Delofehtarji

0

Avtor bloga Kavelj 22 piše o dnevniku Delo izpred leta ali dveh, potem naprej o Süddeutsche Zeitung, na koncu pa se spet vrne k Sobotni prilogi Dela. V zadnjem delu zapisa pa opiše kako si časopisna hiša prizadeva pridobivati naročnike:

In kot, da telefonsko fehtanje ni več dovolj, je v ponedeljek pozvonilo pri vratih. Na sam državni praznik. Pred vrati stoji možakar srednjih let, zunaj je čez 30 stopinj, on pa začne z istimi besedami, kot glasovi prek telefona. Ali smo zadnjič dobili petkov izvod, ki so nam ga brezplačno vrgli v nabiralnik. Kaj pa vem, ne spomnim se. Ali nas ne bi zanimal vikend paket? Ko sem povedal, da nikakor ne, je padla standardna ponudba za Nedelo. Itak, da ne. In potem je sledila še zadnja ponudba, najnikakršnejša do zdaj – nekakšna vikend ponudba sobotnega Dela, Nedela in Slovenskih novic. Seveda sem odklonil in dal vedeti, da ne bom naročil ničesar, pa četudi lahko dobim Maybacha za 690 EUR. Itak, da sem ostal prijazen, človek pač opravlja svoje delo. In to še pri +30 stopinjah. Na praznik.

Logiko sem seveda razumel. Bil je praznični dan, napovedane pa nevihte in nalivi. Itak, da so vsi doma in hajd, dajmo namesto po telefonu, nadlegovat v živo. Je težje reči “ne”. Morda so celo pridobili kakšnega upokojenega naročnika, težavne situacije, v kateri se je znašel naš nekoč največji in najvplivnejši dnevnik, pa seveda ne bodo rešili. Kot če bi šli s helebardami proti jedrski bombi. Očitno je, da je vodilnim v naši največji časopisni hiši že odzvonilo, zvoni jim le še v glavi. Sicer pa nič novega, to so vse politično mešetarirani kadri, ki jim je “out of the box thinking” bil izbit iz glave, še preden so jih imenovali, že takrat, ko so se namesto za svobodnega duha odločili za politično klečeplazenje. Kar itak velja za ogromno večino vodstvenih struktur v od države obvladovanih podjetjih. Ali ni nenavadno, da od vseh silnih vodilnih v Petrolu, Delu, Telekomu, Adrii, Aerodromu, Zavarovanici Triglav in podobnih podjetjih ni še nihče naredil omembe vredne kariere v kakšnem zasebnem podjetju?

Več: Kavelj 22