D. Uršič, Reporter: Začetek konca?

6

Pri aferi stalna pripravljenost ni šlo toliko za vsebino kot komunikacijsko nespretnost vpletenih, ki je mejila že na nesposobnost. Omejena argumentacija, s katero je Mramor opravičeval dodatke, je bila strel v levo, napoved vračanja nezakonitih izplačil v obrokih pa v desno koleno. Milostni strel bi lahko ministru zadal premier, a je sprejel drugačno odločitev in Mramorja obdržal v svoji ekipi.

A tudi tu ni šlo brez težav. Tiskovna konferenca, na kateri je javnosti sporočil svojo namero, je bila vrhunec komunikacijskega amaterizma, ki na Gregorčičevi postaja vsakdanja praksa. Namreč, argument Cerarja, da je Mramor nepravilnosti izvajal pred nastopom ministrske funkcije, ne zdrži presoje zdravega razuma. Pa kaj če še ni bil minister, je kraja javnega denarja kaj manjša, če je bila storjena, preden je gospod postal minister?! Pred časom odstopljena ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar je dolgo pred nastopom funkcije prejemala vrtoglave zneske, pa jo naslavljamo z nekdanja. Enako velja za Klavdijo Markež, ki je zaradi prepisanega magisterija odstopila po zgolj nekaj dneh ministrovanja. Obe bi se, če bi imeli priložnost za politično preživetje, verjetno po Mramorjevem zgledu tudi pokesali in priznali napako, a sta morali sprejeti odgovornost. Mramor je to le nakazal. Nobenega dvoma ni, da je dvojec Cerar-Mramor deloval usklajeno, zato tudi ponujenega odstopa ne moremo jemati resno. Politične odgovornosti tako ni sprejel nihče, kar je popoln odmik od predvolilnih obljub predsednika vlade.

Vrhunec nespretnosti pa je bil listek na govorniškem odru predsednika vlade, prepognjen A4-format, s katerega je Cerar medijski javnosti sporočal: »Slovenec sem. Ne jamram, iščem rešitve.« Kaj je pesnik s tem želel povedati, še danes ni jasno nikomur, jasno pa je, da je za hudomušen poskus preusmerjanja pozornosti izbral napačen trenutek.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


6 KOMENTARJI

 1. Torej je šlo za vsebino. Komunikacijska nespretnost je seveda posledica vsebine. Takšno vsebino ne moreš “spretno” skomunicirati. In je niso. Ni padel Mramor, padla bo cela vlada. Edino preživetje Cerarju bi omogočila betonska ograja z žico na vrhu, ki bi jo počasi gradili naslednja dva mandata…. Vendar Cerar ni zainteresiran več za politiko. Tako da je z vlado konec in se lahko vsi začnejo pripravljati na naslednje predčasne volitve.

 2. Odlična analiza. Zanimivo (bolj mučno na začetku) je bilo komunicirati z liberalci, ko sem imel pred 10 leti kar precej SDS oprane možgane. Številni dokazi, logika je ščasoma odtajala ideološki, romantični beton.

  Isto se mi dogaja v komunikaciji in branju Uršič. Totalno drugačna, Učinkovit, ciljna logika, ki moja stališča včasih pri temeljih spodsekajo.

  If, opažam, da Cerarja in Mramorja braniš. Še sedaj. A tu gre za to, da je večina družbe še moralno zdrave. Mramor je barabin. Čeprav je bil po ukrepih najboljši Cerarjev minister. Cerar pa je barabin, ker ni odstopa Mramorja sprejel.

  Cerar je nastavil vse te elitne birokratske barabine. In postal mrtvak tipa Bratušek.

  Danes je problem, ker določeni politiki in birokrati zgolj zaradi kratkoročnih interesov mižijo na oba očesa, zavlačuje jo, mencajo.

  Prav nobenega motiva nimam braniti Cerarja, ki tako ali tako stoprocentno pleše po taktu mafije.

 3. Jaz pa sumim je resničen razlog čemu se zdijo ti dodatki tako veliki star kakšen mesec ali dva. Namreč takrat je Mramor priprl pipico županskim proračunom. Če se prav spomnim je nek župan takrat celo zahteval Mramorjev odstop. Finančno ministrstvo je pod Mramorjem namreč zaradi varčevanja moralo stopit na kar nekaj žuljev. Pa tudi VV Godinin antropološki model našega naroda se mi zdi s tem kar drži: So se zmenli pa so jih odkrili. In sedaj bojo morali it, ker se niso zmenli še z vsemi ostalimi.

Comments are closed.