Delo: Dve varianti poročanja iz Azerbajdžana

14

Opazili smo dve poročili iz Dela o obiskih slovenskih delegacij v Azerbejdžanu, prvo s konca avgusta (vlada Alenke Bratušek), drugo z začetka leta (vlada Janeza Janše).

Ministra za obrambo in gospodarstvo v Azerbajdžanu

Z azerbajdžanskim političnim vrhom bosta Roman Jakič in Stanko Stepišnik »poglabljala gospodarsko sodelovanje«.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik in minister za obrambo Roman Jakič bosta na dvodnevnem obisku v Azerbajdžanu »poglabljala gospodarsko sodelovanje med državama« in »krepila dvostransko ter večstransko sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju«.

Ministra in v. d. direktor javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Spirit Boštjan Skalar se bodo sestali z azerbajdžanskim predsednikomIlhamom Alijevim.

Stepišnik in Jakič se bosta skupaj srečala z ministrom za izredne razmere Kamaladinom Hejdarovom in ministrom za zunanje zadeveElmarjem Mamadjarovom.

Stepišnik se bo posebej srečal še z ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafajevom in z županom mesta Baku Hajibalom Abutalibovom. Pogovori bodo usmerjeni v izboljšanje blagovne menjave, tuje neposredne naložbe v Sloveniji ter področji energetike in turizma.

Jakič pa krepil dvostranske odnose še z azerbajdžanskim ministrom za obrambno industrijo Javarjem Talibom Jamalovom in ministrom za obrambo Safarjem Abijevom. Izmenjala si bosta izkušnje  s področja transformacije ter razvoja obrambnega in vojaškega sistema ter glede sodelovanja oboroženih sil obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah, govorila pa bosta tudi o varnostnih razmerah po svetu in o partnerstvu Azerbajdžana z evroatlantskimi institucijami.

Avtor: Ni. Č., 29.8.2013. Več: Delo

**********

Azerbajdžan: korupcija in kratenje človekovih pravic

Na predvečer Janševega obiska se je zgodil brutalen napad na opozicijskega predsedniškega kandidata.

Slovenski premier Janez Janša je v zadnjem času obiskal številne države, ki jih vodijo ljudje s kočljivim demokratičnim ugledom. Po obisku Madžarske, Srbije, Albanije in Rusije se je zdaj odpravil še v Azerbajdžan.

Predstavniki tamkajšnjih človekoljubnih organizacij že dolgo opozarjajo na kratenje človekovih pravic, prav tako dolgo pa največja država na Kavkazu zaradi bogatih zalog nafte in zemeljskega plina ter strateške vloge v vojni proti terorizmu uživa tiho podporo Zahoda.

Nekdanji sovjetski republiki Azerbajdžanu že od leta 2003 z železno roko vlada avtoritarni predsednik Ilham Alijev, ki je na tem položaju nasledil očeta Hajdarja Alijeva. Oktobra bodo tam predsedniške volitve, ki bodo po mnenju opazovalcev enkrat za vselej dokazale, kako demokratična je pravzaprav država, ki je lani svoj s petrodolarji omogočeni blišč vsemu svetu razkazovala med tekmovanjem za popevko Evrovizije. Trenutno od tam prihajajo skrb vzbujajoče novice o nedeljskem napadu na konvoj opozicijskega predsedniškega kandidata Ise Gambarjeva, ki je svojo kandidaturo napovedal pred komaj desetimi dnevi. Napad tolpe, ki se je na člane Gambarjeve stranke Musavat spravila z jajci in kamni, je policija opazovala ne da bi ukrepala.

»To je bil očitno organiziran napad, v katerem policija ni ukrepala. Oblast mora sprožiti takojšnjo preiskavo, evropski partnerji pa morajo zahtevati pojasnila,« je odločen John Dalhuisen, direktorAmnesty International za Evropo in Srednjo Azijo. Tovrstna praksa je v Azerbajdžanu nekaj običajnega, je v lanskem intervjuju za Delova Ozadja razkrila Hadiža Ismajlova, dobitnica lanske nagrade za pogum v novinarstvu, ki jo podeljuje Mednarodna ženska medijska fundacija: »Novinarje kar naprej ugrabljajo, pretepajo … V zadnjih desetih letih je bilo po raziskavi Inštituta za medijske pravice preiskanih samo osem odstotkov zločinov proti novinarjem pri nas. Preiskali so samo primere napadov na provladne novinarje, o katerih trdijo, da so jih napadli simpatizerji opozicije, pri čemer gre pogosto za lažne trditve, ki naj bi opozicijo predstavile kot nasilno.«

Avtor: P. Frelih, 15.1.2013. Več: Delo


14 KOMENTARJI

 1. Lep primer, kako so naši levi mediji pristranski in pokvarjeni.

  Levaki se bodo tukaj najbržpotuhnili, potem pa spet lapali o objektivnosti.

 2. Časnik, odlično pet! Super primerjava. Sem se večkrat spraševal, kako bi bilo mogoče dokazati tole levičarsko pristranskost medijev. Ta ponazoritev je odlična!

 3. Ob poslušanju dominantnih medijev mi gre večkrat na bruhanje. Tukaj podajam še en primer:

  Val202, 30. 8. 2013, Petkova centrifuga, Damjan Zorc:
  http://www.rtvslo.si/podcasts/petkova_centrifuga_30-08-2013_174236352.mp3

  “Začelo se je z janševanjem v Rovtah pri Logatcu, kjer so proslavljali 70. obletnico narodnega izdajstva. Očitno je aktualni prvak opozicije presodil, da je spet prišel trenutek, ko mora v svojih neomajnih sledilcih še malo utrditi prepričanje o krivici, ki bi se jim naj dogajala skozi vso zgodovino.”

  In tako naprej in tako nazaj.

 4. Je pa to solski primer izjemno pristranskega porocanja, ki si ga velja zapomniti. Ocitno smo to spet opazili samo desnicarji…

 5. Spoštovani “bolno”, ni se vam treba prav nič truditi s spominom, ker bodo sami še naprej skrbeli, za enak način poročanja. Tudi če si boste želeli pozabiti, vam tega ne bodo pustili.
  So preprosto nepoboljšljivi.

  Pijanec se spreobrne, ko se v jamo zvrne.

  • Bojim se, da res…Vendar pa se se kako spreobrnejo, ce se jim zapre pipica…In ce se bo T-571 se kdaj pritozevala v EU nad nesvobodo pisanja v nasi dezelici, potem bomo take “cvetke” servirali z najvecjim veseljem. V ponos tudi sami FDV!

 6. Kako zalostno. Goebbels bi bil ponosen na take medije. Ne dvomim, da so enako ponosni jugo- slovenski politkomisarji 🙁

 7. Meni se “obiskal številne države, ki jih vodijo ljudje s kočljivim demokratičnim ugledom” še vedno bolje sliši od »krepila dvostransko ter večstransko sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju«. Slednja fraza ima vonj po trohnobi… 🙁

 8. Kako je mogoče, da se ne poroča, da je bil vodja delegacije Janković, ki je vodil razgovore z državnim vodstvom Azarbejdžana?

  Ali ni to lažno informiranje? Kdo bo dogovarjal?

 9. Morali bi danes slišati tistega Mihija iz Val202, ko je govoril o zadnjem Janševem zapisu o drugi republiki – kakšen razločen posmeh in prezir!

Comments are closed.