Demokracija: Nagrajen film J. Možine v Džakarti

9

Celovečerni film Televizije Slovenija o Pedru Opeki – dobrem prijatelju, ki ga je režiral Jože Možina je te dni zmagal kot najboljši dokumentarec na Mednarodnem filmskem festivalu (International Film festival for Peace, Inspiration and Eqality) v Indoneziji. Ob tem je slovenski avtor prejel tudi nagrado za odličnost za najboljšega režiserja dokumentarnih filmov. Slavnostne podelitve podelitev 6. septembra so se poleg nekaterih ministrov indonezijske vlade udeležili najpomembnejši predstavniki tamkajšnje filmske scene.

Po nagradah in nominacijah v ZDA, Kanadi, Franciji, Italiji in Indoneziji je to nov uspeh slovenskega dokumentarnega filma, ki nakazuje smer bodočega razvoja. Ta je v odlični zgodbi in režijskem pristopu, ki je domišljen tako, da prepriča tako gledalce kot strokovnjake. Na slavnostni podelitvi v Džakarti so Pedra Opeko imenovali nova mati Tereza, posebej pa so izpostavili aktualno globalno sporočilo filma, ki podira rasne in verske predsodke. Indonezija je namreč s 240 milijoni prebivalcev največja muslimanska država na svetu, osrednji lik slovenskega filma pa je katoliški misijonar, ki se je na Madagaskarju z neverjetno požrtvovalnostjo spopadel z revščino in s smetišč ter ulic rešil že več kot 23 tisoč brezdomcev.

Več: Demokracija

9 KOMENTARJI

 1. Povsem zaslužena priznanja!

  Zanima me ali je pri nas dobil ta film najvišje priznanje in če ne, zakaj ne.

 2. ker film pri nas ni dobil nagrade pomeni, da v naši kulturi odločajo tisti, ki ne pospešujejo kulture, ampak pospešujejo tisto, kar je v nasprotju s kulturo.

 3. Zanimivo je, da levi časopisi niso objavili mednarodnega uspeha tega filma.

  Povsem očitno je, da se tudi v kulturi še vedno ravna tako kot v prejšnji totalitarni državi. Uspešen je bil lahko le tisti, ki je imel partijsko knjižico.

  Takšno ravnanje pa je povsem nasprotno s poslanstvom kulture!

 4. Kot sem enkrat že napisal: Možine mi je škoda, ker svoj uspeh pri filmih vnovčuje na moralno zelo vprašljiv način – kot nekakšen neuradni piarovec SDS.

 5. Sandi je tako zaslepljen komunajzer – da bi bil primeren za koristnega idiota v Severni Koreji.

  Torej, ni važno, ali je sposoben, ali ima dobre filme. Važno je le, ali je komunajzer ali ni. In če ni, v ga Sandi ne mara.

Comments are closed.