Delo: L. Peterle o Peinkiherju – To so spomini za sedanje politične potrebe

50

»Če je Peinkiher imel kaj pomembnega za povedati, bi moral to v bran države storiti precej prej. Da to počne šele zdaj, postavlja pod vprašaj njegovo verodostojnost,« se je evropski poslanec, v času osamosvajanja pa predsednik vlade Lojze Peterle, odzval na trditve nekdanjega vodje vojaške obveščevalne službe Antona Peinkiheja v intervjuju za Delo, denimo o prepočasni in celo napačni reakciji oblasti na agresijo takratne federalne vojske.

Peterle je zjutraj na tiskovni konferenci ocenil, da so to spomini za »sedanje politične potrebe«, ko je mrtev nekdanji nekdanji premier Janez Drnovšek, Janez Janša in Tone Krkovič pa sta v zaporu.

»Ne bom se ukvarjal z urami in minutami, a če bi takrat spali, se ne bi osamosvojili. Spali smo bolj malo, predvsem pa smo zmagali,« je dejal Peterle …

Več lahko preberete v Delu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


50 KOMENTARJI

 1. »… predvsem pa smo zmagali,« je dejal Peterle.

  Gospod Lojze,
  bodite veseli, da ste se umaknili v EU, kjer imate EU plačo. Dobrotnik iz Njegove je ubit, Grosupeljčan in prijatelji v zaporu, sodniki pa pod rdečo zvezdo slovijo Titov režim … vi pa o zmagi … Bodite no resni.

 2. Glede na dnevno navzočnost Peterleta v medijih je povsem jasno, da gre NSi v vlado.
  Prej sem ga spoštoval, v zadnjem času pa je velikokrat razočaral. Zelo nizka se mi zdi njegovega ktritika duhovnika, ki je podprl Janšo (“volite tistega, ki je v zaporu”). Kot svojo poštenost je navedel primer drugega duhovnika, ki je s “prižnice” podprl njega (Peterleta), kar je Peterle prav tako ocenil kot poseganje Cerkve v dnevno politiko.

  G. Peterle, nekateri volivci nismo več tako naivni, da ne bi opazili velike razlike med obema podporama. Ker niste neumni, nasprotno,, zelo inteligentni ste, bi bilo res čudno, če ne bi vnaprej predvideli različni medijski reakciji in učinke na volivce med obema primeroma. Medtem ko se je ob primeru z Janšo stresla Slovenija, za vašega nihče ni vedel (izvedeli smo šele iz vaših besed). Še enkrat: ob vseh vaših političnih izkušnjah bi bilo skoraj otrošje verjeti, da niste mogli vnaprej predvideti kakšna bo reakcija na vašo kritiko duhovnika.

  Skratka, vaše ravnanje ni pošteno, je eden od številnih nožev NSi v Janševem hrbtu.

 3. Vzvišenost Peterleta je v nebo vpijoča. Izjav sploh ne komentira, ampak ga napade osebno, ad hominem, ali kako bi se že reklo.
  Res kot pravi Lucijan, NSi očitno snubijo v vlado takole odzadaj. Bojim se da bodo nasedli. Novakova sploh. Jao, jao. 🙂 To bo svetovna vlada.

 4. Mainstreamovski mediji nenehno napadajo SDS kot nedemokratično. Jan.šo imenujejo fi.rer in podobno. Zakaj se to počne?

  V ozadju te gonje je zmeraj strah, da bi se zgodila sinhronizacija z volilno bazo tudi pri NSi, kajti le to v resnici predstavlja težavo posttotalitarcev, mednje pa mainstreamovski mediji (že po definiciji) sodijo. Volivci NSi so večinsko namreč enako nasprotni totalitarnim idejam (tudi, denimo, t.i. črpalkam tipa “državna srebrnina”, “nacionalni interes”) kot volilvci SDS, programska različnost med NSi in SDS je tu subtilna, a dovolj pomembna, da prehajanje med strankama ni nekaj običajnega. Eni in drugi nosimo v sebi globok občutek za “našo” stranko, obenem pa oboji tudi dobro vemo, da imata obe stranki dejansko pravico krojiti politično usodo Slovenije, ne da bi se med seboj pretirano “grizli”. (Medsebojni napadi vedno delujejo barabinsko tako za ene kot druge pripadnike.)

  Ta uvod je zato, da pojasnim svoj uvid v Peterletovo aktivnost v mainsteamovskim Delu (pred tem je bilo enako z Novakovo in Mladino). Oba medija sta v teh primerih izrazite desinhronizacije voditeljev, oz. najpomembnejših predstavnikov njim neljube stranke z lastno bazo – mirne duše pozabila na vse zamere in nasprotovanja. Neskrupulozno se jima dobrikata, pretehtavata njune misli in izjave, vprašanja so dobrohotna, ustvarja se vtis spoštljivosti. Medija pač obvladata situacijo, dobro vesta, da razžaljeni ljudje potrebujejo ravno to in se radi dajo ujeti v past.

  Trenutno je zgodba seveda zelo jasna: Pred Evropo bi bil Cerar brez NSi komajda kredibilen s svojo koalicijo, zato je potrebno NSi potegniti v vlado za vsako ceno. Po moje bodo ponudili NSi zelo veliko. Ker znajo, ji bo že s tem podtaknjen virus. Levica dobro ve, da je teža neke stranke vseeno sorazmerna volilnim rezultatom, čeprav so v Sloveniji vse te stvari še posebej problematične. Če torej dobiš več, kot ti pripada, si že avtomatično slab. Ta “moralni” kiks se bo potegnil na plano, ko bo čas za to. Me zanima, ali bo NSi vsaj s pomočjo nižjih politikov v stranki to spregledala ali ne. Govorjenje Peterleta in Novakove je pač desinhrono do onemoglosti in seveda oportuno mainstreamovski “velikodušni” ponudbi. Če stranka ne bo spregledala, pa ji je za privoščiti, da stori to svoje judeževsko dejanje in pristane tam, kjer je njeno mesto, torej da njeno vodstvo pristane tam, ne njeno članstvo in volivci. Bo pa to hud udarec za njeno članstvo in volivce.

  • Če Cerar N.Si res podeli gospodarsko ministrstvo, notranje ( ali zunanje) + zdravstvo, potem smo res v Absurdistanu ( pojem, ki ga je danes uporabil Žiga Turk).

   N.Si je tretirana ( recimo danes Kerčmarjeva na POP TV) kot da so oni dobili 21%, SDS pa 5,5% in ne obratno. Kaj 21%, tretirajo jih kot da so zmagovalna stranka in naj se Cerar samo priključi njihovemu programu. 🙂

   Pazite, program, ki je dobil 5,5% naj usmerja državo. Norišnica. Socialni inženiring. Kot bi rekel Perović, oni bi “rulali” državo, procenti in logika gor ali dol. 🙁

   p.s. Če N.Si uresniči svoje povsem nerealistične ideje o nižanju DDV, trošarin in o socialni kapici, obljubim, da se obrijem na balin. 🙂 Pa se še nikoli nisem v življenju, ker mi je odurno.

   • Čim bolj naj se NSI proda. Seveda je za te bleferje ena solidna stranka v vladi vredna nekajkrat več.

    In kaj predlagate SDS zavistneži – da naj vam plača pri tem transferju 90% socialistični davek???

 5. Ko sem na strani NSi prebral “bombico”, da bojda nekateri člani NSi obtožujejo Hojsa in Dolinarjevo za izgubo volilnih glasov, ker sta sodelovala na Prešernovem trgu – sem spoznal, da vodstvo NSi intenzivno dela na zamegljevanju svojega, z volilvci komajda usklajenega ravnanja. Ne samo, da sem prepričan, iz več izkušenj izpred desetletij tudi dejansko vem, da običajen pomladnik noče in ne more stlačiti v podzavest totalitarnih svinjarij, pa če je v NSi ali v SDS ali celo kot prenekateri moralen kmet tudi v SLS. Ergo: član, ki bi kalkuliral, kot je zapisano na internetni strani, ne more biti pomladnik. Če je kakšen član to res izjavil, gre zagotovo za “pomladnika”, če je to izjava seveda za prisebnega človeka. Z drugimi besedami, NSi operira s profano totalitarno propagando. Žalostno.

  Pa še stavek z moralnega aspekta, v sveti jezi, kot bi rekel morda Tone Kuntner. Ali se vodstvo NSi sploh zaveda svoje globinske protipomladne podlosti? V katastrofalnih razmerah za SDS, je SDS vseeno dobila 21 poslancev, oni pa v ultra idealnih razmerah zanje, z zaprto konkurenco (po njihovo)- komaj piškavih pet poslancev. Se ne bojijo sodbe?

  • Mogoče si malo preveč pokroviteljski do volilnega telesa N.Si. Ko jim pripisuješ, da oni razmišljajo drugače od tega, kako nastopa njihovo vodstvo. Zakaj bi jih potem volili?

   Mogoče bolje poznaš volilno telo stare SKD. Ni nujno, da je to isto volilno telo, kot je bilo včeraj od Bajukove stranke in danes Toninove. Mislim, da je korektno reči Toninove- profesorica jezikov po mojem pleše, tako kot ji njena mladina reče.

   Kaj bi Toninu in amigosom pomladno volilno telo? Oni so si našli svojo politično tržno nišo z boljšo perspektivo. Kučan in klapa bojo vedno na njihovi strani, tudi če zaenkrat potiho, ker bi glasna podpora za zdaj še škodila. Na svoji strani imajo večino medijev. Pri Financah in navezi Slak-Kerčmar-Traven je to posebej očitno. Na svoji strani imajo ultra-liberalne ekonomske ideologe. Na svoji strani imajo vse več podjetnikov in kapitala- ker je najlepša muzka za njihova ušesa slišat ideje o nižjih davkih ( pa četudi so ob tem proračunskem primanjkljaju povsem nerealne.)

   A misliš, da njih pomladna stvar, slovenska osamosvojitev, vprašanje komunističnih in udbovskih zlodel in odgovarjanje za zločine, da jih izvorna krščansko-demokratska ideja in podobne obrobnosti kaj ganejo?

   Phhhhh, taki bi se prodali za karijero marsikomu. Ne samo komunistom in liberalcem. Arest njihovega konkurenta Janše, ne glede na to, kako v temelju krivičen, jih seveda samo veseli. Če ni jasen dokaz to, kako so besni na škofe in katoliške duhovnike, ki so se za Janšo zavzeli, potem ne vem, kaj je.

   • Ali misliš, da si NSi želi živeti v nekakšni slovenski Potemkinovi vasi? Vse je mogoče. Sam še vedno ne verjamem, da bi njihovi volilci res hoteli živeli svoje krščanstvo (katolištvo) na takšen zlagan način. Torej menim, da ob sedanjem vedenju vodstva stranke preprosto trpijo. Ker pa pojem pomladnik ni muha enodevnica, ampak intimna orientacija prisebnega slovenskega človeka, in Nova Slovenija je avtohton del njegove politične organiziranosti (en del), ni mogoče (tako kot pri levem kvazi demokratično – političnem falsifikatu) le preprosto iti drugam, ko ga vodstvo lomi. Zato njihovi volivci še vedno volijo NSi z napako vred.

    • Ne samo da ste pokroviteljski do politikov NSI in volivcev NSI, tale portal Časnik postaja pravi klon Demokracije in Reporterja. Sedaj pa dajmo namesto teh ime notri imena SDS politikov in SDS volivcev – pa dobite nazaj mero s kakšrno tožite in obsodite po komunističnih vzorcih obnašanja.

     Na portalu Časnik sploh ne more zalaufati debata o realnih vzrokih največjega volilnega poraza “desnice” in po vzrokih, da v Sloveniji edini komunistični državi, ki ni naredila korakov v smeri tranzicije ( sodna, medijska, predvsem pa privatizacija), ker je imela na desni same socialiste v politiki, ki takoj razvodenijo vsako resno gospodarsko reformo kot sindikati ali Kučanovi vojaki. Podpisani avtorji se samocenzurirajo, zanje velja več resnic ali Cerar-Bratuškova aritmetična sredinskost v tej nenormalni kloaki – in Bog ne daj, da nekdo reče, da je največja stranka kriva za poraz, njen volilni štab in predvsem njen voditelj.

     Kajti večina desnih volivcev gre raje k tisti stranki, ki je močnejša, agresivnejša. V resnici pa je aktivnostno ta stranka non-stop v leru – če gledamo kakšne reforme bi morala narediti. Zato jo danes mainstream mediji in rdeča mafija tako podpira s kritiko in negativiziranjem – da bi ja vse ostalo tako kot zadnjih 25 let. Polno prepirov za oslovo senco ( ki sicer bazirajo na vrednotah) s ciljem, da se nikoli nič resnega ne premakne.

     • Ne vem, res ne vem, kaj bi ti rad od Janše?! On je realnost. On in SDS sta realnost. Kdor hoče tretjo pot naj ustanovi svojo stranko.
      Nimaš pa pravice od Janše zahtevati, da stori samomor. Tako kot levica v bistvu zahteva od celega SDSa, kolektivni samomor.

 6. Stvari v NSi izgledajo približno takole:

  NSi pred evropskimi volitvami: “Evropskega komisarja naj predlaga tista stranka, ki bo zmagala”

  Jožef Horvat (NSi) po evropskih volitvah: “Evropskega komisarja naj predlagajo stranke SDS, NSi in SLS”

  Lojze Peterle (NSi) po evropskih volitvah: “Ni politične možnosti, da bi lahko evropskega komisarja predlagale pomladne stranke”

  3 krat, trikrat drugače.

 7. Da, značilnost NSija je zelo lepo opisana z besedami, ki so sicer iz nekega drugega vica: “Mislijo eno, rečejo drugo, naredijo tretje in to narobe.”

  Skratka, te volitve so bile pogreb demokratične pomladi v smislu socialnega tržnega gospodarstva oziroma klasičnega liberalizma na krščanski osnovi …

 8. Hm ne vem.
  Kot sem že napisal v enem drugem prispevku: meni se pa zdi vstop NsI v vlado dober.
  Če bi ga strateško izkoristili, za krepitev desnice na terenu.

  • Mene trenutno bolj kot vlada (ki ne bo dolgega veka) skrbita “ustavni” 2 tretjini v parlamentu, ki gotovo ne bosta hoteli zamuditi zgodovinske priložnosti za posamezne “popravke” zakonodaje (družinske, etične, ideološke ipd. teme). Ob dvajsetini prejetih glasov pa tudi ni realno verjeti, da bi NSi-ju v vladi poklonili tolikšen pomen, da bi lahko brez težkih kompromisov s svojo usmeritvijo brez bojazni vstopila vanjo.

   Glede NSi (tako kot ugotavlja Anthon – glede čuta pripadnosti volilne baze) pa tudi upam, da se bo našla skupina pogumnih, odločnih, SVOBODNIH (od Udbe, “stricev” in vsakršnega ozadja) in neupogljivih državljanov – kristjanov, ki bodo peljali stranko krščanske demokracije naprej, pa “magari” (oz. najbolje) naj začnejo povsem na novo. Čimprej. Načela in vrednote niso nekaj, kar menjuješ kot spodnje perilo in niti kot sezonsko garderobo.

   Po svoje pa je vprašljivo, koliko je pravzaprav trdne krščanske volilne baze. Žal pri nas zaradi ostre ločnice, ki jo v veliki meri pogojuje odnos do krščanstva/katolištva (v povezavi z dogajanji zadnjih 70 let), ne moremo drugače, kot da se vsaj z nezaupanjem in določeno distanco ograjujemo od nekaterih (bi rekla kar: od večine) strank. Pokojni župnik je tik pred smrtjo žalosten “ugotavljal”, da je pokončnih kristjanov mogoče le 3 % – pred tem je dolga leta govoril o “Izraelovem ostanku” (1/12).

   • Tudi ti 2/3 sta bolj kot ne 6/9, tako da me ne skrbi da bi jim karkoli uspelo. Niti tisto osnovno, torej samo vodenje vlade.
    Rokc, nič strateškega jim ne more uspeti. Levica želi NSi samo zato da bi legitimirali hudo načeto legitimnost volitev in vlade same. NSi pa je tako šibka, da bo nasedla na možnost “strateškega” vpliva in krepitve desnice. Samo opekli se bodo. Tudi to ne bo napak. Namreč teh špekulantov na desnici je mnogo, premnogo.

 9. SOCIALNO TRŽNO GOSPODARSTVO – njegova uvedba, problem Slovenije

  1. Temelji socialnega tržnega gospodarstva
  Socialno tržno gospodarstvo je v temeljih svobodna, hkrati pa socialno obvezujoča gospodarska in družbena ureditev. Je “tretja pot” med kapitalizmom in socializmom in se je (posebej v Nemčiji) pokazalo kot najboljši med vsemi izvajanimi gospodarskimi modeli. S kombinacijo načela osebne in gospodarske svobode z načelom socialne izravnave si socialno tržno gospodarstvo prizadeva doseči gospodarsko zmogljivo in socialno pravično ureditev gospodarstva in družbe.

  2. Značilnosti in cilji socialnega tržnega gospodarstva
  Socialno tržno gospodarstvo se sestoji iz tržno-gospodarskih okvirnih redov in socialnih obveznostnih norm. Država ima nalogo ustvariti okvir za red, v katerem se gospodarski procesi lahko odvijajo po eni strani svobodno, po drugi strani pa tudi socialno pravično. S kombinacijo konkurenčnosti, prizadevanja za gospodarske uspehe in socialno zavarovanostjo človeka, kakor tudi za socialno izravnavo in pravičnost si socialno tržno gospodarstvo prizadeva zagotoviti enakost v priložnostih in v napredovanju na temelju dosežkov in lastne odgovornosti.
  Značilnosti in cilji socialnega tržnega gospodarstva:
  1. “blagostanje za vse”:
  – vzpostavitev delujoče konkurenčnosti, cene za dobrine in blago se oblikujejo glede na ponudbo in povpraševanje na tržišču, kakovost in potreba odloča o ceni; temeljno načelo: stroškovno ugodno in ustrezno množično povpraševanje.
  – svobodna gospodarska iniciativa za ustanavljanje in razvoj podjetij: podjetniki morajo izkazovati pogum in pripravljenost za tveganje in delo; svoboda trgovanja,
  – zagotovitev pravice do osebnega (podedovanega ali zakonito pridobljenega) zasebnega premoženja v vseh oblikah, tudi v obliki produkcijskega kapitala,
  – svoboda investiranja za podjetja in zasebnike, to pomeni naložbe na temelju načel potrošnje in donosov, kjer mora biti korist vseh sodelujočih v ospredju,
  – svoboda vseh državljanov pri potrošnji, torej svobodno odločanje, ustrezno nagnjenju in finančnim zmožnostim nakupa potrošnih in uporabnih dobrin (svobodno odločanje potrošnikov),
  – pospeševanje gospodarske rasti z investicijami v uspešno izvozno gospodarstvo, z visoko produktivnostjo,
  – prizadevanje za polno zaposlenost delovno sposobnih državljanov (najvišja možna stopnja zaposlenosti v državi)
  – pravična razdelitev dohodkov.
  2. Socialna varnost socialna pravičnost:
  – maksimiranje družbenega bruto proizvoda kot gospodarske podlage za financiranje socialne varnosti državljanov,
  – s svobodno izbiro poklica in delovnega mesta, možnost pridobitve kvalifikacije, fleksibilnost in možnost napredovanja. Nujno: kvalificirana izobrazba (dualni sistem med šolo in poklicem), kakor tudi možnost izobraževanja v podjetjih in zunaj njih za izobraževanje kvalificiranih strokovnjakov. Poklicna kvalifikacija je kapital in močno soodloča glede konkurenčne sposobnosti podjetja in narodnega gospodarstva.
  – Skupna družbena odgovornost delodajalcev in sindikatov, torej tarifnih (in nikakor ne socialnih) partnerjev za reševanje večine vprašanj gospodarske in socialne politike. Pri tem sta najpomembnejša koalicijska svoboda in tarifna avtonomija. Sem spadajo sklepanje tarifnih pogodb za ustvarjanje pogojev za plače in delo, sodelovanje in soodločanje v obratih, kakor tudi izgradnja delujočega sistema socialnega zavarovanja, kamor spadajo: pokojninsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje brezposelnih, nezgodno zavarovanje v okviru samouprave, kar pomeni, da delodajalec in sindikat skupaj, kot partnerja, sodelujeta v upravljanju socialnega zavarovanja zaposlenih,
  – politika tarifnih partnerjev (delodajalcev in sindikatov) mora biti vgnezdena v splošne ciljne usmeritve gospodarske in socialne politike,
  – socialno partnerstvo med delodajalci in sindikati pomeni aktivno sodelovanje v interesu vseh udeležencev (delodajalcev – podjetnikov in delojemalcev – sindikatov; stavke in izključevanja so skrajno sredstvo delavske borbe v izjemnih situacijah);
  – socialna izenačitev s korekturo gospodarskih procesov v doseganju rezultatov (progresija davčne tarife);
  – enakost v primerih, začetih na temelju državnih ukrepov socialne politike, pospeševanja družine, pospeševanja stanovanjske gradnje, pospeševanja izobraževanja;
  – oblikovanje premoženja za široke sloje prebivalstva s spodbujanjem varčevanja, soudeležbe delavcev v obratih, soudeležbe delavcev na proizvodnem kapitalu gospodarstva itd.;
  – obsežno socialno varstvo na temelju pokojninskega zavarovanja, zavarovanja brezposelnih, zdravstvenega zavarovanja, socialne podpore itd.

  3. Zagotavljanje stabilne vrednosti denarja:
  – z neodvisno centralno banko z instrumentarijem denarne politike (količina denarja, obresti, politika odprtega trga, kreditiranja itd.), z neodvisno kreditno politiko (omejevanje kreditov) za vzdrževanje stabilnosti valute in ukrepi za ohranjanje kupne moči denarja na temelju denarne politike, ki se orientira po gospodarskih zmogljivostih in produktivnosti slovenskega gospodarstva (magični štirikotnik: polna zaposlenost, gospodarska rast, stabilnost vrednosti denarja, zunanjetrgovinska izravnanost);
  – stabilizacijska politika za državni proračun z omejevanjem izdatkov (povečanje izdatkov le v višini realne gospodarske rasti);
  – tarifna politika usmerjena v produktivnost ( plače), ki jo izvajajo delodajalci in sindikati (tarifni partnerji);
  – zagotavljanje plačilno-bilančne izravnanosti in zunanje trgovinske izravnanosti (izvoz/uvoz, bilanca kapitala in storitev).

  Ali to kaj “diši” po “gospodarskem programu” NSi, ki je čisti liberalni “zmazek” Draga Pezdirja, s katerim je na prejšnjih volitvah kandidirala Virantova stranka in prejela manj kot 10 % glasov. Liberalni program tudi v Nemčiji ne privabi več kot 10 odstotkov volivcev, saj mu manjka socialni del.

  • No, tole kopy pastanje stvari o katerih nimaš pojma – na podlagi tega pa pluvanje je beda.

   Ta program se je v Evropi spridil, ker je “tretja” pot.
   Svobodni trg pomeni, da ustvarjalci med seboj zamenjajo ustvarjeno. Socializem pa pomeni, da birokrati z davki poberejo ustvarjalcem skoraj vse in to potem prerazdelijo.

   Danes je vse to zelo izrojeno v Evropi, ker je tistih, ki prejemajo veliko preveč in veliko več kot tistih, ki ustvarjajo. Ni več meril kaj je še socialno. Ker je že skoraj vse parazitsko.

   Glavni problem Slovenije je ta osebna nesvoboda, ekonomska nesvoboda velike večine ljudi v družbi, ki so kot kolektivisitične ovce večni podporniki socialističnih strank. Ob tem pa je hudo pomanjkanje desnih intelektualcev, desnih aktivistov in desnih politikov. V sloveniji že 25 let nimamo desnih intelektualcev in desnih politikov. Imamo pa polno socialistov na “desni”, ki so vedno proti, ko je treba narediti tranzicijo kot so jo naredile vse ostale nekoč komunistične države.

   Slovenske politične stranke do NSIjevega sedanjega programa sploh niso imele solidnih merljivih programov, niti jih njihovi volivci niso nagrajevali ali kaznovali glede na narejeneo.

   Dovolj je zdraharstvo tipa JJ ali Bratušek ali Sašo Peče ali Jelinčič in tip je že kar uveljavljen politik. In potem je že vsak nesposobni “zmernež” tipa Cmerar ali Kučan kar državnih stoletja v Sloveniji.

  • Točno to. To od Pezdirja (Rada, ne Draga), Šušteršiča in učencev je približno gospodarski program FDP ( grof Otto von Lambsdorf ipd.), ne CDU/CSU. Program za okoli 5%. ( Nekje med parlamentarnim pragom in max. 10%)

   To je ” elitistični” program za liberalni del podjetništva, dela bogate elite in meščanstva, tudi dekadentnega ( roza klubi, prostozidarstvo) ipd.

   CDU/CSU ima ljudski program za vse sloje prebivalstva. Na Bavarskem je recimo najviša podpora za njih poleg ruralnih kmečko-gozdarskih predelov tudi v starih (ex) rudarskih krajih.

   Krek se obrača v grobu, ko v njegovem imenu ( v stranki deluje akademija poimenovana po njem) delajo program po meri Škrabca, Kučanovega in Lukašenkovega prijatelja iz F21. 🙁

   • Moj zapis je seveda strinjanje z Ivanom Hartmanom, ne z prepričanim vernikom liberalizma pavlom, ki cel svet, ki ni tak, zmerja s socialisti. 😉

    • Ne se sprenevedati IF: ti si socialist. Ti si SDS socialist.
     dr. Anže Burger, liberalni ekonomist pravi, da so v sloveniji samo rdeči in črni socialisti.

     Težko je kopirati Nemčijo, kjer je 90% kapitala v privatnih rokah z Slovenijo, kjer je 70% kapitala v državno-mafijskio-birokratskih rokah. In kjer v Nemčiji 85% ljudi ceni svobodni trg in kapitalizem, v Sloveniji pa ima 99% do njega sov ražen, socialističen odnos.

     • Ja, if: nisi samo po gospodarskih kriterijih socialist, si tudi po socialoških kriterijih socialist: častiš Firerja, s kolektivom nabijaš po drugače mislečih in jih označuješ za sovražnike.
      Pred volitvami in po volitvah je bila SDSu največji sovražnik NSI, ki pobira za SDSom ostanke. Večino volilnega telesa ne razmišlja. Večina gre raje k JJ, ker bo on nekaj naredil, ker ima večjo stranko in ker se ga rdeči najbolj bojijo. Tri predpostavke, ki pa v nobenem primeru z dejstvi niso bile nikdar podprte.

     • Ne mi grdo podtikat, pavel! Jaz sem za prvenstvo privatne lastnine in tržno konkurenco. Glomazni del gospodarstva v rokah države oz. politike je po mojem prvi vzrok slovenske gospodarske neuspešnosti. Nimam niti nobenih problemov recimo s privatno pobudo v zdravstvu ( privatne prakse, privatne bolnice) in šolstvu ( privatne šole na vseh nivojih) in sem proti slovenskim socialističnim univerzam ( za razliko od vseh slovenskih strank).

      Torej, enostavno ne igraš fair-playa v razpravi.

      Najbrž je razlika med nama, da sem jaz za socialne in ekološke korektive tržni logiki. Podpiram recimo zadružništvo. Finančni sektor, vir izgubljenih tisočev milijard ne le pri nas in nepremičninskega balona, ki je eksplodiral v svetovno krizo, bi potreboval čisto drugačno in rigorozno regulativo. Če se zapleza, bi moral propast, tako kot vsako drugo gospodarstvo ( ne pa da nesramno tlači profite v privat žepe, enormne izgube pa prelaga na navadne državljane).

      Sem za primerne davke ( ne nujno nižje davke), take ki ustvarjajo ravnotežje med individualno in javno blaginjo ob uravnoteženem državnem proračunu. Nižat davke na račun povečevanja proračunskega primanjkljaja je zame neodgovorno. V sedanjih slovenskih razmerah bi bilo skrajno neodgovorno.

      Tržno gospodarstvo je kot zrak, ki se ga diha. Naravno stanje. Ni pa smisel življenja in ne rešuje vseh problemov človeštva. Nekatere celo ustvarja. To je pogled, ki demokratičnega kristjana razlikuje od malikovalcev Adama Smitha. 😉

  • Rado Pezdir je bil prvi državljan Slovenije, ki se je boril proti socialističnim monopolom in zmagal. To je bila tipična socialna Robin Hoodovska zgodba, kako junak rešuje majhne pred monopolističnimi pokvarjenci: elektro državnimi podjetji, ki dvigujejo cene položnic in so zaščiteni na trgu bolj kot sibirski medved.

   Rado Pezdir in resetiranci so na začetku dosegali z DL kar 25% volilnih glasov. Potem se je začelo blatenje SDS na vse pretege po medijih. Tu se kaže dvoličnost SDS: češ, “pa ustanovite svojo stranko na desni – ne pa da se vtikate v nas in nas kritizirate”. SDS ves čas napada sovražno vso svojo konkurenco na desni. Je kot korporacija, ki uničuje svobodni politični trg in ga spreminja v svoj monopol.

   Prav je, da stranke med sabo tekmujejo, da imajo razlike in da tudi sodelujejo kjer lahko, ter da se tudi kritizirajo, če kakšna kaj slabega stori. Tukaj pa ni tega. Saj v stranki SDS sploh ni konstruktivne kritike. Še zdaj ni uspel niti en voditelj odstopiti za poraz na Kosovem polju, kaj šele, da bi stranka javno priznala, kaj so delali narobe, kar so poskusili vsaj pri SLS narediti. Prijatelj, ki je s stisnjenimi zobmi ( to naredijo vsi ki razmišljajo in niso avtoritatarci ali ne ljubijo avtoritarcev) volil SDS, mi je na moje predloge rekel: ” Ja, če gre JJ stran – ja kdo pa bo vodil potem SDS, saj je vse ostalo podn nesposobno!” – Sem vprašal: ” Kdo pa je za to kriv, da se odseka v SDS vse sposobne kadre kot je Romana Jordan ali Žiga Turk in so okrog firerja samo še bivši partijski sekretarji, ki zelo ubogljivo delajo po centralno planskih navodilih, kar delajo že vse življenje in ne razmišljajo s svojo glavo.

   • DL z Virantom ni imela nobenih šans. Sladkobesedni Virant je vse potegnil za sabo v jamo. Tako kot zdaj Cerar. Isto, le celofan je pri Cerarju bolj imeniten kot pri Virantu. Oba pa sta vrhunska socialistična birokrata. Virant je sedaj končno ven iz politike. Bratuškova se je za las izmazala, Cerar bo pa še z visokega padel.

 10. To s Pezdirjem tudi meni ni jasno. Ne deluje mi kot vernik in izpade, da je ateist pisal gospodarski program NSi, in ki ga zdaj vsi občudujejo kot neko remek delo.
  Jaz poznam samo nekaj koščkov in pozdravljam nižanje davkov ipd. Vendar je to le program za 5%, tako da, ko slišim Novakovo, koliko jo kličejo iz gospodarstva in pozivajo da bi šla v vlado… mi je to nekako kot tisti strokovnjaki za arhive…
  To kar piše Hartman je vredu, vendar takoj ko daš to na papir izgubi čar. Zame je bolj preprosto: komur šef ni všeč, naj ustanovi svoje podjetje. Kajti, če je šef hudoben, ga noben sistem ali zakonodaja ne poboljšala.
  In to imamo v sloveniji, hudobija je na oblasti in se hrani že 70 let, da je postala že prava tolsta zver. Denarja je začelo zmanjkovati, zato lahko pričakujemo vse. Miro Cezar bo popravil stvari. To pa je novica. Smo kot babilonsko kraljestvo iz Stare zaveze. Najlepše med kraljestvi, pa je šlo v nič. Kot za nas, nihče ne more verjeti kaj smo naredili iz Švice na Balkanu. V dvajsetih letih.

  • “komur šef ni všeč, naj ustanovi svoje podjetje. Kajti, če je šef hudoben, ga noben sistem ali zakonodaja ne poboljšala.
   In to imamo v sloveniji, hudobija je na oblasti in se hrani že 70 let, da je postala že prava tolsta zve”

   Mislim, da si nehote odgovoril, zakaj je SDS izgubil cca 150.000 volilcev:
   zaradi tega, ker JJ ne dojemajo več kot rešitelja, temveč kot hudobnega vodjo, ki že dolgo ne dela več za skupnost, temveč samo še zase.

   Seveda boš imel takoj pripravljen odgovor, da so za to krivi LE mediji, ker ga neupravičeno črnijo. in LE osdstvo. Sam pa ni nič kriv, da nas kot Slobo Milošević vozi na “desnici” iz poraza v poraz, iz bombardiranja Beograda do “tepihovanja” cele desne Slovenije. Kako le ne spregledate njegove bedne igre?

   • Ne, ne bom imel tak odgovor. Samo ni mi do tega, da bi obsodil JJ. Nimam te pravice.
    Mene je užalil s tablicami. Več ne bom rekel proti njemu.

    • Zdravko: ” Mene je užalil s tablicami. ”
     ====

     …ker bi vi izgubili posel z delovnimi zvezki, a ne? 😉

     • Ne bom ti odgovarjal takole. Nima nič z zvezki, od tablic bi lahko imel kaj. Morda veliko. Tako da si lahko zamašiš g*bec. Demokrat!

     • Zdravko: “…, od tablic bi lahko imel kaj. Morda veliko.”
      ====

      … pa vendar precej manj kot od vsakoletnega tiskanja delovnih zvezkov.

     • A se ti norčuješ? Pa daj si vbit v glavo, nadutež, da imamo ljudje svoje videnje stvari. Nimam nič z založništvom, osel.

   • G. Pavel, jaz bi še naprej rada volila NSi, toda zdi se mi, da prihajam do točke, ko mi vest tega ne bo dopuščala več (če se bodo nadaljevali razni odkloni). Težava bo nastala (če vmes ne nastane kaj novega oz. se staro popravi), ker potem ne bom imela česa voliti – tudi SDS (zaenkrat – mdr. zaradi nekaterih vrednotnih zadev) ne. Bom prihodnjič prisiljena oddati neveljavno glasovnico? Torej: prepričajte nas, da delate dobro – ne zgolj obrambna drža proti SDS.

    • Pavel, imaš približno enako logiko kot Janez Markeš. Najraje bi se razpočil od samega sovraštva do Janeza Janše.

     Jaz sem ti že večkrat napisal, da je JJ, ne bog, ampak zastavonoša naroda, ki potuje iz boljševizma v demokracijo. Če bi Janšo odtranili, se bo kmalu pojavil nov “Janša”, ki bo korak za korakom deležen enakega sovraštva. Lahko bo nov obraz, brez bremena podtaknjenih afer, pa ga bo deležen industrijskega sovraštva. Zasovražil ga boš, brez vsakršnega razloga, tudi ti. Tako kot zdaj, brez najmanjšega razloga sovražiš JJ.

     Vsi smo vedeli, da tranzicija v demokracijo ne bo lahka naloga, toda to, kar se dogaja v Sloveniji, je pravi grozljivi cinizem. Vrh tega cinizma so s strani boljševikov povsem zmanipulirane množice, ki mislijo, da razmišljajo z lastno glavo. Tudi ti misliš, da razmišljaš z lastno glavo. Si pa v resnici povsem zablodil. Zakaj? SDS in Janši kot po tekočem traku očitaš napake, ki jih imajo v še veliko večji meri preostale stranke. Sploh te ne zanima, da je napaka del človeškega življenja, vsaka najmanjša napaka SDS je zate vredna giljotine.

     Poskusi razkaditi meglo sovraštva v svojem srcu, pa boš opazil, da je svet malo drugačen, kot si to želiš (ta želja je vate lansirana).

     • Tukaj me žališ z Markešem, ki je bil dolgo časa JJev tesni sodelavec, celo njegov politkomisar. Markeš ne zna misli urejati in pisati in tudi nikdar ni imel nobene jasne ideološke poti kot jo imam jaz.

      Markeš je pisun, ki ima toliko ideologije kot jo imajo pisuni Demokracije in Reporterja. Pišejo kar jim naročijo. Danes blatijo enega, jutri drugega. Ne gre jim pa, da bi stvari skušali razlagati glede na svojo ideologijo kot Mrkaić, Brščič, Pezdir in še kdo.

      Ne mi polagati, da jaz JJ sovražim. Nikakor ga ne sovražim, ker mu ne želim nič slabe in nič zlega. Celo borim se, da bo izpuščen, ker je krivično obsojen. Bom pa prvi podprl, da sedi, če bodo našli dokaze.

      Ga pa kritiziram in sem jezen na njegove stalne neuspehe, ki so:
      1. ali posledica strašne neumnost
      2. ali posledica dela za nasprotnike

      Pri JJ niso problem napake, problem so njegova zavestna škodljiva in zla dejanja.

      In ja, mislim, da janšisti tukaj na tem forumu res sovražite Novakovo in večino NSI, predvsem pa vsakega, ki si upa kritizirati bedo SDS in JJ!

      Glej nesposobneži (SOCIALISTI) na “desnici” so leteli po mandatu ali dveh: Peterle, Bajuk, Podobnik1, Podobnik2, Šrot, Žerjav, Pučnik. In prav je tako!

      JJ pa kljub številnim porazom in še številčnejšim PIROVIM ZMAGAM na Kosovem polju še vedno “zmaguje” kot je Milošević in ga kolektivno podpirajo v njegovi norosti.

     • Pa še Markeš je sedaj pri drugem gospodarju, pri Golobiču politkomisar in ima zelo dobro plačano sinekuro. Za niti en njegov članek ne bi plačal niti 1€ denarja in menda večina Slovencev tudi ne.

      Jaz pa nimam gospodarja, razen Boga. in nimam politične sinekure, zato lahko dokaj lahkotno kritiziran – medtem ko politični funkcionarji morajo nabijati na forumih za branjenje svojih pozicij, korit. Morda od tod to histerično nabijanje po vseh, zase pa ne zmorejo normalne kritike. Zakaj toliko kolektivne norosti. Ko pa jih dobro zadaneš s kritiko, pa špilajo Žrtev kot Kalimero.

     • “V vrhove treska strela.” Kdor se izpostavi, je na udaru. Kdor pa se postavi proti “starim” silam, gredo nadenj z vsemi topovi. To je dejstvo. Trenutno je “črna ovca” JJ. Ko (če) ga ne bo na vidiku, bodo našli koga drugega. Razredni sovražnik mora biti – drugače pa ga ustvarijo. Nič novega pod (slovenskim) soncem. Sumljivo postane že to, ko začnejo (mediji) hvaliti ali se prilizovati komu z “desne” (to me zadnje mesece bega pri NSi). Pomeni, da je nekje v bližini njihovih mrež (?).

      Desnica pa enostavno nima možnosti uspešnega (so)vladanja: tudi še tako dober program in volja ne moreta nič proti moči “ozadja” in medijskemu linču. Sploh ne v razmerah, ko bi bilo krvavo nujno rezati izdatke (čeprav – sem prepričana – bi že racionalizacija stroškov in poštenost prinesli velik obrat). “Zategovanje pasu” nikoli ni prijetno, vendar (po “gospodinjski” logiki)najbolj hitro učinkuje. Prej ko začneš, manjše so posledice in hitrejše okrevanje.

 11. VOLILNI PROGRAM S KATERIM SE ZMAGUJE V NEMČIJI

  23. junija 2013 sta CDU in CSU sprejeli svoj skupni vladni program z naslovom “Uspešno skupaj za Nemčijo”

  Unija je ponudila državljanom možnost prispevati njihove želje in ideje k volilnemu programu. Pod naslovom “Kaj mi je pri srcu!” je CDU ustvarila internetno stran, z osmimi tematskimi področji, jih predstavila v obliki sloganov in dala možnost vsem interesentom, da so lahko do 30. Aprila 2013 ta tematska področja komentirali.
  Ob tem je na področje celotne Nemčije razposlala preko milijon razglednic, s katerimi je dala možnost državljanom in državljankam, da svoje predloge prispevajo tudi po pošti.

  Ideje, ki jih je CDU prejela so bile s strani ekspertov ocenjene. Iz predlogov je bilo oblikovanih 45 tez. V naslednji fazi oblikovanja vladnega programa so bili poklicani vsi člani stranke, da so teze pretehtali in s svojimi ocenami in komentarji pokazali “kaj jim je pri srcu”. Te ocene so bile vnesene v vladni program.

  Povzetek ključnih sporočil o izbranih temah:

  Davki in finance
  Unija se je v svojem volilnem manifestu zavzela za uravnotežene javne finance. Kako bo svoje volilne obljube financirala, v podrobnostih ni razkrila, razen da se davki ne smejo povečati. Vsi projekti v volilnem programu so finančno opredeljeni.

  Unija meni, da je fiskalna politika Nemčije že na dobri poti: Zahvaljujoč zvezni vladi, ki je omejila porabo, uvedla zgornje meje javnega dolga in z “uspešno gospodarsko in zaposlitveno politiko” povečala prihodke. V prihajajočem zakonodajnem obdobju mora biti sprejet proračun brez novega dolga, začeti pa se mora odplačevati dolg zvezne vlade. Cilj je, zmanjšati skupni dolg države postopoma do največ 60 odstotkov gospodarske uspešnosti.

  Pri temi o davkih, Unija obljublja, da ti ne bodo naraščali, niti se ne bodo zniževali. Unija bo delojemalke in delojemalce ne bo razbremenila z znižanjem davkov in prispevkov, ampak z dvigom plač t.i. “hladno progresijo”, projektom, ki je bil že del volilnega programa za leto 2009. Pri “hladni progresiji« gre za skrivno povečanje davka na podlagi progresivne davčne tarife, ki pride v poštev, ko se dvig plače uskladi z inflacijo, vendar se stopnja davka na dohodek, ne more izravnati s stopnjo inflacije.

  Zoper davčne utaje se bo Unija učinkovito borila in uveljavljala davčne terjatve preko meja nacionalnih držav. To bo dosegla z mednarodnimi sporazumi o izmenjavi informacij. Prav tako mora biti z boljšim mednarodnim sodelovanjem dosežena obdavčitev multinacionalk.

  Za finančne trge bosta CDU / CSU uvedli strožja pravila in skrbela, da bo tudi za njih veljala “soodvisnost med odgovornostjo odločanja in odgovornostjo izvajanja”. Unija si postavlja cilj, da z drugimi desetimi državami iz EU dogovori uvedbo davka na finančne transakcije.

  Energija
  Unija se zavzema za energetski prehod. To je treba izpeljati hitro in dobro premišljeno. Reforma oskrbe z energijo potrebuje stabilne okvirne pogoje. Zato je treba zakon o obnovljivih virih energije (EEG) še naprej razvijati, da se zagotovi zanesljiv okvir za naložbe in načrtovanje. Glede na prejšnja zagonska sredstva bo zdaj potrebno dosegati konkurenčne cene za obnovljive vire energije. Tako se bo zagotovila izgradnja stabilnih širitev električnih omrežij, ki bodo razvijala nove tehnologije za bodočo oskrbo z električno energijo.

  Hkrati morajo stroški energije biti še naprej dostopni potrošnikom in za industrijo, tako da slednja ostane mednarodno konkurenčna. Zato se bosta CDU / CSU oprla na “tržne rešitve lojalne konkurence, odprt dostop do tehnologije in novega tehnološkega razvoja”. Podjetja morajo biti tudi v prihodnje “ciljno” razbremenjena.
  Glede spornega “fracking” postopka (hidravlično lomljenje, je postopek za ekstrakcijo naravnega plina iz kamenih plasti skrilavca globoko v zemlji) pojasnjujeta CDU in CSU: “nevarnosti za ljudi in pitno vodo, je treba izključiti. Za Unijo ima varnost absolutno prednost. ”

  Varčevanje z energijo je ključ do uspeha energetske reforme. Ker pa bo večina energije porabljena v gospodinjstvih, in ker hoče Unija do leta 2020 doseči zmanjšanje porabe energije za 20 odstotkov, porabo energijske moči pa za najmanj deset odstotkov, bo potrebno ljudi bolje informirati o energetsko varčnih električnih napravah, ogrevalnih sistemih in izoliranosti hiš ter zagotoviti spodbude z davčnimi subvencijami za zasebne naložbe v prenovo zgradb.

  Delo in socialne zadeve
  Unija je zavezana k cilju za polno zaposlenost, ki ga je potrebno doseči s “trdim delom, novimi idejami in tehničnim napredkom”. Unija zavrača zakonsko določeno minimalno plačo, vendar je naloga politikov, da ustvarijo pogoje, tako da imajo vsi ljudje priložnost na spodobno plačo. Zato so delodajalci in sindikati zakonsko odgovorni, da na področjih, kjer ni tarifne pogodbe, določijo tarifno minimalno plačo.

  S tem, da stanovanja ostanejo še vedno cenovno dostopna, bo Unija deželam dala pravico do omejitve na območjih s tesnimi stanovanjskimi trgi, da pri ponovnem najemu obstoječih stanovanj lahko povečajo najemnine največ za deset odstotkov nad lokalno primerljivo višino najemnin. To pravilo ne velja za najemnine v novih stavbah. Unija želi izboljšati tudi učinkovitost stanovanjskega dodatka, tako, da bo znesek koristi in stanovanjskega dodatka prilagojen razvoju obstoječih najemnin. Njen cilj je tudi krepitev gradnje socialnih stanovanj, kjer zvezna vlada podpira dežele pri tovrstni gradnji.

  Družina
  Unija bo spodbujala zakonsko zvezo in družino, zlasti zato, ker sta temelj naše družbe. S posebno davčno stopnjo za zakonce želi dopolniti z družinsko davčno stopnjo, v kateri bodo vključene tudi davčne olajšave za otroke in se dviguje postopoma do ravni za odrasle. Hkrati je treba povečati otroški dodatek in dodatek za otroka.

  Družine morajo imeti čim večjo svobodo izbire pri oblikovanju otroškega varstva. Torej bo unija dala ljudem več svobode pri oblikovanju starševskega dopusta, ki bi ga uvedli kot delni starševski dodatek in bi ga lahko koristili do 28 mesecev. CDU in CSU poudarjata, da lahko starši uveljavijo pravico do kraja otroškega varstva za otroke med dvanajst in 36 mesecev. Starši, ki ne dajejo svoje otroke v drugem in tretjem letu v javno financirano varstvo otrok, imajo pravico do dodatka za nego od 1. avgusta 2013. Hkrati je treba nadaljevati s širitvijo centrov za dnevno varstvo. Zvezna vlada je deželam, dodelila dodatna sredstva v višini 580.500.000 € in letne donacije za operativne stroške v višini 75 milijonov EUR.

  V prihodnosti se bo Unija zavzemala za družino pravičnejši delovno okolje. Torej naj bi se staršem olajšala vrnitev z delovnega mesta s skrajšanim in polnim delovnim časom. CDU / CSU načrtujeta tudi uvedbo ” varstva starih staršev”: Delovno aktivnim starim staršem se bo dala možnost, da svojo delovno aktivnost prekinejo ali zmanjšajo, da bodo lahko skrbeli za svoje vnuke.

  Unija se izrecno zavezuje, da bo podpirala ustavno zahtevo do zakonske zveze in družine, vendar hkrati zavrača “diskriminatorno obravnavo drugih oblik partnerstva, tudi istospolnih partnerstev”.

  Zdravje in nega
  CDU in CSU bosta zagotovili, da bodo imeli v prihodnosti vsi ljudje v Nemčiji dostop do dobre zdravstvene oskrbe, ne glede na njihove prihodke, starost ali zdravstveno stanje. Za to, bosta ohranili obstoječi sistem zdravstvenega varstva z zakonskim in zasebnim zdravstvenim zavarovanjem. Koncept nacionalnega zavarovanja zavračata. Po njunem mnenju je zasebno zdravstveno zavarovanje, nepogrešljiv del zdravstvenega sistema. Reforma zakonskih skladov zdravstvenega zavarovanja je stabilizirala sistem in prispevke. V prihodnje bo potrebno zdravstvene zavarovalnice, katerih rezerve večkrat presegajo zakonsko določene obvezne rezerve prisiliti, da vrnejo premije svojim članom.

  Tudi na podeželju bosta CDU in CSU zagotovili lahko dostopno oskrbo z zdravniki in bolnišnicami. Za to bosta, povečali privlačnost poklica hišnega zdravnika. Tudi drugi zdravstveni poklici morajo postati bolj privlačni, kar bo doseženo na primer z možnostjo za nadaljnje usposabljanje in razvoj nadaljnjega poklicnega izobraževanja. Za zagotovitev zdravstvene oskrbe na redko poseljenih območjih, bo potrebno izgraditi sistem telemedicine.

  Na področju nege bolnikov bo Unija postavila v središče dostojanstvo nege in človečnosti pri ravnanju z njimi. Da bi zadovoljili pravičnost potreb tistih, ki so potrebni nege, se mora ponudba za starosti primerno spremstvo še naprej razvijati. Pri določanju dolgoročne oskrbe, je treba bolj upoštevati stopnjo neodvisnosti prizadetih oseb, potrebe ljudi z demenco, prav tako pa tudi potrebe ljudi z motnjami v duševnem razvoju in duševnimi boleznimi.

  V prihodnosti bo potrebno še naprej razvijati zavarovanje nege potrebnih ljudi in istočasno tudi odgovornost posameznika. Pomemben korak v tej smeri je bila državna uvedba privatnega dodatnega zavarovanja za nego bolnikov. Razen tega se lahko izboljšajo okvirni pogoji za skrbnike, na primer z zahtevo do polovice dodatka za nego med skrajšanim časom in dodatnim zavarovanjem za nego ali z možnostjo preventive in rehabilitacije. Razen tega se lahko skrbniki za lastno starost bolje zaščitijo s pokojninsko zakonodajo, ki omogoča, da se pri istočasni negi dveh ali več nege potrebnih ljudi časi nege seštevajo in tako sešteti upoštevajo pri pokojninski dobi.

  Pokojnine
  Za Unijo stoji starostno zavarovanja na treh temeljih: državno pokojninsko zavarovanje, zasebno rentno varčevanje in poklicne pokojnine. Temelj bo še naprej obvezno pokojninsko zavarovanje Ta je določen z upokojitveno starostjo 67 let, kar bo Unija uvedla postopoma do leta 2029. Potrebno pa bo razširiti zasebne in poklicne pokojnine. To še posebej velja za mala in srednje velika podjetja.
  Posebna skrb Unije je tako imenovana “materinska pokojnina”. Od leta 2014, se za obdobje iz preteklosti zaradi neugodnega položaja materam in očetom, katerih otroci so bili rojeni pred letom 1992 pripoznajo dodatne pokojninske točke. Nastale stroške nosi pokojninski sklad. Sprejeti bodo ukrepi, namenjeni izboljšanju invalidske pokojnine in pokojnine zavarovancev z dolgoročnimi (najmanj 40 let) nizkimi dohodki, ki so bili povzročeni iz zasebnih vzrokov. Ti bodo prejemali nadomestilo za pokojnine do 850 EUR. Unija načrtuje tudi uvedbo obvezne upokojitve pri samozaposlenih. Imeli bodo možnost izbirati med obveznim pokojninskim zavarovanjem in drugimi vrstami pokojnin.
  Okolje
  Unija želi gospodarstvo, ki bo pionir na področju trajnostnih izdelkov, inteligentnih rešitev in strategije za izboljšanje usklajevanja okolje in gospodarstva. Varstvo okolja je treba spodbujati skupaj z ljudmi in gospodarstvom, in ne proti njim.

  Ključni projekt CDU / CSU v okoljski politiki, je zmanjšanje porabe surovin. Za ta namen je treba uvesti enotno recikliranje surovin, poleg tega pa podaljšati spodbude in svetovalne storitve za državljane in podjetja.
  Rabo zemljišč bi Unija v odnosu do danes, do leta 2020 zmanjšala za 30 odstotkov, na katerih želi renaturirati tudi površine.
  Za zaščito pred poplavami morajo biti uvedeni dodatni tehnični ukrepi.
  Nadalje je potrebno izboljšati zaščito pred hrupom zrakoplovov in prometa, vključno zlasti prispevati program za zmanjševanje hrupa z enotnimi merili vrednosti obremenitev. Upoštevanje teh standardov se bo zagotovilo s tehničnimi inovacijami, kot so uporaba poroznega asfalta in tišja letala.

  To je volilni program, orientiran na ljudi, ki so ga na volitvah 2013 tudi podprli!

  • Danes po maši smo se vsedli in debatirali. V glavnem so sami zdravniki, ki so glavni v našem odboru NSI in moj prijatelj, ki je močno na SDS strani. Točno vse to sem jim povedal. Prijatelj na SDS strani je ves čas pravil, kako je bila velika napaka, da ima NSI klasično liberalni program. Medtem, ko se mu jaz povedal, da v Demosu ni bilo niti enega politika, ki bi bil sredinski ali desni. Samo komunistični desidenti kot je bil Pučnik, ki so bili levičarji.

   Kako boš potem naredil tranzicijo v Sloveniji?

   V Sloveniji se ves čas v politiki postavljajo napačana vprašanja, napačne teme.

   Večina volivcev je socialističnih klonov. V Sloveniji je hujše kot v NDR ali Albaniji.

   • in kaj je bilo bistvo – ko sem že 10ič videl tvoj copy paste: ko sem zagovarjal klasični liberalizem NSI in pomen programa svobodnega trga – so mi vsi ti intelektualci nasproti prišli s programom CDU – kot da Nemčija ne bi bila za Slovenijo narobe obrnjena dežela. Slovenci sovražijo kapitalizem in svobodni trg, Slovenci se radi balkansko parazitirajo na Državi. Stockholmski sindorm v kleti Rdečega Fritzla v Sloveniji je na višku. Iz te kleti ne more pobegniti noben pogumen človek več, noben domobranec kot iz Krena. Še tisti, ki želijo, jim JJ in SDS s sovražnimi očitki spodmakne rešilno deblo.

  • V ZRN bi zmagal program NSI s 85%.

   V NDR ( leta 1985) pa bi bili volilni rezultati komaj kaj boljši kot so v Sloveniji leta 2014.

   • Program N.Si bi bil v Zahodni Nemčiji program FDP. ( S to razliko, da FDP nikoli ni paktirala s komunisti in Stasijem). Dobil bi okoli 5%, toliko kot zdaj v SLO. Sicer pa preberi moj ugovor višje gori in ugovarjaj, če zmoreš.

    • FDP je imela poleg CDU in SDP ( Schroeder je naredil liberalne refrome) isti program na področju gospodarstva. FDP je imel še poleg tega družbeno liberalni program ( pravice) – kar jaz ne podpiram, ker se mi zdi to socialistično eksperimentiranje v družbi.

     Je Nsi kdaj paktirala s komunisti? Kdo? In je nsi kdaj delala za UDBO in kdo?

     Ali je to tipičen SDSovski prijem, da vsakega, ki kaj kritičnega vpraša ali pove o SDS in JJ takoj pobijete z UDBOVcem?

     • Glasovanje za priviligirano odmero pokojnine Kučanu je paktiranje. Velikega simboličnega pomena. Odnos do udbovskega referenduma je paktiranje, saj nov zakon izenačuje pravice udbovskih žrtev in storilcev, predvsem pa lahko z anonimizacijo omogoča blokiranje raziskav, kakršne v zadnjih letih delata Omerza in Leljak. S tem pa se lahko prikrije zločine in zaščiti zločince.

      Razen tega se vodstvo N.Si po teh sporih javno izreka, da tem komunističnega totalitarizma noče politizirati, ker delijo ( znana retorika Viranta in Žerjava, se ve v čigavo korist).

     • Glasovanje Tonina je tudi meni nerazumljivo. Tonin si želi postaviti drugačno retoriko, retoriko nesovraštva. Tu je šel neumno v napačno smer. Opravičil se še ni, amapak je navajal bedne izgovore.

      Smo pa ravno danes gledali rezultate in od vseh okrajev je ravno Kamnik pobral največ volilcev. Torej Tonin dela dobro. Tonina poslušam bolj kritično zadnje mesece in mi je všeč kako jasno prezentira novo gospodarsko politiko.

      Glede arhivov verjetno veš, da je bil to volilni trik SDSa, ko so zadnji trenutek spremenili ploščo ( po večletnih usklajenih dogovorih) in pač spretno pustili Milko na ledu. S to potezo je SDS izgubil referendum, predvsem pa skoraj polovico svojih volivcev, dobil pa velik del NSI zmedenih in preprostih volivcev, ki štartajo na primitivne komunisitčno-fašistične diskvalifikacije.

      Kaj pa praviš, da je SDS udbovska, glede na to kako dolgo je slovenska desnica v podnu, kako malo se je v Sloveniji spremenilo iz socialističnosti v 25 letih, in kako gnile rezultate dosega (kljub) ob histeričnem monopoloziranju desnega pola?

     • Pavel, to sem slišal tudi od nekaterih drugih.

      Imaš prav, da bi desnica lahko dobila, če bi bil Janša sposoben se potuhniti – in magari postati stric iz ozadja.

      Pisati zna dobro, v svojih knjigah lahko namoči vse komunajzerje.

      Ima pa NSi slab PR, tako kot na splošno vse desne stranke.

     • Ali je ta Mirko tukaj s tega foruma NSi-jevec? Če je potem imate veliko dela sami s sabo, preden se lotite SDSa. Sploh sedaj, ko so totalno v riti. V resnici smo z njimi vred vsi.

Comments are closed.