Demokracija: Perković in Mustač obsojena na dosmrtni zapor

10

Sodišče v Münchnu je nekdanja pripadnika jugoslovanske varnostne službe Josipa Perkovića in Zdravka Mustača, ki so jima sodili zaradi sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca Stjepana Đurekovića v Nemčiji leta 1983, obsodila na dosmrtni zapor.

Nemško tožilstvo je Perkovića bremenilo, da je načrtoval in organiziral umor Đurekovića, Mustača pa, da je kot takrat nadrejeni Perkoviću naložil, naj načrtuje in organizira umor, ki se je zgodil v bavarskem mestu Wolfratshausen nedaleč od Münchna leta 1983.

Tožilstvo je za dvojico zahtevalo dosmrtno zaporno kazen, obramba pa je zahtevala njuno oprostitev. Perković in Mustač sta bila po osamosvojitvi Hrvaške tudi visoka uradnika hrvaških obveščevalnih služb.

Perkovićev odvetnik Anto Nobilo je v sklepni besedi izpostavil, da ni bilo enega samega dokaza proti Perkoviću, ter zahteval, naj ga oprostijo po vseh točkah obtožnice. Povedal je, da je Nemčija obrambi zavrnila vpogled v arhiv, ker je, kot je dejal, Đureković bil sodelavec nemške varnostne službe (BND).

Med drugim je dejal, da so jugoslovanske varnostne sile v 70. in 80. let prejšnjega stoletja sprožile preventivne napade na emigrante, ki so načrtovali in izvajali teroristične napade na takratno Jugoslavijo, kar je primerjal s sodobnimi ameriškimi protiterorističnimi akcijami.

Perkovićevi odvetniki so med sojenjem večkrat poudarili, da izjave nekaterih prič kažejo, da za umorom Đurekovića stoji nekdanji jugoslovanski notranji minister Stane Dolanc, ki je umrl leta 1999.

Več lahko preberete na demokracija.si.

10 KOMENTARJI

 1. Končno po dolgem času ena dobra novica.

  Udba je že 10 let prej na vsa odločilna mesta postavila svoj kader. Novi razred. Ki jih prepoznamo po tem, da so kot stiropor stalno na vrhu in niso nikoli nič dobrega naredili za družbo, podjetje,…

  Čakam še na obsodbo številnih slovenskih udbovcev. Vsak 5. Slovenec je delal za UDBO. Vsak 2.je bil ovaduh. Večina “družbene nadstavbe” (sodstvo, šolstvo, zdravstvo, politika, birokrati, mediji) je ostala komunistično organizirana s komunističnimi kadri.

 2. Res, dobra novica. Pri nas se na vse kriplje trudijo mediji, da jo čimbolj utišajo. Nobenega komentarja, nič.

 3. Ne vem, če bo pri nas kakšna obsodba vodilnih udbovcev. Menda so pri nas ta dejanja, konkretno tudi politični umori, že zastarala. V Nemčiji in Avstriji niso. Ampak iz Salzburga so novice, da je tožilstvo menda odstopilo od pregona morilcev Stjepana Crnogorca. Če prav razumem, ker ni dokazov, da je umorjen; ker ni trupla.

  Po mojem bi slovenska sodišča, kakršna imamo, na dosmrtni zapor prej obsodila Omerzo in Leljaka ( ki zadeve razkrivata) kot vodilne udbovske zločince.

 4. Milanović je neprestano ščitil udbovce. Lex Perković.
  Podobno je v Sloveniji kjer jih ščiti takisto slovenska politična levica v spregi s “svojim” sodstvom..
  Lahko se reče, če ne bi bilo EU bi ta dva ne bi bila nikdar obsojena. Torej obstaja upanje, da bodo preko Münchna kdaj obsojeni tudi slovenski udbovci kar bi bilo zelo koristno za Slovenijo.

  • Ne morejo jih kar tako obsoditi, recimo zaradi dejstva, da so bili udbovci. Obsodijo jih seveda lahko le ob trdnih dokazih, da so sokrivi za konkreten politični umor.

  • Predvidevam, da ne bomo nikoli zvedeli, kje so umorili Stjepana Crnogorca in kje je pokopan. To je njihovo pravilo – zarota molka, ki se je držijo slovenski likvidatorji in udbaši nepreklicno, tudi pri drugih ljudeh.

   Saj svojci ne vejo niti, kje so pokopani recimo Lambert Erlich, Narte Velikonja in druge žrtve komunistov. Niti tega jim v svojem brezčutju in sadizmu ne privoščijo, da bi jim naskrivaj anonimno sporočili, kam so jih zagrebli.

 5. Milanović ni Kučan, ker bi mu drugače uspelo. Lex Perković je bil zelo nespreten poskus. Avtoritaren, brezpraven, skratka, nevreden komentarja. Bi pa Kučan gotovo kaj bolj zvitega pogruntal. Če so naši z menda napol uničenimi arhivi dobili pohvalo sodnikov za sodelovanje, potem ni kaj za reči. Naši komunisti so nepremagljivi.

 6. Ha, v Nemčiji je Breivik očitno ne bi tako zlahka odnesel.

  Res v naših medijih je to kratka novica. Vseeno lahko upamo, je ta razpoka znanilec lokalnih tektonskih sprememb.

 7. Obsodba obeh udbašev je v resnici tudi obsodba zločinskega totalitarnega komunističnega režima, zato se to pri nas potiska pod preprogo. Saj moč sedanjih naših oblastnikov izhaja prav iz teh zločinov.

  Za umore večinoma hrvaških emigrantov je med najbolj odgovornimi Kučanov mentor Stane Dolanc. Sami sebe ne bodo preganjali in obsodili, zato je malo možnosti, da roka pravice dosegla tudi slovenske udbaše.

  Predvsem bi pa vse komunistične zločine moralo procesuirati domače sodstvo, ki ga pa za enkrat še vedno kontrolira udbaško omrežje.

  • Potreben je nek dogodek, da bi se začele stvari premikati. Na primer dolgotrajen miren protest, referendum …

Comments are closed.