Dan krivde, odpuščanja in sprave

8

Danes (15. junij) je Dan krivde, odpuščanja in sprave, ki so ga uvedli leta 1991 na pobudo Združenih ob Lipi sprave. Ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah, “simbolnem znamenju slovenstva”, bodo tudi tokrat obeležili “spominski dan na največjo nesrečo v vsej narodovi zgodovini”, v spomin na množične poboje domobrancev in drugih Slovencev, ki so nasprotovali boljševizmu, v spomin vseh, ki nimajo zaznamovanih grobov, vseh slovenskih vojakov in borcev, padlih v obeh svetovnih vojnah in državljanski vojni, ter v čast junakom osamosvojitvene vojne. Očitek dosedanji slovenski oblasti ostaja, namreč da nas je navadila živeti z zločinom, namesto da bi ga obsodila.

8 KOMENTARJI

 1. Bodimo pa pošteni in še napišimo, da sicer res nepravilna izvesodna likvidacija ne more v ničemer zmanjšati krivde domobrancev zaradi sodelovanja z okupatorjem.

 2. rx170, to so neumnosti. Komunisti so bili edini narodni izdajalci, ker so sprejeli protinarodno ideologijo, se za njo borili in prvi začeli moriti sonarodnjake, niso priznavali naroda kot celote ampak samo kot proletarsko množico. Torej so za njih fašisti bili vsi, ki ta proletarska množica niso bili, tovarnarji, trgovci, duhovniki, domnevni kulaki,…
  Kako drugače razložiti, da je Kardelj govoril o osvoboditvi naroda že leta 1938, ko okupacije sploh ni bilo.
  Narod so boljševiki uporabljali kot tujko, v srbohrvaščini ta pomeni ljudstvo. Zato smo mi imeli FLRJ in oni FNRJ, mi JLA oni JNA.

 3. Iz Komunističnega manifesta:
  Komunistom so tudi očitali, da hočejo odpraviti narodnost, domovino.
  Delavec nima domovine. Nihče mu ne more ugrabiti, česar nima. Proletarijat si mora šele osvojiti politično moč, uveljaviti se kot narodni razred in se konstituirati kot narod, zatoraj je naroden, seveda ne v meščanskem smislu.

  Z drugimi besedami, potrebno je dekonstruirati obstoječe narodne identitete in ustvariti narode proletarcev.

 4. Bodimo tudi pošteni pa napišimo še, da se je NOB odvijal na plečih civilnega prebivalstva (“žrtve morajo biti!”) in da so partizani med vojno pobili še enkrat toliko Slovencev kot okupatorjev…

 5. Napačno sem se izrazil.
  Skupaj so komunisti med vojno ubili 5.720 Slovencev; od tega 1.667 vojakov (domobranci, vaške straže, četniki) in kar 4.053 civilnih oseb.

  29% vojakov
  71% civilistov

 6. Po izsledkih znanstvene raziskave Inštituta za novejšo zgodovino je med vojno padlo na okupatorjevi strani 2964 vojakov.

  Pobili so več civilistov Slovencev, kot pa okupatorjev.

 7. Jože, dobro bi bilo tudi, če bi se naučili osnov matematike: enkrat več namreč pomeni enako.

  1 * x = x, domnevam da ste mislili 2 *.

  Bodimo pa še naprej pošteni in priznajmo, da sta se tudi okupacija in kolaboracija izvajali na plečih civilnega prebivalstva. Ta argument je sploh bolj slab, glede na to, da je celotna zavezniška strategija temeljila tudi na bombardiranju mest. Kar se tiče med vojno pobitih domobrancev, je pač tako, da so si bolj ali manj sami krivi.

Comments are closed.