Demokracija: O Rudniku in Termoelektrarni Trbovlje

11

Zadnje čase vse dneve poslušam o stanju v podjetju Rudnik Trbovlje Hrastnik d. o. o.. Mnogi časopisi, internetni portali in televizijske hiše skoraj vsakodnevno poročajo o nevzdržnem položaju, v katerem so se znašli zaposleni, ki niso pravočasno prejeli svojih plač. Njihova skrb za zaposlene v rudniku je resnično neizmerna! Skrajno nenavadno pa je, da nihče od novinarjev ni izpostavil dejstva, da v rudniku že več kot eno leto sploh ne kopljejo premoga! Nihče se ne vpraša, kaj ti ljudje sploh delajo za svoje visoko nadpovprečne plače! Kaj je 250 rudarjev delalo celo leto 2013, če niso izkopali niti enega kilograma premoga? Odgovor zaposlenih bi bil, da so celotno leto delali na zapiralih delih v rudniku. Vendar tako imenovana »zapiralna dela« v rudniku trajajo že neverjetnih 10 let! Davkoplačevalci smo v tem času za zapiralna dela plačali že preko 200 milijonov evrov, kar je absurd brez primere! Nihče od novinarjev do sedaj ni vprašal, zakaj ta dela že davno niso gotova in kaj se je za ta denar naredilo?! Prejšnja leta, ko se je še izkopaval premog, je bilo v rudniku zaposlenih še cca 500 delavcev, od katerih jih je del izkopaval premog, del pa jih je delal na zapiralih delih. Očitno je torej, da se je bolj malo delalo, saj ni bilo nikomur v interesu, da bi se tako imenovana zapiralna dela sploh kdaj končala. Knapi bi še naprej zelo dobro živeli in prejemali svoje visoko nadpovprečne plače v neto znesku cca. 1600 evrov, čeprav sploh več ne kopljejo premoga. V podjetju pa bi se še naprej izdatno kradlo – nedavna izredna revizija v podjetju je pokazala vrsto nepravilnosti pri poslovanju. Vse to pa bi še naprej financirali davkoplačevalci, saj je vlada že podala predlog, da se tako imenovana zapiralna dela podaljšajo do leta 2018 in da je potrebno za to nameniti dodatnih 45 milijonov evrov!

Podobno absurdna situacija je v podjetju Termoelektrarna Trbovlje d. o. o.! Po trditvah njihovega lastnika HSE elektrarna vsak mesec ustvari v primeru delovanja 1,5 milijona evrov izgube – v celem letu torej cca 18 milijonov evrov! Izgubo so ustvarjali tudi v preteklih letih, vendar jo je vseskozi pokrivala država v obliki subvencije za odkup premoga od Rudnika Trbovlje Hrastnik in višjih odkupnih cen električne energije, ki jih je moral plačevati HSE. Mesečna izguba v višini 1,5 milijona evrov pomeni, da vsak zaposleni v tej elektrarni ustvari cca 8500 evrov izgube! Njihove plače pa so vseeno vseskozi med najvišjimi v Sloveniji! Poleg tega imajo zaposleni v elektrarni še kup dodatnih ugodnosti, o katerih lahko zaposleni v gospodarstvu samo sanjajo: poceni letovanja v njihovih objektih, sindikalni izleti v tujino, zabave, športne igre, izobraževanja… itd. Po izjavah HSE naj bi bila elektrarna zaradi nerentabilnosti do 15. Avgusta v tako imenovani hladni rezervi – torej ne bi obratovala. Delavci bi bili tako pol leta doma. Seveda pa bodo vseskozi še naprej prejemali svoje visoke nadpovprečne plače. Vsekakor lahko tako v naslednjih tednih pričakujemo še dodatno medijsko ofenzivo in izjemno zaskrbljenost za usodo zaposlenih.

Več lahko preberete v Demokraciji.


11 KOMENTARJI

 1. In to niti en novinar in niti en medij ni objavil. Tu je šlo za popolni nateg davkoplačevalcev. Kakšne ovce smo v tej državi, tudi če se trudiš da ne bi bil, te pa z zakonsko prisilo in centralno planskim odločanje posredno nateg…jo.

 2. To je dediščina miselnosti iz prejšnje države, ko ni bilo pomembna produktivnost in učinkovitost

 3. Ponovno pa se nihče vpraša in ne zahteva, kdo je odgovoren za takšno nezdravorazumsko gospodarjenje na račun državljanov.

  • kdo? Centralno planski regulatorji ( birokrati in mafija, ki jih vodi). Kdo pa birokrate nadzira v njihovem vsemogočnem kontroliranju, reguliranju, vodenju gospodarstva. Nihče. Zato se tukaj vedno normalni birokrati spridijo, postanejo pokvarjeni. V tem loncu birokratske oblasti pa poteka neusmiljena negativna selekcija. Na vrhove splavajo največji psihopati in pokvarjenci. Slovenski socializem je že tak: koalicija psihopatov. Vsi so ostri sovražniki RKC ( npr. “Cerkev mora biti revna!”) in prostega trga, tujih investicij in ZDA. Tu so ključne točke identifikacije socialistov.

  • Kdo je odgovoren?

   Državljani Republike Slovenije. Imeli smo priliko prekiniti s to socialistično-komunistično vizijo gospodarstva pa smo volili stare prekaljene komuniste, da nas popeljejo v bodočnost.

   Zato pa je, kar pač je.

 4. je pa potrebno pohvaliti vlado glede prerazporeditve 45 rudarjev v Rudnik Velenje, kar bi se moralo zgoditi že zdavnaj in še v večjem številu.

  • Spet širjenje socialističnega razmišljanja, ko se nihče ne vpraša, ali tista luknja v Velenju sploh potrebuje te rudarje …
   🙂
   Gospod Svitase, ne zamerite! Saj imamo vsi oprane glave s šamponom “Eviva comunismo”!

   Opomba: stroka pravi, da tista luknja v Velenju sploh ni premogovnik … ni vsak kamen premog …
   🙂

 5. Menim, da je zadeva bolj premišljena in organizirana, kot se zdi na prvi pogled. Režimskim šefom naše kontinuitetne demokrature po vseh zadnjih dogodkih pri nas namreč ne kaže dobro. Zmanjkuje denarja, Bruselj pritiska, začele jih bodo iskati tuje pollcije, zahodu je vedno bolj jasno, kaj se dogaja. Rudarji so vedno predstavljali klasični proletariat in delovni razred, za to je bilo naročeno 571im, da razplamtijo čustva volilnim ovcam, ki naj spoznajo, kako potreben nam je demokratični socializem, ki ga propagirajo nove leve stranke, kajti PS in SD so se rahlo diskreditirale tudi v očeh levih volilcev. Tako bo dosegljiva dvotretinska zmaga in zlahka kontinuiteta dosedanjega režima ter celo temu ustrezne spremembe “buržoazne” ustave in vse, kar lahko iz tega sledi.

 6. Na to, kar je opozoril Sarkazem, sem tudi sam pomislil, ko sem pismo bralca prvič bral. Ker gre za državni kolhoz, skozi katerega se steka veliko davkoplačevalskega denarja v "črno luknjo", je povsem razumljivo, da ne gre za klasično gospodrsko družbo, pač pa za politični zavod, ki ga lahko "strici iz ozadja" zlorabljajo, da bi novoustanovljenim socialističnim strankam omogočili nove glasove.
  Prav zato je dobro, da je nekdo opozoril na resnično ozadje dogajanja. Nenormalno je namreč, da se zapiranje rudnika vleče tako dolgo. Verjetno je nekomu v interesu, da se to dogaja.

Comments are closed.