povsem napačno razmišljaš!

  Gre predvsem za to, da je država res v godlji, ampak tudi po krivdi opozicije, predvsem SDS. Namesto da bi pripravila kakšen alternativni program, najprej privleče ven arhive, grobo napade predsednika države, sedaj pa nekaj javka, ker so jo mediji napadli. Oprostite, ob tako otročji opoziciji se pa sedanji vladi ni treba bati izgube oblasti, tudi če državo še tako zafura.

  Ravno zato sem tudi napisal, da se mora najprej opozicija strezniti, ker tudi sama nosi velik delež odgovornosti za to, kar se sedaj dogaja! In če bo gospod Janša dal dober zgled politične kulture, bi bilo vse skupaj malo drugače. Tako pa imamo na voljo dve slabi izbiri, ena je na oblasti in druga v opoziciji.

 4. Veteranka, poslušaj to budalo od Mencingerja.

  Gospodarska rast, še posebej visoka, je slaba. Še slabša je, če se zgodi pod Janševo vlado.

  Presežek je pa itak nekaj nezaslišanega.

 5. Janez seveda spet laže.

  Opozicija, še posebej SDS je že nekajkrat naredila alternativne predloge, pa jih je levica zavrnila samo zato, ker so Janševi. So bili pa mnogo boljši predlogi, kot jih je vlada sploh kdaj sproducirala – kaj šele realizirala.

  Seveda tudi krivdo vali na napačnega. Zanj ni kriv Türk, ki je žalil žrtve v hudi jami z drugorazrednimi, odlikoval zločinca udbovca… Zanj je kriv Janša, ki opozoril na te svinjarije – in temu pravi grobi napad na tretjerazrednega precednika.

 6. Glej, Ančka, bodiva iskrena. A je SDS kdaj pohvalila kakšen dober predlog vlade? Jaz se tega ne spomnim. Kolikor sem doslej spremljal, je SDS brezkompromisno spljuvala vsak predlog vlade, vsak ukrep. Kasneje pa je na dan prišla s čim zelo podobnim in se hvalila, češ mi nekaj predlagamo, pa nas vlada ne posluša.
  Takšna drža je daleč od konstruktivne opozicije, za kar se ima SDS. K sreči je vsaj SLS nekoliko pametnejša.

 7. Glej janez, bodi iskren. A si ti kdaj pohvalil SDS? Nisi.

  Opozicija je pohvalila vse dobre stvari, ki jih je sprejela vlada. Žal pa so bile to res malenkosti (vsaj pri tej vladi), pri Drnovškovi vladi je bilo boljše.

  SDS ni prišla s podobnim predlogom na dan, ampak z boljšim. Vlada nikoli ni predlagala nižjih davkov, SDS jih je. Za gospodarstvo je SDS predlagala boljše, čeprav zelo blage ukrepe.

  Je pa vlada višala trošarine, Križanič je hotel nekajkrat uvesti še en davčni razred.

  Če pa misliš, da je pokojninska reforma, ki jo je SLS podprla, dobra, se pa motiš. Še vedno ima iste hibe, le delovna doba bo daljša.

  SDS je konstruktivna opozicija, le vlada je destruktivna.

  Sploh se je pa zdajšnja vlada v prejšnjem mandatu obnašala še hujše – popolnoma destruktivno. Zminirali so dobre reforme (z mobiliziranjem vsega živega – medijev, sindikatov), potem se pa izgovarjali, češ, da so opozicija in je to njihovo delo in so oni imeli večino v parlamentu.

  Levica ima sedaj dejansko udobnejšo večino kot Janševa vlada, pa nič ne naredi.

 8. Ančka, lahko je s tujim tičem po koprivah mahati. In lahko je dajati predlog za nižje davke. Zelo všečno za ljudstvo. Ampak kaj to prinaša? Manj denarja v proračun! Od kod pa misliš, da dobivamo otroške doklade, pokojnine itd.? Najbolje, da ukinemo vse davke in tudi nehamo graditi in obnavljati ceste. Nisi brala v Svetem pismu “Cesarju, kar je cesarjevega”? Torej, najlažje je ljudi farbati z odpravo ali zmanjšanjem davkov, ker se niti ne zavedajo, kaj to prinaša.

 9. Mene pa zanima, katere reforme v parlamentu pa je predlagala Janševa vlada in jih je opozicija potem blokirala z referendumi?

 10. rx170, ne sprenevedaj se. Janševa vlada je predlagala dobre reforme, potem so pa mobilizirali vse živo, da so reforme zrušili.

 11. Janez, pričakovan odziv. Torej, vse, kar bo predlagala SDS, bo slabo. Celo nižanje davkov – ob dejstvu, da smo najbolj obdavčena država na svetu.

  Še tega ne veš, da nižanje davkov v Sloveniji zaradi učinka Lafferjeve krivulje prinese več denarja v proračun.

  Sicer je pa država itak preveč potratna in tudi pri socialnih transferjih bi lahko privarčevali. Če bi vlada znižala davke, ne bi bilo potrebno toliko otroških doklad, pa še marsičesa. To je že pretežko od tebe, ker to zahteva drugačen pogled na svet kot socialističen.

Comments are closed.