Dan molitve in posta za domovino 2013

3

dan molitve domovina 2013PREJELI SMO.

Iniciativna skupina za molitev in post za domovino pred praznikom državnosti letos tretje leto zapored pripravlja dan molitve in posta za domovino, ki bo potekal od nedelje, 23. junija 2013 zvečer, do ponedeljka, 24. junija 2013 zvečer. Spokorni dan se bo sklenil v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer bo nadškof Anton Stres daroval tradicionalno mašo za domovino.

Devetdnevnica

Devetdnevna molitev kot priprava na dan molitve in posta za domovino se je začela v nedeljo, 16. junija 2013. Vodilna misel je tokrat posvečena solidarnosti v povezavi z mislijo sv. Ambroža, da dobrine pripadajo vsem. Povabljeni, da se po domovih, v župnijah, molitvenih skupinah, gibanjih, skupnostih in združenjih in romarskih središčih v tem času povežemo v skupni prošnji po Božjem blagoslovu za našo domovino. Gradivo za posamezen dan s priloženo molitveno uro, podobice in plakate so župnijam dostavili v tednu pred začetkom devetdnevnice.

Okrogla miza z naslovom Dobrine pripadajo vsem

Okrogla miza na temo solidarnosti z naslovom Dobrine pripadajo vsem je bila v torek, 18. junija 2013, ob 20.00, v župniji Ljubljana – Podutik (Podutiška cesta 130). Sodelovali so: svetovalec ljudem v stiski in pisatelj Karel Gržan, predstavnik iniciativne skupine za molitev in post za domovino Primož Krečič, misijonar na Madagaskarju Janez Mesec, voditelj Jezuitske službe za begunce p. Robin Schweiger in naj prostovoljec leta 2012 Benjamin Tomažič.

Novinarska konferenca

Novinarska konferenca je bila v četrtek, 20. junija 2013, ob 12.00, v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 Ljubljani. Organizatorji so k sodelovanju povabili predstavnike dobrodelnih ustanov iz največjih verskih skupnosti v Sloveniji. Sodelujoči so bili: pravoslavni paroh Peran Bošković, ljubljanski evangeličanski pastor in odgovorni za karitativne dejavnosti Geza Filo, predstavnica Slovenske karitas Jožica Ličen in direktor humanitarne organizacije Al-Baraka v Sloveniji g. Ibrahim Malanović.

Dan molitve in posta za domovino s sklepno molitveno uro pred mašo za domovino

Dan molitve in posta za domovino se bo začel v nedeljo, 23. junija 2013, ob 19.00, z mašo za domovino pri sv. Jožefu v Ljubljani. V Marijini kapeli bo nato 24 ur potekala molitvena veriga, v okviru katere bodo poleg župnij sodelovali tudi predstavniki gibanj, skupnosti in združenj. Molivci bodo v ponedeljek, 24. junija 2013, ob 17.00, program nadaljevali v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Sklepno molitev, ki jo bo neposredno prenašal Radio Ognjišče, bo ob sodelovanju predstavnikov Prenove v Duhu vodil Bogdan Vidmar. Ob 18.00 se bo začela maša za domovino, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK msgr. dr. Anton Stres. Mašo bo neposredno prenašal Radio Ognjišče.

Več informacij na spletni strani pobude, kjer je na voljo tudi gradivo.

Več: Naša domovina

3 KOMENTARJI

 1. He he. Letos se vam bom tudi jaz pridružil pri postu. 🙂 (Že mesec dni postim in nameravam še teh deset dni.) 😉

  Zanima me kaj več, kaj razumete pod naslovom “dobrine pripadajo vsem”? Najbrž ni mišljena le voda, pač pa tudi pravica do zdravih medčloveških odnosov v Sloveniji. Ne?

 2. Jaz se postim po moznosti vsak dan, 365 dni v letu.
  To je mozno, ce se samo enkrat dnevno do sitega najem.
  Ponavadi dopoldne.
  Popoldne in zvecer ponavadi ne jem nic, samo pijem, caje z medom in rdecim vinom.
  Naslednji dan imam obcutek gladu in velik tek.

  To pa, da naj bi dobrine tega zivljenja (sveta) pripadale vsem, zveni utopicno,levicarsko in seveda zavajajoce.
  V levicarski revolucionarni izvedbi lahko privede cloveskega egoizma do hudih vojn.
  Predvsem zaradi vode. Se najmanj nevarna je demokraticna uporaba sonca.
  Zrak je tudi problematicen, zaradi industrije, ki skrbi za vsakdanji “smog” in kisel dez.
  Popolna enakost brez vojn in zivljenje v sreci je mozno s krscanskega realisticnega vidika sele po smrti v nebesih.
  Do takrat pa se moramo se veliko truditi v potu svojega obraza, spolnjevati bozje, cerkvene in svetne zapovedi, napredovati v sluhu svetosti in umreti.

Comments are closed.