Darinka Pavlič Kamien: Potrebovali bi predsednika/co z avtoriteto v političnem prostoru

18
https://www.facebook.com/NSi-Kamnik

Vstop Ljudmile Novak v predsedniško kampanjo me navdaja z upanjem, da bomo imeli kolikor toliko normalne volitve, z vsaj eno žensko in z nekaj malega kandidati, o katerih je vredno razmisliti Zelo jasno je tudi, o katerih kandidatih razmislek niti ni potreben. In imeli bomo še en pošten drugi krog.

Še pred nekaj meseci sem pisala o nedvoumni in Blickrieg zmagi aktualnega predsednika Pahorja ter svetovala vsakomur, ki bi se lotil tega podviga, naj raje odneha, ker si bo prihranil vsaj nekaj denarja, če že ne časa in živcev. To, da Pahor še vedno ostaja močan favorit za končno zmago, ostaja dejstvo, a zmaga z lahkotnim tekom na 100m, kot se je še pred meseci zdelo, ni več tako zelo enostavna in na dosegu roke. Četudi velja, da bi bila zmaga katerega koli drugega kandidata prvovrstna politična senzacija.

A hudičevo prav je, da ima predsednik države v borbi za drugi mandat vsaj kolikor toliko resno konkurenco.

Konkurenco potrebujejo kandidati, potrebujemo jo tudi volivci

Konkurenco potrebuje najprej on sam. Samo močni kandidati mu bodo namreč ob zmagi vsaj nekaj malega okrepili njegovo pozicijo in verodostojnost. Zmaga v resni, ostri in tesni borbi, mu omogoča, da svojo predsedniško vlogo v drugem mandatu vrne tja, kamor sodi. Če se seveda zaveda, da je zašel s poti in če to sploh želi. Slabi kandidati pa bodo z njegovo zmago le še bolj oslabili že sicer – zlasti zaradi Pahorja – rahlo zasmehovano predsedniško funkcijo.

Konkurenco potrebujemo tudi volivci. Volitve so resna stvar in izbrati predsednika države ne bi smel biti nikakršen glasbeno-plesni-teatralni-znam-delati-vse medijski šov. Le konkurenčni trg namreč daje pravo vrednost vsemu na tem svetu, tudi predsedniškim kandidatom. Predvolilni pogovori, predstavitve in soočenja kandidatov ne bi smeli biti nikakršen resničnostni šov, temveč zahtevajo resen prisluh o vlogi predsednika države, pa naj bo ta še tako simbolična in brezzoba. Roko na srce, brezzobo, mehko in smešno neodločno, jo je naredil prav aktualni predsednik sam, ko je izpustil nekaj ključnih priložnosti, da državljanom jasno pove svoje stališče, gradi ljudsko zaupanje in nevednim tudi pomaga, da si v množici mnenj ustvarijo svojega.

Nasprotnikov ima Pahor precej. Ne le v protikandidatih, tudi vsi mediji mu niso naklonjeni. Nekateri se posmehujejo njegovi kampanji, ponavljajo izjave, kot je ta, Zmaga Jelinčiča, ki je v enem od intervjujev dejal, »da je sedanja pozicija predsednika države tako zelo sprofanizirana in brez veljave, da bi bilo morda dobro razmisliti o klovnovstvu z najvišjega položaja v državi«. Pahor je namreč po njegovih besedah »s svojimi populističnimi akcijami razvrednotil predsedniško funkcijo in nas osmešil v tujini. Če naredimo primerjavo iz zgodovine, Pahor ne bi bil kralj, temveč dvorni norček«.

Eden od političnih analitikov je celo spomnil, »da Slovenija v tujini nima velikega ugleda, k čemur je prispeval tudi Pahor. Ne samo kot predsednik države, temveč tudi kot predsednik vlade. Potrebovali bi predvsem predsednika z avtoriteto v političnem prostoru in manj na ulici.«

Predsednik države je moralna avtoriteta naroda

Naj torej ljudje ob resnem tehtanju osebnostnih vrednosti, bolj kot političnih, povedo ali se jim zdi Pahorjev način predsedovanja primeren in vreden njihovega ponovnega glasu. Že drugi krog volitev bi moral biti jasen signal njegovemu štabu, da njegove politične drže in populističnih nekajurnih družbeno – delovnih akcij, na katere povabijo medije, volivci ne vidijo kaj dosti drugače, kot Murkove samo-promocije. Da se razumemo, prav nič ni narobe, če predsednik zna šivati nogavice, sekati les, pobirati smeti, barvati in še kaj. Ampak za predsedniško funkcijo je to povsem nepomembno. Irelevantno!

Predsednik države je moralna avtoriteta naroda, zato mora biti stabilna, zanesljiva, zrela in kredibilna oseba. Za predsednika države je pomembno, da poleg ustavnih pristojnosti, mednarodne diplomatske spretnosti, ki mora biti usmerjena v gradnjo ugleda države, zna poiskati tudi pravo komunikacijsko pot do državljanov, jim osvetliti vsebine in dogajanja, ki ostajajo nejasne, zabrisane, izkrivljene zaradi »interesnih resnic« tudi s svojimi stališči. Biti na predsedniški funkciji tiho zato, da pri naslednjih volitvah ne bi izgubil del volivcev, pa je osebno oportunistično stanje, ki si ga človek z visokimi moralnimi in etičnimi standardi in predsednik države nikoli ne bi smel dovoliti.

Ljudmila Novak bo močna toliko, kolikor bodo močni tisti, ki jo bodo podprli. Samo s podporo njene stranke po kakršnikoli matematični kalkulaciji zmage tu ne bo. Koga si bo kot zaveznika našel kamniški župan Marjan Šarec, ki stavi na to, da je prišel čas za zamenjavo generacij, še ni povsem jasno. Nedvomno pa je precej tistih, ki se z njim strinjajo. Poklicni diplomat Milan Jazbec je, žal, ljudem premalo poznan. Kampanjo bi moral začeti pred štirimi leti, četudi iz Makedonije, kjer je služboval kot veleposlanik.

Kaj bodo dosegli ostali, do sedaj znani kandidati, pa bo jasno, ko se bo treba izkazati z zadostnim številom podpisov. To bo še zabavno!

A biti predsednik države, je zelo resna funkcija!

Prispevek Darinke Pavlič Kamien je bil objavljen na KaKa – Kako komuniciramo?

18 KOMENTARJI

 1. Da, predsednik mora biti močna moralna avtoriteta, ki bo učinkovito uveljavljal demokracijo, resnicoljubje, pravičnost, poštenost in odgovornost na Slovenskem!

 2. Kot “exchange student” (dijak na menjavi) v Združenih Državah sem bil šokiran nad njihovimi statistikami. Med v zvezna in državne parlamente izvoljenimi predstavniki manjšin je praktično vse podprla levica. Tudi danes boste zelo težko našli črnca – republikanskega senatorja. Je sploh kateri? A po drugi strani je večina žensk prišla v politiko po desni. Hillary je pri tem velika izjema in nikakor pravilo.

  Verjetno bo podobno tudi v Sloveniji, ki ima porazen odnos do žensk v politiki. Še v Afganistanu brez kvot izvolijo več žensk v parlament kot mi.

  Gospe Ljudmili Novak ne bo všeč moj razlog za podporo. A odločil sem se, da bom volil za predsednico. In, če se ne pojavi meni bližja in bolj kompetentna ženska, bo moj glas na volitvah namenjen njej. V prvem in drugem krogu.

  Vsi, ki smo služili vojaški rok, poznamo slabosti enospolnih popolnoma moških kolektivov. Vse, ki so delale v tekstilni ali podobni tovarni poznajo slabosti enospolnih skoraj izključno ženskih kolektivov. V politiki, enako kot v družini, potrebujemo obe energiji.

  Kar seveda spet ne pomeni, da vam svetujem, da enako kot jaz glasujete za kandidatko samo zaradi njenega spola. Kompetence so pomembne.

  • Hm, IgorMB, v celotni zgodovini ZDA je doslej samo 10 temnopoltih ( AfroAmeričanov)izvoljenih v ameriški senat. Med temi 2005 v Illinoisu bodoči predsednik Barack Obama.

   http://www.wikiwand.com/en/List_of_African-American_United_States_Senators

   Trenutno so v senatu trije, kot berem gori, tega na pamet ne vem, senator Scott iz Južne Karoline, Booker iz New Jerseya in ženska Harris iz Kalifornije. Po izgledu bi rekel, da sta zadnja dva mešana. Le Tim Scott izgleda čisti črnec in on je tudi edini republikanski temnopolti senator v zadnjega pol stoletja. Ostali demokrati, vključno seveda z Obamo.

   Pred tem, zanimivo, so bili vsi trije dotedanji temnopolti ameriški senatorji republikanci. Abraham Lincoln je nenazadnje tako oče republikanske stranke kot tudi tisti, ki je odpravil črnsko suženjstvo.

  • Sicer se pa s tabo ne strinjam, da ima Slovenija porazen odnos do žensk v politiki. Žal ima prej porazen kvalitetni nivo žensk v politiki. Porazna nekvaliteta ministric sedanje vlade, aktualnih in tudi že odstopljenih, prav bode v oči objektivnega opazovalca. To je zato, ker je spol in so kvote merilo za zasedanje funkcij, na pa kvaliteta in politične in strokovne sposobnosti.

  • Sicer se bojim, da v drugem krogu ne bo Novakova, ampak Marjan Šarec. Človek, ki poudarja, da je čas za nove generacije in pogled v prihodnost, ne v preteklost. Sicer isti najbolj navdušujoče in udarno nastopa na srečanjih borcev NOB. Zmagovalna kombinacija v Sloveniji, logična ali nelogična, skratka ob kateri celo Pahorju trda prede.

  • IF, razumem, da ne želiš biti izpostavljan s svojim imenom in priimkom, a jaz sem že večkrat zapisal, da želim. Vzdevek sem si izbral, ker tehnologija ne dopušča neangleških črk Đ in ć. Sicer pa veš, da sem Igor Đukanović. Tale Igor Đukanović:

   https://vimeo.com/15087999

   (tadrugi slovenski državljan z enakim imenom in priimkom bolj znan po svojih prispevkih slovenskemu športu).

   Če se kdo drugi na spletu podpiše z mojim imenom in priimkom, je zelo visoka kazen do dveh let zapora predvidena v Kazenskem zakoniku. Tako da mojemu podpisu lahko zaupaš in me komot nazaj ogovoriš z Igor.

  • Hvala za link o senatorjih. Priznam, nisem raziskoval na to temo. Slepo sem zaupal, kaj smo se v ameriški srednji šoli učili v šolskem letu 1985/86.

   Tam smo se učili tudi o “plesnem” preobratu v ameriški politiki, ko sta se stranki zamenjali. Po porazu v vojni so čez čas demokrati začeli zagovarjati leva stališča a zmagoviti republikanci desna. Podobno ravno na tem portalu opažate tudi v slovenski politiki. Ko se pojma levo in desno v Sloveniji ne ujemata povsem z mednarodnimi definicijami…

  • Glede žensk. Ne znam drugače kot s prispodobo.

   V Dalmaciji so ugotovili, da imajo vrhunske kuharje a obupne natakarje. Nekaj gostov se glasno pritožuje, večina pa po tiho spakira in nikoli več ne pride na hrvaško morje. Zato so se odločili ukrepati. Naslednje leto ne bodo ponovno zaposlili šest kuharjev in šest natakarjev ampak dvanajst kuharjev, ki bodo opravljali obojno delo.

   Kaj praviš, bo bolje?

   Meni zgoraj opisana fantazija ni uspela. Po ločitvi je pri meni živel moj oče. Medtem, ko sva s hčerko “kuhala” v peskovniku, nama je on skuhal kakšno odlično preprosto vegansko jed. Po drugi stani je bivša žena živela s hčerko sama. Ko sem hčerko pripeljal k njej, jo je že med najinim nekajminutnim kratkim pogovorom o naslednjih načrtih skregala: “V svojo sobico!” Kako to da mi na centru za socialno delo niso pomagali dobiti izključno skrbništvo za hčer, potem ko je očitno, da tako skrb kot vzgojo obvladam neprimerno bolje od hčerkine mame? Zakaj hčerke torej ne bi vzgajala izključno dva moška brez pomoči nasilne mame?

   Verjetno tudi ti ne boš 100% na moji strani, ne?

   No, podobno je z ministricami, državnimi sekretarkami, poslankami… A tu je dodaten problem objektivnosti. Tvoja in moja ocena kvalitete Ivana Janše kot politika bi se najbrž precej razlikovala. Vsi gledamo na politike skozi očala svoje politične pripadnosti in se nam na “oni drugi strani” zdijo sami debili. Veliko bolj pošteno smo sposobni oceniti le politike, ki na naši strani.

   Zakaj torej potrebujemo kuharje in natakarje? Moške in ženske? Psihologi so potrdili, v kar sem se tudi sam prepričal. Enospolni kolektivi so manj uspešni. Še se spomnim svojih frustracij prvo leto kot asistent, ko mi je v neki skupini ostalo le manjše število študentk. Do konca so pridno hodile na vaje. Vedno tiho, vedno sodelovale. Izpita ni opravila niti ena. Žal mi je, da v tisti skupini ni bilo niti enega fanta. Ta bi že začel rušiti disciplino takoj, ko mu več ne bi bilo jasno, kaj delamo. Ne bi samo pridno prepisoval s table z upanjem, da bo že doma pogruntal. Da o drugi skrajnosti niti ne govorim. Sploh si ne želim učiti enospolne skupine samih moških.

   Tako če razumeš Mira Cerarja kot presvetlega cesarja, ki vse delo opravi sam, potem res na mestu premierja potrebuješ najbolj kompetentno osebo. A, če se strinjaš, da je delo v politiki timsko, potem je jasno, da so neprimerno učinkovitejše skupine, v katerih sta zastopana oba spola.

   Če imajo Dalmatinci počasne natakarje, jim ne bo nič pomagalo, če povečajo število kuharjev. Morajo nekaj narediti za motivacijo svojih natakarjev, da bodo doumeli, da gostje iz hladnejših dežel drugače dojemamo svoj čas kot oni. Enako, če držijo tvoje ocene, o kompetencah žensk, ki se pustijo izvoliti na vodilna mesta v politiki, bomo morali odstraniti “hokejsko” navlako in “igro z dvignjenimi palicami” iz politike, da bo postala privlačna tudi bolj kompetentnim ženskam. Zaenkrat je res, da v njej uspevajo le ženske, ki znajo stisniti zobe, ko jih dobijo s hokejsko palico po zobah.

 3. Kolebam med Novakovo in Jazbecem. Glede Novakove ne vem, ali je za NSi bolje, če postane predsednica, ali pa da izgubi v drugem krogu in pridobi dodatne volivce za parlamentarne volitve.
  Jazbec pa dvomim, da bo s svojo “dolgočasnostjo” in nezanimivostjo za medije, dobil dovolj pozornosti in posluha, da bi imel realne možnosti za zmago. Pozornost bi si vsekakor zaslužil.

 4. “Ljudmila Novak bo močna toliko, kolikor bodo močni tisti, ki jo bodo podprli.”
  ========================

  To velja za vsakega, ki kandidira na volitvah!
  Da sem bolj precizen. Ni pomembno kako močni so tisti volivci, ki ti dajo glas na volitvah, pomembno je da je takih veliko.

 5. Novakova je v intervjuju za RTV izrazila odklonilno stališče do prizadevanj Vilija Kovačiča glede 2. tira in nasploh sem občutek, da nima spoštljivega odnosa do njega, kar me je negativno presenetilo.

  • Tudi jaz imam negativen odnos do njegove ekipe. Sem imel zelo neprijetne (beri nasilne) izkušnje.

   Drugo vprašanje pa je, kako bom glasoval sam.

   P.S. Tudi pri promociji vladnega stališča sem že naletel na neargumentirano potiskanje.

 6. In kdo naj bi bil/a/ ta močna moralna avtoriteta g. “svitase” ? Med objavljenimi
  pretendenti do danes , ne vidim kakšne hude moralne kapacitete . Nagovor g .
  Novak – ove , je na nivoju realsocializma , na način , malo tukaj , malo tam ! V trenutni situaciji pri nas rabimo človeka , ki ni obremenjen z lastnim egom in pritiskom špekulantov in hujskašev v stranki ! Dovolj velik argument za mojo trditev je shod g. Novak in njenih “simpatizerjev” v razkošni vili na Bledu , kjer ji je prisotnost “pomembnih politikov ” iz preteklosti izkazovalo veliko spoštovanje ob
  njeni “spontani” in junaški odločitvi , biti predsednica države ! Brez vsakega argumenta , ki bi lahko potrdil in podkrepil “njeno” odločitev , ki bi ji lahko nazdravil z izrekom :”O , sveta preproščina!” Kdo sta njena stratega v tem predvolilnem golažu , ni potrebno ugibati ! Kako bo vračala dolgove ljudem iz levice , če bi ji slučajno uspelo zmagati pa je drugo vprašanje zanjo , ki ga ji ne zavidam , niti ne privoščim!

  Andrej Briški

  p.s. Klovni , ki so se tudi pojavil kot kandidati za predsednika države , kažejo na kako nizki stopnji je politična in moralna moč države Slovenije in koliko jo spoštuje narod ! Tako gospod “svitase” ne vidim nobenega razloga za možno realizacijo vašega

 7. Strinjam se, da bi predsednik države moral biti (relativno neodvisna) moralna avtoriteta.

  Toda med sedanjimi kandidati takšnega ne vidim. Dosedanji kandidati so bolj podoba tega, kakšen naj bi predsednik države ne bil.

 8. Nič ne bi inela proti, če bi za predsednika kandidiral nekdo kot je tine, ali pa kdorkoli drug ki se izkaže kot domoljub, magari če iz spleta.

Comments are closed.