Demografska luknja

7

Avtor: Jože Bartolj. Ko sem sestavljal koledar današnjih prireditev mi je pod roke prišlo tudi povabilo Svetovnega slovenskega kongresa, kjer bo danes ob 18. uri nastopil strokovni svetnik na Inštitutu za narodnostna vprašanja Janez Stergar. Njegovo predavanje nosi naslov: Ali bo za Slovence spet veljalo »Samo milijon nas je …«?

Kaj naj bi to pomenilo? Ob povabilu so zapisali tudi nekaj izhodišč predavanja in ob teh sem se pošteno zamislil…

„Slovenska javnost se pogosto zgraža zaradi raznarodovalnih pritiskov in upadanja rabe slovenskega jezika in narodne zavesti pri rojakih v sosednjih državah ter v izseljeništvu. A sedaj v nobeni državi delež in število tistih, ki se izjavljajo za Slovence po narodnosti, ne upada tako močno kot prav v matični državi slovenskega naroda. V Sloveniji delež narodnostno opredeljenih Slovencev pada že vse od konca druge svetovne vojne, in sicer od 97.00 % leta 1948 prek 90,77 % leta 1981 na samo še 83,06% leta 2002. V obdobju samostojne slovenske države pa je med popisoma leta 1991 in 2002 naglo upadlo tudi absolutno število Slovencev in sicer od 1.689.657 na 1.631.363 ali za 58.294 duš, v povprečju torej vsak dan za 14.5. Se sploh kdo zaradi tega vznemirja? Ali je treba in je mogoče karkoli zoper to usihanje storiti?“

Ti podatki so me pretresli. V Sloveniji trenutno živi več kot dva milijona prebivalcev in številka narašča. Slovencev pa je vsako leto 5300 manj…, toliko več nas namreč umre, glede na število rojstev. Trenutno je slovenski jezik še skupna povezovalna enota, ki pa je v določenih gospodarskih družbah s tujimi lastniki, že izrinjen.

Če se naša oblast nad temi podatki ne bo zamislila in nekaj ukrenila se nam ne piše nič dobrega. Ali lahko od nekoga, ki se je k nam priselil in doma govori v svojem maternem jeziku pričakujemo, da bo za slovensko kulturo in ohranjanje slovenske identitete naredil toliko, da se bo ohranila? Močno dvomim.

In zdaj smo že pri varčevanju in nesrečnih ukrepih, ki bodo najbolj prizadeli prav družine z več člani. Tiste družine torej, ki bi lahko zgoraj opisani trend obrnile navzgor. Kdo bo ekonomistom in uradnikom razložil, da je vsak otrok, ki se ne rodi, žebelj v krsti slovenskega naroda?

7 KOMENTARJI

 1. Hudo je to slišat. V 20 letih po osamosvojitvi se nam je nataliteta prepolovila! Še nobenemu narodu na svetu se kaj takega ni zgodilo. Treba se bo zelo zamislit kaj se nam dogaja. Mislim da je pred nami še hujši padec. Rast števila rojstev v zadnjih letih je namreč spremljala hudo povečanje povprečne starosti mater s prvim otrokom na 28 let! Težko čakam podatke za lansko leto.

  Komunizem je največja kontracepcija.

 2. V nekih bukvah, zelo, zelo starih, menda kar krepko starejših od starozaveznih Judov, piše nekaj o tem … če ne razlikuješ dobro – slabo oz. zlo, izgineš …

  Kaj resnično mislite, da odločitev Slovencev: “Komunisti so v redu!” nima posledic?

 3. ZDRAVKO , lepo si končal !
  Je pa tudi res , da nam prirastek pada , čim je “odpovedala ” kmečka mati , ki mora biti poleg mame tudi gospodinja , pa knjigovodkinja itd…TE SO BILE NOSILKE NAŠE NATALITETE , mestne dame pa negujejo rajši štirinožce , na račun otrok !

 4. Gospod Kaktus,
  ste v razmišljanju upoštevali možnost, da je kmečka mati imela veliko otrok zato, ker so bili zastonj delovna sila?

 5. ALfe, možno, morda verjetno in zato zelo žalostno. Mi pa res slovenski gospodar deluje v tem duhu: zasužnjil bi lastne otroke! In ko na to pomislim, si rečem, samo komunisti so zdravilo za kaj takega.

 6. ALFe , otroci na deželi so odraščali na svobodi , v trdem kmečkem v okolju, so tudi povečini delavni , krepki in skoraj nikoli problematični ! V mestih , blokih , pa so mehkužci, prostorsko omejeni , kar se odraža tudi mentalno !

 7. V blokih se lahko odraščajo samo sužnji. Kapitalizem zasužnjuje z McDonaldsi in trgovskimi centri, čemur se lahko tudi upreš, proti blokom in institucionalizirani propagandni vzgoji pa otrok nima šans.

Comments are closed.