Bo Trumpov poraz škodoval Janši

7
Navdušenje dominantnih medijev in levičarjev, da je Trump poražen, zabeljeno z upanjem, da bo njegov poraz škodoval Janši. Foto: Twitter

Medijsko razglasitev zmage Joeja Bidna na ameriških predsedniških volitvah mnogi tolmačijo kot znanilko velikih premikov na globalni politični sceni. Bolj radikalna, ljudska (populistična) konservativna politika naj bi bila v zatonu, ker bo zelo verjetno eden od simbolov take politike, Donald Trump, odšel s političnega prizorišča.

To so pobožne želje po naše, ali »wishful thinking«, kot bi rekli Američani, saj na sceni ni učinkovitih sredinskih politikov, ki bi bili zastopniki volivcev, ki nasprotujejo odrivanju tradicionalnih vrednot zahodne družbe na rob. Zmerni (nekateri jih ljubkovalno kličejo žlahtni, drugi slabšalno sluzasti) konservativci niso v ZDA dosegli nikakršnega uspeha niti se ni nikjer v Evropi pojavil princ na belem konju, ki bi učinkovito naslovil probleme, zaradi katerih je bil izvoljen Donald Trump. Ilegalne migracije, socialni dumping v mednarodni trgovini, manj osebne varnosti in izpostavljenost socialnemu inženiringu vsevednih intelektualcev so ostali problemi z močno volilno bazo. Žlahtni konservativci so ljubljenci dominantnih medijev in politične levice, nimajo pa volivcev.

Napredni, liberalni del Amerike si je dal duška v slavju, ko je postalo skoraj gotovo, da je politik in poslovnež, ki so ga doslej najbolj sovražili, izgubil volitve. A takoj potem ko so si dali duška, so se zavedeli, da je za Trumpa glasovalo več kot 72 milijonov volivcev ter da je v petih ključnih zveznih državah, kjer se je lomila predsedniška volilna tekma, razlika med kandidatoma manj kot eno odstotno točko. Tako tesna razlika je bila med Trumpom in Hillary samo v dveh zveznih državah. Republikanci so presenetljivo osvojili nekaj sedežev v kongresu in le če bosta v drugem krogu volitev senatorjev januarja 2021 v zvezni državi Georgia uspešna oba kandidata demokratov, bosta imeli obe stranki enako število senatorjev.

Navdušenje, da je Trump poražen, je zabeljeno z upanjem, da bo njegov poraz škodoval Janši

Katoličani so se razdelili približno na pol: 51 odstotkov za Trumpa in 49 odstotkov za Bidna. Trump je glede na leto 2016 pridobil nekaj podpore med katoličani latinskoameriškega izvora, izgubil pa je nekaj podpore pri katoličanih, belcih na Srednjem zahodu. Šele podrobnejša analiza bo pokazala, ali je bila prav izguba katoliških glasov v Pensilvaniji, Michiganu in Wisconsinu usodna zanj. Trump je katoličane nagovarjal z izpostavljanjem Bidnovega odobravanja abortusa, Biden pa z očitkom, da Trump s svojim značajem in vedenjem razdvaja Ameriko. Predvsem katoličane na Srednjem zahodu je Biden opozarjal, da bo, če bo izvoljen, šele drugi ameriški predsednik katoličan po Johnu F. Kennedyju.

V Sloveniji poskuša politika interpretirati rezultat volitev sebi v prid. Dejansko bo vpliv letošnjih volitev v ZDA na življenje v Sloveniji enak vplivu vseh prejšnjih volitev, to je nikakršen. Navdušenje nad porazom Trumpa pri dominantnih medijih in opozicijskih strankah je podobno, kot je bilo navdušenje nad zmago Obame pred 12 leti, le da je tokrat navdušenje zabeljeno z »novim upanjem«, da bo Trumpov poraz škodoval Janezu Janši.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj, ki je danes ogrožen, podprete z donacijo.

Vir: tednik Družina

7 KOMENTARJI

  • AlFe,
   ker ugotavljate, da omalovaževanje ni ravno krščanska vrlina in ker sebe na Časniku predstavljate kot kristjana, bi bralci vaših komentarjev lahko domnevali, da sami nikdar nikogar ne omalovažujete.

   In vendar vas sprašujem, zakaj ste potemtakem v svojih komentarjih tolikokrat omalovaževali od sebe mnogo bolj izobražene, strokovno mnogo bolj usposobljene in mnogo bolj izkušene slovenske medicinske strokovnjake?
   To so ljudje, ki imajo za seboj dolga leta študija in dela z bolniki. Na osnovi tujih in lastnih strokovnih dognanj o novem koronavirusu in epidemiji Covid19 ter iz izkušenj z zdravstveno obravnavo bolnikov, so slovenski epidemiologi, virologi, infektologi in drugi tozadevni strokovnjaki prišli med ostalim tudi do spoznanja, da je obolenje, s katerim se svet prvič srečuje, tako zelo nevarno, da so ob nebrzdanem širjenju okužb in posledičnem hitrem naraščanju števila težko obolelih s Covid19, klonili celo dobro organizirani in opolnomočeni zdravstveni sistemi v tujini. Kako ne bi klonilo slovensko zdravstvo, ki že več desetletij deluje s finančnimi izgubami in na robu kadrovske zmogljivosti (nedopustno dolge čakalne vrste… pa saj to veste, kajne?).
   Brez možnosti prejeti zdravstveno oskrbo bi v Sloveniji vsak dan umrlo še mnogo več ljudi, kot jih trenutno umre.

   Da bi preprečili za zdravstveni sistem uničujoč scenarij, so isti slovenski strokovnjaki že ob prvem valu okužb z novim koronavirusom v državi, vladi podali usmeritve in predloge ukrepov za zamejevanje okužb. Vlada je mnenja in predloge teh strokovnjakov upoštevala, kolikor je le bilo mogoče.

   Medtem pa ste vi na pričujočem forumu (in morda še kje?), več mesecev zapored, očigledno kot nestrokovnjak na področju tako medicine kot gospodarstva, posmehljivo in neodgovorno pisarili o novem obolenju kot “gripici” in o novem koronavirusu virusu kot o “koronci” ter oporekali vladnim zaščitnim ukrepom za zamejevanje okužb, sprejetih na osnovi ugotovitev in priporočil taistih zdravstvenih strokovnjakov!
   Med komentarje ste lepili linke s popolnimi koronabedarijami tujih in domačih nestrokovnjakov z dotičnega področja.
   Mar to vaše početje ni bilo omalovaževanje soljudi? O, je bilo, pa še kakšno omalovaževanje je to bilo!

   Ste v zadnjem času zasledili, da slovenske zdravstvene ustanove ter domovi za ostarele in podobni oskrbni zavodi prosijo upokojeno medicinsko osebje ter študente medicine in prostovoljce, da bi jim priskočili na pomoč, ker v pomanjkanju kadra ne zmorejo več obravnati tolikšnega števila težje obolelih s Covid19 ter hkrati drugih bolnikov in varovancev?

   Vi pa ste nedavno norce brili, češ da je novi koronavirus med vikendi manj dejaven – čeprav vsak povprečno inteligenten človek zmore razumeti, da je manjše število odkritih okužb ob koncih tedna posledica manj opravljenih testiranj – kar nikakor ne pomeni, da je virus tedaj manj dejaven!

   Kakšno je torej šele vaše zabavljaško omalovaževanje vsega medicinskega in ostalega osebja (kuharjev, peric, vzdrževalcev opreme,…), ki se na terenu (avtomobilski odvzemi brisov), v laboratorijih, v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih oskrbnih zavodih, dan za dnem, noč za nočjo, na petek in svetek trudijo pomagati soljudem in reševati človeška življenja?

   Poleg tega venomer izfuravate svoje protijanševstvo, tako da nekaj slabšalnega namigujete o politiku Janezu Janši, ki v tem trenutku, kot demokratično izvoljen predsednik vlade nosi vso težo odgovornosti vodenja države v kriznih razmerah svetovne pandemije.
   Ste mar vi dejansko boljši in sposobnejši človek od politika Janeza Janše, ali se zgolj napihujete kot žaba?

   Vidite, tako je s tem vašim upiranjem prsta v druge… je hudobno in dvolično.

   Zgražate se nad karikaturo dveh nagcev, češ da prizor na sliki omalovažuje dva ameriška politika. Lastnega omalovaževanja slovenskih medicinskih strokovnjakov in politikov pa se bržkone niti ne zavedate…

   Ali veste, da tudi napuh, dvoličnost, sebičnost, hinavščina in hudobna obrekljivost niso krščanske vrline?

   https://radio.ognjisce.si/sl/232/novice/32368/dr-bojana-beovi-svet-se-ne-soo-a-zgolj-s-pandemijo-ampak-kar-s-sindemijo.htm

 1. Še komentar na:
  “Navdušenje, da je Trump poražen, je zabeljeno z upanjem, da bo njegov poraz škodoval Janši”

  Verjetno je to res, ampak! Ampak! Ali sploh lahko škodujemo Janši? Možakar je dosegel svoje, kaj več bo pa težko. Mislim, da bi bilo boj na mestu vprašanje: “Bo to škodovalo povprečnemu prebivalcu na SLO ozemlju?”

  • Ne vem po cem sodis, da je Jansa dosegel svoje. Dosegel je s “soborci”, da je slovenski narod prisel do lupine neodvisne, demokraticne drzave, temeljece na vladavini prava. A eno je lupina, drugo je vsebina.

   Mislim, da vsebina Janso se kako zanima. In vsebina je med drugim ta, da je Anis Licina miljenec urednice osrednje javne TV in da tozilka policistom brez zadrege sporoci, da je pri njih zasciten.

   Upam, da Jansa nikoli ne bo dal miru recimo tistim, ki so prali milijardo v NLB za islamskoteroristicni rezim pod sankcijami na racune kot so Miki Miska ali Racman Jaka. Ali tistim, ki so kupovali in sluzili na zilnih opornicah po 3 ali 5 kratniku cen, ki veljajo v bogati zahodni Evropi, vse na racun dobrobiti tako bolnikov kot zdravstvenega osebja, ki na racun nemogocih razmer zapusca Slovenijo.

   Niti priblizno ne Janez Jansa, ne celotna slovenska pomlad ni dosegla svojega. Posteno demokraticno drzavo, kjer se sodi po pravici in zakonih, za vse enako veljavnih, kjer novinarji iscejo resnico in niso aktivisticna sluzincad lobijev, kjer so nagrajeni pridni in kjer je perspektiva za ustvarjalne.

 2. Kaj Janšu ali Sloveniji škodovalo, saj ZDA niso Društvo novinarjev-agitator globoke države. Obe največji strtanki ZDA sta demokratični in to bosta, razen, če Biden dvigne podpredsednico v mini krilcu na svoje rame

Comments are closed.