Dan zastave

19

grb7. aprila 1848 je Lovro Toman na Wolfovi v Ljubljani prvič izobesil slovensko nacionalno zastavo. Ta takrat ni imela ne grba ne peterokrake, čeprav njene barve izvirajo iz barv grba dežele kranjske, ki ima na ščitu modrega kranjskega orla in ga med drugim vidimo celo v Pragi v znameniti cerkvi na Hradčanih med vsemi drugimi grbi takratne države.

V Avstroogrski je bilo seveda prepovedano izobešati zastave, ki niso bile državne, zato je bilo to takrat s strani Slovencev v Ljubljani prepoznano kot izrazito domoljubno dejanje. V Ljubljani je mimogrede v tistem času živelo manj Slovencev kot denimo v Celovcu ali Trstu, ampak to povem zgolj kot zanimivost iz časov pomladi narodov.

Tokrat bi rad nekaj besed namenil naši zastavi in grbu. Zastava je torej stara in nosi naše nacionalne barve. Slovenci smo jo ves čas uporabljali, za razliko od Rusov, katerim je zastava, ki jo danes uporabljajo kot svojo, služila kot njihova pomorska zastava. In še to so začeli uporabljati kasneje in je sploh niso uporabljali ves čas. Danes pa je njihova zastava (v istem barvnem zaporedju) naši veksikološko, nadrejena. In to zato, ker se naši politiki leta 1991 niso mogli domeniti, kako naj zastava (in grb) izgledata. Progresivci, ki se jim ni hotelo odreči rdeče zvezde, niso pristali, da bi zastava in grb izgledala tako kot pred drugo sv. vojno, ker so slovensko trobojnico in kranjski grb na uniformah uporabljali domobranci. Konzervativci, ki so sicer prevzeli oblast na volitvah pa po drugi strani niso imeli dovolj velike večine, da bi zastavo in grb sprejeli sami. Potreben je bil kompromis. In vsak kompromis je praviloma slab. Tako je tudi naša zastava skupaj z grbom slaba. Namreč veksilološko in heraldično slaba. Grb je skupaj z vseh vetrov sestavil Marko Pogačnik, nekdanji član umetniške skupine OHO, danes zdravilec zemlje, ki je namesto grba ustvaril emblem in ga zapovrh postavil še levo zgoraj na zastavo. To je precej nesrečno mesto, saj zastavoslovno to mesto ne ustreza državi, tudi ne pokrajini, ampak kvečjemu guberniji.

Grb, ali bolje tisto kar mi imenujemo grb, ne ustreza heraldičnim pravilom, ker se ga ne da blazonirati. Blazon pomeni heraldični opis, ki ga poznamo iz zgodovine in daje vsakemu grbu unikatno vrednost. Naš je celo tako unikaten, da se ga ne da heraldično opisati, zaradi nesrečne podobe Triglava, ki ne ustreza heraldičnim pravilom. Zaradi povezave z nekdanjim grbom socialistične Slovenije pa je Triglav moral ostati v grbu, sicer nekdanja partija sploh ne bi pristala na menjavo petokrake zvezde.

Ni torej čudno, da s tem, kar danes imamo pravzaprav nihče ni zadovoljen. Po drugi strani pa karkoli pride kot predlog novega grba ali zastave, takoj doživi hrupne napade, zgražanja in odpor. No, enkrat bomo verjetno zastavo in grb vendarle morali spremeniti in se nasloniti na našo zgodovino. In za to pravzaprav gre. Grbi in zastave nam kažejo, da imamo dolgo zgodovino, da rastemo iz korenin naših prednikov, da se naš rod ni začel pred nekaj več kot 70 leti, ampak da v barvah nacionalne zastave sanjamo vsaj že od leta 1848. Katerakoli rešitev že bo sprejeta (danes mi je to postalo jasno) bo morala to upoštevati.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


19 KOMENTARJI

 1. Največja napaka je, da nimamo svoje, ampak rusko zastavo.
  To se ne bi smelo zgoditi, saj mora imeti vsak narod in država svojo identiteto.

  Obliž na to je Triglav, ki simbolizira, da smo alpska država z alpsko kulturno tradicijo in zgodovino.

 2. Neslovenska zastava dokazuje, kako je bila desnica vrednotno nenačelna in popustljiva pri stvari, ki ne sme biti v nasprotju z življenjsko logiko in zdravo pametjo.

 3. In kako hlapčevska, neresnicoljubna, nesonaravna, nedomoljubna in zavajajoča je bila levica. Tako kot vedno.

 4. Slovenija si zasluži svojo zastavo.

  Slovenski parlament bi moral sprejeti ta plemeniti prioritetni cilj, ki je sicer vezan na spremembo ustave.

 5. Zastava je torej kljub vsemu očitno vredu, le grb je tisti, ki nam jemlje korenine. Komunistom v slast, kajti čas se je začel 1945.

 6. Avtor članka zasluži za zelo stvaren in konkreten opis problematike naše zastave in grba priznanje in pohvalo. Vsekakor bo potrebna korektura o simbolih države Slovenije, ki datira iz 26.6.1991 v Ustavi, da bo verodostojna.
  Treba bo doseči diskontinuiteto z vrednotami NOB in letom 1945 ko se je Slovence zastrašilo z barbarskimi poboji in uveljavila zlagana svoboda, ki je bila sinonim za konec vojne-okupacije. Verodostojna bo tista oblast v državi Sloveniji, ki bo to storila in tisti volilci, ki bodo izvolili takšno oblast.
  Veliko je zgodovinarjev, ki to že nakazujejo in tudi politikov, ki to zagovarjajo, pa tudi kulturnih državljanov, ki se tega zavedajo.
  Samo resnica in vztrajnost v prizadevanjih za ureditev pravičnih temeljev države Slovenije, ki izhajajo iz leta 1848 (Dr. Stane Granda) in so bili udejanjeni leta 1991 bodo odrešile Slovence zla in omogočile sodelovanje in pravo sožitje slovenskih različnosti.
  Bog daj zdravo pamet Slovencem in uvideven razum. !!!

 7. Slovenska zastava in himna imata skupno značilnost:

  Obe poveličujeta druge narode, pozabita pa, da morata opozarjati na iskreno ljubezen do svojega doma, domovine.

  Podobno kot pri vsakemu človeku. Vsak človek ima stvarstveno dolžnost, da izkazuje ljubezen do samega sebe in se tako obvaruje vsega hudega v življenju. Če zna sebe obvarovati vseh stranpoti, bo znal tudi druge spoštovati in obvarovati.

 8. Če se prav spomnim, je bila zastava proglašena za začasno, se je zelo mudilo, da bi imeli ob proslavi osamosvojitve zastavo. Podobno je z volilnim sistemom.
  Dve začasni rešitvi, ki sta se izkazali za zelo trajne.

  • Nič se ne spomnim da bi bilo kaj začasnega. Sicer pa vsaj ti povej, kaj je z zazstavo narobe? Svitase se samo zaletava, pove pa nič.

 9. Splošno znano je, kakšna je bila od nekdaj slovenska zastava in grb.

  Domobranci so ju spoštovali.

  Partizani pa ne in so rajši imeli tuje označbe.

  Na dlani je, kdo je bil bolj domoljuben.

  Domoljubje pa je bistveno, ko gre za dom , domovino in lastno državo in njene simbole!

 10. Čas je že, da se tudi pri državnih emblemih obnašamo sonaravno in uveljavimo slovenske embleme namesto tujih.

  Iskreno domoljubje in tuji emblemi ne gre skupaj.

 11. Iskreno domoljubje se poleg domoljubne zastave in himne, kaže tudi s tem:

  – da si izborimo osebno dostojanstvo in zastopanost slovenske glasbe v trgovinah in gostiščih, kjer smo kupci mi, Slovenci, ne pa tujci

  – da si ponovno izborimo spoštljiv in vljuden odnos do kupcev in strank v trgovinah, na uradih in gostiščih, kjer se bo zopet slišalo po slovensko vljudno in spoštljivo “prosim, izvolite, hvala”, ne pa prostaški balkanski “evo”, ko ti izročijo, dokument, artikel ali denar. Za etičen odnos, se je izrekla večina volivcev, vendar pa hoče nekdo etičen civilizacijski standard podreti.

 12. Je pa pomenljivo, da se vljuden in spoštljiv “prosim, izvolite, hvala”, dosledno sliši v trgovinah, kjer so lastniki tujci Spar, Lidl, Hofer.

  Tudi na tem primeru se vidi, kdo vzdržuje višji civilizacijski standard.

Comments are closed.