Damijan blog: Dobili 44 mio evrov nepovratnih sredstev za drugi tir, …vendar pa smo jih prej izgubili za 385 mio evrov

1

Evropska komisarka Violeta Bulc je včeraj – v seveda povsem politični piarovski maniri – prišla v Ljubljano povedat, da je Slovenija na februarskem razpisu za nepovratna sredstva EU (iz instrumenta za povezovanje Evrope – CEF) pridobila skupaj 63 mio evrov, od tega dobrih 44 mio za pripravljalna dela na projektu drugi tir. To je seveda odlična novica, saj pač “zastonj” dobimo 44 mio evrov nepovratnih sredstev (to ni čisto res, saj jih bomo prej vplačali v EU proračun, nato pa del teh prek razpisa dobili nazaj). Vendar pa je problem v tem, da je Slovenija zaradi neresne prijave pred dvema letoma (februar 2015) izgubila za skoraj 385 mio evrov nepovratnih sredstev za drugi tir. Z odobrenimi 44 mio evrov je ministrstvo za infrastrukturo še vedno za 340 mio evrov “v minusu” glede nepovratnih sredstev.

Poglejte spodnjo tabelo iz januarja 2015 narejene študije o možnostih financiranja 2. tira Koper – Divača (ki sva jo naredila s kolegom Alešem Groznikom), ki je pokazala, koliko nepovratnih EU sredstev bi lahko dobila Slovenija za financiranje gradnje 2. tira. Če bi le maksimalno izkoristila vse tedanje možnosti (možnost 85% sofinanciranja iz nacionalne kohezijske ovojnice in možnost 40% sofinanciranja iz rednega dela kohezije), bi Slovenija za 2. tir leta 2015 lahko dobila 385 mio evrov.

2-tir_Nepovratna sredstva

Več: Damijan blog

1 komentar

  1. Res je to naš denar, ki iz Slovenije potuje v evropski proračun in od tja nazaj. A vendarle se na ta način ustvari še ena kontrola, kako se ta denar porabi. Vseeno bolj zaupam evropskih birokratom kot samo našim. Gotovo na tak način preprečijo nekaj največjih neumnosti. Kar pa seveda ne pomeni, da nas lahko evropska birokracija zaščiti pred nami samimi, če si bomo izvolili vlade, ki pripravljajo samo podpovprečne predloge.

Comments are closed.