A. Čerin: Dan za proizvodnjo

Kakšen dan, ko na primer dežuje in ni primeren za delo na vrtu, si lahko izberete, da ga posvetite izdelavi preprostostnih proizvodov, ki jih doma uporabljate.

Detergent za pranje perila

Tako sem se včeraj lotil priprave detergenta za pranje perila, ki sem ga sicer že opisal tule.  Recepturo sem malo modificiral. Namesto 40 g dodajam sedaj 50 g pralne sode. Opustil sem tudi dodajanje ocetne kisline, ki se jo dodaja kot mehčalec kar direktno v stroj. Pripravil sem skoraj 6 litrov detergenta, kar bo za kar bo dovolj za okoli 60 pranj ali okoli 4 mesece.

Cena: 1,47 € za 6 litrov detergenta (za to količino bi v trgovini odšteli vsaj 12 €)

Kakavov sirup

Že prej pa sva se je sin (jaz sem mu pa malo pomagal pri polnjenju) lotil priprave kakavovega preliva (recept), ki ga mi uporabljamo namesto “benkota” ali vsakodnevnega kuhanja kakava. Veliki otroci, na primer dvajsetletniki (in tudi jaz) ga imajo zelo radi. Po tem receptu sva ga pripravila 8 litrov, ga lepo spakirala v pollitrske plastenke, pa je. Imeli ga bomo gotovo za pol leta.

Cena: 19,50 € za 8 litrov ali 12 kg kakavovega preliva (za to količino bi v trgovini odšteli 92,88 €)

Kruh

Že takoj zjutraj sem spekel 2,5 kg kruha. Po tem receptu:

– 1,5 kg pšenične moke (Štupnikov mlin – odlična moka – PRIPOROČAM!)  – 0,80 €/kg) = 1,20 €,
– 12 g sladkorja (1 žlička) = 0,012 €
– 18 g soli (=2 žlički) = 0,009 €
– 8 g suhega kvasa (=2 žlički) (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami) = 0,050 €
– 1060 ml vode.

Cena: 1,271 € za 2,5 kg (=0,51 €/kg = pol cenejši od najcenejšega)

Pica margerita

Med vso to proizvodnjo, pa sem spekel še pico margerito (za osem oseb, tako, da smo jo imeli še za večerjo). Mi večinoma pečemo pico brez takoimenovane “pica šunke”, ki je tako in tako čisto zanič in po moje to sploh ni šunka, pač pa nekakšen izdelek iz ostankov mesno-predelovalne industrije.

Testo

– 800 g pšenične moke (Štupnikov mlin – odlična moka – PRIPOROČAM!)  – 0,80 €/kg) = 0,64 €,
– 1 žlička soli =0,005 €
– 4 žlice oljčnega olja = 0,42 €
– 500 ml mlačne vode
– 8 g suhega kvasa (=2 žlički) (iz specializirane trgovine s pekovskimi zadevami) = 0,050 €

Za po vrhu

– 600 g sira = 3,90 €
– 250 ml paradižnikove mezge = 0,25 €
– 1 žlička origana  (nabrali na morju)
– ščepec popra (zanemarljivo)
– 1 žlička soli =0,005 €
– olje za namastiti pekač

Priprava

V skledo presej moko, dodaj sol in kvas ter premešaj.  Dodaj vodo in olje, ter zgneti v testo. Pusti stati kakih 15 minut, da malo testo vzhaja. Vmes naribaj sir in pripravi polivko (paradižnikovo mezgo, origano, poper in sol).

Testo prereži na dva dela in ju razvleci na dva pomaščena (najbolje z oljčnim oljem) “pleha”. Po testu polij polivko, enakomerno raztrosi sir in daj peči na 200 st. C za 20 minut, potem pleha zamenjaj (če nimaš pečice z ventilatorjem) in peči še 10 minut.

Cena: 5,27 € za osem oseb (za to količino bi v trgovini odšteli vsaj 22 €)

Celokupen prihranek: okoli 100 €

Vir: Blog Preprostost, kjer svoje zapise objavlja Aleš Čerin, direktor podjetja Edusatis d.o.o.